Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τα νούμερα πάντως συνεχίζουν να μην βγαίνουν με την καμία για θνησιμότητα 2% και τέτοια ευκολία μετάδοσης από την μία, και από την άλλη αντί για δεκάδες χιλιάδες θανάτους ήδη δύο μήνες μετά την εμφάνιση οι θάνατοι να είναι 3000. Ειδικά οι εκτιμήσεις για ακόμα μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι τελείως ασύμβατες με την παρατηρούμενη πραγματικότητα. Εξήγηση ακόμα δεν έχω διαβάσει πάνω σε αυτό το θέμα. 

• Thanks 1
  • Απαντ. 450
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπαρχει ενα μεγαλο ποσοστο που γινεται καλα. Ενω πχ ο Mers ειχε death rate κοντα στο 40%. 

Εδω εχουμε τεραστια ευκολια μεταδοσης μιας και μπορει καποιος να εχει τον ιο και να φανει μετα απο μερες οποτε τον μεταδιδει παρα πολυ ευκολα οσο τον εχει και κυκλοφορει αλλα η πλειοψηφια γινεται καλα. Πεθαινουν και εδω κυριως μεγαλυτερης ηλικιας ανθρωποι και οσοι ειναι στις ευπαθεις ομαδες. Κατω απο 20 χρονων νομιζω μονος 1 ατομα εχει πεθανει απο τους 2707 ανθρωπους. Προφανως ειναι κατι που δεν θα πρεπει να το περνουμε στην πλακα γιατι ακομα και αν εμεις δεν ειμαστε στις ομαδες που πεθαινουν εχουμε ανθρωπους που ειναι στις συγκεκριμενες ηλικιες. Λογικα με το που ερθει το καλοκαιρι τουλαχιστον στις ζεστες χωρες οπως ειναι η Ελλαδα θα εξασθενήσει παρα πολυ ο ιος. 

Οι παρακατω εικονες απο σημερινα στατιστικα. Κορεα/Ιταλια/Ιραν ξεκινησε να μεταδιδετε με γοργους ρυθμους.

Screenshot_1.png

Screenshot_2.png

Επεξ/σία από Arkin
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, mindreader είπε

Πρεπει να υπαρχει το 'Ρωμη' στον τιτλο του νηματος;

Με λιγη υπομονη θα αλλαξει σε Αθηνα,κλπ,κλπ

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, manolis115 είπε

Να σε ευχαριστήσω και πάλι για τον χρόνο σου. Οι απαντήσεις σου είναι πολύτιμες αυτές τις στιγμές που επικρατεί η άγνοια.

Θέλω να σε ρωτησω κάτι κάπως πολύπλοκο. Άμα κολλήσω τον κορονοιο και θεραπευτώ μετά μπορώ να Κυκλοφορώ χωρίς να με νοιάζει τίποτα; Δηλαδή δεν κινδυνεύω να ξανακολλήσω  η να κολλήσω άλλους αν τον έχω περάσει μια φορά; 

Γιατί εγώ αυτό σκέφτομαι.  Σαν υγιής οργανισμός μήπως είναι καλύτερα να τον κολλλήσω να κάτσω σε καραντίνα χωρίς να έρθω σε επαφή με άλλους για να μην τον μεταδώσω. Και μέτα να ζήσω την ζωή μου κανονικά και στα παλιά μου τα παπούτσια αφού θα εχω αντισώματα παρά να ζούμε στην παράνοια.  

Ξέρω πως ακούγεται λίγο ριζοσπαστική αντιμετώπιση. Αλλά δεν καταλαβαίνω το σχέδιο των αρχών. Ότι τι; Θα μπορέσουν να βρουν όλους όσους νοσούν, θα βάλουν σε καραντίνα μέχρι και τον τελευταίο και ετσι θα εξαφανιστεί ο ιος; Εγώ καταλαβαίνω οτι όλοι θα κολλήσουμε. Οπότε ας κολλήσω μια ώρα νωρίτερα μην εχω και άγχος. 

Λογικά, εφόσον κολλήσεις, θα αναπτύξεις αντισώματα. Φυσικά δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα έχεις ανοσία, γιατί είναι νέος ιός. Διάβαζα κάτι συγκρίσεις με άλλους κορονοϊούς και το συμπέρασμα ήταν ότι λογικά δε θα μπορείς να ξανακολλήσεις άμεσα, αλλά ίσως σε 1-2 χρόνια εξασθενεί η ανοσία και μπορεί να αρρωστήσεις ξανά. Αλλά δεν έχουμε αποδείξεις γι' αυτόν τον ιό συγκεκριμένα. Έχεις μεν χαμηλό κίνδυνο να εμφανίσεις επιπλοκές, αλλά δε νομίζω ότι θα σου προτείνει κανείς να κολλήσεις "επίτηδες" για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο μετά. Δεν είναι βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι τελικά, οπότε γιατί να ρισκάρεις;

• Thanks 3
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, opera είπε

Με λιγη υπομονη θα αλλαξει σε Αθηνα,κλπ,κλπ

Θα μου προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση αν δεν γινόταν κάτι τέτοιο , μπορεί και σε λιγότερο από εβδομάδα από σήμερα. Τα στεγανά είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να διατηρηθούν. Με την Ιταλία έχουμε τεράστια ροή ανθρώπων κυρίως δια θαλάσσης λόγω ανταλλαγής προϊόντων. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
59 λεπτά πριν, FilipposMD είπε

Και δεν το ενημερώνεις; Γιατί, νομίζεις ότι αυτές τις κουβέντες δεν τις έχουν κάνει στο υπουργείο; Όπως σημείωσαν και άλλοι, είπα ότι αυτό είναι ένα θεωρητικό σενάριο (αν δεν πάρουμε μέτρα) και το μέγεθος των αριθμών είναι ο λόγος για τον οποίο παίρνουμε σοβαρά τον συγκεκριμένο ιό. Αυτό που φαίνεται να μην κατανοείς είναι η φύση των λοιμωδών/μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η άσκηση επί χάρτου που έκανα θα μπορούσε να γίνει για οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα, για το οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο.

Ας πάρουμε την ιλαρά για παράδειγμα, ένα νόσημα που έχει επιπλοκές στα παιδιά, τα οποία συνήθως προσβάλλει. Σε πληθυσμούς που δεν εμβολιάζονται, έχει υπολογιστεί -μεταξύ άλλων-  ότι χονδρικά 1 στα 20 παιδιά παθαίνει πνευμονία, 2 στα 1000 πεθαίνουν από επιπλοκές του αναπνευστικού ή νευρολογικές επιπλοκές και κάπου 5 στα 1000 πεθαίνουν λίγα χρόνια αργότερα από μια επιπλοκή που λέγεται SSPE (Πηγή). Θνητότητα 7 στα 1000 δηλαδή ή 0.7%. Το κοιτάς και λες, εντάξει, πάνω από το 99% των παιδιών επιβιώνουν, μη δραματοποιούμε τα πράγματα. Επειδή όμως είναι λοιμώδης ασθένεια, αν δεν υπάρχει εμβόλιο, πρακτικά ΟΛΑ τα παιδιά θα κολλήσουν ιλαρά. Αυτό συνέβαινε πριν κάποιες δεκαετίες και στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά περνούσαν ιλαρά και σπάνια πέθαινε κάποιο παιδί από τις επιπλοκές (λιγότερο από το 1%), αλλά αν κάνεις την αναγωγή στον γενικό πληθυσμό, κοίτα τι νούμερα βγαίνουν:

Πέρυσι γεννήθηκαν ~85000 παιδιά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ανωτέρω νούμερα, αν δεν υπήρχε το εμβόλιο της ιλαράς, από τα 85000 μωρά που γεννήθηκαν, όλα θα περνούσαν ιλαρά, 4250 θα πάθαιναν πνευμονία και 595 θα πέθαιναν. Σημειωτέον ότι πέρυσι πέθαναν "μόνο" 300 βρέφη στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες. Δηλαδή ένας ιός με χαμηλή θνητότητα (<1%) θα μπορούσε να τριπλασιάσει αυτό το νούμερο κάθε χρόνο. Αν δεν είχαμε το εμβόλιο της ιλαράς, 70 χιλιάδες από τους ανθρώπους που ζουν σήμερα στην Ελλάδα θα είχαν πεθάνει στην παιδική τους ηλικία από ιλαρά.

Δυστυχώς αυτή είναι η φύση των μεταδιδόμενων νοσημάτων. Κι επειδή βλέπω ότι έχεις πάθος με τη γρίπη, ρίξε μια ματιά στην ισπανική γρίπη του 1918: https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu. Η θνητότητά της υπολογίζεται μεταξύ 2-3%. Δεν τη λες και δραματική. 97-98 στους 100 από αυτούς που αρρώστησαν επιβίωσαν. Όμως το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αρρώστησε από τη γρίπη, με αποτέλεσμα να πεθάνουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, σε μια γη που είχε το 1/4 του σημερινού πληθυσμού. Αυτή είναι η δυναμική των μεταδιδόμενων νοσημάτων. Γιατί λες ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συνέντευξη τύπου κάθε μέρα; Δεν έχουν άλλες δουλειές;

Ξαναλέω. Είμαστε στο 2020, έχουμε επιστήμονες και δομές για να περιορίσουμε τις συνέπειες και αυτό γίνεται. Δεν είναι όμως λογικό να θεωρούμε ότι ως ανθρωπότητα και ως κοινωνία είμαστε άτρωτοι απέναντι στους ιούς. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπομονή.

Και εγώ σου εξηγώ, ότι «αυτό που φαίνεται να μην κατανοείς» είναι ότι σε άλλες χώρες, άνθρωποι σαν εσένα, που διασπείρουν τέτοια σενάρια, διώκονται ποινικά. Έφτασες στο σημείο να ανεβάσεις και πίνακα με πιθανούς εκτιμώμενους νεκρούς στην Ελλάδα 132.940 (!) Εύχομαι τουλάχιστον να μην θέλεις να επιβεβαιωθείς.

Εσκεμμένα συγκρίνω την γρίπη με τον Κοροναιό, διότι ότι και να γίνει, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, αποκλείεται στη χώρα μας τα θύματα του Κοροναιού να ξεπεράσουν τα φετινά θύματα της Γρίπης (60 μέχρι τώρα και κάποιες χρονιές φτάνουμε τους 200...) Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο κατά 99.9999% και εσύ δεν το αναφέρεις… Αντίθετα, μας παρουσιάζεις μόνο το κατά 0,0001% πιθανό σενάριο. Αυτό λοιπόν φίλε μου είναι ο ορισμός της ανευθυνότητας και της τρομολαγνείας.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάθε άνθρωπος σε ιατρικό / παραϊατρικό πόστο μέσα στη χώρα, προσπαθεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνεις εσύ.

Επεξ/σία από Bermudakias33
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 minutes ago, FilipposMD said:

Λογικά, εφόσον κολλήσεις, θα αναπτύξεις αντισώματα. Φυσικά δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα έχεις ανοσία, γιατί είναι νέος ιός. Διάβαζα κάτι συγκρίσεις με άλλους κορονοϊούς και το συμπέρασμα ήταν ότι λογικά δε θα μπορείς να ξανακολλήσεις άμεσα, αλλά ίσως σε 1-2 χρόνια εξασθενεί η ανοσία και μπορεί να αρρωστήσεις ξανά. Αλλά δεν έχουμε αποδείξεις γι' αυτόν τον ιό συγκεκριμένα. Έχεις μεν χαμηλό κίνδυνο να εμφανίσεις επιπλοκές, αλλά δε νομίζω ότι θα σου προτείνει κανείς να κολλήσεις "επίτηδες" για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο μετά. Δεν είναι βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι τελικά, οπότε γιατί να ρισκάρεις;

Σε ευχαριστώ για την απαντησή σου Σίγουρα πρέπει να προσέχουμε  ανεξάρτητα κορονοιου ( πλύσιμο χεριών, δεν ακουμπάμε πρόσωπο μάτια κλπ). Ούτε θέλω να κολλήσω. Αλλά αν γίνει εκτός από λογικά μέτρα πρόληψης δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν είναι HIV να μπορείς να το αποφυγείς. Το σώμα χωρίς να κάνει κάποια έρευνα πολύ καιρό από μόνο του κατασκευάζει αντισώματα και εκεί πρεπει να εστιάσουν οι επιστήμονες να βρουν εμβόλιο. 

Αλλά σκέφτομαι αν τον κίνδυνο να πεθάνει τον έχει το 30% του πληθυσμού πρέπει αυτό το 30% να απομονωθεί μέχρι να δημιουργηθεί εμβόλιο  όχι το 100% και να παραλύσουν τα πάντα.  Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. 

Συγνώμη που σε ζαλίζω με ερωτήσεις φιλέ. Μια τελευταία.  Για να κολλήσεις από τον αέρα πρέπει κάποιος να έχει συμπτώματα πχ να βήχει κοντά σου η να φτιαρνιστεί; η κόλλας μόνο και μόνο που αναπνέει κοντά σου και ας είναι ασυμπτωματικός; 

Επεξ/σία από manolis115
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άσχετο με το θέμα βέβαια  ένας φίλος μου έχει ένα συνάδελφο στην δουλειά ιταλό,ο οποίος πήγε για 3 μέρες Τοσκάνη και Ρώμη και γύρισε την Κυριακή,εχτές ήταν Σιναχομενος,λες να έχετε και απ8νεδω σιγά σιγά?😣

Επεξ/σία από Lews
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, FilipposMD είπε

Μπορεί να ακουστεί αστείο. Αλλά γνωρίζουμε με πόση δόση του ιού αρρωσταίνει ένας μέσος άνθρωπος; Δηλαδή με ένα σωματίδιο ιού αρρωσταίνει κάποιος ή χρειάζεται μια γενναία δόση χιλιάδων σωματιδίων του ιού;

Επεξ/σία από NiKoSmile
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, manolis115 είπε

Συγνώμη που σε ζαλίζω με ερωτήσεις φιλέ. Μια τελευταία.  Για να κολλήσεις από τον αέρα πρέπει κάποιος να έχει συμπτώματα πχ να βήχει κοντά σου η να φτιαρνιστεί; η κόλλας μόνο και μόνο που αναπνέιει κοντά σου και ας είναι ασυμπτωματικός; 

Αν και δεν είμαι ο... φίλος που ρωτάς, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία φαίνεται πως και ασυμπτωματικοί νοσούντες μπορούν να μεταδίδουν τον ιό. Φυσικά αν κάνω λάθος μπορεί να με διορθώσει και ο @FilipposMD. Παρεμπιπτόντως, είναι κάτι που ισχύει και για τη γρίπη, καθώς σε γενικές γραμμές κάποιος με γρίπη φαίνεται να μεταδίδει από 1 - 2 ημέρες πριν εμφανίσει συμπτώματα έως περίπου μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, FCastor said:

Αν και δεν είμαι ο... φίλος που ρωτάς, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία φαίνεται πως και ασυμπτωματικοί νοσούντες μπορούν να μεταδίδουν τον ιό.

Αν είναι έτσι γίνεται πόλυ πιο δύσκολο να μην κολλήσεις. Γιατί αμά μεταδίδεται μόνο μέσω χεριών που πιάνουν μολυσμένες επιφάνειες και μετά τα βάζεις στο πρόσωπο και μέσω σταγονιδίων να βήξει η να φτιαρνιστεί κάποιος, κάπως μπορείς να προστατευτείς( πλύσιμο χεριών, δεν αγγίζουμε πρόσωπο, μακριά από άτομα που βήχουν φτιαρνίζονται). Άμα όμως μεταδίδεται μόνο και μόνο με την αναπνοή του άλλου χωρίς να σου δίνει κάποια ένδειξη, σκούρα τα πράγματα. 

Επεξ/σία από manolis115
  • Super Moderators
Δημοσ.
16 minutes ago, Bermudakias33 said:

Και εγώ σου εξηγώ, ότι «αυτό που φαίνεται να μην κατανοείς» είναι ότι σε άλλες χώρες, άνθρωποι σαν εσένα, που διασπείρουν τέτοια σενάρια, διώκονται ποινικά. Έφτασες στο σημείο να ανεβάσεις και πίνακα με πιθανούς εκτιμώμενους νεκρούς 132.940 (!) Εύχομαι τουλάχιστον να μην θέλεις να επιβεβαιωθείς.

Εσκεμμένα συγκρίνω την γρίπη με τον Κοροναιό, διότι ότι και να γίνει, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, αποκλείεται στη χώρα μας τα θύματα του Κοροναιού να ξεπεράσουν τα φετινά θύματα της Γρίπης (60 μέχρι τώρα και κάποιες χρονιές φτάνουμε τους 200...) Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο κατά 99.9999% και εσύ δεν το αναφέρεις… Αντίθετα, μας παρουσιάζεις μόνο το κατά 0,0001% πιθανό σενάριο. Αυτό λοιπόν φίλε μου είναι ο ορισμός της ανευθυνότητας και της τρομολαγνείας.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κάθε άνθρωπος σε ιατρικό / παραϊατρικό πόστο μέσα στη χώρα, προσπαθεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνεις εσύ.

Αρχικά χαλάρωσε λίγο.

Και στη συνέχεια διάβασε προσεκτικά όσα γράφτηκαν ώστε να διαπιστώσεις πως τα μέτρα που παίρνονται αυτη τη στιγμή καθώς και οι σχετικές προειδοποιήσεις, γίνονται ακριβώς γιατί αν υπάρξει πανδημία θα δεις στην πράξη ολες αυτές τις εκτιμήσεις . Και τότε δεν θα έχουμε καραντινες κλπ γιατί δεν θα είναι εφικτή η περίθαλψη ολων των ασθενών... 

Τα νούμερα που εσύ θεωρείς υπερβολικά, θα ήταν ίσως και μεγαλύτερα αν ξαφνικά σχεδόν ολη η χώρα κολλούσε την απλή γρίπη...

Δεν φαίνεται πως θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά το σενάριο πρέπει να αναλυθεί ώστε να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει πως θα πρέπει να ξεχυθουμε στα σούπερ μαρκετ σα να μην υπάρχει αύριο... 😊

• Like 8
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...