dimoskoutr Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 22 ώρες πριν, georgepppo είπε ναι ρε αφελές παιδί μου που τα βρήκες τα 118 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ! έστω 17 λεπτά η κιλοβατώρα πάμε μαθηματικάκια 5 ώρες την ημέρα επι 0.1kw ισχύ ο υπολογιστής επι 365 μέρες το χρόνο = ταραταταν 31 ευρώ το χρόνο τα 118 απο το διάστημα τα βρήκες ? δεν έχεις καμία επαφή με αίσθηση κλίμακας μεγεθών και πραγμάτων και μου μιλάς και για πρώτη κλίμακα και γκαρσονιέρες και πως ένας επεξεργαστής τραβάει τόσα watt λες και είναι τοστιέρα ! η διαφορά με το tdp ξέρω τι είναι εσύ δεν έχεις ιδέα, δες εδώ ενα ολόκληρο PC πχ με επεξεργαστή ryzen 2200g με tdp 65 watt να καταναλώνει ολόκληρο το PC 100 watt σε gaming με την igpu, με ssd , με Mobo με όλα μαζί ! οι core 2 duo δεν ηταν και τόσο efficient όσο οι σημερινοί αλλά δεν καίγανε πάνω απο 100 watt σε PC χωρίς GPU και 5-6 σκληρούς σε νορμάλ χρήση όλα μαζί αν είχες μητρική,ram,cpu, hdd, dvd...... έχεις γιγαντοποιήσει τα νούμερα τόσο εκτός πραγματικότητας που φαίνεσαι σαν ελέφαντας ! Σας διαβάζω και τους δύο από την αρχή του νήματος. Γνώμη μου μην γίνεστε υπερβολικοί στις αντιδράσεις και στους χαρακτηρισμούς σας. Πάμε τώρα στο θέμα σας. Τυγχάνει να έχω εναν q6600 με xpenology (linux ουσιαστικά για nas). Χωρίς κάρτα γραφικών, με έναν ανεμιστήρα (ναι μόνο της cpu), με 2 δίσκους, σε IDLE από μέτρηση στην πρίζα το σύστημα όλο καταναλώνει 80 watt...ξαναλέω σε idle...τώρα υποθέτω ότι σε idle ένας core 2 duo νεότερης γενιάς θα καταναλώνει idle κανένα 70 όλο το σύστημα με windows επάνω και κάρτα γραφικών και 2-3 δίσκους στο νερό...έχω και τον c2d e6600 αλλά δεν παίζει να τον βάλω πάνω να μετρήσω...δεν νομίζω να είναι μακριά το 100άρικο watt σε ταινίες ειδικά με κανένα βαρύ codec/format το οποίο δεν υποστηρίζεται για decoding σε hardware επίπεδο από την παλιά gpu (άρα θα πρέπει να κάνει decoding η cpu μέσω software), ξαναλέω σε windows ε...υπόθεση κάνω με την επιφύλαξη ότι δεν ξέρω αν το xpenology όντως ρίχνει το frequency της cpu μου σε idle, ώστε να βγάλω το συμπέρασμα για τον διπύρηνο σου... Επεξ/σία 29 Φεβρουαρίου 2020 από dimoskoutr
georgepppo Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 8 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε Σας διαβάζω και τους δύο από την αρχή του νήματος. Γνώμη μου μην γίνεστε υπερβολικοί στις αντιδράσεις και στους χαρακτηρισμούς σας. Πάμε τώρα στο θέμα σας. Τυγχάνει να έχω εναν q6600 με xpenology (linux ουσιαστικά για nas). Χωρίς κάρτα γραφικών, με έναν ανεμιστήρα (ναι μόνο της cpu), με 2 δίσκους, σε IDLE από μέτρηση στην πρίζα το σύστημα όλο καταναλώνει 80 watt...ξαναλέω σε idle...τώρα υποθέτω ότι σε idle ένας core 2 duo νεότερης γενιάς θα καταναλώνει idle κανένα 70 όλο το σύστημα με windows επάνω και κάρτα γραφικών και 2-3 δίσκους στο νερό...έχω και τον c2d e6600 αλλά δεν παίζει να τον βάλω πάνω να μετρήσω...δεν νομίζω να είναι μακριά το 100άρικο watt σε ταινίες ειδικά με κανένα βαρύ codec/format το οποίο δεν υποστηρίζεται για decoding σε hardware επίπεδο από την παλιά gpu, ξαναλέω σε windows ε...υπόθεση κάνω με την επιφύλαξη ότι δεν ξέρω αν το xpenology όντως ρίχνει το frequency της cpu μου σε idle, ώστε να βγάλω το συμπέρασμα για τον διπύρηνο σου... Ρε φιλε δικιο εχεις αλλα αμα ο αλλος σου λεει κατι νουμερα εξωπραγματικα και να επιμενει και να μην καταλαβαινει τι διαβαζει στο toms hardware που παραθετει ειναι εριστικο.
dimoskoutr Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Εδώ να προσθέσω ότι με τον e6600 και την 750ti σε chrome youtube 1080p δεν...τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια πριν αλλάξω υπολογιστή...πήγαινε τσίτα η cpu γιατί ο codec δεν υποστηριζόταν από την gpu και όλο το βίντεο έχανε frames...δεν...οπότε δεν ξέρω αν αυτά τα παλιά μηχανάκια είναι ιδανικά για ταινίες βίντεο κλπ κλπ.
karaLRS Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Στις 28/2/2020 στις 2:43 ΜΜ, georgepppo είπε τις τιμές στις λέω απευθείας απο το site της δεη,ένας τέτοιος υπολογιστής στα peak (με κατανάλωση μητρικής 50w, 65w cpu και περιφεριακά) καταναλώνει 150 watt και ένας υπολογιστής τέτοιας χρήσης ούτε gaming, ούτε rendering κάνει σε σχεδόν idle δουλεύει συνέχεια , αν έχεις αμφιβολία βάλε αμπερόμετρο στο καλώδιο ενώς υπολογιστή με το στυλ κάβουρα που είναι η βάλε μηχανάκι που μετράει..... το toms hardware λέει για gaming,δηλαδή και μια κάρτα γραφικών πάνω τι παίζει μόνος του ο επεξεργαστής? γιατί δεν μιλάμε για APU και συγκεκριμένα λέει idle 80w για όλο το σύστημα και cpu load 120 που τέρμα δεν θα δουλεύει ποτέ ο επεξεργαστής ! όσο αφορά τις ώρε;ς λειτουργίας αν έχει 11 λεπτά η κιλοβατώρα με 5 ώρες την ημέρα στα 100watt διαφορά έστω απο pi θες 6 cent την ημέρα δηλαδή κανα δύευρω τον μήνα σιγά τα λάχανα........ μην μεγιστοποιείς πράγματα με τα πιο τρομερά σενάρια αλλά με ρεαλιστικά νούμερα δηλαδή ο υπολογιστής είναι αδιανόητο να θεωρείς ότι θα δουλεύει στα peak 24/365 και με τέτοια κατανάλωση που το tdp του h/w δεν το υποστηρίζει καν ! Think green και βάλε και εσύ ένα λιθαράκι στο μέλλον των απογόνων μας. Επίσης το raspberry έχει τεράστιο WAF
dimoskoutr Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Συγνώμη που δηλώνω noobας αλλά το WAF τι στο καλό σημαίνει;
karaLRS Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 5 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε Συγνώμη που δηλώνω noobας αλλά το WAF τι στο καλό σημαίνει; Είσαι μικρός θα μάθεις 😁 Wife Acceptance Factor
georgepppo Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 2 ώρες πριν, karaLRS είπε Think green και βάλε και εσύ ένα λιθαράκι στο μέλλον των απογόνων μας. Επίσης το raspberry έχει τεράστιο WAF think green σε πιο ουσιαστικά πράγματα όχι σε ένα PC που θα το έχεις για να βλέπεις με καμια ταινία.... εσείς οι οικολόγοι ναι δεν λέω έχετε την φιλοσοφία σας που θεωρώ ότι είναι σωστή αλλά όταν έχεις άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τους ρύπους και δεν τα κάνεις(όχι εσύ σαν άτομο αλλά σαν κράτος/κόσμος κλπ) και μου μιλάς για το PC που θα παίζει καμια ταινία που και που τα απογεύματα είναι κάπως ασήμαντο. ναι οκ υπάρχουν πράγματα που για μένα σαν μηχανολόγο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν στις μέρες μας όπως κλιματιστικά non-inverter, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα,λάμπες πυρακτώσεως κλπ που σου στοιχίζουν πολύ περισσότερο σε 2 χρόνια απο το να πάρεις ενεργειακής κλάσης άλλες επιλογές όπως inverter κλιματιστικά και λάμπες οικονομίας πχ. ένα κλιματιστικό non inverter άμα το αντικαταστήσεις με ένα inverter και δώσεις πχ 350 ευρώ με την εγκατάσταση για ένα μικρό 9ράκι φτηνό σε 2 χρόνια περίπου έχεις κάνει απόσβεση αν γλυτώνεις για πχ 12 μήνες θέρμανση/ψύξη δυο σεζόν 30 ευρώ το μήνα αν δουλεύουν συνέχεια η απόσβεση είναι 360 ευρώ...... δηλαδή η απόσβεση γίνεται στα μπαμ καλά δεν μιλάμε για σύγκριση με τα θερμαντικά εκεί η απόσβεση γίνεται στον ένα χρόνο.
karaLRS Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 34 λεπτά πριν, georgepppo είπε think green σε πιο ουσιαστικά πράγματα όχι σε ένα PC που θα το έχεις για να βλέπεις με καμια ταινία.... εσείς οι οικολόγοι ναι δεν λέω έχετε την φιλοσοφία σας που θεωρώ ότι είναι σωστή αλλά όταν έχεις άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τους ρύπους και δεν τα κάνεις(όχι εσύ σαν άτομο αλλά σαν κράτος/κόσμος κλπ) και μου μιλάς για το PC που θα παίζει καμια ταινία που και που τα απογεύματα είναι κάπως ασήμαντο. ναι οκ υπάρχουν πράγματα που για μένα σαν μηχανολόγο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν στις μέρες μας όπως κλιματιστικά non-inverter, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα,λάμπες πυρακτώσεως κλπ που σου στοιχίζουν πολύ περισσότερο σε 2 χρόνια απο το να πάρεις ενεργειακής κλάσης άλλες επιλογές όπως inverter κλιματιστικά και λάμπες οικονομίας πχ. ένα κλιματιστικό non inverter άμα το αντικαταστήσεις με ένα inverter και δώσεις πχ 350 ευρώ με την εγκατάσταση για ένα μικρό 9ράκι φτηνό σε 2 χρόνια περίπου έχεις κάνει απόσβεση αν γλυτώνεις για πχ 12 μήνες θέρμανση/ψύξη δυο σεζόν 30 ευρώ το μήνα αν δουλεύουν συνέχεια η απόσβεση είναι 360 ευρώ...... δηλαδή η απόσβεση γίνεται στα μπαμ καλά δεν μιλάμε για σύγκριση με τα θερμαντικά εκεί η απόσβεση γίνεται στον ένα χρόνο. Και ξαναλέω think Green. Αν πχ το δημόσιο αντί για 15.000 Refurbished pc, είχε rpi με ένα windows 10 iot πόσο θα γλύτωνε ο πλανήτης; μιλάω για ένα λιθαράκι να βάλεις 10watt εσύ 10 watt εγώ το πιάσαμε το εργοστάσιο λιγνίτη. ΑΝ και ουσιαστικά με ένα Refurbished pc είσαι ο ορισμός της ανακύκλωσης που στην τελική είναι green Ατομικά ναι είναι ασήμαντο μια διαφορά 100watt σε κατανάλωση. Σκέψου όμως 7.5 δις φορές τι διαφορά μπορεί να έχει Επεξ/σία 29 Φεβρουαρίου 2020 από karaLRS
dimoskoutr Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 2 ώρες πριν, karaLRS είπε Είσαι μικρός θα μάθεις 😁 Wife Acceptance Factor Παρότι 40άρης με ένα παιδί μάλλον δεν ξέρω και πολλά τελικά... Θεός!!! 😂
Επισκέπτης Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 4 λεπτά πριν, dimoskoutr είπε Παρότι 40άρης με ένα παιδί μάλλον δεν ξέρω και πολλά τελικά... Θεός!!! 😂 ουτε εγω το ηξερα... 😄
dimoskoutr Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Εγώ πάντως το σκέφτομαι πολύ ένα pi 4 με rasbian αλλά το ριμάδι όσο έχω δει έχει θέματα με τον chromium σε αναπαραγωγή 1080p youtube... Υποθέτω - ελπίζω ότι μάλλον είναι θέμα software οπότε περιμένω να φτιάξει... Όταν δεν θα χάνει frame εκεί θα χτυπήσω σίγουρα... Τα υπόλοιπα τα κάνει αποδεκτά για απλή καθημερινή χρήση... Αυτό το youtube το σκοτώνει σε 1080p όμως... Κρίμα... Άσε που το acceptance factor που λέει και ο πιο πάνω, θα είναι υψηλό και σε πιτσιρίκα 6-7 χρόνων... Θα θελα να την βάλω να κάνει τα πρώτα της βήματα σε ένα τέτοιο με sugar on a stick... Επεξ/σία 29 Φεβρουαρίου 2020 από dimoskoutr
georgepppo Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2020 57 λεπτά πριν, karaLRS είπε Και ξαναλέω think Green. Αν πχ το δημόσιο αντί για 15.000 Refurbished pc, είχε rpi με ένα windows 10 iot πόσο θα γλύτωνε ο πλανήτης; μιλάω για ένα λιθαράκι να βάλεις 10watt εσύ 10 watt εγώ το πιάσαμε το εργοστάσιο λιγνίτη. ΑΝ και ουσιαστικά με ένα Refurbished pc είσαι ο ορισμός της ανακύκλωσης που στην τελική είναι green Ατομικά ναι είναι ασήμαντο μια διαφορά 100watt σε κατανάλωση. Σκέψου όμως 7.5 δις φορές τι διαφορά μπορεί να έχει μαζί σου think green αλλά στο δημόσιο ειδικά αμα δεις πως παρατάνε φώτα, υπολογιστές και τα πάντα ανοιχτά όλη νύχτα θα τρελαθείς , επίσης χειμώνα δεν υπάρχει δημόσιος υπάλληλος να μην έχει ατομική σομπίτσα κάτω απο το γραφείο του...... γενικά ο ΕΛληνας ότι βρει τσάμπα του δίνει και καταλαβαίνει κάτι που στο εξωτερικό δεν το βλέπεις γιατί σέβονται κάποια πράγματα, εγώ αν άλλαζα κάτι στο δημόσιο συγκεκριμένα θα ήταν την μονιμότητα και θα τους τάραζα στον έλεγχο αλλά ας μην επεκταθούμε γιατί θα γράψω 10 σελίδες κράξιμο ας μιλήσουμε καθαρά για την Ελλάδα γιατί στον περισσότερο κόσμο green είναι , εμείς είμαστε οι ζουλού στον πλανήτη που ενώ έχουμε τόσο ήλιο μόλις τα τελευταία χρόνια κάνουμε μια πρόοδο στα φωτοβολταικά όταν εδώ και δεκαετίες πόσα κτήρια στην Γερμανία είναι αυτόνομα ενεργειακά απο ΑΠΕ και αυτή τη στιγμή έχουν πιάσει το 40% της ισχύος απο ΑΠΕ, στην Ελλάδα κάπου 30% είναι νομίζω το οποίο είναι πολύ λίγο αν αναλογιστείς πόσο οφέλειμο ήλιο έχουμε εμείς και πόσο αυτοί. Ενα άλλο μεγάλο θέμα που έχουμε είναι η μετακίνηση στις πόλεις που δημιουργεί τεράστιο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα και αυτό λύνεται με 2 τρόπους δραστικά 1) Με μέσα μαζ. μεταφοράς που να σε πάνε μπαμ μπαμ παντού όπως το μετρό ΑΛΛΑ με πιο συχνά δρομολόγια για να μην είναι όλοι σαν σαρδέλες μέσα, με καλύτερη κάλυψη όπως στο εξωτερικό , με λεωφορία που να έχουν δρομολόγια όπως χρειάζονται και να μην βλέπουμε σκηνικά όπως στην Κηφισίας που πρωί βλέπεις απο τα 20 άτομα στην στάση να μπαίνουν οι 5 γιατί δεν χωράνε άλλοι.... , έτσι ώστε να μην παίρνουν όλοι τα αμάξια τους.Εγώ που κάνω και εξωτερικές δουλειές πέρα απο το γραφείο παντού με μετρό πάω με 30 ευρώ το μήνα με μια κάρτα και το αμάξι το έχω για σκ και κανα ταξιδάκι και καμια βόλτα, (γραφείο είναι το σπίτι μου). 2) με υποδομές παραγωγής και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είναι ανύπαρκτες ! ειδικά το καυσαέριο είναι το χειρώτερο για μένα πέρα απο το κόστος κλπ..... θυμάμαι όταν ήμουν σε επαρχεία που σπούδαζα, όταν ήμουν φαντάρος και γενικά όποτε έχω μείνει εκτός αθηνών πάντα με 6 ώρες ύπνου χόρταινα ύπνο και ξεκουραζόμουν απο τον καθαρό αέρα και μόνο! αν δεν πας να ζήσεις σε χωριό για ένα διάστημα δεν μπορείς να το καταλάβεις. Επίσης έχουμε τόσα μυαλά σε πανεπιστήμια , τόσες πρώτες ύλες σαν χώρα , τόσο καλο κλίμα και πολλά άλλα που θα μπορούσαμε ενεργειακά να είμαστε πολύ μπροστά απο τους γερμανούς αλλά δεν...... μηχανολόγος μηχανικός με κατεύθυνση τα ΑΠΕ είμαι 😉
karaLRS Δημοσ. 1 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2020 9 ώρες πριν, georgepppo είπε μαζί σου think green αλλά στο δημόσιο ειδικά αμα δεις πως παρατάνε φώτα, υπολογιστές και τα πάντα ανοιχτά όλη νύχτα θα τρελαθείς , επίσης χειμώνα δεν υπάρχει δημόσιος υπάλληλος να μην έχει ατομική σομπίτσα κάτω απο το γραφείο του...... γενικά ο ΕΛληνας ότι βρει τσάμπα του δίνει και καταλαβαίνει κάτι που στο εξωτερικό δεν το βλέπεις γιατί σέβονται κάποια πράγματα, εγώ αν άλλαζα κάτι στο δημόσιο συγκεκριμένα θα ήταν την μονιμότητα και θα τους τάραζα στον έλεγχο αλλά ας μην επεκταθούμε γιατί θα γράψω 10 σελίδες κράξιμο ας μιλήσουμε καθαρά για την Ελλάδα γιατί στον περισσότερο κόσμο green είναι , εμείς είμαστε οι ζουλού στον πλανήτη που ενώ έχουμε τόσο ήλιο μόλις τα τελευταία χρόνια κάνουμε μια πρόοδο στα φωτοβολταικά όταν εδώ και δεκαετίες πόσα κτήρια στην Γερμανία είναι αυτόνομα ενεργειακά απο ΑΠΕ και αυτή τη στιγμή έχουν πιάσει το 40% της ισχύος απο ΑΠΕ, στην Ελλάδα κάπου 30% είναι νομίζω το οποίο είναι πολύ λίγο αν αναλογιστείς πόσο οφέλειμο ήλιο έχουμε εμείς και πόσο αυτοί. Ενα άλλο μεγάλο θέμα που έχουμε είναι η μετακίνηση στις πόλεις που δημιουργεί τεράστιο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα και αυτό λύνεται με 2 τρόπους δραστικά 1) Με μέσα μαζ. μεταφοράς που να σε πάνε μπαμ μπαμ παντού όπως το μετρό ΑΛΛΑ με πιο συχνά δρομολόγια για να μην είναι όλοι σαν σαρδέλες μέσα, με καλύτερη κάλυψη όπως στο εξωτερικό , με λεωφορία που να έχουν δρομολόγια όπως χρειάζονται και να μην βλέπουμε σκηνικά όπως στην Κηφισίας που πρωί βλέπεις απο τα 20 άτομα στην στάση να μπαίνουν οι 5 γιατί δεν χωράνε άλλοι.... , έτσι ώστε να μην παίρνουν όλοι τα αμάξια τους.Εγώ που κάνω και εξωτερικές δουλειές πέρα απο το γραφείο παντού με μετρό πάω με 30 ευρώ το μήνα με μια κάρτα και το αμάξι το έχω για σκ και κανα ταξιδάκι και καμια βόλτα, (γραφείο είναι το σπίτι μου). 2) με υποδομές παραγωγής και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είναι ανύπαρκτες ! ειδικά το καυσαέριο είναι το χειρώτερο για μένα πέρα απο το κόστος κλπ..... θυμάμαι όταν ήμουν σε επαρχεία που σπούδαζα, όταν ήμουν φαντάρος και γενικά όποτε έχω μείνει εκτός αθηνών πάντα με 6 ώρες ύπνου χόρταινα ύπνο και ξεκουραζόμουν απο τον καθαρό αέρα και μόνο! αν δεν πας να ζήσεις σε χωριό για ένα διάστημα δεν μπορείς να το καταλάβεις. Επίσης έχουμε τόσα μυαλά σε πανεπιστήμια , τόσες πρώτες ύλες σαν χώρα , τόσο καλο κλίμα και πολλά άλλα που θα μπορούσαμε ενεργειακά να είμαστε πολύ μπροστά απο τους γερμανούς αλλά δεν...... μηχανολόγος μηχανικός με κατεύθυνση τα ΑΠΕ είμαι 😉 Καλημέρα. Απόλυτα σωστά όσα γράφεις. Απλά πιστεύω ότι η αλλαγή ξεκινάει από εμάς. Ας κάνουμε ο καθένας προσωπικά ότι μπορεί καλύτερο και ας είναι και 10 watt.
nickvas19 Δημοσ. 10 Απριλίου 2020 Δημοσ. 10 Απριλίου 2020 Μπορει καποιος να με βοηθησει με automount σε καθε σκληρο που βαζω με samba?!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα