Προς το περιεχόμενο
Μήνυμα προστέθηκε από Snoob

Τηρείτε τα παρακάτω, παρακαλώ:

1. Βάζετε πηγές στις ειδήσεις που μεταφέρετε. Ειδικά αν είναι κάτι αρνητικό, που ενδεχομένως να προκαλέσει ανησυχία σε όσους το διαβάσουν.

2. Μην αναπαράγετε γιατροσόφια, μαντζούνια και αυτοσχέδια "μέτρα προστασίας". 

3. Γράφετε κόσμια.

4. Αν εντοπίσετε μήνυμα  που κρίνετε πως χρειάζεται παρέμβαση συντονιστή, στείλτε αναφορά και αποφύγετε κάθε σχολιασμό, παράθεση κτλ.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Tα νησια οπως η Κρητη πολυ ευκολα μπορουν να προστατευτούν πάντως . Σταματας καραβια αεροπλάνα από κ πρός για 2-3 εβδομαδες κ αντιμετωπίζεις τοπικα τα όποια κρούσματα .

• Like 1
  • Απαντ. 15,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, totalius είπε

Tα νησια οπως η Κρητη πολυ ευκολα μπορουν να προστατευτούν πάντως . Σταματας καραβια αεροπλάνα από κ πρός για 2-3 εβδομαδες κ αντιμετωπίζεις τοπικα τα όποια κρούσματα .

Μην το λες αυτό, ειδικά που φεύγουν μαζικά με τα ΚΤΕΛ οι φοιτητές στην Πάτρα, ανάμεσά τους είναι και πολλοί Κρητικοί και κατεβαίνουν μέσω Πειραιά/Αθήνα. Αυτό κι αν είναι τρομερά επικίνδυνο, έχουμε και τα 24 "ορφανά" κρούσματα στην πρωτεύουσα. Πάντως ο ανιψιός μου παραμένει εκεί λόγω και της εγκύου κοπέλας του, δεν τολμούν να διανοηθούν να το ρισκάρουν με τις μεταφορές.

Επεξ/σία από Vangelis_D9
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, totalius είπε

Ποιά καράβια να σταματήσεις...και οι προμήθειες πως θα πηγαίνουν; Η Κρήτη δεν είναι αυτάρκης 100%! Να μην πω για μικρότερα νησιά που δεν έχουν ούτε νοσοκομείο...

Επεξ/σία από agnostos13
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, QuitLife είπε

Αν και δεν καταλαβαινω πληρως, δεν βλεπω κατι τετοιο να αναφερεται. Τελος παντων εγω παντα εχω επιφυλαξεις για οτι διαβαζω, εσυ φαινεται οχι. Ειναι θεμα πως τα βλεπει κανεις τα πραγματα.

https://fortune.com/2020/03/04/coronavirus-mutating-second-strain-covid-19-wuhan-china/

https://www.sciencemag.org/news/2020/03/mutations-can-reveal-how-coronavirus-moves-they-re-easy-overinterpret

και δεκαδες αλλα.

"Virus isolation was conducted with various cell lines, such as human airway epithelial cells, Vero E6, and Huh-7. Cytopathic effects (CPE) were observed 96 hours after inoculation. Typical crown-like particles were observed under transmission electron microscope (TEM) with negative staining. The cellular infectivity of the isolated viruses could be completely neutralized by the sera collected from convalescent patients. Transgenic human ACE2 mice and Rhesus monkey intranasally challenged by this virus isolate induced multifocal pneumonia with interstitial hyperplasia. The COVID-19 virus was subsequently detected and isolated in the lung and intestinal tissues of the challenged animals. 5 Whole genome sequencing analysis of 104 strains of the COVID-19 virus isolated from patients in different localities with symptom onset between the end of December 2019 and mid-February 2020 showed 99.9% homology, without significant mutation (Figure 1)."

Χωρίς την παραμικρή πρόθεση να σε θίξω, οι πηγές σου δεν είναι έγκυρες και καταλαβαίνω ότι δεν γνωρίζεις τι είναι ο ΠΟΥ. Όταν ο ΠΟΥ δημοσιεύσει ότι υπάρχει γνωστή μετάλλαξη, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μετάλλαξη. 

Επισκέπτης
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, lightsout είπε

Χωρίς την παραμικρή πρόθεση να σε θίξω, οι πηγές σου δεν είναι έγκυρες και καταλαβαίνω ότι δεν γνωρίζεις τι είναι ο ΠΟΥ. Όταν ο ΠΟΥ δημοσιεύσει ότι υπάρχει γνωστή μετάλλαξη, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μετάλλαξη. 

γνωριζω μια χαρα τι ειναι ο ΠΟΥ, ενας πολιτικος οργανισμος.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, QuitLife είπε

γνωριζω μια χαρα τι ειναι ο ΠΟΥ, ενας πολιτικος οργανισμος.

Δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε περαιτέρω κουβέντα μεταξύ μας.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Highlander είπε

Η λογική λέει πως δεν γίνεται να μην κάνεις παρελάσεις στις 25 Μαρτίου αλλά να ανοίξεις τα σχολεία στις 26 Μαρτίου.

Η λογική λέει να μην τρώμε όλοι  από τα ίδια σκεύη αλλά λοιμωξιολόγοι λένε ότι μπορούν οι πιστοί να κοινωνούν από το ίδιο κουταλάκι

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Mr^Robot είπε

Τωρα τα πράγματα προφανώς θα ειναι άκρως χειρότερα... ΠΑΕΙ η σεζόν ..  θα συρρικνωθεί σημαντικά νομίζω. 

Καλώς ή κακώς είμαστε μονο-οικονομία όπως η Βενεζουέλα. Αυτοί έχουν πετρέλαια εμείς είμαστε τα γκαρσόνια της Ευρώπης.

Παραδόξως όμως φίλος λέει πως η Μύκονος καλά κρατεί. Δεν έχει ακυρώσεις. Έχει λιγότερες κρατήσεις αλλά όχι σε τραγικό επίπεδο. Βέβαια τα άτομα που πάνε στη Μύκονο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κατά κάποιο τρόπο όμοια με αυτά που δεν μπορούν να κρατηθούν γιατί πρέπει να πάνε στο καρναβάλι της Πάτρας.  

1 ώρα πριν, FCastor είπε

Και κάτι ακόμα. Triage, ή διαλογή περιστατικών με βάση την ηλικία και τη βιωσιμότητα, γινόταν και γίνεται και θα γίνεται.

Τρομακτικά κακή λογική. Αντί να κοιτάμε το προφανές (τις τεράστιες περικοπές στα συστήματα υγείας που έγιναν λόγο της νεοφιλελεδικης ιδεολογίας) λέμε πως "είναι φυσιολογικό", "δεν μπορούσαμε να το προβλέψουμε" κλπ. 

56 λεπτά πριν, Malthador είπε

Αυτό που νομίζω ότι θα γίνει προκειμένου να μη γυρίσει η οικονομία 40 χρόνια πίσω, θα είναι να γίνει ένα reboot of sorts, δεν βλέπω πως αλλιώς θα μπορέσει να επανέλθει ο καπιταλισμός μετά από όλο αυτό.

Φαντάσου πόσο ευαίσθητο σύστημα είναι. Η κλιματική αλλαγή (απείρως σοβαρότερη) να δούμε τι θα φέρει.

• Like 4
Επισκέπτης
Δημοσ.
1 ώρα πριν, chill είπε

Σαν άνθρωπος που έχω επιβιώσει πολυοργανικής ανεπάρκειας, απλά postαρω για να δώσω κουράγιο. Όταν λέμε πολυοργανική εννοούμε παραπολυοργανική....δεν λειτουργούσε σχεδόν τίποτα. Still, i'm here.

Βέβαια ήμουν τζόβενο έτσι, κοντά στα 20 :) 

Κι εγώ έναν έχω δει να ανακάμπτει.... 20αρης.... Δεν πιστεύω να ήσουν εσύ!? Στην Β'Παθ του 401... 

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, mechpanos είπε

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

Κλείστε τα όλα, μπας και σωθούμε!!!

Άμα διαβάσεις αρκετές δημοσιεύσεις μου από την αρχή της συζήτησης τα ίδιο γράφω. Αλλά αποκαλούμαι τρομολάγνος ακόμα και όταν μειώνω τους αριθμούς. 

Και βλέπουμε το τί γίνεται στην Ιταλία και νομίζουν μερικοί ότι εδώ Ελλάδα και δεν θα έχουμε "ταξινόμηση" (triage) μόλις γεμίσουν τα νοσοκομεία, μιας και η Ελλάδα πέρασε το κρίσιμο σημείο και ο ιός μεταδίδεται ενδο-κοινοτικά. 

Δημοσ.

Κάποια ερωτήματα που δεν έχουν σαφή απάντηση με προβληματίζουν.

1) Ο ιός επιβιώνει στον αέρα 3 ώρες. 

Δηλαδη βήχει ενας εδω, φυσαει και το παει 20 μέτρα μακριά, κάποιος το αναπνέει και κολλάει? Κάτι δεν μου κάθετε καλα. Πιστεύω, χωρις να γνωρίζω προφανώς, οτι αυτό ειναι κάπως ακραίο. Σε κλειστο χωρο, πιθανόν να μπορεί να συμβει κατι τέτοιο αλλα και πάλι νομίζω θα είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες διάδοσης μέσω του αέρα.

2) Ο ιός μάλλον επιβιώνει και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Εδω νομίζω οτι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Δηλαδή ο ιός όντως δεν εξουδετερώνετε με 35 βαθμούς στον αέρα αλλά οι επιφάνειες που βλέπει ο ήλιος, ειδικά μετά τον Μάιο που τις ψήνει κανονικά, θα καθαρίζουν. Θεωρώ απίθανο να επιβιώνει ας πούμε μέσα στο αμάξι που βράζει ή στα κάγκελα του μπαλκονιού. Σε χώρες με μπόλικο ήλιο θα μειώνετε η μετάδοση. Ακόμη και αυτές οι λίγες επιφάνειες που έχουν απευθείας έκθεση στον ήλιο πιστεύω οτι δεν μπορούν να διατηρήσουν τον ιό. 

3) Μάτια

Δεν έχω καταλάβει αν το τρίψιμο ματιών είναι πιθανή είσοδος για τον ιο. Υπάρχει κατι επίσημα πάνω σε αυτο?

4) ΜΜΕ, Δημόσιες υπηρεσίες κτλ

Σίγουρα ο περιορισμός μετακινήσεων βοηθάει αλλα μήπως όλοι αυτοί οι χώροι αντί να κλείσουν θα έπρεπε να διευρύνουν το ωράριο τους μειώνοντας το προσωπικο ανα βάρδια ωστε να μειώνετε ο κόσμος που βρίσκετε μέσα σε αυτούς ανα ώρα? Δεν θα ήταν πιο λογικό να δουλεύουν πχ οι τράπεζες μέχρι τις 8 το βράδυ με 2 πλέον βαρδιες αντι μιας? 

5) Αγαθά

Εφόσον οι επιφάνειες είναι εστίες μόλυνσης πώς μπορείς να διασφαλίσεις την απουσία ιού σε τρόφιμα? Ειδικά σε γυμνά όπως οι ντομάτες ας πούμε? Να τις πλένεις με σαπούνι χεριών 20-30sec?!

• Like 3
Δημοσ.

Την Πεμπτη γενικα ελεγα να κανω την διαδρομη Αθηνα Θεσσαλονικη. Ως φοιτητης την κανω με κτελ, αλλα λεω να κλεισω με Aegean να ταξιδεψω. Γενικα, περα απο καθαρα χερακια, να παρω και μια μασκα για μεσα στο αεροπλανο?

Οκ κυριως τους γονεις μου θελω να προστατεψω μιας και Συρο μεχρι τωρα ειμαστε οκ και δεν θελω να κολλησω τιποτα στο ταξιδι.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...