JoooJ Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 είμαι λίγο σκράπας στα φορολογικά αλλά το προσπαθώ. όπου κάνω λάθος διορθώστε με 8,636€ είναι το αφορολόγητο. και από εκεί και πέρα έχουμε φόρο 22% (?) Έστω ότι το εισόδημα μου ή τα τεκμήρια είναι μέσα στο αφορολόγητο (πχ 8000€) οπότε δε πληρώνω φόρο. Αν εγώ αγοράσω ένα μηχανάκι ας πούμε 4500€ αυτό θα προστεθεί στα τεκμήρια. Δηλαδή θα φορολογηθώ για 8000 +4500 = 12500€; οπότε στην πράξη θα έχω 12,500-8636 = 3.864€ άρα πληρώνω φόρο 3864*22%= 850€? Είναι σωστά αυτά που λέω; Διότι θέλω να κάνω μια αγορά, οι τιμές είναι εκεί γύρω που τα γράφω αλλά αν είναι έτσι θα πληρώσω σχεδόν 850€ παραπάνω φόρο. Δηλαδή το μηχανάκι θα βγει 5350€ Εκεί κολλάει η ανάλωση κεφαλαίο που λένε; ώστε να γλιτώσεις αυτό τον φόρο ή αυτός ο φόρος δε γλιτώνεται;
Joshua21 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 12 λεπτά πριν, JoooJ είπε είμαι λίγο σκράπας στα φορολογικά αλλά το προσπαθώ. όπου κάνω λάθος διορθώστε με 8,636€ είναι το αφορολόγητο. και από εκεί και πέρα έχουμε φόρο 22% (?) Έστω ότι το εισόδημα μου ή τα τεκμήρια είναι μέσα στο αφορολόγητο (πχ 8000€) οπότε δε πληρώνω φόρο. Αν εγώ αγοράσω ένα μηχανάκι ας πούμε 4500€ αυτό θα προστεθεί στα τεκμήρια. Δηλαδή θα φορολογηθώ για 8000 +4500 = 12500€; οπότε στην πράξη θα έχω 12,500-8636 = 3.864€ άρα πληρώνω φόρο 3864*22%= 850€? Είναι σωστά αυτά που λέω; Διότι θέλω να κάνω μια αγορά, οι τιμές είναι εκεί γύρω που τα γράφω αλλά αν είναι έτσι θα πληρώσω σχεδόν 850€ παραπάνω φόρο. Δηλαδή το μηχανάκι θα βγει 5350€ Εκεί κολλάει η ανάλωση κεφαλαίο που λένε; ώστε να γλιτώσεις αυτό τον φόρο ή αυτός ο φόρος δε γλιτώνεται; Τα τεκμήρια δεν προστίθονται στο δηλωθέν εισόδημα... Τα τεκμήρια προστίθονται μεταξύ τους, και αν το σύνολο τους ξεπερνά το δηλωθέν εισόδημα τότε θα φορολογηθείς βάση τεκμηρίων. Αν αγοράσεις μηχανάκι με 4.500€ τότε το τεκμήριο αυτό θα προστεθεί στο ατομικό σου τεκμήριο που είναι 3.000€, οπότε αν δεν έχεις άλλα τεκμήρια τότε τα συνολικά τεκμήρια σου θα είναι 7.500€. Τώρα αν έχεις δηλώσει εισόδημα 8.000 τότε θα φορολογηθείς για 8.000, αν έχεις δηλώσει ας πούμε 5.000 τότε θα φορολογηθείς για 7.500. Επίσης το αν και πόσο φόρο θα πληρώσεις εξαρτάται από τον τύπο του εισοδήματος που έχεις δηλώσει, και από το ποσό που έχεις δαπανήσει με πλαστικό χρήμα.
JoooJ Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 8 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Τα τεκμήρια δεν προστίθονται στο δηλωθέν εισόδημα... Τα τεκμήρια προστίθονται μεταξύ τους, και αν το σύνολο τους ξεπερνά το δηλωθέν εισόδημα τότε θα φορολογηθείς βάση τεκμηρίων. Αν αγοράσεις μηχανάκι με 4.500€ τότε το τεκμήριο αυτό θα προστεθεί στο ατομικό σου τεκμήριο που είναι 3.000€, οπότε αν δεν έχεις άλλα τεκμήρια τότε τα συνολικά τεκμήρια σου θα είναι 7.500€. Τώρα αν έχεις δηλώσει εισόδημα 8.000 τότε θα φορολογηθείς για 8.000, αν έχεις δηλώσει ας πούμε 5.000 τότε θα φορολογηθείς για 7.500. Επίσης το αν και πόσο φόρο θα πληρώσεις εξαρτάται από τον τύπο του εισοδήματος που έχεις δηλώσει, και από το ποσό που έχεις δαπανήσει με πλαστικό χρήμα. ναι ξέρω πως πάνε τα τεκμήρια. Τις αποδείξεις τις αφήνουμε απ έξω. Θεωρούμε ότι είμαστε οκ σε αυτό το κομμάτι. Επίσης μιλάμε για εισόδημα αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και μόνο Για να το γράψω καλύτερα. Ας πούμε εισόδημα 7500€, αλλά τα τεκμήρια (σπίτι, αυτοκίνητο..) είναι 8000€. άρα φορολογούμαι για 8000€ και επειδή είναι κάτω του αφορολόγητου δε πληρώνω φόρο. Αγοράζω το μηχανάκι στα 4500€. Οπότε στη φορολογική αν τα λέω καλά θα εμφανιστεί τεκμήριο 8000€ (ατομικό+αυτοκίνητο+σπίτι) +4500€ (το μηχανάκι) =12.500€ Θα φορολογηθώ με βάση τα τεκμήρια αφού είναι πάνω από το εισόδημα οπότε 12500€- 8636€ (αφορολόγητο) = 3,864€ , Φόρος: 3864*22%= 850€?
Joshua21 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 1 λεπτό πριν, JoooJ είπε ναι ξέρω πως πάνε τα τεκμήρια. Τις αποδείξεις τις αφήνουμε απ έξω. Θεωρούμε ότι είμαστε οκ σε αυτό το κομμάτι. Επίσης μιλάμε για εισόδημα αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και μόνο Για να το γράψω καλύτερα. Ας πούμε εισόδημα 7500€, αλλά τα τεκμήρια (σπίτι, αυτοκίνητο..) είναι 8000€. άρα φορολογούμαι για 8000€ και επειδή είναι κάτω του αφορολόγητου δε πληρώνω φόρο. Αγοράζω το μηχανάκι στα 4500€. Οπότε στη φορολογική αν τα λέω καλά θα εμφανιστεί τεκμήριο 8000€ (ατομικό+αυτοκίνητο+σπίτι) +4500€ (το μηχανάκι) =12.500€ Θα φορολογηθώ με βάση τα τεκμήρια αφού είναι πάνω από το εισόδημα οπότε 12500€- 8636€ (αφορολόγητο) = 3,864€ , Φόρος: 3864*22%= 850€? Ε ναι, αν τα τεκμήρια σου συνολικά είναι 12.500€ και το δηλωθέν εισόδημα 7.500€, τότε θα φορολογηθείς για 12.500€. Επίσης δεν υπάρχει αφορολόγητο, υπάρχει έκπτωση φόρου, και από ότι ακούγεται με τα νέα μέτρα αυτή θα γίνει 777 ευρώ για τους μισθωτούς χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Ο φόρος θα είναι: Οι πρώτες 10.000€ με 9%, άρα ο φόρος για αυτές θα είναι 900€. Οι επόμενες 10.000€ με 22%, άρα για το εισόδημα από 10.000,01€ έως και τις 12.500€ ο φόρος θα είναι 550€. Σύνολο 1.450€ Μείον τα 777 έκπτωση φόρου (αν έχεις μαζέψει τις αποδείξεις), θα πληρώσεις 673€. Αν δεν έχω κάνει κάποιο λάθος φυσικά. 1
JoooJ Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Ε ναι, αν τα τεκμήρια σου συνολικά είναι 12.500€ και το δηλωθέν εισόδημα 7.500€, τότε θα φορολογηθείς για 12.500€. Επίσης δεν υπάρχει αφορολόγητο, υπάρχει έκπτωση φόρου, και από ότι ακούγεται με τα νέα μέτρα αυτή θα γίνει 777 ευρώ για τους μισθωτούς χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Ο φόρος θα είναι: Οι πρώτες 10.000€ με 9%, άρα ο φόρος για αυτές θα είναι 900€. Οι επόμενες 10.000€ με 22%, άρα για το εισόδημα από 10.000,01€ έως και τις 12.500€ ο φόρος θα είναι 550€. Σύνολο 1.450€ Μείον τα 777 έκπτωση φόρου (αν έχεις μαζέψει τις αποδείξεις), θα πληρώσεις 673€. Αν δεν έχω κάνει κάποιο λάθος φυσικά. οκ, τα νούμερα μπορεί να είναι στο περίπου αλλά η λογική είναι αυτή που έγραψα. Δηλαδή το μηχανάκι θα κοστίσει 600 ή 800€ (όσο βγει τελοσπάντων..). παραπάνω. Μάλιστα. Αυτό που λένε ανάλωση κεφαλαίου τι είναι; Είναι αν έρθουν και μου πούνε που τα βρήκες; εννοώ δηλαδή μήπως μπορώ να γλιτώσω αυτόν τον φόρο με ανάλωση. Οκ, θα πεις για να γίνει αυτό (αν μπορεί να γίνει) πρέπει τις προηγούμενες χρονιές να έχω και το κατάλληλο εισόδημα Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2020 από JoooJ
Joshua21 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Ανάλωση κεφαλαίου μπορείς να κάνεις εφόσον τις προηγούμενες χρονιές είχες περίσσευμα, δλδ εφόσον τα τεκμήρια ήταν μικρότερα από το δηλωθέν εισόδημα. Αν όντως υπάρχει περίσσευμα 5.000€ τότε μπορείς να κάνεις ανάλωση κεφαλαίου 5.000€ ώστε να φορολογηθείς για τις 7.500€ που είναι το δηλωθέν. Επίσης κανείς δεν θα σου πει που τα βρήκες, ούτε αν κάνεις ανάλωση κεφαλαίου και φορολογηθείς για τις 7.500€, ούτε αν φορολογηθείς και για τα 12.500. 7 λεπτά πριν, JoooJ είπε Οκ, θα πεις για να γίνει αυτό (αν μπορεί να γίνει) πρέπει τις προηγούμενες χρονιές να έχω και το κατάλληλο εισόδημα Ε αφού ξέρεις τι ρωτάς?
JoooJ Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 ok Joshua ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
_chris_ Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 4 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Ανάλωση κεφαλαίου μπορείς να κάνεις εφόσον τις προηγούμενες χρονιές είχες περίσσευμα, δλδ εφόσον τα τεκμήρια ήταν μικρότερα από το δηλωθέν εισόδημα. Αν όντως υπάρχει περίσσευμα 5.000€ τότε μπορείς να κάνεις ανάλωση κεφαλαίου 5.000€ ώστε να φορολογηθείς για τις 7.500€ που είναι το δηλωθέν. Επίσης κανείς δεν θα σου πει που τα βρήκες, ούτε αν κάνεις ανάλωση κεφαλαίου και φορολογηθείς για τις 7.500€, ούτε αν φορολογηθείς και για τα 12.500. Ε αφού ξέρεις τι ρωτάς? να ρωτήσω εγώ κάτι σε αυτό. Η ανάλωση μόνο έτσι θεωρείται έγκυρη; Δηλαδή τα τεκμήρια να είναι χαμηλότερα από τα εισοδήματα; Εγώ πχ δε πληρώ αυτό το κριτήριο αλλά ο πατέρας μου μου είχε κάνει από τότε που ήμουν μικρός ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα και πριν κάποια χρόνια το ρευστοποίησα και πήρα τα χρήματα. Δε μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτά τα χρήματα; ( τα οποία βρίσκονται στην τράπεζα κιόλας και δε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι "άλλα" χρήματα)
Joshua21 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Μόλις τώρα, _chris_ είπε να ρωτήσω εγώ κάτι σε αυτό. Η ανάλωση μόνο έτσι θεωρείται έγκυρη; Δηλαδή τα τεκμήρια να είναι χαμηλότερα από τα εισοδήματα; Εγώ πχ δε πληρώ αυτό το κριτήριο αλλά ο πατέρας μου μου είχε κάνει από τότε που ήμουν μικρός ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα και πριν κάποια χρόνια το ρευστοποίησα και πήρα τα χρήματα. Δε μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτά τα χρήματα; ( τα οποία βρίσκονται στην τράπεζα κιόλας και δε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι "άλλα" χρήματα) Αυτά τα χρήματα που εισέπραξες από το ασφαλιστικό πρόγραμμα βγήκαν στο δικό σου όνομα? Τα δήλωσες κανονικά στην εφορία? Εφόσον η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι ναι, τότε φυσικά και μπορείς να κάνεις ανάλωση από το περίσσευμα της συγκεκριμένης χρονιάς που δηλώθηκαν.
_chris_ Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 3 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Αυτά τα χρήματα που εισέπραξες από το ασφαλιστικό πρόγραμμα βγήκαν στο δικό σου όνομα? Τα δήλωσες κανονικά στην εφορία? Εφόσον η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι ναι, τότε φυσικά και μπορείς να κάνεις ανάλωση από το περίσσευμα της συγκεκριμένης χρονιάς που δηλώθηκαν. Το συμβόλαιο ήταν στο δικό μου όνομα. Αλλά να σου πω την αλήθεια δε θυμάμαι τι είχε γίνει με τη φορολογική εκείνης της χρονιάς διότι τότε την έκανε άλλος λογιστής. Νομίζω όμως ότι κάποιο χαρτί μου είχαν δώσει/υπογράψει που αφορούσε την εφορία όταν ήταν να γίνει η ρευστοποίηση. Δε τα θυμάμαι καλά όμως. Υπάρχει περίπτωση να έπρεπε να δηλωθεί κάτι και να μη δηλώθηκε; Λίγο δύσκολο. Θα προσπαθήσω να το ψάξω πάντως... αλλά δε ξέρω πως, γιατί όπως είπα τα έκανε λογιστής όλα. Τελευταία κάνω μόνος μου τις δηλώσεις.
Joshua21 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Μόλις τώρα, _chris_ είπε Υπάρχει περίπτωση να έπρεπε να δηλωθεί κάτι και να μη δηλώθηκε; Σου μοιάζω για καφετζού? χαχαχα Ρίξε μια ματιά στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του συγκεκριμένου έτους, και θα διαπιστώσεις αν έχει δηλωθεί ή όχι. Επίσης αν θες να δεις αν μπορείς να κάνεις ανάλωση κεφαλαίου, τότε κάτσε και κοίτα μία μία όλες τις δηλώσεις για να διαπιστώσεις ποιες έχουν περίσσευμα και πόσο
logistoulis Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Συνήθως αν υπάρχει η απαιτούμενη ανάλωση το σύστημα τη βλέπει και την παίρνει, αν δεν υπάρχει δε γίνεται εκκαθάριση και πρέπει να πας εφορία εφόσον την υποβάλλεις έτσι ώστε να αποδείξεις ότι υπάρχει Βέβαια μπορεί να σε καλέσουν ακόμα και αν το σύστημα βλέπει την ανάλωση (και μπορούν να το δουν και αυτοί και να δώσουν μια εκτύπωση) και να κάθεσαι να φτιάχνεις πινακακια σαν βλάκας Υπάρχουν κι άλλοι πάντως τρόποι να καλύψεις τεκμήρια, όπως δωρεά, να έχεις πάρει δάνειο για την αγορά ή να έχεις πουλήσει κάτι άλλο που είχες πριν Αν πχ είσαι στο όριο αλλά είχες ήδη μια μηχανή και τη δώσεις 2500 χιλιάδες μετά έχεις να δικαιολογήσεις το υπόλοιπο Αν πάρεις το υπόλοιπο ποσό δανείο εκεινη τη στιγμή καθάρισες Και μετά τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δικαιολογείς μόνο την αποπληρωμή του δανείου, θα σπάει δηλαδή το ποσό σε βάθος χρόνου Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2020 από logistoulis
JoooJ Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 33 λεπτά πριν, logistoulis είπε Συνήθως αν υπάρχει η απαιτούμενη ανάλωση το σύστημα τη βλέπει και την παίρνει, αν δεν υπάρχει δε γίνεται εκκαθάριση και πρέπει να πας εφορία εφόσον την υποβάλλεις έτσι ώστε να αποδείξεις ότι υπάρχει Βέβαια μπορεί να σε καλέσουν ακόμα και αν το σύστημα βλέπει την ανάλωση (και μπορούν να το δουν και αυτοί και να δώσουν μια εκτύπωση) και να κάθεσαι να φτιάχνεις πινακακια σαν βλάκας Υπάρχουν κι άλλοι πάντως τρόποι να καλύψεις τεκμήρια, όπως δωρεά, να έχεις πάρει δάνειο για την αγορά ή να έχεις πουλήσει κάτι άλλο που είχες πριν Αν πχ είσαι στο όριο αλλά είχες ήδη μια μηχανή και τη δώσεις 2500 χιλιάδες μετά έχεις να δικαιολογήσεις το υπόλοιπο Αν πάρεις το υπόλοιπο ποσό δανείο εκεινη τη στιγμή καθάρισες Και μετά τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δικαιολογείς μόνο την αποπληρωμή του δανείου, θα σπάει δηλαδή το ποσό σε βάθος χρόνου Μου φαίνεται δε μπορώ να χρησιμοποιήσω ανάλωση. Δεν είμαι και σίγουρος Απλά τώρα σπάζομαι αν κάνω την αγορά να χρειαστεί να πληρώσω τόσα κερατιάτικα. έχεις μαζέψει τα χρήματα και διαπιστώνεις ότι χρειάζεσαι ακόμα 600€+ Μάλλον θα χρειαστεί να πάω σε λογιστή να βρεθεί καμιά πατέντα. Κάποια δωρεά όπως είπες, που και αυτή έχει φόρο όμως ή κάποιο δάνειο αν καταφέρω να πάρω. Τουλάχιστον να πληρώσω όσο το δυνατόν λιγότερα κερατιάτικα. Παλαιότερο μηχανάκι έχω αλλά δε θα το πουλήσω ( δε θα πιάσει και τίποτα). Εκτός αν το "πουλήσω" σε συγγενή που δεν έχει θέμα με τεκμήρια ή αγοράσω τη μηχανή 50-50 με συγγενή. Μου φαίνεται το τελευταίο είναι η καλύτερη λύση. Αν κάνω κάτι τέτοιο μπορώ την επόμενη χρονιά να μεταβιβάσω όλη τη μηχανή στο όνομα μου χωρίς να μου τη φέρει η εφορία; ή θα με περιμένουν στη γωνία; Οι μηχανές δεν έχουν τεκμήρια όπως τα αυτοκίνητα
Dannie Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 56 λεπτά πριν, logistoulis είπε Συνήθως αν υπάρχει η απαιτούμενη ανάλωση το σύστημα τη βλέπει και την παίρνει, αν δεν υπάρχει δε γίνεται εκκαθάριση και πρέπει να πας εφορία εφόσον την υποβάλλεις έτσι ώστε να αποδείξεις ότι υπάρχει Βέβαια μπορεί να σε καλέσουν ακόμα και αν το σύστημα βλέπει την ανάλωση (και μπορούν να το δουν και αυτοί και να δώσουν μια εκτύπωση) και να κάθεσαι να φτιάχνεις πινακακια σαν βλάκας Υπάρχουν κι άλλοι πάντως τρόποι να καλύψεις τεκμήρια, όπως δωρεά, να έχεις πάρει δάνειο για την αγορά ή να έχεις πουλήσει κάτι άλλο που είχες πριν Αν πχ είσαι στο όριο αλλά είχες ήδη μια μηχανή και τη δώσεις 2500 χιλιάδες μετά έχεις να δικαιολογήσεις το υπόλοιπο Αν πάρεις το υπόλοιπο ποσό δανείο εκεινη τη στιγμή καθάρισες Και μετά τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δικαιολογείς μόνο την αποπληρωμή του δανείου, θα σπάει δηλαδή το ποσό σε βάθος χρόνου Να ρωτησω κατι και εγω εδω.Τα λεφτα απο πωληση ακινητου θεωρουνται εισοδημα;;Δηλαδη εχω εισοδημα 10.000 και πουλησα ενα ακινητο 20.000 θα μου βγει 30.000(δεν το νομιζω αλλα απλα ρωτω για να βεβαιωθω).Ευχαριστω!
logistoulis Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2020 Δεν έχουν τεκμήριο χρήσης αλλά έχουν αγοράς Ο συγγενής σου κάπως πρέπει να μπει στο παιχνίδι εφόσον υπάρχει 1 λεπτό πριν, Dannie είπε Να ρωτησω κατι και εγω εδω.Τα λεφτα απο πωληση ακινητου θεωρουνται εισοδημα;;Δηλαδη εχω εισοδημα 10.000 και πουλησα ενα ακινητο 20.000 θα μου βγει 30.000(δεν το νομιζω αλλα απλα ρωτω για να βεβαιωθω).Ευχαριστω! Φυσικά και είναι εισόδημα που μπορείς να επικαλεστείς για ανάλωση στο μέλλον ή και σε αγορά την ίδια χρονιά και πρέπει να μπει στη δήλωση σου Δεν θα φορολογηθεί ξανά στη δήλωση, ότι φόροι ήταν πληρώθηκαν κατά τη μεταβίβαση 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα