Lightning_md Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 12 ώρες πριν, xx1100 είπε Σε ελάχιστες επιστήμες θα χρειαστούν τα μαθήματα καθαυτά. Αυτό που μπορείς να μάθεις έχει να κάνει με την συστηματική οργάνωση του διαβάσματος (κάτι που στο πιο χαλαρό περιβάλλον του ΕΠΑΛ θα ει αι δύσκολο έως αδύνατο....). Αυτό ακριβώς, δε χρειάζεται να έχεις βάσεις σε κάτι. Σε δύο μαθήματα είδα προσωπικά βοήθεια από τα μαθήματα της 3ης λυκείου, στη στατιστική που είχαμε στο πρώτο εξάμηνο και τη βιολογία Ι στο δεύτερο εξάμηνο. Κυρίως όμως στη στατιστική (που είχα πάρει μαθηματικά γενικής παιδείας ως το επιλογής που έπρεπε να δώσουμε στις πανελλήνιες) και αυτό σε σύγκριση μόνο με αυτούς που δεν το είχαν επιλέξει και είχαν πάρει βιολογία/φυσική γενικής παιδείας. Και πάλι αυτά κανένα ρόλο δεν παίζουν ειλικρινά, απλά κάθεσαι και διαβάζεις λίγο και θα τα περάσεις και αυτά. Γενικά δε χρειάζεται να έχεις βάσεις για να μπεις, παρά μόνο να είσαι προετοιμασμένος να διαβάσεις πολύ αφού μπεις στη σχολή. Πιστεύω πως πολύ περισσότερο σε σχολές όπως είναι τα πολυτεχνεία ή οι θετικές επιστήμες, χρειάζεσαι όντως σοβαρές βάσεις από πριν για να ανταπεξέλθεις στα μαθήματα στη σχολή. Γενικά, το πιο δύσκολο είναι να μπεις στη σχολή, παρά να τη βγάλεις. Τουλάχιστον για την ιατρική. Στα πολυτεχνεία και στις θετικές επιστήμες, θα "φτύσεις αίμα" για να τις βγάλεις.
Επισκέπτης Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 13 ώρες πριν, bromiaris είπε Το μόνο που θα πω είναι ότι τα ΕΠΑΛ τώρα και τα Τεχνικά Λύκεια παλιά, είναι φυτώρια αλητείας και με επίπεδο κάτω του μηδενός... Ωραίο επίπεδο και εσείς απόφοιτος ΕΠΑΛ εε; Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου 2020 από Επισκέπτης
bromiaris Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 22 λεπτά πριν, DZ-Photographer είπε Ωραίο επίπεδο και εσείς απόφοιτος ΕΠΑΛ εε; Προτιμώ να λέω σκληρές αλήθειες χωρίς να «χαϊδεύω τα αυτιά» κανενός… Προφανώς εσύ είσαι φίλος της άποψης του να ακούς μόνο ευχάριστα ψέματα… 2
xx1100 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 12 λεπτά πριν, bromiaris είπε Προτιμώ να λέω σκληρές αλήθειες χωρίς να «χαϊδεύω τα αυτιά» κανενός… Προφανώς εσύ είσαι φίλος της άποψης του να ακούς μόνο ευχάριστα ψέματα… Νομίζω πως το πρόβλημα των ελληνικών ΕΠΑΛ είναι παρόμοιο με τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα : δηλαδή μια γενική τάση για εκδραματισεις. Τπτ δεν γίνεται για αυτό που είναι φτιαγμένο. (ή σχεδόν τπτ, για να μην είμαι απόλυτως). Έτσι, στις "κανονικές" χώρες το ΕΠΑΛ είναι για εκείνους που δε θέλουν ή δεν μπορούν να σπουδάσουν. Δεν είναι για τους "πονηρούς" που ψάχνουν παραθυράκια. Επίσης, φυσικά, το φροντιστήριο γίνεται από το ίδιο το σχολείο.... Η γενίκευση πως η Ιατρική είναι παπαγαλία είναι παρόμοια υπερβολική με το ότι το ΕΠΑΛ βγάζει αλήτες. Ενδεχομένως βέβαια να συμβαίνει σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό. Εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ΕΠΑΛ είναι το συνολικά χαμηλότερο επίπεδο που μάλλον παρασύρει τα πάντα προς τα κάτω. Αμφιβαλλω αν θα μπορέσει κάποιος ύστερα να προσαρμοστεί σε ρυθμούς Ιατρικής με 5-6 μαθήματα των 200-300 σελίδων /6μηνο. Ο ευκολότερο θα είναι να βρεθεί με 10 μαθήματα στο τέλος του πρώτου χρόνου.... 1
bromiaris Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 29 λεπτά πριν, xx1100 είπε Νομίζω πως το πρόβλημα των ελληνικών ΕΠΑΛ είναι παρόμοιο με τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα : δηλαδή μια γενική τάση για εκδραματισεις. Τπτ δεν γίνεται για αυτό που είναι φτιαγμένο. (ή σχεδόν τπτ, για να μην είμαι απόλυτως). Έτσι, στις "κανονικές" χώρες το ΕΠΑΛ είναι για εκείνους που δε θέλουν ή δεν μπορούν να σπουδάσουν. Δεν είναι για τους "πονηρούς" που ψάχνουν παραθυράκια. Επίσης, φυσικά, το φροντιστήριο γίνεται από το ίδιο το σχολείο.... Η γενίκευση πως η Ιατρική είναι παπαγαλία είναι παρόμοια υπερβολική με το ότι το ΕΠΑΛ βγάζει αλήτες. Ενδεχομένως βέβαια να συμβαίνει σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό. Εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ΕΠΑΛ είναι το συνολικά χαμηλότερο επίπεδο που μάλλον παρασύρει τα πάντα προς τα κάτω. Αμφιβαλλω αν θα μπορέσει κάποιος ύστερα να προσαρμοστεί σε ρυθμούς Ιατρικής με 5-6 μαθήματα των 200-300 σελίδων /6μηνο. Ο ευκολότερο θα είναι να βρεθεί με 10 μαθήματα στο τέλος του πρώτου χρόνου.... Δυστυχώς φίλε μου, τα ΕΠΑΛ λειτουργούν όχι σαν Επαγγελματικό Λύκειο, αλλά σαν παρκινγκ Παραβατικών μαθητών(αληταριό του κερατά), όπου η ανοχή του συστήματος σε ότι και αν κάνουν είναι απαράδεκτη… Και να θελήσει κάποιος καλός μαθητής να διδαχτεί οτιδήποτε σε ένα ΕΠΑΛ όλοι οι παραβατικοί Δεν θα επιτρέψουν ποτέ να γίνει μάθημα… Είτε με τραμπουκισμούς, είτε με συνεχείς ενοχλήσεις, είτε με γενικευμένη φασαρία… Και ο καθηγητής δέσμιος… Από την μια να φοβάται τις απειλές των Τραμπούκων και των οικογενειών τους… γνωρίζοντας ότι πέρα από 2 ημέρες αποβολή δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε άλλο… Στο τέλος απλά τους ανέχεται και ελπίζει να περάσουν τα χρόνια και να ξεκουμπιστούν… φυσικά ποτέ δεν γίνεται μάθημα, απλά περιμένει να περάσει η ώρα και να πάει όσο το δυνατών πιο ψυχικά ήρεμος και αρτιμελής στην οικογένεια του… Από την άλλη φοβάται το σύστημα… Γιατί αν τολμήσει και τιμωρήσει όπως αξίζει στους Αλήτες (Οριστική απομάκρυνση από τον Σχολικό χώρο) την επομένη ημέρα θα τον κρεμάσουν στα μανταλάκια και τα γνωστά πολιτικά κόμματα που αρέσκονται σε μπαχαλοποίηση των πάντων θα τον βρίζουν μέσα από τα έμμισθα τρολ τους, τραβώντας σαν μαγνήτης την μάζα… που θα ωρύεται για τον κακό καθηγητή... Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου 2020 από bromiaris 3
xx1100 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Και κάτι παρόμοια γίνεται και στο ΓΕΛ από γονείς που τα βλαστάρια τους πρέπει να παίρνουν μόνο άριστα κι ο καθηγητής πρέπει να απολογείται στον κάθε υστερικο και ψυχοπαθητικό. 1
tornado Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 14 ώρες πριν, bromiaris είπε Το μόνο που θα πω είναι ότι τα ΕΠΑΛ τώρα και τα Τεχνικά Λύκεια παλιά, είναι φυτώρια αλητείας και με επίπεδο κάτω του μηδενός... γενικευσεις οι οποιες δεν βοηθανε καθολου ενα νεο να παρει σωστες αποφασεις. Στο ΕΠΑΛ που δουλευω εγω, η πλειοψηφια των μαθητων ειναι αυτο ποθα ελεγες κατασταλαγμενοι και καμια σχεση με φυτωρια κλπ κλπ. Βλεπεις παιδια που συντομα γινονται αριστοι επαγγελματιες, την στιγμη που στα γενικα τελειωνουν και δεν ξερουν τι θα κανουν αυριο. 1
Mperdemenoos Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε Στα δικά μου χρόνια που δεν υπήρχαν ΕΠΑΛ αλλα τεχνικά λύκεια, εκεί πήγαιναν όλοι οι αδύνατοι μαθητές μετά το γυμνάσιο και επειδή προφανώς μέσα σε αυτούς ηταν και αυτοί που δεν ενδιαφεροντουσαν να περάσουν κάπου πάρα να ακολουθήσουν τον ευκολότερο δρόμο και να τελειώνουν υπήρχε αρκετή αλητεία και σουλατσο. Από τα τεχνικά λύκεια μπορούσες να μπεις μόνο σε ΤΕΙ και αυτό με υψηλότερη βάση σε σχέση με το ενιαίο. Οι περισσότεροι συμφοιτητές μου αργότερα στο ΤΕΙ που ήταν από τεχνικό λύκειο είδαν και απόειδαν για να μπορέσουν να περάσουν τα μαθήματα και να τελειώσουν, σαφώς τετοια προβλήματα έβλεπες και από μαθητές ενιαίου λυκείου, αλλά αυτό πο θέλω να καταλήξω είναι πως εκείνη την εποχή το επίπεδο μεταξύ τεχνικού και ενιαίου λυκείου ήταν η μέρα με την νύχτα. Και ναι αν πας σε ενιαίο η γενικό όπως το λέμε θα τα σκας στα φροντιστήρια αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Τώρα το κατά πόσο έχουν βελτιωθεί τα πράγματα μετά από 15 χρόνια δεν είμαι σίγουρος. Πριν λίγα χρόνια μιλούσα με κάποιον που πήγαινε στο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, η κατάσταση με τους μαθητές και το επίπεδο από αυτά που μου έλεγε εκεί ήταν όχι απλά τραγικά αλλά κομικοτραγικα, σε φάση να προσπαθεί να δικαιολογηθει ότι έκανε 5 χρόνια να τελειώσει το λύκειο επειδή και το 50% των άλλων μαθητών έμενε από απουσίες. Φυσικά δεν μπορεί να είναι όλα τα ΕΠΑΛ όπως το προαναφερομενο. Αρχικά σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και οχι δεν ειναι τοσο τραγική η κατάσταση εδω. Γίνετε δουλειά ως εναν βαθμο και αν θες να διαβάσεις εχεις την ευκαιρία,κοινώς η ταξη δεν ειναι το μπουρδελο το οποιο εχεις στο μυαλό σου..Με διάβασμα και στόχο πιστεύω μπορείς να μαθεις.. 3 ώρες πριν, Lightning_md είπε Αυτό ακριβώς, δε χρειάζεται να έχεις βάσεις σε κάτι. Σε δύο μαθήματα είδα προσωπικά βοήθεια από τα μαθήματα της 3ης λυκείου, στη στατιστική που είχαμε στο πρώτο εξάμηνο και τη βιολογία Ι στο δεύτερο εξάμηνο. Κυρίως όμως στη στατιστική (που είχα πάρει μαθηματικά γενικής παιδείας ως το επιλογής που έπρεπε να δώσουμε στις πανελλήνιες) και αυτό σε σύγκριση μόνο με αυτούς που δεν το είχαν επιλέξει και είχαν πάρει βιολογία/φυσική γενικής παιδείας. Και πάλι αυτά κανένα ρόλο δεν παίζουν ειλικρινά, απλά κάθεσαι και διαβάζεις λίγο και θα τα περάσεις και αυτά. Γενικά δε χρειάζεται να έχεις βάσεις για να μπεις, παρά μόνο να είσαι προετοιμασμένος να διαβάσεις πολύ αφού μπεις στη σχολή. Πιστεύω πως πολύ περισσότερο σε σχολές όπως είναι τα πολυτεχνεία ή οι θετικές επιστήμες, χρειάζεσαι όντως σοβαρές βάσεις από πριν για να ανταπεξέλθεις στα μαθήματα στη σχολή. Γενικά, το πιο δύσκολο είναι να μπεις στη σχολή, παρά να τη βγάλεις. Τουλάχιστον για την ιατρική. Στα πολυτεχνεία και στις θετικές επιστήμες, θα "φτύσεις αίμα" για να τις βγάλεις. Ακριβώς ετσι τα είχα στο μυαλό μου και χαίρομαι που μου τα επιβεβαιώνει κάποιος που τα εχει περάσει,να σαι καλα φιλε μου Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου 2020 από Mperdemenoos 1
xx1100 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 17 ώρες πριν, Mperdemenoos είπε Δυστυχώς δεν ειναι ετσι φιλε μου,ειδικά σε σχολές τυπου ηλεκτρολόγων μηχανικών η χημικών μηχανικών κτλ..Ντάξει η ιατρική ειμαι κυρίως αποστήθιση αποτε παίζετε Νεαρέ, η θέση σου είναι λάθος αλλά δυστυχώς δεν το αντολαμβανεσαι. Θετεις ένα ερώτημα και φαντάζεσαι τον εαυτό σου ώριμο αλλά μάλλον σου διαφεύγει πως δεν ψάχνεις για την αλήθεια. Μόλις κάποιος διατυπώνει την άποψη που θέλεις να ακούσεις, απαντάς θετικά σαν να μην ειπώθηκε τπτ άλλο. Περισσότερο μάλλον ψάχνεις συμμάχους πάρα πληροφοριση. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον φοβάσαι να συγκριθείς με τους άλλους διότι, καλός μαθητής στο Γυμνάσιο.... Ξέρεις, δε σημαίνει κι πολλά. Τωρα, αν φαντάζεσαι ότι στα 16 είσαι ώριμος να διαχειριστεις ένα πολύπλοκο σχολικό περιβάλλον, τότε είσαι βαθιά νυχτωμένος..... Ήθελα να 'ξερα τι φαντάζεσαι ότι είναι ο χημικός μηχανικός κι ο ηλεκτρολόγος μηχανικός έναντι του ιατρού (αλήθεια, τι ειδικότητα θα έχεις;;;) και νομίζεις πως μπορείς να κρίνεις τι χρειάζεται ο ένας κι ο άλλος από το σχολείο.... 1
Mperdemenoos Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 19 λεπτά πριν, xx1100 είπε Νεαρέ, η θέση σου είναι λάθος αλλά δυστυχώς δεν το αντολαμβανεσαι. Θετεις ένα ερώτημα και φαντάζεσαι τον εαυτό σου ώριμο αλλά μάλλον σου διαφεύγει πως δεν ψάχνεις για την αλήθεια. Μόλις κάποιος διατυπώνει την άποψη που θέλεις να ακούσεις, απαντάς θετικά σαν να μην ειπώθηκε τπτ άλλο. Περισσότερο μάλλον ψάχνεις συμμάχους πάρα πληροφοριση. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον φοβάσαι να συγκριθείς με τους άλλους διότι, καλός μαθητής στο Γυμνάσιο.... Ξέρεις, δε σημαίνει κι πολλά. Τωρα, αν φαντάζεσαι ότι στα 16 είσαι ώριμος να διαχειριστεις ένα πολύπλοκο σχολικό περιβάλλον, τότε είσαι βαθιά νυχτωμένος..... Ήθελα να 'ξερα τι φαντάζεσαι ότι είναι ο χημικός μηχανικός κι ο ηλεκτρολόγος μηχανικός έναντι του ιατρού (αλήθεια, τι ειδικότητα θα έχεις;;;) και νομίζεις πως μπορείς να κρίνεις τι χρειάζεται ο ένας κι ο άλλος από το σχολείο.... Εχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου και περιμένω να ακούσω απόψεις αυτών που τα εχουν περάσει η ξέρουν κάποια πράγματα παραπάνω.Ξερω πως δεν είναι ολα ρόδινα και προσπαθώ να διαμορφωσω μια εικονα, προφανώς και δεν εχω ιδέα ποιος χρειάζεται τι, και για αυτο ρώτησα άλλωστε.Εχω μιλήσει με άτομα και εχω ψαξει καποια πράγματα και έφτασα σε ενα γενικό συμπέρασμα οτι σε κάποιες σχολες χονδρικα απλα πρέπει να διαβάσεις μεσα ενω σε κάποιες αλλες απαιτούνται βάσεις και πολύ διάβασμα προτού μπεις για να τα βγάλεις περα, για αυτο αναφέρθηκα στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς (που σπουδάζει ο αδελφός μου και εχω ακούσει πράγματα). Ποιά ειναι η αλήθεια λοιπόν; Σε γενικές γραμμές νομίζω πως καπως ετσι τα πράματα, εαν ξέρεις κατι παραπάνω εννοείτε πως θελω να σε ακούσω Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου 2020 από Mperdemenoos
mourouzis2005 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Τα μαθήματα τα οποία παρέθεσες Ιατρική Φυσική, Χημεία, Βιοχημεία και Βιοστατιστική δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με όσα διδάσκονται στα γενικά λύκεια. Την ύλη που κάνεις σε 3 μήνες στο ΓΕΛ θα πρέπει στην Ιατρική να την κάνεις σε 2 ημέρες, δεν υπάρχει χρόνος να κάνεις 40 ασκήσεις στο μάθημα και να κατανοήσει και ο κάθε ένας τη θεωρία για να πάμε παρακάτω. Ώρες διαβάσματος, όλα είναι σχετικά. Τι σημαίνει καταρχήν "ώρες διαβάσματος", στην Ιατρική διαστέλλεται ο χρόνος. Ο άλλος λέει "η Ιατρική είναι αποστήθιση", ισχύει κατά μεγάλο μέρος αλλά είναι απλά η εισαγωγή για να μπορέσεις να συνδυάσεις γνώσεις για να φτάσεις στη διάγνωση και θεραπεία που είναι το ζητούμενο. Αν σου πω 2 ώρες την ημέρα, θα είναι ψέμματα, στην εξεταστική είναι 16 ώρες την ημέρα, εκτός εξεταστικής χρειάζεσαι τουλάχιστον 2 ώρες. Όλα αυτά αν σε ενδιαφέρει να μάθεις. Υπάρχει και η επιλογή να διαβάζεις μόνο εξεταστική ή μόνο ΣΟΣ ή να πηγαίνεις έτσι, σε κάποια φάση θα πάρεις 5, θα περάσεις. Αν σε νοιάζει να μπεις εύκολα στην Ιατρική, νομίζω βρήκες το παραθυράκι σου. Αν μπεις θα περάσεις και τα μαθήματα. Δεν θα αριστεύσεις φυσικά αλλά αυτά τα μαθήματα που παρέθεσες θα τα περάσεις ας είναι και με 5. Εδώ άριστοι μαθητές του 20/20, με πρωτιές στις πανελλήνιες τα βρίσκουνν βαρετά, άχρηστα μαθήματα και τα περνάνε με 5 ή 6. 2
Mperdemenoos Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, mourouzis2005 είπε Τα μαθήματα τα οποία παρέθεσες Ιατρική Φυσική, Χημεία, Βιοχημεία και Βιοστατιστική δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με όσα διδάσκονται στα γενικά λύκεια. Την ύλη που κάνεις σε 3 μήνες στο ΓΕΛ θα πρέπει στην Ιατρική να την κάνεις σε 2 ημέρες, δεν υπάρχει χρόνος να κάνεις 40 ασκήσεις στο μάθημα και να κατανοήσει και ο κάθε ένας τη θεωρία για να πάμε παρακάτω. Ώρες διαβάσματος, όλα είναι σχετικά. Τι σημαίνει καταρχήν "ώρες διαβάσματος", στην Ιατρική διαστέλλεται ο χρόνος. Ο άλλος λέει "η Ιατρική είναι αποστήθιση", ισχύει κατά μεγάλο μέρος αλλά είναι απλά η εισαγωγή για να μπορέσεις να συνδυάσεις γνώσεις για να φτάσεις στη διάγνωση και θεραπεία που είναι το ζητούμενο. Αν σου πω 2 ώρες την ημέρα, θα είναι ψέμματα, στην εξεταστική είναι 16 ώρες την ημέρα, εκτός εξεταστικής χρειάζεσαι τουλάχιστον 2 ώρες. Όλα αυτά αν σε ενδιαφέρει να μάθεις. Υπάρχει και η επιλογή να διαβάζεις μόνο εξεταστική ή μόνο ΣΟΣ ή να πηγαίνεις έτσι, σε κάποια φάση θα πάρεις 5, θα περάσεις. Αν σε νοιάζει να μπεις εύκολα στην Ιατρική, νομίζω βρήκες το παραθυράκι σου. Αν μπεις θα περάσεις και τα μαθήματα. Δεν θα αριστεύσεις φυσικά αλλά αυτά τα μαθήματα που παρέθεσες θα τα περάσεις ας είναι και με 5. Εδώ άριστοι μαθητές του 20/20, με πρωτιές στις πανελλήνιες τα βρίσκουνν βαρετά, άχρηστα μαθήματα και τα περνάνε με 5 ή 6. Η απάντηση σου ηταν τοσο στοχευμένη που νομίζω μου έλυσες όλες τις απορίες, ευχαριστώ πολύ! Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου 2020 από Mperdemenoos
xx1100 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2020 59 λεπτά πριν, mourouzis2005 είπε Τα μαθήματα τα οποία παρέθεσες Ιατρική Φυσική, Χημεία, Βιοχημεία και Βιοστατιστική δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με όσα διδάσκονται στα γενικά λύκεια. Την ύλη που κάνεις σε 3 μήνες στο ΓΕΛ θα πρέπει στην Ιατρική να την κάνεις σε 2 ημέρες, δεν υπάρχει χρόνος να κάνεις 40 ασκήσεις στο μάθημα και να κατανοήσει και ο κάθε ένας τη θεωρία για να πάμε παρακάτω. Ώρες διαβάσματος, όλα είναι σχετικά. Τι σημαίνει καταρχήν "ώρες διαβάσματος", στην Ιατρική διαστέλλεται ο χρόνος. Ο άλλος λέει "η Ιατρική είναι αποστήθιση", ισχύει κατά μεγάλο μέρος αλλά είναι απλά η εισαγωγή για να μπορέσεις να συνδυάσεις γνώσεις για να φτάσεις στη διάγνωση και θεραπεία που είναι το ζητούμενο. Αν σου πω 2 ώρες την ημέρα, θα είναι ψέμματα, στην εξεταστική είναι 16 ώρες την ημέρα, εκτός εξεταστικής χρειάζεσαι τουλάχιστον 2 ώρες. Όλα αυτά αν σε ενδιαφέρει να μάθεις. Υπάρχει και η επιλογή να διαβάζεις μόνο εξεταστική ή μόνο ΣΟΣ ή να πηγαίνεις έτσι, σε κάποια φάση θα πάρεις 5, θα περάσεις. Αν σε νοιάζει να μπεις εύκολα στην Ιατρική, νομίζω βρήκες το παραθυράκι σου. Αν μπεις θα περάσεις και τα μαθήματα. Δεν θα αριστεύσεις φυσικά αλλά αυτά τα μαθήματα που παρέθεσες θα τα περάσεις ας είναι και με 5. Εδώ άριστοι μαθητές του 20/20, με πρωτιές στις πανελλήνιες τα βρίσκουνν βαρετά, άχρηστα μαθήματα και τα περνάνε με 5 ή 6. Συμφωνώ απόλυτα αλλά εκείνο που μάλλον δεν καταλαβαίνουν αρκετοί μη-ιατροί είναι η έννοια της αφοσίωσης στο σκοπό. Για μένα, η Ιατρική έχει ένα σκοπό και περιλαμβάνει την αφοσίωση στον ανθρψπο (ο σκοπός είναι το καλό του άλλου). Ρομαντικό αλλά σημαντικό για μένα προσωπικά. Φυσικά γνωρίζω ότι αυτό δεν ισχύει για αρκετούς "συναδέλφους". Και μένα μου αρέσει να κερδίζω χρήματα (έμμεσο όφελος) αλλά δεν βγάζεις εφημερίες έχοντας στο μυαλό τα χρήματα. Δεν διαβάζεις επί 6 (7,8) χρόνια + 5 (6-7-8) ειδικότητας αν στο νου σου είναι οι παρακάμψεις. Είναι θέμα ευσυνειδησίας και αυτοεκτίμησης. Στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ίντερνετ και σε ένα βαθμό ζηλεύω (αλλά και επιδοκιμάζω) τον ts που μπορεί να θέσει την απορία του στο ευρύ κοινό (με κίνδυνο βέβαια να ακούσει και πολλές παρλαπιπες). Ts, θα σου πρότεινα εν τέλει να βρεις έναν καθηγητή που εκτιμάς ΕΣΥ, και να ακούσεις την συμβουλή του.
FilipposMD Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2020 Φίλε Μπερδεμένε, για το ΕΠΑΛ δεν μπορώ να σου πω γιατί δεν ξέρω, αλλά από αυτά που γράφεις νιώθω ότι πρέπει να σου χτυπήσω δυνατά ένα καμπανάκι σχετικά με την επιλογή σου να πας στην ιατρική. Ιατρική δε σπουδάζεις απλώς γιατί σου φάνηκε ενδιαφέρον το πρόγραμμα σπουδών. Θα έλεγα ότι το ανθρώπινο σώμα κινεί το ενδιαφέρον σε όλους τους φιλομαθείς ανθρώπους, αλλά σίγουρα η ιατρική δεν είναι για όλους. Στην Ελλάδα τουλάχιστον, σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι ιατρικής ακολουθούν κλινική καριέρα, που σημαίνει ειδικότητα μετά τη σχολή (4-7 χρόνια σκληρής δουλειάς και διαβάσματος), μια ζωή εφημερίες, ξενύχτια, ενασχόληση με τους αρρώστους και τους απόβλητους της κοινωνίας, συνεχές διάβασμα, ευθύνη και άγχος. Οπότε πριν από οτιδήποτε άλλο, βρες κάποιον γνωστό ή γνωστό γνωστού που είναι γιατρός και πήγαινε μια νύχτα σε μια εφημερία στα επείγοντα να κάθεσαι και να βλέπεις. Εκεί θα καταλάβεις αν όντως σε ενδιαφέρει. Επίσης, δεν έχεις ιδέα για το τι σημαίνει φοιτητής ιατρικής. Δεν το λέω για να σε προσβάλλω. Ούτε εγώ ήξερα πριν μπω στη σχολή και καλά κάνεις και ρωτάς. Δεν υπάρχει "Χ ώρες διάβασμα τη μέρα". Θα έχεις κλινικές και εφημερίες και στις εξεταστικές θα πήζεις όπως δεν έχεις πήξει ποτέ στη ζωή σου. Επίσης, δεν είναι αποστήθιση. Όταν η παθολογία είναι 800 σελίδες ύλη, δεν υπάρχει περίπτωση να την μάθεις απ' έξω. Πρέπει να μάθεις να σκέφτεσαι λογικά και να συνδυάζεις γνώσεις από όλα τα μαθήματα. Ναι, όπως είπε και κάποιος από πάνω, αν δώσεις 10 φορές, ένα 5αράκι θα το τσιμπήσεις, αλλά μετά θα βγεις και θα σκοτώνεις κόσμο αν δεν έχεις μάθει να σκέφτεσαι. Πάντως συμφωνώ κι εγώ ότι είναι από τις σχολές που τη γνώση τη χτίζεις μέσα στη σχολή. Η φυσική και η χημεία του λυκείου σου δίνουν μια βοήθεια σε 3-4 μαθήματα (από τα 50-60), αλλά πιθανότατα μπορείς να τα βολέψεις και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις. Πρέπει όμως να είσαι προετοιμασμένος να αφιερώσεις τη ζωή σου στο αντικείμενο. Απλώς δε γίνεται αλλιώς. 5 2
Lightning_md Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2020 Συμφωνώ απόλυτα με τον @FilipposMD. Νομίζω το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μιλήσεις με γιατρούς (γνωστούς, φίλους κλπ) - ειδικά ειδικευόμενους (για να καταλάβεις έστω και λίγο τι περνάνε) - και να πάρεις μια ιδέα πως έχει η κατάσταση και ότι θα ήθελες να αφιερωθείς σε αυτό. Το να πας σε εφημερία το θεωρώ λίγο "ανούσιο" γιατί δε θα πάρεις και πολλά. Είναι σα να βρίσκεις ένα βιβλίο παθολογίας για παράδειγμα τυχαία μπροστά σου, να το ξεφυλλίζεις και να διαβάζεις κάποια ενδιαφέροντα κομμάτια αλλά η κατάσταση δεν είναι έτσι. Αυτό το "ωραίο" βιβλιαράκι θα φτάσεις σε μία φάση που θα πρέπει να το διαβάσεις όλο μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, να το κατανοήσεις ώστε να πας να δώσεις το μάθημα, αλλά παράλληλα (κυριολεκτικά παράλληλα) θα έχεις μαθήματα κάθε μέρα, απανωτές εφημερίες και ίσως έχεις στο μυαλό σου και το Μαράκι που σε άφησε (και δε θίγω καν το να έχεις και λίγη δική σου ζωή - είτε χρόνο μόνος σου είτε χόμπι είτε καμιά μπύρα). Νομίζω καταλαβαίνετε το συνειρμό μου. Ίσως να είμαι λίγο υπερβολικός, αλλά σίγουρα όχι εκτός πραγματικότητας. 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα