TopicStrarter Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Λοιπόν έχω λάβει ένα ποσό για εργασία που έχω κάνει και για το οποίο έχω ήδη φορολογηθεί (δηλαδή μέρος του ποσού που έλαβα πήγε σε φόρους) Θέλω να δώσω μέρος αυτού του ποσού (πχ 50.000 ευρώ) σε συγγενικό πρόσωπο που τα έχει ανάγκη ισχύει όντως πως θα πάρει φόρους το κράτος 40% για αυτό; Στο ήδη φορολογημένο ποσό;
Γιάννης Platano Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Φυσικα και θα πληρσει εκτος και τα δωσεις μετρητα χωρις να φαινεται αν δεν γινει με τους τυπους η δωρεα .Εξαρταται τι τα θελει . https://oikonomiki-ath.gr/κλιμακα-φορου-δωρεων-κληρονομιων-γον/ Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2020 από Γιάννης Platano 2
slk200gr Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 ναι εγω που εδωσα νομιζω με κρατησαν 3%
Γιάννης Platano Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Με βαση τον πινακα https://oikonomiki-ath.gr/κλιμακα-φορου-δωρεων-κληρονομιων-γον/ Κατηγορια Β Σε κατιόντες και ανιόντες-αδέλφια-θείοι-ανεψιοί για 50.000 εχει φορο 1.000 ευρω 5% Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2020 από Γιάννης Platano
Joshua21 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 3 ώρες πριν, TopicStrarter είπε Λοιπόν έχω λάβει ένα ποσό για εργασία που έχω κάνει και για το οποίο έχω ήδη φορολογηθεί (δηλαδή μέρος του ποσού που έλαβα πήγε σε φόρους) Θέλω να δώσω μέρος αυτού του ποσού (πχ 50.000 ευρώ) σε συγγενικό πρόσωπο που τα έχει ανάγκη ισχύει όντως πως θα πάρει φόρους το κράτος 40% για αυτό; Στο ήδη φορολογημένο ποσό; Καταρχήν το αν τα χρήματα τα έχει ανάγκη ή όχι το συγγενικό πρόσωπο ή όχι, δεν κάνει καμία διαφορά. Επίσης το "Στο ήδη φορολογημένο ποσό" δεν λέει κάτι, οι φόροι πληρώνονται κάθε φορά που το χρήμα αλλάζει χέρια, όχι μόνο μία φορά. Και τέλος αγνόησε εντελώς τα link που έχουν ήδη ποστάρει, δεν αφορούν χρηματικές δωρεές. Το πόσο φόρο θα πάρει το κράτος εξαρτάται από το είδος της συγγένειας: "Όλες οι χρηματικές δωρεές και οι χρηματικές γονικές παροχές φορολογούνται, λοιπόν, από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ανέρχονται σε: -10% εφόσον πρόκειται για δωρεές χρηματικών ποσών από γονείς προς παιδιά (γονικές παροχές), από τον έναν σύζυγο στον άλλον σύζυγο κι από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια -20% για δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ αδελφών, από θείους σε ανίψια, από πεθερούς προς γαμπρούς ή νύφες και από προπαππούδες ή προγιαγιάδες σε δισέγγονα -40% για δωρεές χρηματικών ποσών προς τους υπόλοιπους συγγενείς, καθώς και δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ μη συγγενών." https://www.thenewspaper.gr/2019/01/03/Στο-40-ο-φόρος-για-δωρεές-χρημάτων-μεταξ/ 1 1 1
katbo Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Οι πίνακες στα λινκ είναι για δωρεά ακινήτων? Και αν ναι τα ποσά είναι η αξία του ακινήτου όπως αναγράφεται στο Ε9-ΕΝΦΙΑ?
Joshua21 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 3 λεπτά πριν, katbo είπε Οι πίνακες στα λινκ είναι για δωρεά ακινήτων? Και αν ναι τα ποσά είναι η αξία του ακινήτου όπως αναγράφεται στο Ε9-ΕΝΦΙΑ? Όχι μόνο ακινήτων, γενικότερα δωρεά για οτιδήποτε άλλο εκτός από χρήματα. Στην περίπτωση δωρεάς ακινήτου νομίζω πως γίνεται εκ νέου υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας. 1
Γιάννης Platano Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 14 λεπτά πριν, katbo είπε Οι πίνακες στα λινκ είναι για δωρεά ακινήτων? Και αν ναι τα ποσά είναι η αξία του ακινήτου όπως αναγράφεται στο Ε9-ΕΝΦΙΑ? Ναι. Και για γονικες παροχες. Με βασει αντικειμενικες αξιες οπως λες. Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2020 από Γιάννης Platano 1
logistoulis Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, TopicStrarter είπε Λοιπόν έχω λάβει ένα ποσό για εργασία που έχω κάνει και για το οποίο έχω ήδη φορολογηθεί (δηλαδή μέρος του ποσού που έλαβα πήγε σε φόρους) Θέλω να δώσω μέρος αυτού του ποσού (πχ 50.000 ευρώ) σε συγγενικό πρόσωπο που τα έχει ανάγκη ισχύει όντως πως θα πάρει φόρους το κράτος 40% για αυτό; Στο ήδη φορολογημένο ποσό; ανάλογα τη συγγένεια, αλλά σε περίπτωση που γνωρίζω με τόσα ακριβώς λεφτά που ήταν πατέρας-κορη πήγαν στη δου, έδωσαν το 10% δηλαδή 5 χιλιάρικα και τα υπόλοιπα 45 τα είχε πλέον η άλλη για πάρτη της με όλες τις τιμές σε παιδιά γονείς δοκιμασμένα δηλαδή είναι τόσο , πας εκεί και σου βγάζουν το φόρο που πρέπει να πληρωθεί Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2020 από logistoulis
Joshua21 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 3 λεπτά πριν, logistoulis είπε ανάλογα τη συγγένεια, αλλά σε περίπτωση που γνωρίζω με τόσα ακριβώς λεφτά που ήταν πατέρας-κορη πήγαν στη δου, έδωσαν το 10% δηλαδή 5 χιλιάρικα και τα υπόλοιπα 45 τα είχε πλέον η άλλη για πάρτη της με όλες τις τιμές σε παιδιά γονείς δοκιμασμένα δηλαδή είναι τόσο , πας εκεί και σου βγάζουν το φόρο που πρέπει να πληρωθεί Άπειρες φορές έχει γίνει αυτό που περιγράφεις, ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι να κάνει δωρεά ο γονιός στο παιδί ώστε το παιδί να μπορέσει να δικαιολογήσει την αγορά ακινήτου. Το αστείο πάντως είναι πως αν το παιδί δωρίσει στον πατέρα, η εφορία αντί για 10 θα εισπράξει 40%!!!
kage Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Ολα αυτα αν πανε κ το δηλωσουν δου ή η τραπεζα το δηλωσει σαν *ασυνηθιστη* συναλλαγη και μετα σε καλεσουν για προστιμο απο δου κτλ... Το ιδιο θα γινοταν με δωρα γαμων σε τραπεζικο λογαριασμο... Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2020 από kage
logistoulis Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 24 λεπτά πριν, kage είπε Ολα αυτα αν πανε κ το δηλωσουν δου ή η τραπεζα το δηλωσει σαν *ασυνηθιστη* συναλλαγη και μετα σε καλεσουν για προστιμο απο δου κτλ... Το ιδιο θα γινοταν με δωρα γαμων σε τραπεζικο λογαριασμο... το θέμα δεν είναι τόσο αυτό, το θέμα είναι αν ο άλλος πάει να αγοράσει στο ονομά του κάτι όπως σπίτι ή αυτοκίνητο και δεν μπορεί να το δικαιολογήσει, με τη δωρεά θα μπορεί μια χαρά αν γίνει δωρεά το βάζεις κανονικά εισόδημα στη δήλωση και εισαι κομπλέ, στη δήλωση τα βάζει και ο άλλος που στα δίνει (και πρέπει να μπορεί και αυτός να τα δικαιολογήσει πιθανώς με ανάλωση γιατί δε μπορώ να σκεφτώ πολλές δηλώσεις που να περισσεύουν τόσα λεφτά ) αλλά εφόσον πληρωθεί ο φόρος δεν έχεις κανένα θέμα 29 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Το αστείο πάντως είναι πως αν το παιδί δωρίσει στον πατέρα, η εφορία αντί για 10 θα εισπράξει 40%!!! ναι βέβαια πολύ σπάνια θα υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο πάντως η καλύτερη περίπτωση από γονιο σε παιδί είναι η κληρονομιά που είναι πολύ μικροί οι φοροι (καθόλου μέχρι τα 150 χιλιάρικα αν θυμάμαι και μετά είναι κάτι μονοψήφιοι συντελεστές) , αλλά αν ο άλλος χρειαστεί κάτι όσο είναι εν ζωή και το 10% δεν είναι άσχημο Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2020 από logistoulis
Joshua21 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, logistoulis είπε πάντως η καλύτερη περίπτωση από γονιο σε παιδί είναι η κληρονομιά που είναι πολύ μικροί οι φοροι (καθόλου μέχρι τα 150 χιλιάρικα αν θυμάμαι και μετά είναι κάτι μονοψήφιοι συντελεστές) , αλλά αν ο άλλος χρειαστεί κάτι όσο είναι εν ζωή και το 10% δεν είναι άσχημο Αυτά περί μηδενικού φόρου κληρονομιάς μέχρι 150k ισχύουν για οτιδήποτε άλλο εκτός από μετρητά.... Δες εδώ: "Η απόκτηση εξ’ αιτίας θανάτου πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η από δωρεά ή γονική παροχή απόκτηση ακινήτων ή εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί ακινήτων, μετοχών, καθώς και λοιπών περιουσιακών στοιχείων (δηλ. όλων των περιουσιακών στοιχείων πλην μετρητών), υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τις πιο κάτω φορολογικές κλίμακες:" https://www.ssbokos.gr/klironomia-foroi-forologia-aforologita-oria-klironomoi/ Τα μετρητά στην κληρονομιά φορολογούνται και αυτά όπως έχω περιγράψει παραπάνω, από γονιό σε παιδί με 10% από το πρώτο ευρώ. Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2020 από Joshua21
logistoulis Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 1 ώρα πριν, Joshua21 είπε Αυτά περί μηδενικού φόρου κληρονομιάς μέχρι 150k ισχύουν για οτιδήποτε άλλο εκτός από μετρητά.... Δες εδώ: "Η απόκτηση εξ’ αιτίας θανάτου πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η από δωρεά ή γονική παροχή απόκτηση ακινήτων ή εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί ακινήτων, μετοχών, καθώς και λοιπών περιουσιακών στοιχείων (δηλ. όλων των περιουσιακών στοιχείων πλην μετρητών), υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τις πιο κάτω φορολογικές κλίμακες:" https://www.ssbokos.gr/klironomia-foroi-forologia-aforologita-oria-klironomoi/ Τα μετρητά στην κληρονομιά φορολογούνται και αυτά όπως έχω περιγράψει παραπάνω, από γονιό σε παιδί με 10% από το πρώτο ευρώ. Μετρητά εννοούμε λεφτά στο σπίτι ή και καταθέσεις;
Joshua21 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2020 Μόλις τώρα, logistoulis είπε Μετρητά εννοούμε λεφτά στο σπίτι ή και καταθέσεις; Και τα δύο. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα