Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

8 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Φίλε μου δεν θες να καταλάβεις, οπότε εγκαταλείπω την προσπάθεια, sorry.

Μόλις τώρα, tsioulak είπε

Πόσο πιο απλά να πεις ότι το κράτος χρεώνει την έξοδο χρήματος, αν είναι μικρό το πόσο θα είναι μικρή η χρέωση (μόνο ΦΠΑ), αν είναι μεγάλο το πόσο τότε θα είναι μεγάλη η χρέωση (και ΦΠΑ και δασμοί).

ΜΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ πως να το κάνουμε αν χρέωνε την έξοδο του χρήματος γιατί δεν χρεώνομαι ΦΠΑ όταν αγοράζω μονάδες για την αγγλική SIM κάρτα μου; Γιατί δεν χρεώνομαι ΦΠΑ όταν στέλνω λουλούδια στην Ιταλία απο Ιταλικό μαγαζί; Λεφτά στο εξωτερικό δεν στέλνω πάλι;;;

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 

Το λεει και το ΦΕΚ για το ΦΠΑ ΦΕΚ Α' 248/07-11-2000 o ΦΠΑ αναφέρεται ως είδος έμμεσου φόρου που επιβάλλεται στις συναλλαγές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια εκτός από την περιοχή του Αγίου Όρους και των υπαγομένων σ΄ αυτό

Απο την πράξη γιατί τα παραδείγματα που είπα ειναι εφαρμοσμένα και γνωστά δεν ειναι απλά φαντασίες και θεωρήματα δεν χρεώνεται η εξαγωγή του χρήματος για την αγορά υπηρεσιών με γνώμονα το ότι το χρήμα προήλθε απο την ελλάδα αλλά με γνώμονα του ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ. Το λεει και επαναλαμβάνω το ΦΕΚ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ αν δεν ειναι στην ελληνική επικράτεια δεν χρεώνεται ελληνικό ΦΠΑ. 

4 λεπτά πριν, RVgtr είπε

Σε αυτο ηδη απαντησα

Που απάντησες σε αυτό;  λες ότι η amazon χρεώνει ΦΠΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ   ναι οκ αλλά πως απαντά αυτό στην νομιμότητα του να χρεωθεί ΦΠΑ για το κόστος της αποστολής;; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όσον αφορά την Ιταλία, είμαστε και οι δύο στην ΕΕ, οπότε δεν θεωρείται ότι φεύγει το χρήμα*.

Όσον αφορά τις άυλες υπηρεσίες (όπως το να βάλεις χρήματα σε αγγλική sim), ο νόμος δεν έχει προφτάσει ακόμη την τεχνολογία, οπότε σε πολλές άυλες υπηρεσίες δεν υπάρχει (ακόμη) χρέωση για την έξοδο του χρήματος. (Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο είναι (ακόμη, στο περίπου) στην ΕΕ).

* δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, π.χ. στην αγορά αυτοκινήτου από ΕΕ έχεις χρέωση για έξοδο χρήματος (εδώ το ονομάζει τέλος ταξινόμησης)

Επεξ/σία από tsioulak
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, tsioulak είπε

Όσον αφορά την Ιταλία, είμαστε και οι δύο στην ΕΕ, οπότε δεν θεωρείται ότι φεύγει το χρήμα*.

ρε φίλε μου τώρα δεν προσπαθείς να καταλάβεις εσύ μου φαίνεται και κολλάς στο παράδειγμα (Αν και πάλι είναι λάθος αυτό γιατί χρεώνεσαι με ελληνικό ΦΠΑ ακόμη και εντός ΕΕ απλά υπάρχει παραθυράκι για επιχειρήσεις με λιγες συναλλαγές προς την ελλάδα -δεν θυμάμαι το ποσό-  οι οποίες δεν χρειάζεται να χρεώνουν ελληνικό ΦΠΑ όταν στέλνουν ελλάδα αλλά το δικό τους αλλά αυτό είναι άλλο ζήτμα)  Αν πάω σε site των ΗΠΑ που πουλάει λουλούδια και στείλω λουλούδια στην θεία στο σικάγο πάλι δεν θα πληρώσω ΦΠΑ 

Όσον αφορά τις άυλες υπηρεσίες (όπως το να βάλεις χρήματα σε αγγλική sim), ο νόμος δεν έχει προφτάσει ακόμη την τεχνολογία, οπότε σε πολλές άυλες υπηρεσίες δεν υπάρχει (ακόμη) χρέωση για την έξοδο του χρήματος. (Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο είναι (ακόμη, στο περίπου) στην ΕΕ).

δεν είναι ότι ο νόμος δεν έχει προφτάσει ακόμη απλά ΔΕΝ χρειάζεται να χρεωθώ ελληνικό ΦΠΑ γιατί δεν κάνω συναλλαγή εντός Ελλάδος.

Αγοράζω με τραπεζική κατάθεση (χρησιμοποιώντας τα λεφτά που έχω στον λογαριασμό μου της Τράπεζας της Ελλάδος) τρακτέρ στον πατέρα μου στην γερμανία απο γερμανική επιχείρηση ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ελληνικό ΦΠΑ.. καμία σχέση με τεχνολογία που δεν προφταίνει ο νόμος πόσο πιο retro θες απο αυτό;;;;   

ΕDIT γράψε άκυρο γιατι θα μου πεις η γερμανία είναι ΕΕ αγοράζω τρακτέρ στον πατέρα μου στην Τανζανία απο τοπική επιχείρηση Τανζανίας 

Επεξ/σία από TopicStrarter
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, TopicStrarter είπε

ρε φίλε μου τώρα δεν προσπαθείς να καταλάβεις εσύ μου φαίνεται και κολλάς στο παράδειγμα (Αν και πάλι είναι λάθος αυτό γιατί χρεώνεσαι με ελληνικό ΦΠΑ ακόμη και εντός ΕΕ απλά υπάρχει παραθυράκι για επιχειρήσεις με λιγες συναλλαγές προς την ελλάδα -δεν θυμάμαι το ποσό-  οι οποίες δεν χρειάζεται να χρεώνουν ελληνικό ΦΠΑ όταν στέλνουν ελλάδα αλλά το δικό τους αλλά αυτό είναι άλλο ζήτμα)  Αν πάω σε site των ΗΠΑ που πουλάει λουλούδια και στείλω λουλούδια στην θεία στο σικάγο πάλι δεν θα πληρώσω ΦΠΑ 

Ανάλογα το μαγαζί, αλλά γενικά ναι δεν θα το πληρώσεις το ΦΠΑ ούτε κάποια άλλη χρέωση για έξοδο χρήματος αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι μικρό συναλλαγή και το κράτος δεν μπορεί (ακόμη) να επιβληθεί σε τόσο μικρές συναλλαγές για διάφορους λόγους.

Γενικά πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι με το λένε οι νόμοι, το σύνταγμα κτλ, οι νόμοι μπορούν να αγνοηθούν από το κράτος, το ίδιο και το σύνταγμα, επίσης οι νόμοι αλλάζουν (και με αναδρομική ισχύ).

Το κράτος κάνει ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΆΡΕΙ, το θέμα είναι τι μπορεί και τι θέλει να κάνει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ανάλογα το μαγαζί, αλλά γενικά ναι δεν θα το πληρώσεις το ΦΠΑ ούτε κάποια άλλη χρέωση για έξοδο χρήματος αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι μικρό συναλλαγή και το κράτος δεν μπορεί (ακόμη) να επιβληθεί σε τόσο μικρές συναλλαγές για διάφορους λόγους.

Όχι υπάρχει κανονισμός απλά δεν θυμάμαι τις ακριβείς λεπτομέρειες επιχειρήσεις (εντός ΕΕ) που κάνουν εξαγωγές στην ελλάδα έως ενα Χ (το ποσό δεν θυμάμαι, και δεν μιλάμε για ποσά σε κάθε λιανική πώληση αλλά το Χ είναι ο συνολικός τζίρος κάθε έτος απο τις εξαγωγές για ελλάδα)  δεν χρειάζεται να χρεώνουν ελληνικό ΦΠΑ όλες οι άλλες πρέπει και το κάνουν.  (πάντα βέβαια όταν το προϊόν εισέρχεται στην ελλάδα αν δεν εισέλθει τίποτα στην ελλάδα δεν χρεώνεται ελληνικός ΦΠΑ) 

Το κράτος κάνει ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΆΡΕΙ, το θέμα είναι τι μπορεί και τι θέλει να κάνει.

Τώρα ερχόμαστε στο αρχικό ζήτημα :D Το θέμα είναι ότι το κράτος πρέπει να κάνει ότι ειναι νόμιμο και αν δεν υπάρχει νόμος που να το δικαιολογεί παρανομεί και πρέπει να αλλάξει το σύστημα το θέμα ειναι ότι ΑΝ ΔΕΝ είναι νόμιμο (γιατί μπορεί να είναι νόμιμο αλλά σίγουρα όχι βάσει του "στέλνω λεφτά έξω" ) θα πρέπει κάποιος να το κυνηγήσει νομικά αν δεν το κυνηγήσει το κράτος απο μόνο του δύσκολα να αυτοδιορθωθεί :P 

Βασικά να στο πρώτο άρθρο τα λέει ακόμη πιο ξεκάθαρα 

Άρθρο 1

Επιβολή του φόρου
Επιβάλλεται φόρος κύκλου εργασιών με την ονομασία "φόρος προστιθέμενης αξίας" σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Ο φόρος αυτός επιρρίπτεται από τον κατά νόμο υπόχρεο σε βάρος του αντισυμβαλλομένου.

1. Αντικείμενο του φόρου είναι:
α) η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών, εφόσον πραγματοποιούνται από επαχθή αιτία στο εσωτερικό της χώρας από υποκείμενο στο φόρο που ενεργεί με αυτή την ιδιότητα, β) η εισαγωγή αγαθών στο εσωτερικό της χώρας, γ) η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών που πραγματοποιείται από επαχθή αιτία στο εσωτερικό της χώρας από υποκείμενο στο φόρο, ο οποίος ενεργεί με αυτή την ιδιότητα ή από μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, όταν ο πωλητής είναι υποκείμενος στο φόρο εγκαταστημένος σε άλλο  κράτος - μέλος, ενεργεί με αυτή την ιδιότητα και δεν απαλλάσσεται από το φόρο λόγω ύψους πραγματοποιηθέντος ετήσιου κύκλου εργασιών, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας του, ούτε υπάγεται στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 13. Ειδικά, η ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιων μεταφορικών μέσων υπάγεται στο φόρο, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του εγκαταστημένου στο εσωτερικό της χώρας προσώπου, δ) η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών, τα οποία υπάγονται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, που πραγματοποιείται από υποκείμενο στο φόρο ή από μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 11.
2. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου θεωρούνται: α) ως "εσωτερικό της χώρας" η ελληνική επικράτεια, εκτός της περιοχής του Αγίου Όρους, β) ως "έδαφος της Κοινότητας" και ως "τρίτο έδαφος", όπως αυτά καθορίζονται στο Παράρτημα ΙΙ του παρόντος.

Όπως βλέπετε δεν αναφέρεται πουθενά για συνάλλαγμα, χρήμα, εξαγωγή χρήματος.... Λέει ξεκάθαρα πως ο ΦΠΑ είναι φόρος που εφαρμόζει σε αγαθά και υπηρεσίες με γεωγραφικούς γνώμονες

Δημοσ.

Νομίζω ότι ή όλη συζήτηση έχει πάρει λάθος δρόμο από άγνοια βασικών κανόνων εμπορικών συναλαγών οι οποίοι έχουν κωδικοποιηθεί ως INCO terms.

Η επιβολή φόρου στο σύνολο του κόστους (αξία εμπορεύματος συν μεταφορικά συν ασφάλεια - CIF. Cost - Insuranse - Freight), γίνεται γιατί στο επίσημο κανάλι εισαγωγής εμπορευμάτων από τρίτες χώρες επιβάλλεται επάνω στην αξία CIF. (Cost - Insurance-Freight). Και αυτό είναι ΚΑΙ νόμιμο ΚΑΙ λογικό.

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Θέλω να αγοράσω μία DSLR Nikon.  Εισαγωγή μέσω της επίσημης αντιπροσωπείας. 

Η αντιπρψσωπεία αγοράζει 100 DSLR που πιστεύει ότι θα πουλήσει στην Ελληνική αγορά. Για ευκολία ας πούμε ότι κοστίζει 500 ευρώ ή μία (στην αντίστοιχη ισοτιμία του όποιου τοπικού νομίσματος.  Αρα η αξία του εμπορεύματος είναι 50.000 ευρώ.

Για να έλθουν οι μηχανές στην Ελλάδα  τα μεταφορικά είναι 4.000 ευρώ Και η ασφάλεια που πάντα γίνεται γιατί ο αγοραστής (αντιπροσωπεία) δεν ρισκάρει να χάσει ή να κλαπεί το εμπόρευμα, ή ακόμη να βραχεί η να καταστραφεί από οποιαδήποτε αιτία έστω και μερικά. (Κάποια κομμάτια).

Έτσι το κόστος ανέβηκε στα 54.000 ή 540 ευρώ ανά τεμάχιο. 

Η ασφάλεια κοστίζει 2.000 άρα συνολικό κόστος 56.000 ή 560 ανά τεμάχιο. 

Μπαίνοντας στην Ελλάδα πληρώνει δασμό (τυχαίο ποσοστό 20%) 112 ευρώ. Και ΦΠΑ 24% 134,4 ευρώ.

Οπότε...

Κόστος εμπορεύματος 500 + μεταφορά 40 + ασφάλεια 20 + δασμό  112 + ΦΠΑ 134,4  (Δασμοί και φόροι επί αξίας CIF) σύνολο στην πόρτα του αντιπροσώπου 806,4

Κέρδος αντιπροσώπου 10% άρα 80,6 ευρώ. άρα τιμή πωλήσεως χονδρικής 887 ευρώ. Κάδρο Ε καταστήματος λιανικής 15% άρα τελική τιμή πωλήσεως 1.020.05. Στο μαγαζί  και ο πωλητής λέει..... «Άντε για σένα 1.000.   Όλα αυτά απλοποιημένα.

Εγώλοιπόν που θα αγοράσω την μηχανή από το Public ή τον Κωτσόβολο ή ένα μαγαζί φωτογραφικών στο κέντρο θα πληρώσω όλα τα παραπάνω. 

Πως λοιπόν εσύ που θα φέρεις (με τον όποιο τρόπο την μηχανή ως ιδιώτης δεν θα πληρώσεις τα παραπάνω Είναι Ηθικό και νόμιμο για μένα ??

Ας δούμε τι μπορείς να γλιτώσεις. 

Το ποσος΄το κέρδους του αντιπροσώπου στην Ελλάδα και του λιανοπωλητή. Από την άλλη θα πληρώσεις για το κέρδος του όποιου λιανοπωλητή στην Ιαπωνία μια και εσύ δεν θα γοράσεις την μηχανή από Nikon απευθείας στα 500 ευρώ. Μετά η μεταφορά για ένα τεμάχιο είναι προφανώς ακριβότερη (ανάλογα και με το κανάλι - τρόπο μεταφοράς) από το να φέρει κανείς 100 τεμάχια. Ασφάλεια αγοράζεις ή όχι ανάλογα με το πόσο τυχερός αισθάνεσαι. Αν δεν αγοράσεις μετά ανοίγεις θέμα στο Insomnia « H DSLR μου ήλθε βρεμένη - άχρηστη - Τι να κάνω?

Για να συνοψίσω όλα γίνονται για να υπάρχει ισορροπία και δικαιοσύνη έναντι διαφορετικών ανθρώπων που χρησιμοποιούν διαφορετικά κανάλια αγορών.

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για κινεζικά εμπορεύματα που έρχονται και πωλούνται στην Ελλάδα από μαγαζιά (συνήθως στην διπλάσια τιμή από το bangood και όλοι φωνάζουν «Κλέφτες οι Έλληνες μαγαζάτορες...» Μα τα έχει φέρει επίσημα πλήρωσε ένα σκασμό μεταφορικά και ασφάλεια και Φ.Π.Α.οπότε.......

Τα INCO terms ισχύουν παγκοσμίως (και για αγαθά από τρίτες προς τρίτες χώρες).  Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν να βγάλουμε συμπεράσματα περί νομίμου και ηθικού. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι (terms) αγοράς αλλά στην περίπτωση μας η διαφορά θα ήταν ελάχιστη και λέω να μην σας κουράσω άλλο. Καλό βράδυ.    

• Like 2
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Jiakometi είπε

πάρχουν και άλλοι τρόποι (terms) αγοράς αλλά στην περίπτωση μας η διαφορά θα ήταν ελάχιστη και λέω να μην σας κουράσω άλλο. Καλό βράδυ.    

Εμένα μαρέσει να κουράζομαι για πες κι'άλλα :P 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

24 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

Εμένα μαρέσει να κουράζομαι για πες κι'άλλα :P 

Ένα ακόμη σύντομο. 😛

Ο αγοραστής επηρεάζει την τελική (φορολογητέα) αξία αν αγοράσει FOB (Free On Board). Δηλαδή πληρώνει στον πωλητή μόνο την αξία του εμπορεύματος και επιλέγει (βρίσκει εκείνος) τον τρόπο μεταφοράς (ίσως φτηνότερο από του πωλητή) και αγοράζει (ή όχι) ασφάλεια. Οπότε, εάν το αντικείμενο εκτελωνιστεί και επάνω στο τιμολόγιο - απόδειξη αναφέρεται FOB η φορολόγηση είναι διαφορετική. 

Ουσιαστικά FOB αγοράζει κανείς όταν αγοράζει κάτι από κατάστημα στις διακοπές του στο εξωτερικό και το φέρνει στις αποσκευές του στην Ελλάδα.

Επεξ/σία από Jiakometi
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Jiakometi είπε

Ασφάλεια αγοράζεις ή όχι ανάλογα με το πόσο τυχερός αισθάνεσαι

Στις περισσότερες μεταφορικές υπάρχει μια standard ασφάλεια που είναι inclusive στην τελική χρέωση αν δεν κάνω λάθος ειναι απο 500 έως 1000 ευρώ ανάλογα την μεταφορική και πληρώνεις έξτρα αν θες να ανεβεί αυτό το ποσό αυτά για τις κούριερ και ταχυδρομικές διάφορων χορών πχ ΕΛΤΑ. 

13 λεπτά πριν, Jiakometi είπε

Πως λοιπόν εσύ που θα φέρεις (με τον όποιο τρόπο την μηχανή ως ιδιώτης δεν θα πληρώσεις τα παραπάνω Είναι Ηθικό και νόμιμο για μένα

Για την νομιμότητα δεν ξέρω για αυτό άνοιξα το thread πάντως μια χαρά ηθικό το βρίσκω γιατί

α) εγώ είμαι ιδιώτης και θα πάρω 1 πράγμα για προσωπική χρήση σε τιμή λιανικής εσύ είσαι έμπορος και θα πάρεις μια ολόκληρη παλέτα ή πολλαπλές παλέτες σε τιμή χονδρικής με σκοπό το κέρδος και θα χρεωθώ εγώ τον ΦΠΑ όταν αγοράσω κάτι από εσένα. 

β) Δεν είναι μόνο οι αγορές καινούργιων εμπορικών αγαθών αυτά που εισάγει ένας ιδιώτης μπορεί να είναι κάτι μεταχειρισμένο ή κάτι που δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο έτσι και αλλιώς. 

Τέλος αν και σε πιστεύω συνεχίζω να είμαι σκεπτικός για το αν είναι νόμιμο να συνυπολογίζεται στο ΦΠΑ και το κόστος μεταφοράς για λιανική αγορά ή για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών (πχ eBay)  (αν δεν δω νόμο δεν πιστεύω τιποτα χε χε :P

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

β) Δεν είναι μόνο οι αγορές καινούργιων εμπορικών αγαθών αυτά που εισάγει ένας ιδιώτης μπορεί να είναι κάτι μεταχειρισμένο ή κάτι που δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο έτσι και αλλιώς. 

Επειδή έχει γίνει κατάχρηση του όρου «Μεταχειρισμένο - δώρο) πχ αγοράζω και το βγάζω από το κουτί του για να ισχυριστώ ότι είναι μεταχειρισμένο..

7 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

Τέλος αν και σε πιστεύω συνεχίζω να είμαι σκεπτικός για το αν είναι νόμιμο να συνυπολογίζεται στο ΦΠΑ και το κόστος μεταφοράς για λιανική αγορά ή για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών (πχ eBay)  (αν δεν δω νόμο δεν πιστεύω τιποτα χε χε :P

Ενας αμερικανός που θα αγοράσει μέσω eBay μια κάμερα από Ιαπωνία θα πληρώσει δασμούς και εάν είναι κάτοικος Νέας Υόρκης πχ και Sales Tax 7%.  

Οι περισσότεροι πωλητές στο eBay το αναφέρουν (ότι οι δασμοί και φόροι είναι υποχρέωση του αγοραστή) δεν το γράφουν μόνο για τους Έλληνες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Jiakometi είπε

Επειδή έχει γίνει κατάχρηση του όρου «Μεταχειρισμένο - δώρο) πχ αγοράζω και το βγάζω από το κουτί του για να ισχυριστώ ότι είναι μεταχειρισμένο..

Ενας αμερικανός που θα αγοράσει μέσω eBay μια κάμερα από Ιαπωνία θα πληρώσει δασμούς και εάν είναι κάτοικος Νέας Υόρκης πχ και Sales Tax 7%.  

Οι περισσότεροι πωλητές στο eBay το αναφέρουν (ότι οι δασμοί και φόροι είναι υποχρέωση του αγοραστή) δεν το γράφουν μόνο για τους Έλληνες.

όχι δεν κατάλαβες δεν λέω να μην πληρώνουμε δασμούς φυσικά και να πληρώσουμε 

αλλά να πληρώσουμε συγκεκριμένα ΦΠΑ για την αξία του προϊόντος όχι για τα μεταφορικά του. Εγώ πλήρωσα μια εταιρία στο εξωτερικό να μου φέρει κάτι τι δουλειά έχει το κράτος εκτός της οικονομικής του ζώνης να μου ζητάει ΦΠΑ για αυτό; 

Δημοσ.

Οπως γράφηκε παραπάνω ο Φ.Π.Α  μπαίνει στο συνολικό (για τον αγοραστή) κόστος.  Αυτό που αγοράσει απο Κωτσόβολο έχει πληρώσει και μεταφορά και ασφάλιση του A/C που αγοράζει. 

Υπάρχει και ανάλογη ανάλυση γι αυτό μια και ο Φ.Π.Α επιβλήθηκε στην Ελλάδα την δεκαετία του 80. Πριν δεν υπήρχε Η μόνη επιβάρυνση ήταν ο Φ.Κ.Ε. (Φόρος Κύκλου Εργασιών) 3,4%

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, Jiakometi είπε

Οπως γράφηκε παραπάνω ο Φ.Π.Α  μπαίνει στο συνολικό (για τον αγοραστή) κόστος.  Αυτό που αγοράσει απο Κωτσόβολο έχει πληρώσει και μεταφορά και ασφάλιση του A/C που αγοράζει. 

Υπάρχει και ανάλογη ανάλυση γι αυτό μια και ο Φ.Π.Α επιβλήθηκε στην Ελλάδα την δεκαετία του 80. Πριν δεν υπήρχε Η μόνη επιβάρυνση ήταν ο Φ.Κ.Ε. (Φόρος Κύκλου Εργασιών) 3,4%

Καλά ναι όσο περισσότερο διαβάζω πάνω στο θέμα βλέπω ότι ειναι κοινή πρακτική και άρα νόμιμο αν και ακόμη δεν βρήκα την αιτιολογία/διασαφήνιση στο γιατί να συνυπολογίζεται το κόστος μεταφοράς στην φορολόγηση 

Εγώ συνεχίζω να το βλέπω παράλογο! Πάντως λύθηκε η απορία μου...

Κάτι πάνω στο FOB αν δηλαδή εγώ αγοράσω μια φωτογραφική όπως λες πχ από Ιαπωνία αλλά επιλέξω παραλαβή από το κατάστημα και στείλω Currier πόρτα πόρτα να πάει να την παραλάβει από το κατάστημα και να μου την φέρει σπίτι τότε εμπίπτει αυτό στο FOB σωστά; και δεν θα συνυπολογιστεί στον εκτελωνισμό η ασφάλεια της αποστολής και το κόστος της. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

Κάτι πάνω στο FOB αν δηλαδή εγώ αγοράσω μια φωτογραφική όπως λες πχ από Ιαπωνία αλλά επιλέξω παραλαβή από το κατάστημα και στείλω Currier πόρτα πόρτα να πάει να την παραλάβει από το κατάστημα και να μου την φέρει σπίτι τότε εμπίπτει αυτό στο FOB σωστά; και δεν θα συνυπολογιστεί στον εκτελωνισμό η ασφάλεια της αποστολής και το κόστος της. 

Θεωρητικά ναι.......

Πρακτικά....

Η απόδειξη θα πρέπει να αναφέρει FOB -  Δεν συνηθίζεται στις πωλήσεις Λιανικής παγκοσμίως.

Το Courier θα σου κοστίσει ακριβότερα εξανεμίζοντας το όποιο όφελος.

Δεν θα έχεις ασφάλεια.

Θα πρέπει να πείσεις το τελωνείο ότι ήλθε χωρίς κόστος μεταφορικών (πχ την έφερες εσύ) ή συγγενής. Αν την παρουσιάσει το Courier στο τελωνείο τα μεταφορικά συνυπολογίζονται. Δεν ενδύκνυνται όλοι οι τρόποι αγοράς και μεταφοράς για όλα. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας.  Στο συγκεκριμένο παράδειγμα (για ιδιώτη) το FOB δεν βοηθά. Για επαγγελματία ίσως. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Jiakometi είπε

Θεωρητικά ναι.......

Πρακτικά....

Η απόδειξη θα πρέπει να αναφέρει FOB -  Δεν συνηθίζεται στις πωλήσεις Λιανικής παγκοσμίως.

Το Courier θα σου κοστίσει ακριβότερα εξανεμίζοντας το όποιο όφελος.

Δεν θα έχεις ασφάλεια.

Θα πρέπει να πείσεις το τελωνείο ότι ήλθε χωρίς κόστος μεταφορικών (πχ την έφερες εσύ) ή συγγενής. Αν την παρουσιάσει το Courier στο τελωνείο τα μεταφορικά συνυπολογίζονται. Δεν ενδύκνυνται όλοι οι τρόποι αγοράς και μεταφοράς για όλα. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας.  Στο συγκεκριμένο παράδειγμα (για ιδιώτη) το FOB δεν βοηθά. Για επαγγελματία ίσως. 

Οι χρεώσεις των μεταφορικών του εξωτερικού ειναι ίδιες με αυτές που δίνει ο πωλητής δηλαδή αν ο πωλητής μου γράφει πχ 30 ευρώ αποστολή αν πάω να δω τιμές κούριερ στην χώρα του για την ίδια αποστολή θα είναι πάνω κάτω ίδιες και καμιά +5 το πόρτα πορτα.. ενδεχομένως άλλες(που δεν τις έχει ως διαθέσιμες επιλογές ο πωλητής) να είναι και φθηνότερες.

Στο τιμολόγιο του πωλητή πρέπει να φαίνεται αυτό (FOB) δεν μπορεί η μεταφορική να το βάλει ε; 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...