Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δουλεύω σε μια εταιρία πληροφορικής. Μου έχει ζητήσει ο Manager να κάνω background check σε κάποιος νέους υποψήφιους. Επειδη δεν το έχω ξανά κάνει σκέφτομαι να αρχίσω να κοιτάω Google search, LinkedIn, Facebook κτλ.

Να καλέσω προηγούμενους εργοδότες για feedback;

Είναι κάτι που γίνεται στην Ελλάδα γενικά η μόνο ο δικός μου το θέλει;

 

Επεξ/σία από Voyaller
Spelling
Δημοσ.

Έχε το νου σου, αυτοί οι νέοι υποψήφιοι μπορεί να δουλεύουν   πριν τους πάρετε εσείς μην ξεκινήσεις να παίρνεις σβάρνα τα αφεντικά τους να ρωτάς... 

Επίσης το βιογραφικό είναι εμπιστευτικό αν θες μπορείς να ζητήσεις συστατικές επιστολές ή ρώτα τους για να επικοινωνήσεις με παλιους εργοδότες... Τώρα με τα social media τους κάνε ότι νομίζεις, δεν τα θεωρώ αντιπροσωπευτικα και τέλος μια καλή συνέντευξη μαζί τους θα βοηθήσει να καταλάβεις ότι χρειάζεται, τα κατασκοπευτικα άστα για τον ΘΒ. 

  • Like 4
Δημοσ.

Ο σκοπός του Background check είναι να προσπαθήσεις να καταλάβεις χαρακτηριστικά για το άτομο που δεν θα σου πεί ο ίδιος στην συνέντευξη.

Και με αυτό, εννοούμε πιθανά προβλήματα σε προηγούμενες δουλειές, να έχει απολυθεί για κάποιον/ους λόγο/ους ή κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της θέσης που θα έπρεπε να έχει ή να μην έχει. Δεν νομίζω οτι χρειάζεσαι πληροφορίες σχετικά με τα πολιτικά του πιστεύω, τι μουσική ακούει ή τι ομάδα είναι, οπότε συνήθως κάτι FB/instagram κτλπ είναι άχρηστα.

Τις πληροφορίες λοιπόν αυτές, κατά κύριο λόγο απο πρώην εργοδότες θα τις βρείς, οπότε ένα email δεν νομίζω οτι βλάπτει ή ότι θα φέρει κάποιον σε άσχημη θέση. Αν ο υποψήφιος εργάζεται ήδη και δεν θέλει να το μάθει το νύν αφεντικό του, τότε θα πρέπει να σε ενημερώσει πιστεύω.

Όσον αφορά τώρα το κατά πόσο γίνεται, συνήθως μόνο απο recruiting εταιρείες και πάλι σπάνια και σχεδόν αποκλειστικά για high profile θέσεις.

  • Confused 1
Δημοσ.

εγώ θα ξεκαθάριζα με τον manager τι ακριβώς είναι αυτό το background check. Αν έχει ποινικό μητρώο; αν έχει φωτογραφίες στο facebook που καπνίζει μπάφο; να ρωτήσεις τι άποψη έχουν για τον υποψήφιο συνάδερφοι του; Γενικά σε μια σοβαρή εταιρία, αυτή την δουλειά με σωστό και εμπεριστατωμένο τρόπο την αναλαμβάνει το HR. Δεν είσαι σε θέση εσύ να την κάνεις. Μπορεί άνετα να βρεις και τον μπελά σου.

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, χρειάζεται η συγκατάθεση του υποψηφίου ώστε να προχωρήσεις σε επικοινωνία με πρώην εργοδότες.

Δε θα το ρίσκαρα σε καμία περίπτωση, ειδικά υπό το καθεστώς του GDPR. Καλύτερα να ζητήσετε από τους υποψήφιους που θα είναι σε short list μετά τις συνεντεύξεις να σας φέρουν συστατικές επιστολές.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...