Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Paragontas-x είπε

Δεν μπορώ να περάσω μια android υλοποίηση και να το έχω καθαρά σαν media player ή σαν κάνα home pc αλλά κυρίως για media player.

Π.χ. το raspbian που διαβάζω είναι η πιο δημοφιλές υλοποίηση του δεν λέει για media player?

μπορείς άνετα επίσης μπορείς να του περάσεις kodi ή να το κάνεις μόνο mediaplayer χωρίς "κανονικό" OS.

3 ώρες πριν, chris_g92 είπε

Αν το έχει κανείς να μου δώσει τα φώτα του. Μπορώ με ένα ρασμπερακι να κάνω τους δίσκους μου (external και ένα docking) δικτυακούς σε τοπικό επίπεδο με νοιάζει και όχι online.

Μπορείς να κάνεις mediaserver και να στριμάρεις μέσω πχ PLEX το περιεχόμενο σου σε όλες τις οθόνες στο σπίτι και γενικά NAS αν θες ναι 

10 λεπτά πριν, hoannis είπε

Στο τρίτο ποστ αναφέρει ο συμφορουμίτης ότι έχει 40€

και δίνει το παρακάτω λινκ.

https://nettop.gr/index.php/raspberry-pi/kit-plaketes/raspberry-pi-4-model-b-2gb.html

Δεν ειναι αυτό το μοντέλο?

ναι το γράφω και εγώ στο post μου που έκανες quote. 

1 ώρα πριν, KilliK είπε

το raspberry θα παιξει ανετα 1080p ταινιες, αλλα για 4K το xiaomi mi box ειναι καλυτερη λυση, λογω δυνατοτερου hardware. 

Σε τι είναι δυνατότερο;

Raspberry Pi 4 Specs                                                                                                                                           xiaomi mi box s 4k specs

Broadcom BCM2711, Quad core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1.5GHz                                           Cortex-A53 Quad-core 64bit
1GB, 2GB or 4GB LPDDR4-3200 SDRAM (depending on model)                                                                  2GB DDR3
2.4 GHz and 5.0 GHz IEEE 802.11ac wireless, Bluetooth 5.0, BLE                                                             Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac 2.4GHz/5GHz Bluetooth: 4.2
Gigabit Ethernet                                                                                                                                                  No ethernet
2 USB 3.0 ports; 2 USB 2.0 ports.                                                                                                                     HDMI2.0a: 1 USB2.0: 1
Raspberry Pi standard 40 pin GPIO header (fully backwards compatible with previous boards)
2 × micro-HDMI ports (up to 4kp60 supported)
2-lane MIPI DSI display port
2-lane MIPI CSI camera port
4-pole stereo audio and composite video port
H.265 (4kp60 decode), H264 (1080p60 decode, 1080p30 encode)
OpenGL ES 3.0 graphics
Micro-SD card slot for loading operating system and data storage
5V DC via USB-C connector (minimum 3A*)
5V DC via GPIO header (minimum 3A*)
Power over Ethernet (PoE) enabled (requires separate PoE HAT)
Operating temperature: 0 – 50 degrees C ambient

Επεξ/σία από TopicStrarter
Δημοσ.
5 ώρες πριν, KilliK είπε

δεν ειναι ισχυροτερη η συσκευη, το ιδιο soc χρησιμοποει με τις δυο παλιοτερες γενιες. που ειναι και ο λογος που δεν θα την αγορασω.

ναι, προγραματιζεται ευκολα.

για 4k bluray, οχι θα εχεις θεμα, καλυτερα να παρεις ενα android tv box για αυτη την δουλεια.

Ποιες γενιες εννοεις που ειχαν το ιδιο soc?

Α72 1.5G Quad, 4GB DDR4 και το κυριοτερο... USB 3.0!

Ακόμη και το 2GB για 40€ ειναι οτι καλυτερο για να τρεχεις προγραμματακια ολη μερα και file server καταστασεις. Και οχι μονο αυτα φυσικα, εχει αρκετη δυναμη για πολλες χρησεις ακομη. Παντως θα συμφωνησω και εγω, μην το παρετε για tv box φαση. Καλυτερα ενα mi box s με τηλεκοντρολ και playstore. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, emmsok είπε

Πως δουλεύει ; Περνας ολο το traffic απο το rpi  ;  Μονο για wifi η για lan  please πες δυο λογια  . σορυ για το  offtopic

Βάζεις στο ρούτερ σου primary dns την ip του raspberry που χεις το pihole οπότε πιάνει όλο το τραφικ ασχέτως lan wifi, ..τόσο απλό ούτε εφαρμογές blocker's ούτε τπτ. Κ γω κάνα χρόνο τώρα χρήσης έχω σωθεί κ με σωστες λίστες δε θες ούτε anti-malware κτλ

Επεξ/σία από sndev
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, mrkra είπε

Εύλογες οι απορίες σας. Δεν είχε κάτι συνδεδεμένο πάνω στο GPIO όταν μου συνέβη ουτε εκανα τίποτα εκτος πλαισίων. Άρπαξε φωτιά στην κάρτα μνήμης βασικά στο slot gia sd card. Θα μπορούσε κάτω απο άλλες συνθήκες όπου έλειπα να μου καεί το σπίτι. Τοτε που μου συνεβη το εψαξα στο ιντερνετ. Υπάρχουν αλλες μια δυο μαρτυρίες με το ίδιο συμβάν.

Σαν αυτή εδώ https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=5464

Αν συνέβαινε αυτό συχνά ή έστω περιστασιακά και η αιτία ήταν το raspberry pi να είσαι σίγουρος πως μετά απο τόσα εκατομμύρια πωλήσεις θα το είχαν δημοσιοποιήσει το θέμα σε buglist και θα το είχαν φτιάξει. 

Αυτό που περιγράφεις μου ακούγεται σαν ελαττωματική/κακή υλοποίηση SD κάρτας που βραχυκύκλωσε και άρπαξε... συμβαίνει συχνά ειδικά σε φτηνές κάρτες και ειδικά σε φτηνές κάρτες που χρησιμοποιούνται πολύ (όταν την έχεις στο raspberry pi ουσιαστικά δουλεύει  σαν σκληρός  δίσκος δηλαδή και εσύ να μην κάνεις τίποτα στο "παρασκήνιο" γράφει και διαβάζει δεδομένα για τον ίδιο λόγο αναβοσβήνει το λαμπάκι στο desktop σου και ας μην κάνεις κάτι) οπότε η κάρτα ταλαιπωρείται πολύ περισσότερο απο το αν έμπαινε πχ σε φωτογραφική μηχανή όπου θα έγραφε μόνο μερικές φορές κάποιες μέρες μέσα στον χρόνο... 

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, mrkra είπε

οσο και να στοιχιζει απο τοτε που μου πηρε το ραζμπερι φωτια σταματησα να εχω προσδοκιες για προτζεκια με αυτο. Αν θες κατι σοβαρο πας σε PLC.

Τι σχέσει έχει το ένα με το άλλο .και τι είναι το σοβαρό να το έχεις μέσα σε φούρνο να τρέχει γεννήτριες και αντλίες?

Δημοσ.

To μονο αρνητικο ειναι οτι ανεβασει θερμοκρασιες για πλακα, και θελεις μια ψυχτρα τις προκοπης. Κατα τα αλλα ειναι καλη λυση σαν την μιτσουμπισι

Δημοσ.
7 ώρες πριν, emmsok είπε

Αυτη τη στιγμή το δικο μου ρασμπερι 3 τρεχει samba  διαχειριζεται 4 δισκους τρεχει τρασμισιον και παιζει  media ταυτόχρονα ολα αυτα με ενα osmc αλλα 1080 μη τρελαθουμε.

Πως δουλεύει ; Περνας ολο το traffic απο το rpi  ;  Μονο για wifi η για lan  please πες δυο λογια  . σορυ για το  offtopic

το pi hole αντικαθιστά το DNS από το router σου. Εσύ βάζεις σε όλες συσκευές σου να ρωτάνε το raspberry την ip και εκείνο κόβει σύμφωνα με λίστες που επιλέγεις. Μεγάλο disadvantage τα google videos.. εγώ το δοκίμασα  για να σταματήσει η tv να μου τα πρίζει... τίποτα όμως.. το έβγαλα μετά απο 2 εβδομάδες.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, chris_g92 είπε

Αν το έχει κανείς να μου δώσει τα φώτα του. Μπορώ με ένα ρασμπερακι να κάνω τους δίσκους μου (external και ένα docking) δικτυακούς σε τοπικό επίπεδο με νοιάζει και όχι online.

Ναι μπορείς. Δες το openmediavault για raspberry και ψάξε για οδηγίες (υπάρχουν πολλές)

4 λεπτά πριν, FireGate_13_ είπε

το pi hole αντικαθιστά το DNS από το router σου. Εσύ βάζεις σε όλες συσκευές σου να ρωτάνε το raspberry την ip και εκείνο κόβει σύμφωνα με λίστες που επιλέγεις. Μεγάλο disadvantage τα google videos.. εγώ το δοκίμασα  για να σταματήσει η tv να μου τα πρίζει... τίποτα όμως.. το έβγαλα μετά απο 2 εβδομάδες.

Επεξ/σία από link_z
  • Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.
10 ώρες πριν, mrkra είπε

Εύλογες οι απορίες σας. Δεν είχε κάτι συνδεδεμένο πάνω στο GPIO όταν μου συνέβη ουτε εκανα τίποτα εκτος πλαισίων. Άρπαξε φωτιά στην κάρτα μνήμης βασικά στο slot gia sd card. Θα μπορούσε κάτω απο άλλες συνθήκες όπου έλειπα να μου καεί το σπίτι. Τοτε που μου συνεβη το εψαξα στο ιντερνετ. Υπάρχουν αλλες μια δυο μαρτυρίες με το ίδιο συμβάν.

Σαν αυτή εδώ https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=5464

Μάλλον θα το είχες υπερφόρτωσει και θα αυτό-καϊκε σαν ένδειξη διαμαρτυρίας, σαν τον βουδιστή καλόγερο στο Νότιο Βιετνάμ το 1965!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, TopicStrarter είπε

το raspberry pi θα καίει αρκετά λιγότερο ρεύμα, θα πιάσει πολύ λιγότερο χώρο, θα κάνει λιγότερο θόρυβο (μιας υποθέτω το PC των 50 ευρώ θα έχει τουλάχιστον 2 ανεμιστήρες CPU και ένα για το κουτί) 

Ά και παίζει και 4κ

επίσης έχει USB 3, Bluetooth 2,4 και 5GHz wifi και gigabit Ethernet (που φαντάζομαι το PC των 50 ευρώ δεν έχει και ειναι πολύ χρήσημο για να μεταφέρεις αρχεία να στέλνεις ήχο σε ασύρματα ακουστικά/ηχεία κτλ) 

και το κόστος του ειναι 40 ευρώ στην Ελλάδα.  (η πλακέτα για κάποια θήκη κτλ πες +10)  

Άρα μάλλον δεν καθάρισες αλλά έκανες κακή αγορά..

το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά του, με τον υπολογιστή έχεις κανονική πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες ενώς PC με core2duo τεχνολογία ,4gb ram και 500gb σκληρό.

σιγά το ρεύμα που θα καίει ο υπολογιστής ,αν καίει 100watt η μονάδα είναι με 5 ώρες κατανάλωση την ημέρα 15kwh τον μήνα με τιμή κάπου 10cent την κιλοβατώρα είναι 1.5 ευρώ το μήνα,αστεία νούμερα και το raspberry καίει είδη 15 max οπότε είναι ακόμα μικρότερη η διαφορά.

gigabit ethernet έχει και η κουτσή μαρία σε υπολογιστή δεν ξέρω γιατί το αναφέρεις σαν να μην το έχει,bluetooth dongle έχει 4 ευρώ και wifi 4-5 σε e-shop σιγά τα λάχανα.

τα μείον του raspberry τώρα, μικρή μνήμη για να αποθηκεύεις ταινίες και πολυμέσα γιατί με την sd card τι θα βάλεις μέσα και δεν θα γεμίζει? , επίσης πρέπει να κατεβάζεις ότι θες απο PC και να το περνάς στο raspberry αν έχει αυτό το libre που λένε πιο πάνω ενώ στο PC τσακ τσακ έτοιμος,δεν έχει ένα σωρό δυνατότητες του PC , δεν μπορείς πχ να βάλεις ένα DVD (το ξέρω δεν χρησιμοποιεί κανένας πια αλλά αν ) , στο PC συνδέεις την 3.5mm απευθείας σε ένα ηχοσύστημα και έχεις πολύ καλύτερη συνδεσιμότητα,στο PC έχεις 500gb σκληρό και με ένα λειτουργικό τύπου windows7/linux είσαι υπέρκαλυμένος στα πάντα και βάζεις ότι θες μέσα και κάνεις παπάδες, θα μπορούσα να γράφω κατεβατά ολόκληρα για τα PC τα υπέρ τους.

το μόνο μείον ενός PC είναι το 4k πρακτικά και το μέγεθος , που το μέγεθος δεν είναι κάτι όσο ένα PS3 fat στην ουσία, δεν μιλάμε για mid sised desktop αλλά για τα μικρά τα κουτάκια της lenovo,της hp κλπ.

θόρυβο δεν κάνει για να σε ενοχλεί και άμα βλέπεις ταινία η κάνεις κάτι ούτε καν ακούγεται αμα παίζει ήχος.

σαν κόστος βγαίνουν τα ίδια , απο τη μία το raspbery θέλει θήκες,μνήμες ,καλώδια κλπ απο την άλλη το PC να θέλει 1-2 dongle για wifi-bt κλπ και το ασύρματο χειριστήριο που χρειάζεται και στα 2.

Επεξ/σία από georgepppo
Δημοσ.

Καλημέρα στο Forum.Έχω 2 Pi 3Β+(1 είναι σε κουτί Nes,το καλό δλδ,με το κουμπί on-off & Reset,ανεμιστηράκι κλπ & το 2ο σε φορητή κονσόλα Waveshare....,εννοείται & στα 2 έχω retropie),3 Zero W(το 1 στην επίσημη θήκη,το άλλο σε άλλη φορητή κονσόλα της Waveshare κ το άλλο κάθετε,έχει μπεί retrobox,αλλά ψιλοσέρνονται είναι η αλήθεια.........) & 1 Pi4 μ 4 gb ram(argone one θήκη),αλλά δεν έχει βγεί ακόμα επίσημα το retropie κ  του έχω σε 1 sd raspbianκ σε 1 άλλη recallbox.....Πάντως τώρα π έριξα 1 ματιά στις τιμές απο εκεί π τα πήρα(Ελλάδα),το 1Gb & το 2Gb,έχεουν 39,5....

Απο την εμπειρία μ πάντως,στο pi4 δεν τρέχουν ακόμα ολα τα λειτουργικά....Καλά,είναι κ λίγο καιρό βέβαια στην αγορά κ είναι κ free,οπότε δεν υπάρχει κ βιασύνη....Επίσης στο pi4,είναι 2 micro hdmi,1 usbc για τροφοδοσία,οπότε ν το έχετε υπόψιν,πριν το αγοράσετε,ωστε να έχετε τα καλώδια....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, smpt είπε

σαν NAS με ένα ή δυο δίσκους, τι ταχύτητες μπορώ να περιμένω;

Στο pi 4 με 4gb ραμ και για μέχρι 4gb μέγεθος αρχείου  έχω ανάγνωση για ένα σκληρό περίπου 100mb/s και εγγραφή στα 30 καθώς ειναι usb 3.0 εξωτερικός σκληρός με samba server , τρέχω βέβαια pi-hole,noip client , pi-vpn , dlna server ,torrent client qbitorrent μέσω webui και vnc για απομακρυσμένο έλεγχο . Κατανάλωση idle 6 watt και Load 10watt με ένα σκληρό 500gb χωρίς εξωτερική τροφοδοσία ο δίσκος

Επεξ/σία από george1551
  • Like 1
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, georgepppo είπε

το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά του, με τον υπολογιστή έχεις κανονική πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες ενώς PC με core2duo τεχνολογία ,4gb ram και 500gb σκληρό.

σιγά το ρεύμα που θα καίει ο υπολογιστής ,αν καίει 100watt η μονάδα είναι με 5 ώρες κατανάλωση την ημέρα 15kwh τον μήνα με τιμή κάπου 10cent την κιλοβατώρα είναι 1.5 ευρώ το μήνα,αστεία νούμερα και το raspberry καίει είδη 15 max οπότε είναι ακόμα μικρότερη η διαφορά.

gigabit ethernet έχει και η κουτσή μαρία σε υπολογιστή δεν ξέρω γιατί το αναφέρεις σαν να μην το έχει,bluetooth dongle έχει 4 ευρώ και wifi 4-5 σε e-shop σιγά τα λάχανα.

τα μείον του raspberry τώρα, μικρή μνήμη για να αποθηκεύεις ταινίες και πολυμέσα γιατί με την sd card τι θα βάλεις μέσα και δεν θα γεμίζει? , επίσης πρέπει να κατεβάζεις ότι θες απο PC και να το περνάς στο raspberry αν έχει αυτό το libre που λένε πιο πάνω ενώ στο PC τσακ τσακ έτοιμος,δεν έχει ένα σωρό δυνατότητες του PC , δεν μπορείς πχ να βάλεις ένα DVD (το ξέρω δεν χρησιμοποιεί κανένας πια αλλά αν ) , στο PC συνδέεις την 3.5mm απευθείας σε ένα ηχοσύστημα και έχεις πολύ καλύτερη συνδεσιμότητα,στο PC έχεις 500gb σκληρό και με ένα λειτουργικό τύπου windows7/linux είσαι υπέρκαλυμένος στα πάντα και βάζεις ότι θες μέσα και κάνεις παπάδες, θα μπορούσα να γράφω κατεβατά ολόκληρα για τα PC τα υπέρ τους.

το μόνο μείον ενός PC είναι το 4k πρακτικά και το μέγεθος , που το μέγεθος δεν είναι κάτι όσο ένα PS3 fat στην ουσία, δεν μιλάμε για mid sised desktop αλλά για τα μικρά τα κουτάκια της lenovo,της hp κλπ.

θόρυβο δεν κάνει για να σε ενοχλεί και άμα βλέπεις ταινία η κάνεις κάτι ούτε καν ακούγεται αμα παίζει ήχος.

σαν κόστος βγαίνουν τα ίδια , απο τη μία το raspbery θέλει θήκες,μνήμες ,καλώδια κλπ απο την άλλη το PC να θέλει 1-2 dongle για wifi-bt κλπ και το ασύρματο χειριστήριο που χρειάζεται και στα 2.

Και τις υπόλοιπες 19 ώρες τι θα κάνει το pc; Υποτίθεταο ότι ψάχνουμε λύση ώστε να μην το απενεργοποιούμε ποτέ. Αλλιώς βάλε το δίσκο πάνω στο pc.

Δημοσ.

Αρκετά καλή τίμια επιλογή για όσους ασχολούνται και θα περίμενα κάτι καλύτερο σε ότι αφορά ολοκληρωμένη πρόταση...πάντως άνοιξε νέα εποχή...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...