tarantules Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 20 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, likos_de είπε Νο1 παράγοντας για να έχεις οικονομία στην θέρμανση είναι η μόνωση. 1ον αυτό και κυριότερο. Το επόμενο βήμα είναι να δουλεύει σωστά το σύστημα θέρμανσης. Δυστυχώς οι αναλογικοί θερμοστάτες έχουν πολύ μεγάλη απόκλιση στην θερμοκρασία σε σχέση με τους ψηφιακούς. Ο δικός μου συγκεκριμένα έχει 4 βαθμούς διαφορά στον χώρο με ότι έχω ρυθμίσει. Βάζοντας έναν ψηφιακό η διαφορά πέφτει (ανάλογα τον θερμοστάτη) στον +-1 βαθμό και εκεί είναι που κάνεις οικονομία. Το παν είναι το θερμόμετρο του θερμοστάτη (ψηφιακού) να είναι καλό για να δίνει την εντολή την σωστή στιγμή. Ο δικός μου λέβητας δουλεύει μέχρι να φτάσει τα νερά στους 80 βαθμούς. Ο κυκλοφορητής μετά περνάει το νερό στα σώματα και ζεσταίνει το σπίτι. Αν έχεις ρυθμίσει τον αναλογικό θερμοστάτη στου 21 βαθμούς και ο λέβητας πάρει μπροστά στους 17-18 βαθμούς θερμοκρασία περιβάλλοντος τα νερά θα έχουν πέσει σε μια θερμοκρασία πχ 70 βαθμούς από απώλειες που υπάρχουν. Αλλιώς είναι ο λέβητας να ζεστάνει τα νερά από τους 70 στους 80 και αλλιώς από τους 75 στους 80πχ. Οπότε με την τοποθέτηση ψηφιακού θερμοστάτη έχεις σίγουρη οικονομία. Ναι έτσι ακριβώς είναι , μόνο που με έναν pid μπορείς να κάνεις ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.Αυτός ο ψηφιακός θερμοστάτης που παράγγειλες , ρυθμίζει την επιθυμητή θερμοκρασία όπως στο παρακάτω γράφημα : Ο pid το πάει ένα βήμα παραπέρα και εξομαλύνει αυτές τις διακυμάνσεις θερμοκρασίας με αποτέλεσμα όχι μόνο να κάνεις ακόμα περισσότερη οικονομία αλλά να έχεις ακριβώς την επιθυμητή θερμοκρασία.Το γράφημα γίνεται πλέον σαν αυτό : Με τον απλό ψηφιακό που είχα βάλει , δεν μπόρεσα ποτέ να πετύχω τη θερμοκρασία που ήθελα.Κρύωνε το δωμάτιο μέχρι να ξαναπάρει μπρος ο λέβητας και έκλεινε όταν είχε ήδη ξεφύγει η θερμοκρασία παραπάνω από αυτήν που είχα επιλέξει.Αντίθετα , με τον PID ο λέβητας ξαναέπαιρνε λίγο πιο νωρίς μπρος για να προλάβει να μην χάσει τη θερμοκρασία ο χώρος λόγω αδράνειας , και έσβηνε λίγο πριν ποιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία ακριβώς στο χρόνο που χρειαζόταν ώστε με την αδράνεια να φτάσει ακριβώς στην επιθυμητή θερμοκρασία.Έπαιρνε συνεχώς feedback από το χώρο και ανάλογα άνοιγε ή έκλεινε στους σωστούς χρόνους. Επεξ/σία 20 Φεβρουαρίου 2020 από tarantules
likos_de Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2020 13 ώρες πριν, akisdom είπε Δεν υπάρχει αρκετό ή όχι ρεύμα. Προφανώς για κάποιο λόγο δεν έχει ρεύμα η γραμμή του θερμοστάτη. Ίσως είναι κατεβασμένη η ασφάλεια από το λεβητοστάσιο. Α και κάτι ακόμη αφού τον έχεις σύνδεση στην πρίζα αν μπορείς να δεις με ένα δοκιμαστικό σε ποια επαφή θα σου δώσει τάση αν για παράδειγμα έχεις 20 μέσα στο σπίτι κι εσύ ζητήσεις 22 Λοιπόν το σύνδεσα στο ρεύμα και με δοκιμαστικό που γράφει πάνω κάτω τα volt μου έβγαζε αυτά τα αποτελέσματα: Όταν είναι σβηστό στο 2 βγάζει μια μικρή τάση που το δοκιμαστικό έγραφε 36v? Και το 1 έβγαζε κανονικά 220v Αντιθετα όταν το άναβα το 1 έβγαζε κάπου στα 110v έγραφε το δοκιμαστικό και το 2 τώρα έβγαζε κανονικά 220v. Πραγματικότητα έχω μπερδευτεί. Χθες το σύνδεσα πάλι στον καυστήρα αυτήν την φορά πήρε ρεύμα αλλά είτε στο 1 το έβαζα είτε στο 2 ο κυκλοφορητής δούλευε συνέχεια. Ο καυστήρας όμως δεν πείρε μπροστά (ίσως ήταν ήδη τα νερά στην κατάλληλη θερμοκρασία και δεν χρειάστηκε).
jefery Δημοσ. 1 Μαρτίου 2020 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2020 Στις 19/2/2020 στις 2:43 ΜΜ, likos_de είπε Κανείς δεν γνωρίζει? ο ενας ειναι για ενδοδαπεδια ο αλλος για ηλιακο και ο αλλος για θερμοστατη με σωματα καλοριφερ. Το 3ο τον χρησιμοποιω 3 χρονια και πηρα και 2ο για αλλο σπιτι. Στις 21/2/2020 στις 9:03 ΠΜ, likos_de είπε Λοιπόν το σύνδεσα στο ρεύμα και με δοκιμαστικό που γράφει πάνω κάτω τα volt μου έβγαζε αυτά τα αποτελέσματα: Όταν είναι σβηστό στο 2 βγάζει μια μικρή τάση που το δοκιμαστικό έγραφε 36v? Και το 1 έβγαζε κανονικά 220v Αντιθετα όταν το άναβα το 1 έβγαζε κάπου στα 110v έγραφε το δοκιμαστικό και το 2 τώρα έβγαζε κανονικά 220v. Πραγματικότητα έχω μπερδευτεί. Χθες το σύνδεσα πάλι στον καυστήρα αυτήν την φορά πήρε ρεύμα αλλά είτε στο 1 το έβαζα είτε στο 2 ο κυκλοφορητής δούλευε συνέχεια. Ο καυστήρας όμως δεν πείρε μπροστά (ίσως ήταν ήδη τα νερά στην κατάλληλη θερμοκρασία και δεν χρειάστηκε). τα 3 καλωδια ειναι φαση ουδετερος και το τριτο της θερμοκρασιας. Αν κανει λιγο υπομονη θα βρω φοτο να σου βαλω εχε υποψη σου οτι οταν το βαλεις θες και ενα θερμομετρο για να ρυθμισεις τη πραγματικη θερμοκρασια του χωρου. Εχει βιντεακι στο γιουτιουμπι 😁
Mcl Δημοσ. 8 Απριλίου 2020 Δημοσ. 8 Απριλίου 2020 Παιδια θα ηθελα τα φωτα σας....επειδη δεν θελω να ανοιξω νεο θεμα θεωρησα οτι ειναι καλυτερα να ποσταρω εδω προς βοηθεια και αλλων αναγνωστών...εχω αυτο το θερμοστατη campini ty 90-c2 πως συνδεω τα καλωδια....μπλε κοκκινο και καφεσκουρο??? σςας ευχαριστωω!!
Mcl Δημοσ. 8 Απριλίου 2020 Δημοσ. 8 Απριλίου 2020 2 ώρες πριν, MastroGiannis είπε Καφέ --> 1 Κόκκινο --> 3 Μπλέ --> 4 Nα εισαι καλα φιλε μου σε υπερ ευχαριστω!!! 😀😀
vretman Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα παίδες μια βοήθεια στον άσχετο. Έχω ένα παλιό θερμοστάτη που συνδέεται με 3 καλώδια κι έχει το εξής σχεδιάγραμμα. https://ibb.co/DLw4sd3 Απο τις λίγες μου γνώσεις καταλαβαίνω ότι είναι 1 φάση 4 ουδέτερο 3 διακόπτης(;) Ήταν συνδεδεμένος έτσι: https://ibb.co/j5pkTCf Ήθελα να τον αντικαταστήσω με τον παρακάτω που πήρε ένας φίλος. https://ibb.co/nR3jW7k Η λογική μου μου είπε να συνδέσω τη φάση στο 4 το ουδέτερο στο 3 και διακόπτη στο 1 (δοκίμασα και στο 2). Το αποτέλεσμα: Παίρνει ρεύμα κανονικά το διαόλι αλλά δε δίνει εντολή στον καυστήρα να πάρει μπρος.Ακούγεται το "κλικ" του θερμοστάτη αλλά ο καυστήρας (φυσικο αεριο) δεν παιρνει μπρος. Τι κάνω λάθος; Ευχαριστώ προκαταβολικά Επεξ/σία 9 Ιουνίου 2021 από vretman
hp8 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, vretman είπε Η λογική μου μου είπε να συνδέσω τη φάση στο 4 το ουδέτερο στο 3 και διακόπτη στο 1 (δοκίμασα και στο 2). έχεις βρει την φάση ? Στην δευτερη φωτο ξέρεις αν είναι το μαύρο η το καφέ η φάση? Πάρε ένα δοκιμαστικό να την βρεις μάλλον το 2 είναι προς τον καυστήρα ο φίλος που έχει συνδέσει τι ? Το καλώδιο που πάει στον καυστήρα του που το έχει συνδέσει ? Eπιπλέον λόγο του ότι ο καιρός ειναι ζεστός φαντάζομαι οτι ο λέβητα δεν εχει καποιον θερμοστατη περιβαλοντος που δεν τον αφηνει να παρει λογο ζεστης Αν εχεις ζεστο νερο απο τον λεβητα δοκιμαε σε αυτη την θέση 8 ώρες πριν, vretman είπε Ήθελα να τον αντικαταστήσω με τον παρακάτω που πήρε ένας φίλος. Επεξ/σία 9 Ιουνίου 2021 από hp8
vretman Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 46 λεπτά πριν, hp8 είπε έχεις βρει την φάση ? Στην δευτερη φωτο ξέρεις αν είναι το μαύρο η το καφέ η φάση? Πάρε ένα δοκιμαστικό να την βρεις μάλλον το 2 είναι προς τον καυστήρα ο φίλος που έχει συνδέσει τι ? Το καλώδιο που πάει στον καυστήρα του που το έχει συνδέσει ? Eπιπλέον λόγο του ότι ο καιρός ειναι ζεστός φαντάζομαι οτι ο λέβητα δεν εχει καποιον θερμοστατη περιβαλοντος που δεν τον αφηνει να παρει λογο ζεστης Αν εχεις ζεστο νερο απο τον λεβητα δοκιμαε σε αυτη την θέση Ναι η φάση ειναι το μαύρο καλώδιο και ο ουδέτερος είναι το μπλε. Με τον παλιό θερμοστάτη παίρνει μπρος ο καυστήρας πέρα απο τη ζέστη. Όταν λες το 2 είναι προς τον καυστήρα εννοείς του παλιού θερμοστάτη; Δοκίμασα και στο 2 του καινούριου πάντως και δεν πήρε. Ο φίλος δεν το εχει συνδέσει κι αυτος περιμένει απο εμενα (σώθηκε!)
nvel Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 9 ώρες πριν, vretman είπε Τι κάνω λάθος; δεν έχεις γεφυρώσει την φάση με την μια έξοδο του θερμοστάτη, ο καυστήρας πρέπει να πάρει τάση και δεν του δίνεις 1
vretman Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 17 λεπτά πριν, nvel είπε δεν έχεις γεφυρώσει την φάση με την μια έξοδο του θερμοστάτη, ο καυστήρας πρέπει να πάρει τάση και δεν του δίνεις Όπως είπαμε είμαι άσχετος, και για να είμαι σίγουρος...μπορείς να μου πεις με νούμερα τι γεφυρώνω στο νέο θερμοστάτη; https://ibb.co/nR3jW7k κι επειδή είμαι και ανήσυχο πνεύμα, γιατί στον παλιό θερμοστάτη γιατί δεν χρειάζεται αυτή η γέφυρα; Ευχαριστώ που διατηρείτε την ψυχραιμία σας
nvel Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 αφού είσαι άσχετος πρέπει να βάλεις κάποιο σχετικό με το αντικείμενο να ασχοληθεί γιατί οι τάσεις δικτύου δεν είναι παιχνίδι. Η γέφυρα είναι 2-4, ο παλιός δεν ήθελε γιατί στέλνει εσωτερικά την τάση τροφοδοσίας του προς το καυστήρα ενώ ο καινούργιος έχει ξηρή επαφή για να χρησιμοποιήσεις ότι τάση θέλεις. 1
vretman Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 9 Ιουνίου 2021 1 ώρα πριν, nvel είπε αφού είσαι άσχετος πρέπει να βάλεις κάποιο σχετικό με το αντικείμενο να ασχοληθεί γιατί οι τάσεις δικτύου δεν είναι παιχνίδι. Η γέφυρα είναι 2-4, ο παλιός δεν ήθελε γιατί στέλνει εσωτερικά την τάση τροφοδοσίας του προς το καυστήρα ενώ ο καινούργιος έχει ξηρή επαφή για να χρησιμοποιήσεις ότι τάση θέλεις. Mε κλειστό ρελέ και προσοχή νομιζω οτι και η ασχετοσύνη συγχωρείται Ευχαριστω για την απάντηση.
vretman Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Δημοσ. 11 Ιουνίου 2021 Στις 9/6/2021 στις 12:31 ΜΜ, nvel είπε αφού είσαι άσχετος πρέπει να βάλεις κάποιο σχετικό με το αντικείμενο να ασχοληθεί γιατί οι τάσεις δικτύου δεν είναι παιχνίδι. Η γέφυρα είναι 2-4, ο παλιός δεν ήθελε γιατί στέλνει εσωτερικά την τάση τροφοδοσίας του προς το καυστήρα ενώ ο καινούργιος έχει ξηρή επαφή για να χρησιμοποιήσεις ότι τάση θέλεις. εισαι ωραιος και μετράς. δούλεψε! και αφου ειμαι ακομα ζωντανός όλα καλα 😃
karman13 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2021 Καλησπέρα! Δεν θέλω να ανοίξω καινούργιο θέμα, για αυτό ποσταρω εδώ. Θέλω να αλλάξω τους θερμοστάτες θέρμανσης. Είναι αναλογικοί και δεν μπορώ να τους ρυθμίσω στην θερμοκρασία που θέλω. Είχα μπει στο εξοικονομώ, και άλλαξα καύσιμο. Από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Όταν ήρθε ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι δεν μπορώ να βάλω ψηφιακό θερμοστάτη, επειδή το σπίτι μου είναι μεζονέτα με τρεις ορόφους και έχει τρεις ηλεκτροβανες. (Δεν τον πολυπιστεψα, μάλλον ήθελε να φύγει). Στο ισόγειο και στον 2ο όροφο είναι απλός θερμοστάτης και στον πρώτο όροφο μαζί με μποιλερ. Βέβαια το μποιλερ δεν το ανοίγω τώρα. Ο ηλεκτρολόγος έχει δίκαιο σε αυτό που μου είπε; Μπορώ να αλλάξω τους θεμροστατες μου; Ευχαριστώ!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα