Eirini Olga Stefanaki Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλημέρα. Θέλω να εγκαταστήσω για πρώτη φορά Nas στο τοπικό δίκτυο της εταιρείας μας και δεν γνωρίζω πολλά πράγματα. Έχω ψάξει λοιπόν στο Skroutz και έχω βρει δύο οικονομικά NAS, τον Synology DiskStation DS218J και WD My Cloud EX2 Ultra Καταρχάς, η δουλειά του θα είναι, να περιέχει όλα τα αρχεία μας και εγκαταστάσεις προγραμμάτων. Έτσι τα PCs που θα είναι πάνω στο δίκτυο, να μπορούν να ανοίξουν τα προγράμματα τα οποία θα είναι εγκατεστημένα μέσα στον NAS χωρίς να τα έχουμε κάνει εγκατάσταση σε κάθε PC. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε χώρο και θα έχουμε καλύτερη ασφάλεια καθώς θα κρατάμε μόνο ένα Backup, του NAS και όχι για κάθε PC. Επίσης, δεν μας ενδιαφέρει πολύ το Cloud κομμάτι. Όπως ακόμη, δεν θέλουμε να μεσολαβεί το Cloud για να ανοίγουμε τα αρχεία και τα προγράμματα μέσα από το τοπικό δίκτυο, διότι οι ταχύτητές μας είναι πάρα πολύ χαμηλές (2mbps down). Ουσιαστικά, θέλουμε να βλέπουμε τον NAS ως έναν σκληρό δίσκο, στο τοπικό δίκτυο και όχι ως ένα PC ή κάτι άλλο, ή να χρειάζεται κάποια εφαρμογή για να ανοίξουμε τα αρχεία. Συνοψίζοντας, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας NAS ο οποίος να περιέχει τα αρχεία μας και να συνδέονται όλα τα PC της εταιρίας σε αυτόν ως ένας δίσκος, όπως φαίνεται μέσα στα windows στην ενότητα "Συσκευές και μονάδες δίσκου" χωρίς να μεσολαβεί κάποια εφαρμογή για τη σύνδεση του PC με τον NAS. Μπορεί να επιτευχθεί αυτό με αυτούς τους NAS ή υπάρχει κάτι άλλο για αυτό που χρειαζόμαστε το οποίο δεν το έχω βρει; Τέλος, είναι εφικτό να έχουμε εγκαταστήσει, όπως προείπα, εφαρμογές μέσα στον NAS και να τις ανοίγουμε από άλλα PC; Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Παράδειγμα Εμφάνισης του NAS: Επεξ/σία 16 Φεβρουαρίου 2020 από Eirini Olga Stefanaki
dpolal Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Το NAS είναι στην ουσία ένα κανονικό πισί που εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες. Απλά δεν έχει πληκτρολόγιο/ποντίκι/οθόνη όπως τα κλασσικά αλλά το χειρίζεσαι εξ αποστάσεως από κάποιον άλλον Η/Υ. Αφού λοιπόν το στήσεις στο δίκτυο σου θα ορίσεις τους κοινόχρηστους φακέλους και μετά ο κάθε Η/Υ της εταιρείας θα κάνει αντιστοίχιση δίσκου δικτύου σε έναν ή περισσσότερους από τους φακέλους αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα αρχεία σας θα είναι εκεί. Στο κομμάτι των εφαρμογών όμως που θέλεις πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει όπως το φαντάζεσαι. Αν μιλάμε για προγράμματα όπως π.χ. το office τότε σίγουρα δεν θα παίξει όπως το περιγράφεις, ενώ αν έχεις στο μυαλό σου εφαρμογές τύπου λογιστικής, erp, crm κλπ αυτό εξαρτάται από το κάθε πρόγραμμα αλλά και πάλι νομίζω ότι θα είναι ψιλοχλωμό. Επεξ/σία 16 Φεβρουαρίου 2020 από dpolal
Eirini Olga Stefanaki Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 8 λεπτά πριν, dpolal είπε Το NAS είναι στην ουσία ένα κανονικό πισί που εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες. Απλά δεν έχει πληκτρολόγιο/ποντίκι/οθόνη όπως τα κλασσικά αλλά το χειρίζεσαι εξ αποστάσεως από κάποιον άλλον Η/Υ. Αφού λοιπόν το στήσεις στο δίκτυο σου θα ορίσεις τους κοινόχρηστους φακέλους και μετά ο κάθε Η/Υ της εταιρείας θα κάνει αντιστοίχιση δίσκου δικτύου σε έναν ή περισσσότερους από τους φακέλους αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα αρχεία σας θα είναι εκεί. Στο κομμάτι των εφαρμογών όμως που θέλεις πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει όπως το φαντάζεσαι. Αν μιλάμε για προγράμματα όπως π.χ. το office τότε σίγουρα δεν θα παίξει όπως το περιγράφεις, ενώ αν έχεις στο μυαλό σου εφαρμογές τύπου λογιστικής, erp, crm κλπ αυτό εξαρτάται από το κάθε πρόγραμμα αλλά και πάλι νομίζω ότι θα είναι ψιλοχλωμό. Ναι, πρόγραμμα ERP και CRM εννοώ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο να κάνει την δουλειά που λέω;
dpolal Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καταρχήν, καλύτερα να μην πάρεις το ποιό φθηνό Synology που θα βρείς διότι δεν κάνουν όλα για την χρήση που θες. Ακολούθα την εφαρμογή που παρέχει η εταιρεία ανάλογα με τις ανάγκες σου και τον αριθμό των χρηστών που έχετε στην εταιρεία σας. https://www.synology.com/en-global/support/nas_selector Εφαρμογές ERP & CRM συνήθως δεν θα παίξουν πάνω σε NAS, πρέπει να το διασταυρώσετε με την εταιρεία από όπου τις αγοράσατε αν έχουν τέτοια πρόβλεψη. Επεξ/σία 16 Φεβρουαρίου 2020 από dpolal
Eirini Olga Stefanaki Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 1 λεπτό πριν, dpolal είπε Καταρχήν, καλύτερα να μην πάρεις το ποιό φθηνό Synology που θα βρείς διότι δεν κάνουν όλα για την χρήση που θες. Ακολούθα καλύτερα την εφαρμογή που παρέχει η εταιρεία ανάλογα με τις ανάγκες σου και τον αριθμό των χρηστών που έχετε στην εταιρεία σας. https://www.synology.com/en-global/support/nas_selector Εφαρμογές ERP & CRM συνήθως δεν θα παίξουν πάνω σε NAS, πρέπει να το διασταυρώσετε με την εταιρεία από όπου τις αγοράσατε αν έχουν τέτοια πρόβλεψη. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!! 1
narta Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2020 Τα περισσοτερα ERP/CRM προγραμματα απαιτουν server για την βαση και clients με εγκατεστημενο το client side sw για να λειτουργησουν και ΔΕΝ μπορουν να χρησιμοποιησουν NAS σαν server. Το Network Attached Storage ειναι απλα ενα αποθηκευτικος χώρος συνδεδεμενος στο δικτυο (τοπικο ή internet) που ειναι αυτονομος απο την κατασταση λειτουργείας των client pcs. Χρησιμοποιείται κατα κυριο λογο για κοινοχρηστα αρχεια και backup Οπως αναφερθηκε, ο αριθμός των χρηστών παιζει τον μεγαλυτερο ρολο στην επιλογη του καταληλου εξοπλισμου. Δεν μπορουν να δουλευουν πχ 10 χρηστες ταυτοχρονα σε data intensive αρχεια με 1Gbit LAN (ακραιο παραδειγμα). 2
physvlog Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Γιατι απλα δε βαζεις ενα μεγαλο δισκο σε ενα share pc οπου θα κανεις το δισκο share να ξεμπερδευεις?
donblunts Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Όλγα, έρχομαι να στα στήσω εγώ Για αρχεία, μια χαρά κάνει ο NAS. Για server/client περιβάλλον προγράμματος, δεν θα σε βοηθήσει. Χρειάζεσαι server.
physvlog Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Μα server χρειαζεται μονο και μονο για τον sql που σιγουρα θα εχει. Τωρα αν οι χρηστες ειναι λιγοτεροι απο 20 βολευεται και με απλο pc. Κυκλοφορει και patch στα win10 που το ανεβαζει στους 50. Οπως και να εχει ενα pc χρειαζεται και οχι nas. Επεξ/σία 17 Φεβρουαρίου 2020 από physvlog
donblunts Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 1 ώρα πριν, physvlog είπε Μα server χρειαζεται μονο και μονο για τον sql που σιγουρα θα εχει. Τωρα αν οι χρηστες ειναι λιγοτεροι απο 20 βολευεται και με απλο pc. Κυκλοφορει και patch στα win10 που το ανεβαζει στους 50. Οπως και να εχει ενα pc χρειαζεται και οχι nas. Server δεν εννοώ το σίδερο, αλλα το OS.
physvlog Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Εγω εννοω ή το os ή σιδερο και os. Μεσα εισαι οπως και να εχει για αυτο εξηγω και πως να ξεπερασει το user limiting.
Dragonlordcv2002 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα ένα από τα N54L που έχω το έχω στήσει όπως το θες εσύ. Τρέχει windows server 2012r2 office και άλλες εφαρμογές τρέχουν από εκεί επειδή είναι για home use έφτιαξα map drive και έκανα τις εγκαταστάσεις σε αυτό για να μπορούν να τρέξουν οι εφαρμογές - ήταν το πιο γρήγορο για εμένα. Υπάρχουν σαφώς και άλλοι τρόποι μέσα από το λειτουργικό / διαχείριση δικαιωμάτων των χρηστών κλπ. Οπότε αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα PC και εγκατάσταση λειτουργικού server λογικά σε βλέπω για Windows server 2019 ή Windows 10 ανάλογα με χρήστες. Synology κλπ δεν σε καλύπτουν. Επίσης αν θέλετε και antivirus να γνωρίζεις ότι λίγα παίζουν σε server εκδόσεις των windows και τα "καλά" είναι επί πληρωμή. Αν θέλεις να είναι συνέχεια online θα πρότεινα να έχει ξεχωριστό raid controller και ανάλογα με τους δίσκους Raid 1 (mirror) ή 5. Προσοχή πρέπει ξεχωριστά να κρατάτε backup ! Επίσης οπωσδήποτε καλό UPS ! Επεξ/σία 17 Φεβρουαρίου 2020 από Dragonlordcv2002
Eirini Olga Stefanaki Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Σας ευχαριστώ όλους! Μπορείτε να δείτε τα σχέδια που έχω κάνει παρακάτω στα αρχεία PDF, στα οποία εξηγώ καλύτερα τι θέλουμε να κάνουμε. Δίκτυο NAS.pdf Αποθήκευση και Ασφάλεια.pdf Επεξ/σία 17 Φεβρουαρίου 2020 από Eirini Olga Stefanaki
donblunts Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 45 λεπτά πριν, Eirini Olga Stefanaki είπε Σας ευχαριστώ όλους! Μπορείτε να δείτε τα σχέδια που έχω κάνει παρακάτω στα αρχεία PDF, στα οποία εξηγώ καλύτερα τι θέλουμε να κάνουμε. Δίκτυο NAS.pdf 40 kB · 2 downloads Αποθήκευση και Ασφάλεια.pdf 19 kB · 2 downloads 1) Έχεις κολλήσει με το NAS και την εγκατάσταση του Entersoft. Δεν γίνεται να το εγκαταστήσεις στο NAS. Η βάση θα πρέπει να εγκατασταθεί σε περιβάλλον Windows. 2) To backup απ'το NAS θα γίνεται σε .hpbk μορφή - HyperBackUp εφόσον πας με Synology, εκτός και αν επιλέξεις το USB Copy που κάνει ατόφια αντιγραφή αρχείων. Ένα backup με ιστορικότητα σε εξωτερικό δίσκο, και ένα στο Cloud. Και επιτέλους, backup εταιρικών αρχείων κάνεις, μην βάζεις οτιδήποτε Turbo-X στο πλάνο. 2
Eirini Olga Stefanaki Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Άρα αυτό που μένει, είναι να κάνουμε απλά ένα PC server. Επεξ/σία 17 Φεβρουαρίου 2020 από Eirini Olga Stefanaki
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα