Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, Bermudakias33 είπε

Afragorn, εσύ που ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ για τους ιούς έκανες το εμβόλιο για την γρίπη που έχει σκοτώσει 60 άτομα στην xώρα μας και σκοτώνει άλλα τόσα κάθε χρόνο;

Ή μόνο σε ενδιαφέρει ο Κοροναιός που είναι βάιραλ;

Eπειδή το ρωτάς αυτό συνέχεια, ναι φίλε μου το έχω κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη και με ανησύχησε και αυτή ιδιαίτερα γιατί κόλλησα και έκανα 39 πυρετό (που και να μη το έκανα). Τα στοιχεία που λένε πως ο κορονοιός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τη γρίπη, είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει όλους. Και ας μην πεθάνω, δε γουστάρω να μπω σε καραντίνα ή να ζω με το άγχος αν θα ανήκω στο 2%...

Επίσης στην οικογένεια, έχουμε και μία γιαγιά 90 χρόνων, και ένα μικρό παιδί (μία συνηθισμένη σύνθεση ελληνικής οικογένειας ), οπότε εγώ που επιλέγω να προστατεύομαι δε το κάνω μόνο για τη πάρτη μου, αλλά και για όλη μου την οικογένεια! Το ανησυχητικό είναι, πως δε σκέφτεται έτσι ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού (βλέπε εμβόλιο γρίπης), οπότε τρομάζω τι μπορεί να γίνει σε μία χώρα ωχαδελφισμού στη περίπτωση που μας ξεφύγει η νόσος όπως συνέβη στην Ιταλία...

Επεξ/σία από afragorn
  • Like 5
  • Απαντ. 450
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα έλεγα ότι η υπερβολική χαλάρωση ενέχει κινδύνους στον ίδιο βαθμό με την υπερβολική ανησυχία ή τον πανικό. Ειδικά αν κρίνουμε από αυτό που λέγεται ότι είναι ο λόγος της τόσο γρήγορης αύξησης κρουσμάτων στη γειτονική μας Ιταλία, ήτοι η ανεπαρκής τήρηση του πρωτοκόλλου από ένα νοσοκομείο της χώρας, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Επεξ/σία από FCastor
  • Like 2
Δημοσ.
10 ώρες πριν, snips είπε

Ταξιδι στη Ρώμη χωρίς μουσεία....!!@?!?@!?@

Σαν να σου λένε: Πήγαινε Χαλκιδική, αλλά μη μπεις στη Θάλασσα.

Εκτος απο τα μουσεια του Βατικανου, τα αλλα μουσεια ειναι κατω του μετριου. Η Ρωμη ειναι ολοκληρη ενα ζωντανο μουσειο, αμετρητα μνημεια βρισκονται σε κοινη θεα, δεν χρειαζεται να μπεις σε μουσειο για να ανακαλυψεις την Ιστορια της πολης.

• Moderators
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Bermudakias33 είπε

Η προσέγγιση σου στο θέμα δεν διαφέρει και πολύ από αυτή των Κορονο–Πανικοβλημένων…

Θέτεις ως πιθανότητα την προσβολή ολόκληρου του πληθυσμού και μετά πολλαπλασιάζεις με την θνησιμότητα, για να βγάλεις έναν εντυπωσιακό αριθμό νεκρών… Η τοποθέτηση σου λοιπόν εκτός από αντί-επιστημονική είναι και γραφική…

Αν δε, επικρατήσουν τέτοιες απόψεις, ο πανικός και η ζημιά στην οικονομία θα είναι τεράστιες. Φυσικά, όπου έχει πάει ο ιός, εμφανίζεται και η ανεύθυνη και ισχνή μειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας που διαδίδει τρομολαγνικά  σενάρια και διώκεται από τις αρχές.

Παιζει ο FilipposMd να είναι απο τα πιο καταρτισμένα μελη στον τομεα αυτον, απαντά στοιχειοθετημενα και κατανοητά και μολις ποσταρες για να του προσάψεις ανευθυνότητα και τρομολαγνεια? Έγινε μαν :lol: :lol:

• Like 10
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, stormrain είπε

Παιζει ο FilipposMd να είναι απο τα πιο καταρτισμένα μελη στον τομεα αυτον, απαντά στοιχειοθετημενα και κατανοητά και μολις ποσταρες για να του προσάψεις ανευθυνότητα και τρομολαγνεια? Έγινε μαν :lol: :lol:

Και αν συνεχίσει, παίζει να ενημερώσω το υπoργείο υγείας ότι στο δημοφιλέστερο φόρουμ της χώρας, υπάρχει κάποιος που θεωρείται αυθεντία από τους υπόλοιπους, και «ενημερώνει» για χιλιάδες νεκρούς στην χώρα μας… Έγινε «Μαν»;

Επεξ/σία από Bermudakias33
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Bermudakias33 είπε

Και αν συνεχίσει, παίζει να ενημερώσω το υπoργείο υγείας ότι στο δημοφιλέστερο φόρουμ της χώρας, υπάρχει κάποιος που θεωρείται αφεντιά από τους υπόλοιπους, και «ενημερώνει» για χιλιαδες νεκρούς στην χώρα μας… Έγινε «Μαν»;

Δεν θα έλεγα ότι "ενημερώνει για χιλιάδες νεκρούς στη χώρα μας". Με βάση τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα για το συγκεκριμένο ιό (στατιστικά, μεταδοτικότητα, θνητότητα, θνησιμότητα, facts and numbers) μιλάει για ένα θεωρητικό σενάριο. Δεν λέει ότι θα γίνει και πραγματικότητα αλλά είναι μια πιθανότητα στατιστικά, όσο μικρή και αν είναι. Ένα επιδημιολογικό worst case scenario ουσιαστικά. Το λέει και ο ίδιος άλλωστε:

Αναφορά σε κείμενο

Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το σενάριο θα γίνει πραγματικότητα. Γι' αυτό παίρνουμε τα μέτρα. Αλλά, θεωρητικά, θα μπορούσε και να συμβεί. Οπότε πρέπει να το πάρουμε σοβαρά.

Όσο για το αυθεντία, δεν ξέρω για αυτό, αλλά μια και φαίνεται πως η δουλειά του είναι η επιδημιολογία (κρίνοντας από το ό,τι το είπε ο ίδιος αλλά και από αυτά που γράφει και τον τρόπο που τα γράφει), καθώς και ότι αυτά που γράφει προσπαθεί να τα παραθέτει απλά και ψύχραιμα και στοιχειοθετημένα, θα έλεγα ότι μια κάποια σημασία θα τους δώσω.

Επεξ/σία από FCastor
  • Like 1
Δημοσ.

Η γρίπη φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωναϊό και απειλεί κυρίως τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις κλπ). Και ο SARS σίγουρα ήταν πιο μεταδοτικός και επικίνδυνος.

Ας μη γινόμαστε υστερικοί χωρίς λόγο.

Νομίζω αυτό που πρέπει εσύ να σκεφτείς είναι αν ζεις με κάποιο άτομο που ανήκει σε αυτές τις ομάδες και αν συναναστρέφεσαι (λόγω δουλειάς ή ό,τι) με ηλικιωμένους πχ όπου μπορεί αν κολλήσεις να τους τον μεταδώσεις και να τρέχουν. Αλλά ίσως αν πας να μην το ευχαριστηθείς κιόλας με όσα συμβαίνουν...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, gorilas13 είπε

Στα σοβαρά τώρα, μπορεί κάποιος να μου προτείνει κάποια καλή μάσκα? Όπου και να δώ λέει εξαντλήθηκε.

Όταν φοράς την μάσκα μπορείς να καπνίσεις?

Αποτέλεσμα εικόνας για coronavirus cigarette meme

Επεξ/σία από Lazorik
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Bermudakias33 είπε

Afragorn, εσύ που ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ για τους ιούς έκανες το εμβόλιο για την γρίπη που έχει σκοτώσει 60 άτομα στην xώρα μας και σκοτώνει άλλα τόσα κάθε χρόνο;

Ή μόνο σε ενδιαφέρει ο Κοροναιός που είναι βάιραλ;

Κι εσένα έχει κολησει η βελόνα τόσες ώρες τωρα με τη γρίπη.

ξεκολα λιγο αλλο το ενα όλο το αλλο. 

Για τη γρίπη οι χώρες δεν κλείνουν σύνορα, δεν κλείνουν μουσεία και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Μερικοι πιστεύετε οτι αν έχετε το attitude “Ντάξει μωρε ηρεμήστε δε τρέχει τίποτα»  , οτι ξεχωρίζετε απο τη μάζα και φαίνεστε cool και κάνετε κατι ξερω γω.

Ακου λοιπόν οτι αυτή η αδιαφορία μπορεί να ειναι εξίσου εγκληματική με τον πανικό. 

• Thanks 1
Δημοσ.

«Έχουμε ξεμείνει από μάσκες - Όλα αυτά είναι υπερβολικά»

Αναφορά σε κείμενο

Υπερβολικές χαρακτήρισε τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος, σημειώνοντας ότι ήδη τα φαρμακεία έχουν ξεμείνει από χειρουργικές μάσκες.

«Χθες, μετά την ανακοίνωση όσων γίνονται στην Ιταλία, έχουν αρχίσει οι Έλληνες να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και να ζητούν μάσκες. Και να είχαμε θα τέλειωναν, δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε την τεράστια ζήτηση» επισήμανε ο κ. Λουράντος μιλώντας στο Mega και συνέχισε:

«Έχουμε ξεμείνει από μάσκες, αλλά έχει ξεφύγει και ο ελληνικός λαός. Νομίζω είναι υπερβολή όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργείται. Θέλει όλος ο κόσμος να έχει μάσκες στο σπίτι του για παν ενδεχόμενο».

«Και τα αντισηπτικά εξαντλούνται σιγά σιγά, και εκεί θα έχουμε πρόβλημα. Ήδη σήμερα κάποιοι φαρμακοποιοί ζήτησαν αντισηπτικά, υπάρχουν ελάχιστες ποσότητες. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό, η ατομική υγιεινή είναι το σημαντικό και όχι οι μάσκες. Οι χώροι πρέπει να είναι ανοιχτοί και να αερίζονται, οι άνθρωποι σε απόσταση μεταξύ τους, δεν χρειάζεται να έρχονται κοντά. Ατομική υγιεινή, καλό πλύσιμο στα χέρια. Δεν προστατεύει η μάσκα αυτόν που τη φοράει 100%» ανέφερε.

Πηγή

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Bermudakias33 είπε

Και αν συνεχίσει, παίζει να ενημερώσω το υπoργείο υγείας ότι στο δημοφιλέστερο φόρουμ της χώρας, υπάρχει κάποιος που θεωρείται αυθεντία από τους υπόλοιπους, και «ενημερώνει» για χιλιάδες νεκρούς στην χώρα μας… Έγινε «Μαν»;

Και δεν το ενημερώνεις; Γιατί, νομίζεις ότι αυτές τις κουβέντες δεν τις έχουν κάνει στο υπουργείο; Όπως σημείωσαν και άλλοι, είπα ότι αυτό είναι ένα θεωρητικό σενάριο (αν δεν πάρουμε μέτρα) και το μέγεθος των αριθμών είναι ο λόγος για τον οποίο παίρνουμε σοβαρά τον συγκεκριμένο ιό. Αυτό που φαίνεται να μην κατανοείς είναι η φύση των λοιμωδών/μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η άσκηση επί χάρτου που έκανα θα μπορούσε να γίνει για οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα, για το οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο.

Ας πάρουμε την ιλαρά για παράδειγμα, ένα νόσημα που έχει επιπλοκές στα παιδιά, τα οποία συνήθως προσβάλλει. Σε πληθυσμούς που δεν εμβολιάζονται, έχει υπολογιστεί -μεταξύ άλλων-  ότι χονδρικά 1 στα 20 παιδιά παθαίνει πνευμονία, 2 στα 1000 πεθαίνουν από επιπλοκές του αναπνευστικού ή νευρολογικές επιπλοκές και κάπου 5 στα 1000 πεθαίνουν λίγα χρόνια αργότερα από μια επιπλοκή που λέγεται SSPE (Πηγή). Θνητότητα 7 στα 1000 δηλαδή ή 0.7%. Το κοιτάς και λες, εντάξει, πάνω από το 99% των παιδιών επιβιώνουν, μη δραματοποιούμε τα πράγματα. Επειδή όμως είναι λοιμώδης ασθένεια, αν δεν υπάρχει εμβόλιο, πρακτικά ΟΛΑ τα παιδιά θα κολλήσουν ιλαρά. Αυτό συνέβαινε πριν κάποιες δεκαετίες και στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά περνούσαν ιλαρά και σπάνια πέθαινε κάποιο παιδί από τις επιπλοκές (λιγότερο από το 1%), αλλά αν κάνεις την αναγωγή στον γενικό πληθυσμό, κοίτα τι νούμερα βγαίνουν:

Πέρυσι γεννήθηκαν ~85000 παιδιά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ανωτέρω νούμερα, αν δεν υπήρχε το εμβόλιο της ιλαράς, από τα 85000 μωρά που γεννήθηκαν, όλα θα περνούσαν ιλαρά, 4250 θα πάθαιναν πνευμονία και 595 θα πέθαιναν. Σημειωτέον ότι πέρυσι πέθαναν "μόνο" 300 βρέφη στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες. Δηλαδή ένας ιός με χαμηλή θνητότητα (<1%) θα μπορούσε να τριπλασιάσει αυτό το νούμερο κάθε χρόνο. Αν δεν είχαμε το εμβόλιο της ιλαράς, 70 χιλιάδες από τους ανθρώπους που ζουν σήμερα στην Ελλάδα θα είχαν πεθάνει στην παιδική τους ηλικία από ιλαρά.

Δυστυχώς αυτή είναι η φύση των μεταδιδόμενων νοσημάτων. Κι επειδή βλέπω ότι έχεις πάθος με τη γρίπη, ρίξε μια ματιά στην ισπανική γρίπη του 1918: https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu. Η θνητότητά της υπολογίζεται μεταξύ 2-3%. Δεν τη λες και δραματική. 97-98 στους 100 από αυτούς που αρρώστησαν επιβίωσαν. Όμως το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αρρώστησε από τη γρίπη, με αποτέλεσμα να πεθάνουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, σε μια γη που είχε το 1/4 του σημερινού πληθυσμού. Αυτή είναι η δυναμική των μεταδιδόμενων νοσημάτων. Γιατί λες ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συνέντευξη τύπου κάθε μέρα; Δεν έχουν άλλες δουλειές;

Ξαναλέω. Είμαστε στο 2020, έχουμε επιστήμονες και δομές για να περιορίσουμε τις συνέπειες και αυτό γίνεται. Δεν είναι όμως λογικό να θεωρούμε ότι ως ανθρωπότητα και ως κοινωνία είμαστε άτρωτοι απέναντι στους ιούς. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπομονή.

• Like 20
  • Thanks 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 minutes ago, FilipposMD said:

Αυτό που φαίνεται να μην κατανοείς είναι η φύση των λοιμωδών/μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Να σε ευχαριστήσω και πάλι για τον χρόνο σου. Οι απαντήσεις σου είναι πολύτιμες αυτές τις στιγμές που επικρατεί η άγνοια.

Θέλω να σε ρωτησω κάτι κάπως πολύπλοκο. Άμα κολλήσω τον κορονοιο και θεραπευτώ μετά μπορώ να Κυκλοφορώ χωρίς να με νοιάζει τίποτα; Δηλαδή δεν κινδυνεύω να ξανακολλήσω  η να κολλήσω άλλους αν τον έχω περάσει μια φορά; 

Γιατί εγώ αυτό σκέφτομαι.  Σαν υγιής οργανισμός μήπως είναι καλύτερα να τον κολλλήσω να κάτσω σε καραντίνα χωρίς να έρθω σε επαφή με άλλους για να μην τον μεταδώσω. Και μέτα να ζήσω την ζωή μου κανονικά και στα παλιά μου τα παπούτσια αφού θα εχω αντισώματα παρά να ζούμε στην παράνοια.  

Ξέρω πως ακούγεται λίγο ριζοσπαστική αντιμετώπιση. Αλλά δεν καταλαβαίνω το σχέδιο των αρχών. Ότι τι; Θα μπορέσουν να βρουν όλους όσους νοσούν, θα βάλουν σε καραντίνα μέχρι και τον τελευταίο και ετσι θα εξαφανιστεί ο ιος; Εγώ καταλαβαίνω οτι όλοι θα κολλήσουμε. Οπότε ας κολλήσω μια ώρα νωρίτερα μην εχω και άγχος. 

Επεξ/σία από manolis115
  • Confused 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...