Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, mic2mic είπε

Απ'ότι μου είπε ο γνωστός μου δίνει πάντα αποδείξεις, τώρα αν έχει πειραγμένες ταμειακές κτλ δεν ξέρω.

Προφανώς κάτι συμβαίνει με τις ταμειακές του. Είναι παράνομο να δίνεις έκπτωση να κάνεις τέτοια διάκριση και να το λες και δημοσίως σε κάποια ανακοίνωση ή ταμπελα. Η μόνη έκπτωση που υπάρχει είναι τα λεφτά που γλιτώνει ο καταναλωτής από την προμήθεια της τράπεζας. 

• Απαντ. 169
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Γιαούρτι είπε

Έχω αγοράσει προϊόντα όπου η πληρωμή με κάρτα είχε έκπτωση και συγκεκριμένα 2%.

Εκεί πως το δικαιολογούν;

Περιγράφοντας την έκπτωση με άλλο τρόπο ίσως?

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, zygorito είπε

Εγώ στο εξωτερικό έχω δει σε δύο χώρες το ανάποδο. Η συναλλαγή με κάρτα επιβαρύνεται €0.2-0.5 ανάλογα το μαγαζί (σε μικρά κυρίως), το έγραφε δίπλα στις ταμειακές. Άλλο να πληρώσεις ΜΕΤΡΗΤΑ και άλλο να μην κόψεις απόδειξη

Σε όποιο σημείο του πλανήτη και να το είδες είναι παράνομο. Ο πελάτης πάντα γνωρίζει την τιμή και πληρώνει με όποιο τρόπο επιλέξει.

Διπλές τιμές δεν επιτρέπονται πουθενά. 

UK για παράδειγμα, κάρτα χρησιμοποιούμε ακόμα και για μισή λίρα.... ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να έχεις pos αλλά αν δεν έχεις, χάνεις αμέσως αμέσως πολύ πελατεία που κινείται μόνο με κάρτα. 

• Like 2
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Γιαούρτι είπε

Γενικά πάντως πολλές επιχειρήσεις προτιμούν τα μετρητά.

Και το θέμα είναι ότι κόβουν αποδείξεις. Άρα δε κλέβουν σε αυτό το κομμάτι.

Εμένα πάντως η δικαιολογία "δε γουστάρω τις τράπεζες στα πόδια μου" μια χαρά μου στέκει

Ειδικά αν χρωστάει σε εφορία και τράπεζες.

Οι συνταξιούχοι δεν απαλλάσσονται απο αποδείξεις κλπ;

1 λεπτό πριν, gthe είπε

Σε όποιο σημείο του πλανήτη και να το είδες είναι παράνομο. Ο πελάτης πάντα γνωρίζει την τιμή και πληρώνει με όποιο τρόπο επιλέξει.

UK για παράδειγμα, κάρτα χρησιμοποιούμε ακόμα και για μισή λίρα.... ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να έχεις pos αλλά αν δεν έχεις, χάνεις αμέσως αμέσως πολύ πελατεία που κινείται μόνο με κάρτα. 

Εχουν όμως μερικά μίνι μάρκετ το ότι πρέπει να αγοράσεις πάνω απο 5 λίρες για να πληρώσεις με κάρτα.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Γιαούρτι είπε

Εμένα πάντως η δικαιολογία "δε γουστάρω τις τράπεζες στα πόδια μου" μια χαρά μου στέκει

Ναι αν μιλάμε για μαγαζιά που φοροδιαφευγουν και όταν τελειώσει η βάρδια θελουν να έχουν μετρητο στην ταμειακή τους για να πληρώσουν στο χέρι τον Έντι και τον Χασαν που εργάζονται εκεί μαύρα. Σε όλα τα υπόλοιπα η κάρτα βολεύει αρκετά και τους μεν και τους δε αφού πλέον πρέπει όλοι να κυνηγάνε το 30%....... 

Το δεν γουστάρω τις τράπεζες είναι απλά μια γελοία δικαιολογία. Ας πάνε να το πούνε στο υπουργείο οικονομικών και όχι στους πολίτες, κι εγώ δεν γουστάρω να τρέχω να αγοράζω για να πιάσω το όριο αγορών που έχει θέσει το υπουργείο για να μην πληρώσω πρόστιμο. 

3 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Εχουν όμως μερικά μίνι μάρκετ το ότι πρέπει να αγοράσεις πάνω απο 5 λίρες για να πληρώσεις με κάρτα.

Οι άνω των 65 πρέπει να φέρουν χειρόγραφες αποδείξεις. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, mic2mic είπε

Ελαφρώς άσχετο με το θέμα: Γνωστός μου μού έλεγε ότι πάει σε mini market που αναγράφει σε εμφανές σημείο ότι κάνει έκπτωση 5% σε όσους πληρώνουν μετρητά. Και του έλεγε ότι ενώ έχει POS και η προμήθεια της τράπεζας είναι πολύ μικρότερη από 5%, το κάνει επειδή πολύ απλά δεν γουστάρει τις τράπεζες. Προσωπικά μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται, αλλά είναι άραγε νόμιμο να παρέχει έκπτωση σε όσους πληρώνουν μετρητά;

Ναι παράνομο είναι, στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η διαφοροποίηση τιμής βάση του τρόπου πληρωμής. Επίσης ρισκάρει να φάει μήνυση για προσβολή της προσωπικότητας ή ακόμη και για διάκριση (οικονομική, φυλετική, εμφυλη κτλ με αφορμή αυτό για τα μετρητά).

Όπως είπαν και οι υπόλοιποι, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παίζει φοροδιαφυγή, το ότι κόβει αποδείξεις δεν σημαίνει και πολλά, μπορεί να έχει μαϊμού ή "δεύτερη" ταμειακή.

Επεξ/σία από tsioulak
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Και η ελάχιστη πληρωμή είναι ενάντια στους όρους της Mastercard και της Visa που υπογράφεις όταν παίρνεις το pos. Σου βάζω εδώ ένα κομμάτι να διαβάσεις για παράδειγμα 

https://www.mobiletransaction.org/should-you-set-a-minimum-for-card-payments/

“A Merchant must not require, or indicate that it requires, a minimum or maximum Transaction amount to accept a valid and properly presented Mastercard or Maestro Card.”

Αυτο σημαίνει πως όντως ο κόσμος μπορεί να μην μιλάει, αλλά αν φας καταγγελία, η τράπεζα έχει δικαίωμα να σου πάρει το pos μιας και δεν ακολουθείς τους όρους που υπέγραψε. 

Δεν εξετάζουμε αν είναι δίκαιο ή όχι για τον μικρό πωλητη, αυτό είναι άλλη συζήτηση. 

Επεξ/σία από gthe
  • Like 2
Δημοσ.

Αν έλεγε όμως "σε αγορές με μετρητά επιστρέφεται το 5% με τη μορφή πόντων για επόμενες αγορές"; Αυτό λογικά δεν θα ήταν παράνομο.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Γιαούρτι είπε

Υπάρχουν και οι τοκογλύφοι.

• Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Παράνομο είναι, δεν έχει το δικαίωμα να διαφοροποιεί τις τιμές ανάλογα τον τρόπο πληρωμής.

1 ώρα πριν, Γιαούρτι είπε

Απ' ότι ξέρω όχι.

Αλλά εδώ που φτάσαμε, το αν είναι νόμιμο ή όχι πρέπει να είναι το τελευταίο που μας απασχολεί (εμάς, γιατί ο ψιλικατζής θα έχει θέμα)

Νομίζω πως ο paredwse σε ένα παλιό νήμα έγραφε πως είναι νόμιμο. Όπως π.χ. Μπορείς να έχεις έκπτωση στις γυναίκες κάθε Τρίτη. Μπορεί να διχνει σεξιστικό, αλά είναι νόμιμο.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, gthe είπε

Το είχα δει στο Βέλγιο και νομίζω Γαλλία. Τώρα που κοίταξα έχεις δίκιο, βρήκα άρθρο Φλεβάρη του 2018 που απαγόρεψαν την χρέωση €0.5 που εφάρμοζαν τα κατάστημα σε κάρτες, αλλά προ διετίας δηλαδή ίσχυε. Δεν ήταν κάτι πάρα πολύ παλιό δηλαδή.

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, agamoi-thytai είπε

Νομίζω πως ο paredwse σε ένα παλιό νήμα έγραφε πως είναι νόμιμο. Όπως π.χ. Μπορείς να έχεις έκπτωση στις γυναίκες κάθε Τρίτη. Μπορεί να διχνει σεξιστικό, αλά είναι νόμιμο.

Το τι νομίζεις πως είχε γράψει παλιότερα κάποιος κάπου, δεν συμπίπτει απαραίτητα με το τι ισχύει.

Δες απόσπασμα από ένα σχετικό άρθρο:

"Η διάταξη ορίζει ότι ο προμηθευτής «δεν δικαιούται να επιβάλλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής» και φωτογραφίζει, σύμφωνα με διευκρίνιση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, τις χρεώσεις μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών."

https://www.kathimerini.gr/852778/article/oikonomia/epixeirhseis/mploko-stis-e3tra-xrewseis-me-kartes

Πάντως το παράδειγμα σου με την έκπτωση στις γυναίκες είναι εντελώς άσχετο, εδώ μιλάμε για τη διαφοροποίηση τιμής ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, όχι ανάλογα με το φύλλο του πελάτη και την ημέρα.

Δημοσ.

Πριν από λίγο καιρό που ήμουν Λονδίνο είδα κάποια μαγαζιά (coffee shop) να έχουν ανάρτηση ταμπέλα πριν μπεις στο μαγαζί λέγοντάς "card only"

Κάποια αλλά ναι μεν έχουν pos αλλά έγραφαν σε εμφανή σημείο το ελάχιστη χρέωση σε περίπτωσή χρήση της πληρωμής κάρτας.

Ενώ στο China town παντού έγραψε στην πόρτα "cash only" 

Ενας λόγος που έβγαλα μετρητά ήταν στα κινέζικη εστιατόριο, αλλιώς δεν θα έβγαζα λεφτά μια και χρησιμοποιησα συνεχεια την κάρτα revolut (με έσωσε κυριολεξία)

Παντος παντού μέχρι και της μικρές αγορές έχουν παντού pos και τα ποιο πολλά είναι πολύ μικρά φορητά προφανώς συνδεμένα με τα ταμειακής τους που δεν το καταλαβαίνεις.

Παντος όσο αφορά για διάφορές τιμές με το τρόπο πληρωμής παντος παλιά που έκλεινα εισιτήρια ανάλογα με το τρόπο πληρωμής (PayPal, visa, maestro....) σου έβαζε και το ανάλογο επιπλέον καπέλο

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, zoranb είπε

Πήρατε φόρα όλοι... άλλο ρωτάει ο Thread Starter!

Του έχουμε απαντήσει ήδη του ts.

5 λεπτά πριν, glamor είπε

Παντος όσο αφορά για διάφορές τιμές με το τρόπο πληρωμής παντος παλιά που έκλεινα εισιτήρια ανάλογα με το τρόπο πληρωμής (PayPal, visa, maestro....) σου έβαζε και το ανάλογο επιπλέον καπέλο

Παλιά δεν υπήρχε καν η επίμαχη διάταξη, άσε που παλιά οι χρεώσεις των τραπεζών προς τα καταστήματα για πληρωμές με κάρτες ήταν πολλαπλάσιες, έφταναν έως και 5%.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...