Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στο forum,

Έχω το εξής θέμα με την κεραία του σπιτιού. Τα κανάλια που πιάνει είναι περιορισμένα και όχι πάντα τα ίδια μετά από rescan. Ανά διαστήματα, κάποια παίζουν και κάποια όχι, και κάποιες φορές με σπασίματα.  Όταν ο καιρός είναι κακός κατά κανόνα το σήμα χειροτερεύει, αλλά δεν είναι απαραίτητο, ούτε είναι απαραίτητο οτι με καλό καιρό έχω καλό σήμα. Υποθέτω πως η κεραία βλέπει σε πάνω από μία πηγές και γι αυτό υπάρχει διαφορετική ποιότητα και συχνότητες που πιάνει σε κάθε έλεγχο. 

Το ζήτημα είναι οτι στην ταράτσα έχουμε αρκετές κεραίες, και όλα τα καλώδια σε κάποιο σημείο χάνονται οπότε δε μπορώ να δω από πού βγαίνει η κεντρική. Έχω αλλάξει tv και καλώδιο, δε φταίνε αυτά. Το σπίτι είναι μικρό οπότε δεν έχει δεύτερη πρίζα να δοκιμάσω.

Ερωτήσεις:
1. Είμαι στον ημιόρωφο χωρίς ιδιαίτερη ορατότητα, αλλά η tv είναι κοντά σε εξωτερικό τοίχο. Έχει κάποιο νόημα να βάλω εσωτερική κεραία; 
2. Αν βάλω κάποιον ενισχυτή μετά την πρίζα και πριν το καλώδιο της τηλεόρασης, θα βοηθήσει; ή θα πρέπει να μπει πριν από το σημείο που αποδυναμώνεται το σήμα;

Θα ήθελα να τη "σκαπουλάρω" χωρίς να πειράξω την κεντρική καλωδίωση, αφού είναι κάτι που δεν αφορά όλα τα διαμερίσματα. Έσχατη λύση θα ήταν να περάσω δική μου εξωτερική.

Δεκτή οποιαδήποτε συμβουλή/ άποψη :D

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φιλε μου απο αυτα που γραφεις,καταλαβαινω οτι υπαρχει μια κεντρικη κεραια και απο αυτη φευγουν καλωδια για καθε διαμερισμα.Το οτι χανεις το σημα,οφειλεται προφανως στο οτι οταν τραβανε σημα αλλα διαμερισματα χανεται απο εσενα,γιαυτο αλλωστε δεν παιζει ρολο ο καιρος οπως λες.Αν πχ ανοιξεις την τηλεοραση σου αργα το βραδυ(2-3 το βραδυ) που η λογικη λεει οτι τα πιο πολλα διαμερισματα δε θα βλεπουν τηλεοραση,θα εχεις καλο σημα και εικονα.Αν τωρα δεν εχεις κεντρικη κεραια και εχεις δικη σου μονο,αλλαζει το πραγμα...Το οτι υπαρχουν μαι αλλες κεραιες στην ταρατσα,ισως η κεντρικη να εχει χαλασει και οι υπολοιποι ενοικοι κατεφυγαν στη λυση να βαλουν δικη τους 

Λυσεις υπαρχουν πολλες...
Για ενισχυτη που λες,θα πρεπει να βρεις το καλωδιο που φευγει απο την κεραια και ερχεται σε σενα και να μπει εκει ο ενισχυτης,αλλα παλι δε θα εισαι σιγουρος και θα πληρωσεις τσαμπα ενισχυτη

Επισης μπορεις να ανοιξεις την πριζα της κεραιας και να ενωσεις το καλωδιο που ερχεται απο τον τοιχο με το καλωδιο που παει στην τηλεοραση σου απευθειας,χωρις βυσματακια,συρματακια με συρματακια.Ετσι θα μειωσεις τις απωλειες του σηματος σε περιπτωση που φταιει και  η πριζα σου,αν ειναι παλια πχ( εμενα αυτο δουλεψε και ετσι ενισχυσα το σημα που δεν επιανε η τηλεοραση μου,αλλα εμενα δεν επιανε καθολου,συνεχεια)

Τελος το καλυτερο θα ηταν να παρεις μια εξωτερικη κεραια που ειναι μαζεμενες πλεον,σαν πανελ,και να τραβηξεις ενα καλωδιο μεσα στο σπιτι απευθειας στην τηλεοραση.Δες στο σκρουτζ,ειναι φθηνες και αν τοποθετηθουν σε σωστο σημειο,κανουν πολυ καλη δουλεια

Επεξ/σία από john1080
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 16/2/2020 στις 11:44 ΜΜ, giannis_al είπε

Καλησπέρα στο forum,

Έχω το εξής θέμα με την κεραία του σπιτιού. Τα κανάλια που πιάνει είναι περιορισμένα και όχι πάντα τα ίδια μετά από rescan. Ανά διαστήματα, κάποια παίζουν και κάποια όχι, και κάποιες φορές με σπασίματα.  Όταν ο καιρός είναι κακός κατά κανόνα το σήμα χειροτερεύει, αλλά δεν είναι απαραίτητο, ούτε είναι απαραίτητο οτι με καλό καιρό έχω καλό σήμα. Υποθέτω πως η κεραία βλέπει σε πάνω από μία πηγές και γι αυτό υπάρχει διαφορετική ποιότητα και συχνότητες που πιάνει σε κάθε έλεγχο. 

Το ζήτημα είναι οτι στην ταράτσα έχουμε αρκετές κεραίες, και όλα τα καλώδια σε κάποιο σημείο χάνονται οπότε δε μπορώ να δω από πού βγαίνει η κεντρική. Έχω αλλάξει tv και καλώδιο, δε φταίνε αυτά. Το σπίτι είναι μικρό οπότε δεν έχει δεύτερη πρίζα να δοκιμάσω.

Ερωτήσεις:
1. Είμαι στον ημιόρωφο χωρίς ιδιαίτερη ορατότητα, αλλά η tv είναι κοντά σε εξωτερικό τοίχο. Έχει κάποιο νόημα να βάλω εσωτερική κεραία; 
2. Αν βάλω κάποιον ενισχυτή μετά την πρίζα και πριν το καλώδιο της τηλεόρασης, θα βοηθήσει; ή θα πρέπει να μπει πριν από το σημείο που αποδυναμώνεται το σήμα;

Θα ήθελα να τη "σκαπουλάρω" χωρίς να πειράξω την κεντρική καλωδίωση, αφού είναι κάτι που δεν αφορά όλα τα διαμερίσματα. Έσχατη λύση θα ήταν να περάσω δική μου εξωτερική.

Δεκτή οποιαδήποτε συμβουλή/ άποψη :D

Προφανώς παίρνεις σήμα από την κεντρική κεραία της πολυκατοικίας σου και όχι από κάποια από τις άλλες που υπάρχουν στην ταράτσα (προφανώς και άλλοι έχουν πρόβλημα γι' αυτό και έχουν βάλει άλλες κεραίες). Το πρόβλημα μπορεί να είναι οπουδήποτε, στην κεραία, στον ενισχυτή ή στο καλώδιο ή ακόμα και στην πρίζα σου. 

Ξεκινάς από τα απλά. Όπως σου λέει και ο john1080 άνοιξε την πρίζα σου. Βάλε πάνω στο καλώδιο ένα θηλυκό βύσμα tv και συνέδεσε το απ' ευθείας με το καλώδιο της tv. Έλεγξε αν έχει κάποια βελτίωση το σήμα. Λογικά θα δεις μία βελτίωση μικρή ή μεγάλη. 

Αν δεν δεις κάποια βελτίωση αρχίζουν τα δύσκολα καθώς πρέπει να ελέγξεις κεραία, ενισχυτή και καλώδιο και να επέμβεις αν χρειαστεί. Καταρχήν κάνε ένα απλό οπτικό έλεγχο. Δες αν η κεντρική κεραία είναι εντάξει. Δες αν είναι κανένα δίπολο σπασμένο, αν κάποιο κουτάκι από τα δίπολα είναι σπασμένο και μπαίνει υγρασία στα καλώδια, αν κάποιο καλώδιο έχει φύγει από την θέση του και κρέμεται.

Κάνε τον ίδιο έλεγχο και στον ενισχυτή (υποθέτω ότι υπάρχει ενισχυτής και όχι κάποιος μίκτης ή απλά ένας διακλαδωτήρας). Δες αν τα καλώδια είναι στην θέση τους ή κάποια επαφή είναι σκουριασμένη. Δώσε και μισή στροφή στα uhf αν ο ενισχυτής είναι ρυθμιζόμενος. Αν βρεις κάτι από τα παραπάνω διόρθωσε το και μετά τσέκαρε αν υπάρχει βελτίωση στο σήμα.

Αν δεν υπάρχει βελτίωση τότε το πράγμα δυσκολεύει και δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις κάτι με το θέμα καλώδιο αφού όπως λες σε κάποιο σημείο τα καλώδια χάνονται. Καταρχήν πρέπει να δεις αν κάθε διαμέρισμα έχει τα δικό του καλώδιο (τοπολογία τύπου αστέρα) ή αν υπάρχει κοινή κάθοδος που τροφοδοτεί κάθετα τα διαμερίσματα. Αν είναι τύπου αστέρας απλά αλλάζεις το καλώδιο σου, με την προϋπόθεση βέβαια τα υπόλοιπα (κεραίες, ενισχυτής  κλπ) είναι σε καλή κατάσταση. Αν είναι με κοινή κάθοδο τα πράγματα είναι δύσκολα. Καλύτερα να βάλεις καινούρια κεραία.Αν παλαιότερα έβλεπες καλά και ξαφνικά χάλασε, μίλα με τους γείτονες από πάνω. Η συνηθέστερη βλάβη σε αυτήν την περίπτωση  είναι κάποια ανακαίνιση και αλλαγή πρίζας σε κάποιο από τα επάνω διαμερίσματα (τοποθέτηση τερματικής αντί για πρίζα διέλευσης). Δεν μπορείς να φανταστείς πόσες φορές το έχω συναντήσει.

Σχετικά με τον ενισχυτή. Αν βάλεις κάποιο ενισχυτή θα πρέπει να βάλεις ενισχυτή γραμμής. Λογικά θα ενισχύσει το σήμα αλλά δυστυχώς θα σου ενισχύσει και το θόρυβο μειώνοντας την ποιότητα σήματος. Δυστυχώς μόνο δοκιμάζοντας θα δεις αν έχεις βελτίωση. Λογικά έστω και λίγο θα έχεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με την εσωτερική κεραία. Δυστυχώς μόνο δοκιμάζοντας θα δεις αν μπορείς να κάνεις κάτι. Αν το σήμα των σταθμών είναι ισχυρό πολύ πιθανόν να πιάνεις αλλά όχι σίγουρα και μπορεί όχι όλα. Η καλύτερη λύση όπως λέει και ο john1080 είναι ένα εξωτερικό διακριτικό πανελάκι στην βεράντα ή στην ταράτσα ρίχνοντας καλώδιο εξωτερικά.

Υ.Γ. :  Κάνε χειροκίνητη αναζήτηση και όχι αυτόματη. Έχεις πολλές πιθανότητες να πιάσεις όλα τα κανάλια.

Επεξ/σία από afm
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παρόμοια προβλήματα έχω και εγώ σπίτι μου. Έβαλα αυτό και έγινε κάπως καλύτερη η τηλεοπτική μου λήψη. Το πήρα από ένα κατάστημα γνωστού οπότε είχα την δυνατότητα να το επιστρέψω αν δεν έκανε δουλεία.

Αν έχεις τηλεόραση LG μπορείς να δεις και δυο στοιχεία στο σήμα σου που δεν τα βλέπεις από άλλες τηλεοράσεις (έτσι μου είπε και γνωστός μου). Αν πας στον χειροκίνητο συντονισμό σου δείχνει ποσοστό Ισχύς Σήματος και ποσοστό Ποιότητας σήματος.

Ο ενισχυτής βελτίωσε ισχύς του σήματος και ενώ πριν έπιανα λίγα κανάλια (Μόνο τα κρατικά. Είμαι από Κρήτη και Digea  δεν έχουμε), μετά τα έπιασα όλα. Μικροπροβλήματα έχω ακόμα σε κανάλια με χαμηλή και όχι σταθερή ποιότητα σήματος. Για παράδειγμα, πιάνω κανάλια με ποιότητα σήματος 100% και ισχύς σήματος 20-30% και δεν χαλάνε και έχω κανάλια με ισχύς 100% και ποιότητα 20-30% που χαλάνε κάποιες στιγμές.

(Ελπίζω να σε βοήθησα και όχι να προκάλεσα περισσότερο κομφούζιο)

Επεξ/σία από Hlias--

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...