Προς το περιεχόμενο

Βελτίωση Μνημης

txcellas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εχετε συμβουλές οι οποιες να λειτουργούν σε εσάς στη βελτίωση της μνήμης σε εκπαιδευτικό/μαθησιακό στάδιο; Δηλαδή σε θέματα εξετάσεων ποιο τρόπο απομνημόνευσης χρησιμοποιείται;

Σιγουρα καθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν θα λειτουργούν όλα σε όλους.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εμένα με βολεύει να κρατάω πολύ αναλυτικές σημειώσεις των βασικότερων σημείων πχ από τα κεφαλαία που πρέπει να μελετήσω και μετά βα διαβάζω επισταμένα τις σημειώσεις μου. Βοηθάει να προσπαθείς να «προβλέψεις» τι ερώτηση θα μπορούσε να βγει από το εκάστοτε κεφάλαιο 

• Like 1
  • Thanks 1

Κάνε τα του Πυθαγόρα, κάθε πρωί προσπάθησε να θυμάσαι την προηγούμενη μέρα με όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες. 

• Like 2

Ωραίο topic! Προσωπικά έχω προβληματιστεί με το συγκεκριμένο θέμα αρκετές φορές και βρήκα ότι όσον αφορά τα γνωστά παπαγαλίσματα της τελευταίας στιγμής (όπου συνήθως προσπαθείς να βγάλει ύλη εξαμήνου σε 3-4 μέρες), με βοηθούσε να εναλλάσω τους τρόπους απομνημόνευσης. Δηλαδή, σε μια εξεταστική τα διάβαζα και μετά τα έλεγα απο έξω φωναχτά, στην επόμενη τα έγραφα αφού τα διάβαζα, ενώ σε άλλη τα διάβαζα και ξαναπερνώντας τα απο την αρχή, προσπαθούσα να θυμηθώ και να πώ τι έχει παρακάτω πριν το διαβάσω.

Όλοι οι παραπάνω τρόποι όμως, αποτελούν τεχνικές παπαγαλίσματος και όχι μάθησης. Ο μόνος τρόπος μάθησης είναι καθημερινή ενασχόληση με σταθερό ρυθμό και εφαρμογή των γνώσεων σε μή γνώριμο context (πάντα ανάλογα το αντικείμενο). Όλα όσα έχω παπαγαλίσει στα μαθητικά ή φοιτητικά μου χρόνια, χάθηκαν μόλις βγήκα απο την αίθουσα εξετάσεων.
Προσωπικά, έχω δεί ότι μόνο όταν κάτι μπορείς να το εξηγήσεις σε κάποιον τελείως άσχετο με το αντικείμενο, με τελείως διαφορετικά λόγια απο αυτά που το διάβασες και εκτός απο τον συνομιλητή να καταλάβεις και εσύ αυτό που είπες, το έχεις πραγματικά μάθει.

• Like 5

Δυστυχώς στο σχολείο δεν μας έμαθαν να διαβάζουμε και πρέπει να μάθουμε από μόνοι μας από την αρχή. Προσωπικά προσπαθώ λίγο πριν κοιμηθώ να διαβάσω την υλη και τι πρωτες ωρες όταν ξυπνήσω. Καπου διάβασα ότι βοηθάει να δυναμώσουν οι νευρώνες της μνήμης. Βεβαια με τη δουλεια μόνο εύκολο δεν είναι αυτό και λοιπές υποχρεώσεις.

7 ώρες πριν, prometheas είπε

Δοκίμασε να ξεκινήσεις μια  ξένη γλώσσα έστω και με online μαθήματα αν δεν έχεις χρόνο

Σε εμένα δούλεψε

Το εχω ξανακούσει αυτό αλλα δεν εχω καθόλου χρόνο για περισσότερο διάβασμα. 

Το μόνο που δουλεύει είναι να συγκεντρωθείς...1 ώρα συγκεντρωμένος χωρίς να κοιτάζεις δεξιά-αριστερά είναι πιο σημαντικό απο 8 ώρες στο γραφείο κάνοντας ότι διαβάζεις.

Ισως να σε βοηθήσει όπως διαβάζεις να κρατάς σημειώσεις...πες ότι κάνεις σκονάκι....και αυτό βοηθάει.

κρίμα που δεν υπαρχει το ΝΖΤ

• Like 1

Νομίζω αν θες απλά να βελτιώσεις την μνήμη σου, τότε το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να μην σταματήσεις ποτέ να μαθαίνεις. Όσο μαθαινεις, τόσο περισσότεροι νευρώνες δημιουργούνται στο εγκέφαλο σου (τουλάχιστον αυτό έχω διαβάσει). Για αυτό κάποιοι σ λένε πιο πάνω να μάθεις μια ξένη γλώσσα πχ. Οπότε, keep IT busy

• Like 1

8 ώρες πριν, Aggeluska είπε

Νομίζω αν θες απλά να βελτιώσεις την μνήμη σου, τότε το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να μην σταματήσεις ποτέ να μαθαίνεις. Όσο μαθαινεις, τόσο περισσότεροι νευρώνες δημιουργούνται στο εγκέφαλο σου (τουλάχιστον αυτό έχω διαβάσει). Για αυτό κάποιοι σ λένε πιο πάνω να μάθεις μια ξένη γλώσσα πχ. Οπότε, keep IT busy

Ναι και εγω το εχω διαβάσει αυτο απλα εγω αναφέρομαι στη μάθηση κυρίως κατι καινούριου και όχι τόσο στην επαναφορά του αργότερα. Αυτό γίνεται με συχνές επαναληψεις οπως είπαμε. 

On 25/02/2020 at 09:09, txcellas said:

Ναι και εγω το εχω διαβάσει αυτο απλα εγω αναφέρομαι στη μάθηση κυρίως κατι καινούριου και όχι τόσο στην επαναφορά του αργότερα. Αυτό γίνεται με συχνές επαναληψεις οπως είπαμε. 

Εγώ προσωπικά για να μάθω κάτι (πχ για εξεταστική) έχω παρατηρήσει ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πόσες φορές το διαβάσω αλλά το αν θα το καταλάβω. Αν δεν το καταλάβω όσες φορές και να το διαβάσω δεν πρόκειται να το θυμάμαι. Αλλά νταξ, δεν λειτουργούμε όλοι έτσι. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αναλογως τι θες να απομνημονευσεις. Σε εξεταστικη, με βοηθαει να καταλαβω την ασκηση και 2-3 ιδιες ασκησεις. Στα θεωρητικα, αναλογως να με ενδιεφερε. Πχ κατι ιστοριες ειχα σκονακια, αλλα στα υπολοιπα δεν δυσκολευτηκα.

Νουμερα (ΑΦΜ, τηλ, 16ψηφιο καρτας, ταυτοτητα κτλ) πλεον δεν τα ξεχναω μετα απο αρκετη χρηση αυτων.

Γενικα σε αυτο το θεμα σχετιζεται και ο υπνος.

Επεξ/σία από overpower

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...