Προς το περιεχόμενο

Gigabyte Aorus X470 Ultra gaming, AMD Ryzen 7 2700x και Ripjaws V 3200Mhz (F4-3200C16D-16GVKB)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παιδιά.

Ξεκίνησα αυτό το post γιατί δεν βρήκα κάποιο με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Το σύστημα μου είναι το εξής:

CPU: AMD Ryzen 7 2700x @3,7 GHz 
GPU: MSI GeForce GTX1050 Ti 4GB OC  
MBD: Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming  
RAM: G.SKILL Ripjaws V DDR4 3200 C16 2x8GB (F4-3200C16D-16GVKB)

και αντιμετωπίζω το παρακάτω πρόβλημα:

Πρόσφατα έκανα την αναβάθμιση σε 2700x από τον 1600x. Με τον 1600x (Summit Ridge) οι μνήμες είναι συμβατές αλλά όχι με τον 2700x (Pinnacle Ridge). Απροσεξία μου, δεν μου έκοψε να το τσεκάρω. Ο υπολογιστής λειτουργεί κανονικά, ακόμα και σε gaming. Απλά όταν παίζω για ένα χρονικό διάστημα crashάρει το εκάστοτε παιχνίδι, και μόνο το παιχνίδι όχι το σύστημα. Χωρίς μήνυμα error ή κάτι γενικά. Τις μνήμες τις είχα OC στα 3200, από 2133 που είναι το native, με XMP. Το έβγαλα και τις έκανα OC με EZ Overclock Tuner . Δεν άλλαξε κάτι οπότε τώρα τις έχω στα 2133 για να δω αν θα έχω θέμα.

Έχει κάποιος άλλος το ίδιο ή έστω παρόμοιο combo και να έχει αντιμετωπίσει το ίδιο θέμα ή κάτι ανάλογο;
Κάποια πρόταση/συμβουλή για το τι να κάνω;

Η "εύκολη" λύση είναι να πάρω συμβατές μνήμες αλλά το budget δεν βγαίνει επί του παρόντος.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Στάθης.

Επεξ/σία από stathishatzi
Δημοσ.

Ειχα παρομοιο θεμα (με αλλες μνημες). Με αναβαθμιση BIOS, και μετα 2-3 φορες εκανα: clear CMOS, "βγαλσιμο-ξαναμπασιμο" ( :D ) των μνημων,  και τοτε εστρωσε.

Φανταζομαι χρησιμοποιεις μονο τα memory slots 2 και 4 (αριθμιση απο αριστερα προς δεξια).

Μπορεις να δοκιμασεις να αλλαξεις και θεσεις στις μνημες, π.χ. δηλ. αυτη που εχεις στο 2ο slot βαλε την στο 4ο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αποκλειεται να σου επαιζαν οι μνημες στα 3200 με τον1600Χ και να σταματησαν τωρα με τον 2700Χ.Καποιο αλλο λαθος εχεις κανει ή ποτε δεν σου επαιξαν 3200.Εφοσον φυσικα μιλαμε για την ιδια ακριβως μητρικη με το ιδιο bios.Αφου ειναι στο qlv της μητρικης θα παιξουν με λιγη προσπαθεια.Παντως μιλαμε για μεγαλο amd καραγκιολιζιλι 4 χρονια μετα με τις ddr4...

και κατι αλλο,εκανες επαναφορα το bios πριν και μετα την αλαγη του επεξεργαστη? Βγαλε μπαταρια και μετα restart και μετα δοκιμασε xmp.Επισης παιξε με τα ντιμακια,δοκιμασε να ξεκινησεις με ενα με xmp.

Επεξ/σία από 3DJIN
  • Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, 3DJIN είπε

αποκλειεται να σου επαιζαν οι μνημες στα 3200 με τον1600Χ και να σταματησαν τωρα με τον 2700Χ.Καποιο αλλο λαθος εχεις κανει ή ποτε δεν σου επαιξαν 3200.Εφοσον φυσικα μιλαμε για την ιδια ακριβως μητρικη με το ιδιο bios.Αφου ειναι στο qlv της μητρικης θα παιξουν με λιγη προσπαθεια.Παντως μιλαμε για μεγαλο amd καραγκιολιζιλι 4 χρονια μετα με τις ddr4...

16 ώρες πριν, stathishatzi είπε

Με τον 1600x (Summit Ridge) οι μνήμες είναι συμβατές αλλά όχι με τον 2700x (Pinnacle Ridge).

Δε λέει ότι του έπαιξαν. Λέει ότι η QVL της μητρικής αναφέρει τις μνήμες για 1ης γενιάς Ryzen και δεν του αναφέρει για 2ης γενιάς. Προφανώς τα QVL των εταιριών είναι ότι να'ναι.

16 ώρες πριν, stathishatzi είπε

Δεν άλλαξε κάτι οπότε τώρα τις έχω στα 2133 για να δω αν θα έχω θέμα.

Έχει κάποιος άλλος το ίδιο ή έστω παρόμοιο combo και να έχει αντιμετωπίσει το ίδιο θέμα ή κάτι ανάλογο;
Κάποια πρόταση/συμβουλή για το τι να κάνω;

Η "εύκολη" λύση είναι να πάρω συμβατές μνήμες αλλά το budget δεν βγαίνει επί του παρόντος.

Έπρεπε να ρωτήσεις το forum πριν πάρεις μνήμες μιας και θα έπαιρνες από όλους την απάντηση να πάρεις τις Crucial 3200C16/3000C15.

Τώρα, έτσι όπως είναι τα πράγματα... ενεργοποίησε το XMP και μετά πήγαινε και άλλαξε την ταχύτητα σε 3066 ή 3000 (αν είσαι τυχερός μπορεί και στα 3133 να δουλέψει). Επίσης βάλε την τάση της μνήμης στα 1.36V.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, duffyduck είπε

Ειχα παρομοιο θεμα (με αλλες μνημες). Με αναβαθμιση BIOS, και μετα 2-3 φορες εκανα: clear CMOS, "βγαλσιμο-ξαναμπασιμο" ( :D ) των μνημων,  και τοτε εστρωσε.

Φανταζομαι χρησιμοποιεις μονο τα memory slots 2 και 4 (αριθμιση απο αριστερα προς δεξια).

Μπορεις να δοκιμασεις να αλλαξεις και θεσεις στις μνημες, π.χ. δηλ. αυτη που εχεις στο 2ο slot βαλε την στο 4ο.

Έκανα αναβάθμιση BIOS αλλά όχι clear CMOS και το "βγαλσιμο-ξαναμπασιμο" (χαχαχα🤣🤣🤣). Ναι αυτά χρησιμοποιώ όπως λέει και το μάνουαλ. Θα δοκιμάσω να τις κάνω τράμπα όπως λες και φυσικά clear CMOS.

5 ώρες πριν, 3DJIN είπε

και κατι αλλο,εκανες επαναφορα το bios πριν και μετα την αλαγη του επεξεργαστη? Βγαλε μπαταρια και μετα restart και μετα δοκιμασε xmp.Επισης παιξε με τα ντιμακια,δοκιμασε να ξεκινησεις με ενα με xmp.

12 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Δε λέει ότι του έπαιξαν. Λέει ότι η QVL της μητρικής αναφέρει τις μνήμες για 1ης γενιάς Ryzen και δεν του αναφέρει για 2ης γενιάς. Προφανώς τα QVL των εταιριών είναι ότι να'ναι.

Έπρεπε να ρωτήσεις το forum πριν πάρεις μνήμες μιας και θα έπαιρνες από όλους την απάντηση να πάρεις τις Crucial 3200C16/3000C15.

Τώρα, έτσι όπως είναι τα πράγματα... ενεργοποίησε το XMP και μετά πήγαινε και άλλαξε την ταχύτητα σε 3066 ή 3000 (αν είσαι τυχερός μπορεί και στα 3133 να δουλέψει). Επίσης βάλε την τάση της μνήμης στα 1.36V.

Κι όμως με τον 1600Χ έπαιζαν κανονικά στα 3200. Η gigabyte δίνει 5 QVL ανάλογα με τον επεξεργαστή σου. Γι'αυτό έχω τονίσει με bolt τα Ridge και τον κωδικό της ram. (Ξέχασα να το αναφέρω)  Στο QLV του 1600Χ (Summit Ridge) υπήρχαν οι ram που έχω γιαυτό και τις επέλεξα τότε.  Στου 2700Χ (Pinnacle Ridge), από την άλλη, όχι. Θα κάνω clear CMOS και θα δοκιμάσω τις συμβουλές σας. Όταν ενεργοποιήσω XMP έχει μόνο ένα profile και τις βάζει αυτόματα στα 3200 και ρεύμα στα 1,35v αν θυμάμαι καλά. Θα πάω μετά και θα τα αλλάξω εγώ;

Να ενημερώσω πως χτες το βράδυ δοκίμασα στα 2133 δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα σε δίωρο gaming.

Επίσης σας ευχαριστώ όλους όσους απαντάτε και προσπαθείτε να βοηθήσετε.

Επεξ/σία από stathishatzi
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους. 

Ένα μικρό update. Μετά από δοκιμές κτλ χτες με ταχύτητα 3200 είχα δύο crash. Το πρώτο χωρίς error αλλά το δεύτερο με error. Μπήκα στα reports των windows και μετά από αναζητήσεις του κωδικού σφάλματος διάβασα ότι κάτι παίζει με τη registry. Κατέβασα ccleaner και βρήκε ένα κάρο λάθη κτλ. Έκανα διόρθωση όλων και μπήκα για gaming. Δεν συνέβη το παραμικρό. Θερμοκρασίες σταθερές κάτω από 55 βαθμούς σε όλα. Ούτε crash ούτε τίποτα. Θα δοκιμάσω σήμερα ξανά φυσικά. Τι λάθη ή υπολείμματα μπορεί να υπήρχαν στη registry μετά από format και γιατί;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, stathishatzi είπε

Χτες λοιπόν ήρθε και η μπλε οθόνη με κωδικό IRQL NOT LESS OR EQUAL. Κάποιος βοήθεια, γνώμη κτλ.;;

Βάλε μια φωτό με τις μνήμες πως τις έχεις κουμπώσει 

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, ultraex2003 είπε

Βάλε xmp 3200 αλλά κατέβασες τες ποιο κάτω πχ 3000 κάπου εκεί να δούμε τι κάνει θα είσαι σταθερός; 

Με κλειστό xmp στα 2933 δεν έχει υπάρξει πρόβλημα. Θα δοκιμάσω αύριο με ενεργό xmp.

2 ώρες πριν, leros2004 είπε

Βάλε μια φωτό με τις μνήμες πως τις έχεις κουμπώσει 

spacer.png

Στην 1 και 2 όπως δίνει το manual.

2 ώρες πριν, duffyduck είπε

κανε MEMTEST

Έχω κάνει. Τίποτα, καθαρό βγαίνει.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, stathishatzi είπε

Με κλειστό xmp στα 2933 δεν έχει υπάρξει πρόβλημα. Θα δοκιμάσω αύριο με ενεργό xmp.

spacer.png

Στην 1 και 2 όπως δίνει το manual.

Έχω κάνει. Τίποτα, καθαρό βγαίνει.

Σωστά τις έχεις ! 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα φίλε μου, γράψε λίγο τα βασικά σου Timings γιατί πρόσφατα φιλαράκι μου με b450 aorus, R7 2700 και corsair 3200 ετρωγε μπλε οθόνες. Ανεβάσαμε λίγο τα Timings απο 16-18-18-18-36-54 σε 16-18-18-18-38-56 και έστρωσε. Για πες μπας και βγει καμια άκρη.

Επεξ/σία από GusGiv
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, GusGiv είπε

Καλημέρα φίλε μου, γράψε λίγο τα βασικά σου Timings γιατί πρόσφατα φιλαράκι μου με b450 aorus, R7 2700 και corsair 3200 ετρωγε μπλε οθόνες. Ανεβάσαμε λίγο τα Timings απο 16-18-18-18-36-54 σε 16-18-18-18-38-56 και έστρωσε. Για πες μπας και βγει καμια άκρη.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. 5:30 θα είμαι σπίτι και θα τα δω να στα γράψω. Μακάρι!!!

Δημοσ.
12 ώρες πριν, GusGiv είπε

cpu-z.txt

Επισυνάπτω το αρχείο μου από το cpu-z όποιος θέλει να βοηθήσει και έχει απορία να πάρει κατευθείαν ότι πληροφορία χρειαστεί.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...