panorios Δημοσ. 1 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2020 Καλησπέρα σε όλους. Προσπαθώ να λύσω ένα πρόβλημα και θα ήθελα την γνώμη σας. Είμαι φωτογράφος και έχω ένα στούντιο στο οποίο υπάρχουν 5 υπολογιστές στους οποίους γίνονται οι επεξεργασίες των φωτογραφιών. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνονται μαζικές μεταφορές αρκετών αρχείων σε 2-3 από αυτούς (άνοιγμα ή σώσιμο μερικών εκατοντάδων αρχείων raw). Σε έναν υπολογιστή έχω όλους τους δίσκους μας και από εκεί δουλεύουν όλοι. Ο βασικός δίσκος είναι ένας απλός 8 ΤΒ RED και είναι sync σε έναν δεύτερο δίσκο για ασφάλεια. Θέλω να αυξήσω τον χώρο και την ταχύτητα που εργαζόμαστε, αυτή την στιγμή είμαστε σε gigabit ethernet με ένα απλό 8port switch. Η ερώτηση είναι η εξής, Το βασικό μηχάνημα (ας το λέμε σέρβερ) κάνει συνήθως επεξεργασία εικόνας, σπάνια κάνει μαζικές εργασίες. Σκεφτόμουν να βάλω έναν 16πύρινο επεξεργαστή, αρκετή μνήμη, μια μητρική με 10 gigabit και έναν 8ΤΒ PCIE SSD και να κρατήσω τους άλλους δίσκους για backup (άμεση πρόσβαση μου χρειάζεται μόνο για αρχεία των 2-3 τελευταίων μηνών). Με το syncback παίρνω αντίγραφο του δίσκου αυτόματα 2 φορές την ημέρα και σε περίπτωση αποτυχίας θα χάσω στην χειρότερη περίπτωση δουλειά 4 ορών. Η δεύτερη λύση είναι να αγοράσω ένα nas να το γεμίσω με δίσκους και εκεί να δουλεύουμε όλοι. Με ένα raid 5 και με μια κάρτα 10G θα έχω ταχύτητα και σχετική ασφάλεια. Ο προβληματισμός μου με το nas είναι ότι εάν πάθει κάτι δεν μπορώ να κάνω τίποτα, από μια απλή βλάβη στο τροφοδοτικό μέχρι την μητρική εγώ δεν μπορώ να δουλέψω μέχρι να μου το αντικαταστήσουν. Στην περίπτωση του υπολογιστή μπορώ μόνος μου να αλλάξω τα πάντα και να δουλεύω σε 2 ώρες. Είναι λάθος ο συλλογισμός μου; Μου διαφεύγει κάτι; Θα έχω καλύτερες επιδόσεις με ένα NAS; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
CMOS_Z Δημοσ. 2 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2020 5 ώρες πριν, panorios είπε Καλησπέρα σε όλους. Προσπαθώ να λύσω ένα πρόβλημα και θα ήθελα την γνώμη σας. Είμαι φωτογράφος και έχω ένα στούντιο στο οποίο υπάρχουν 5 υπολογιστές στους οποίους γίνονται οι επεξεργασίες των φωτογραφιών. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνονται μαζικές μεταφορές αρκετών αρχείων σε 2-3 από αυτούς (άνοιγμα ή σώσιμο μερικών εκατοντάδων αρχείων raw). Σε έναν υπολογιστή έχω όλους τους δίσκους μας και από εκεί δουλεύουν όλοι. Ο βασικός δίσκος είναι ένας απλός 8 ΤΒ RED και είναι sync σε έναν δεύτερο δίσκο για ασφάλεια. Θέλω να αυξήσω τον χώρο και την ταχύτητα που εργαζόμαστε, αυτή την στιγμή είμαστε σε gigabit ethernet με ένα απλό 8port switch. Η ερώτηση είναι η εξής, Το βασικό μηχάνημα (ας το λέμε σέρβερ) κάνει συνήθως επεξεργασία εικόνας, σπάνια κάνει μαζικές εργασίες. Σκεφτόμουν να βάλω έναν 16πύρινο επεξεργαστή, αρκετή μνήμη, μια μητρική με 10 gigabit και έναν 8ΤΒ PCIE SSD και να κρατήσω τους άλλους δίσκους για backup (άμεση πρόσβαση μου χρειάζεται μόνο για αρχεία των 2-3 τελευταίων μηνών). Με το syncback παίρνω αντίγραφο του δίσκου αυτόματα 2 φορές την ημέρα και σε περίπτωση αποτυχίας θα χάσω στην χειρότερη περίπτωση δουλειά 4 ορών. Η δεύτερη λύση είναι να αγοράσω ένα nas να το γεμίσω με δίσκους και εκεί να δουλεύουμε όλοι. Με ένα raid 5 και με μια κάρτα 10G θα έχω ταχύτητα και σχετική ασφάλεια. Ο προβληματισμός μου με το nas είναι ότι εάν πάθει κάτι δεν μπορώ να κάνω τίποτα, από μια απλή βλάβη στο τροφοδοτικό μέχρι την μητρική εγώ δεν μπορώ να δουλέψω μέχρι να μου το αντικαταστήσουν. Στην περίπτωση του υπολογιστή μπορώ μόνος μου να αλλάξω τα πάντα και να δουλεύω σε 2 ώρες. Είναι λάθος ο συλλογισμός μου; Μου διαφεύγει κάτι; Θα έχω καλύτερες επιδόσεις με ένα NAS; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Όταν γράφεις NAS φαντάζομαι πως αναφέρεσαι σε έτοιμα enclosures τύπου synology, wd κτλ; Το σκεπτικό σου έχει όντως βάση, δηλαδή σε περίπτωση που χαλάσει το μηχάνημα θα μείνεις κρεμασμένος με δίσκους γεμάτους που όμως δε θα παίζουν (plug n play τουλάχιστον) σε έναν υπολογιστή για να συνεχίσεις την δουλεία σου. Άρα η μια λύση είναι να πάρεις 2 NAS που θα είναι πάντα συγχρονισμένα μεταξύ τους. Μπορεί το 2ο να μην είναι και ολόιδιο μοντέλο αλλά κατώτερο. Μπορεί να βρίσκεται ακομη και σε διαφορετικό χώρο για ακόμα καλύτερο back-up (φυσική καταστροφή τον δίσκων, κλοπή). Μόλις διορθωθεί ή αντικατασταθεί το 1ο ξαναγυρνάς εκεί. Ακόμη και σε δικό σου custom NAS (PC που θα δουλεύεις ταυτόχρονα editing με χρέη file server αν κατάλαβα σωστά) πάλι ισχύει το ίδιο ακριβώς θέμα με back-up hardware σε περίπτωση ζημιάς. Επίσης κάρτες 10Gbit θα χρειαστείς σε όλα τα PC και φυσικά 10Gbit Switch με την ανάλογη καλωδίωση εάν δεν υπάρχει ήδη. Το θέμα επιδόσεις εδώ είναι μεγάλη κουβέντα. File server σε PC που δουλεύεις ταυτόχρονα εγώ το θεωρώ λάθος και λύση ανάγκης ας ξεκινήσουμε από εκεί. Όχι μόνο για το ότι οι επιδόσεις εξαρτώνται από εσένα και τι τρέχεις την κάθε στιγμή αλλά και την κατάσταση του λειτουργικού κτλ. Επίσης όλοι οι υπόλοιποι δουλεύουν πάνω σου που έχει επίπτωση και στις επιδόσεις σε εσένα μη ξεχνάς (να υπολογίζεις πάντα και το 10ρι δίκτυο που θα ζορίζει πολύ παραπάνω το σύστημα σε μεγάλες μεταφορές). Εάν οι ανάγκες για ταχύτητα στο δίκτυο είναι μεγάλες σκέψου την λύση δυνατού μηχανήματος που δεν θα δουλεύεις πάνω του όμως και θα ρυθμιστεί από την αρχή για χρήση file server. 1
mcstefan7 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2020 Το σωστό είναι να έχεις ενα ξεχωριστό μηχάνημα σαν σερβερ που θα δουλεύουν όλοι πάνω του και μετα το Nas για backup. 1
nyne Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 Η μπορεις να εχεις εναν εξωτερικο usb στο nas που θα παιρνει backup (πχ καθε βραδυ ) κ οτι κ να συμβει τον κουμπωνεις πανω στο Pc κ δουλευεις. Επισης μεσω του Nas μπορεις να τα στελνεις στο cloud. 1
https Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2020 Αν οι απαιτήσεις σου είναι ιδιαίτερα αυξημένες, μπορείς να στραφείς στη λύση του Storage Area Network. Θα κοστίσει αρκετά, αλλά θα έχεις το απόλυτο. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Storage_area_network 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα