leonidas_ Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Share Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Πρόλογος Αποφάσισα να φτιάξω τον συγκεκριμένο οδηγό για όσους χρειάζονται να επαναφέρουν ένα δίσκο η κάποιο partition που μετατράπηκε χωρίς λόγο από τα Windows σε RAW. Παρακάτω θα αναλύσω τη δική μου περίπτωση, όπου μπορεί να χρειαστούν σε κάποιον μερικά ή κ όλα τα βήματα. Ο οδηγός δεν απευθύνεται σε εντελώς αρχάριους. Case MBR partition Table SSD δίσκος με Windows 10 εγκατεστημένα μόνα τους με τον δικό τους default bootloader HDD δίσκος με Windows 7 κ Arch Linux με Grub bootloader που έχει δυνατότητα να φορτώσει όποιο από τα 3 λειτουργικά θέλουμε. Η λογική ήταν η εξής: Ο SSD να μπορεί να δουλέψει αυτόνομα όταν είναι πρώτος στο priority του Bios κ να μπαίνει κατευθείαν στα 10, είτε αν αφαιρεθεί εντελώς ο HDD, που κατοικεί σε ένα cd rom caddy, να μπορούμε να μπούμε κανονικά στα 10 χωρίς να χαλάει ο boot loader. Σαν πρώτο δίσκο έχω τον HDD όπου από εκεί bootάρει ο grub κ έτσι έχω τις επιλογές για triple boot. Βέβαια πολλά έχουν αλλάξει από τότε κ κάποια στιγμή θα μεταναστεύσει στον SSD το Arch κ θα κρατήσω τα 7 έτσι για να υπάρχουν κ Windows αν ποτέ χρειαστούν. Το πρόβλημα Πολλές φορές όταν κανείς χρησιμοποιεί το Linux κ μπει μετά από καιρό σε Windows, τουλάχιστον στο Case που περιέγραψα, τα Windows θέλουν απελπισμένα να κάνουν έλεγχο για σφάλματα κατά το bootάριμα σε όλους τους δίσκους, σε όλα τα NTFS paritions. Συνήθως δε τους χαλάω χατίρι. Αυτή τη φορά δεν έγινε έλεγχος, αλλά εμφανίστηκε ένα προειδοποιητικό μήνυμα αφού μπήκα στα 10 (που μετά από ένα χρόνο που είχα να τα επισκεφτώ κάναν για ώρες τα δικά τους μέχρι να αποφασίσουν να αποκριθούν) με προειδοποίησε ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει έλεγχος για σφάλματα καθώς θα οδηγηθώ σε απώλεια δεδομένων!! Επέλεξα να κάνει αμέσως επανεκκίνηση κ έλεγχο, αλλά επειδή όπως καταλάβατε έχω σαν πρώτο δίσκο τον HDD μπήκε στον grub κ επέλεξα από εκεί να μπω στα 10. Το αποτέλεσμα; Ο SSD έγινε RAW κ τα windows 7 (που είναι στον άλλο δίσκο) δεν bootαραν καθώς πετούσαν μία κενή γαλάζια οθόνη σαν αυτή του Login Screen των 10. Ένας θεός ξέρει τι ακριβώς συνέβη!! Μετά από τις πολλοστές φορές που έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση έχω την εμπειρία κ την ψυχραιμία γι αυτό κ θα δούμε μαζί τι μπορούμε να κάνουμε, τόσο για να μην έχουμε data loss όσο κ για να φτιάξουμε τον boot loader. Θα καλύψουμε βασικές περιπτώσεις καθώς ο Windows boot loader είναι αρκετά ιδιότροπος κ μπορεί να πετάει διάφορα μηνύματα λάθους, οπότε θέλει να δοκιμάσουμε διάφορες μεθόδους από αυτές που περιγράφω, δεν υπάρχει δηλαδή μία συγκεκριμένη οδός που την ακολουθείς κ γίνεται πάντα. Οι λύσεις Tip: Κάθε φορά στα σημεία που θα φτιάχνουμε τους bootloaders (εκτός grub ) θα αφήνουμε συνδεδεμένο μόνο τον δίσκο που μας ενδιαφέρει για να μην κάνουμε τα πράγματα πιο περίπλοκα Αρχικά θα φτιάξουμε την εκκίνηση στο partition με τα Windows 7. 1. Δημιουργία bootable usb με Windows 7 με το πρόγραμμα της επιλογής μας (πχ rufus) 2. Boot τα Windows 7 από το usb κ επιλογή επιδιόρθωσης. 3. Σε αυτό το σημείο πάντα διαλέγουμε να κάνουμε την αυτόματη επιδιόρθωση προβλημάτων εκκίνησης, για το τυπικό της διαδικασίας, συνήθως θα αποτύχει. 4. Αφού αποτύχει η αυτόματη επιδιόρθωση επιλέγουμε να μας ανοίξει cmd κ δίνουμε διαδοχικά bootrec /FixMbr bootrec /FixBoot bootrec /RebuildBcd Ακόμα κ αν το δεύτερο command δεν παίξει αν είμαστε τυχεροί δοκιμάζουμε μήπως κ bootάρουμε Αν αποτύχει το τελευταίο θα εξηγήσω παρακάτω με ένα πιο σύνθετο παράδειγμα όπως συνέβη στην περίπτωση των Windows 10. ***Bonus tip*** Αν θέλουμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ καλό προγραμματάκι το Easy Recovery Essentials Pro - Windows 7. Συνήθως πάει πακέτο με το UNetbootin, ένα παρόμοιο προγραμματάκι με το rufus, προτιμήστε το γιατί το rufus δεν δουλεύει πάντα με το Easy Recovery Essentials. Το προγραμματάκι αυτό πατάει πάνω στο φανταστικό Slitaz Linux κ αφήνει το Linux να κάνει τη δουλειά που τα Windows δε μπορούν!! Να επισκευάσουν αυτόματα τον bootloader τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων κατορθώνει να επιλύσει τέτοια ζητήματα. Επιδιόρθωση του RAW δίσκου χωρίς data loss Dissclaimer: Επειδή δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες κ η ακεραιότητα των δεδομένων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αν πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα που δεν θέλουμε σε καμμία περίπτωση να χαθούν, δοκιμάζουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο δίσκο με κάποια διανομή Linux (που συνήθως θα δει κανονικά διαμερίσματα που τα Windows βλέπουν ως RAW), είτε με κάποιο Data recovery πρόγραμμα (Get Data Back NTFS), κρατάμε αντίγραφο από τα πολύτιμα δεδομένα μας κ στη συνέχεια κάνουμε τα "πειράματά" μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κάνουμε καμμία τροποποίηση, κανένα format, καμμία εγγραφή στον προβληματικό δίσκο για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία. Αυτό που μας ενδιαφέρει λοιπόν είναι με κάποιο τρόπο να επαναφέρουμε τις πληροφορίες που είχε ο δίσκος για τα διαμερίσματά του. Οι πληροφορίες είναι γραμμένες στο Partition Table του δίσκου κ υπάρχει τρόπος να τις επαναφέρουμε. Ένα πρόγραμμα με το οποίο δεν θα ασχοληθούμε (καθώς δεν ενδείκνυται για SSD) απλά το αναφέρουμε για πιο έμπειρους χρήστες είναι το TestDisk. Είναι unixοειδές στη φιλοσοφία, υπάρχει έκδοση κ για windows, αλλά όπως κ να έχει δεν είναι για κάποιον αρχάριο, ούτε για κάποιον που τον έχει καταβάλει ο πανικός της απώλειας δεδομένων!! Εμείς λοιπόν θα "αγοράσουμε" το πρόγραμμα MiniTool Partition Wizard κ θα το εγκαταστήσουμε. Εγώ δούλεψα με την 11.5 Technician edition. Στη δική μου περίπτωση είχα ανακτήσει την πρόσβαση μου από τα 7, διαφορετικά αφαιρούμε τον δίσκο που μας ενδιαφέρει, τον κάνουμε εξωτερικό κ δουλεύουμε σε έναν λειτουργικό υπολογιστή. 1. Είτε από τον αρχικό Partition Wizard είτε από το κεντρικό μενού που βλέπουμε τους δίσκους επιλέγουμε Partition Recovery 2. Επιλέγουμε Full Disk για να ελέγξει όλο το δίσκο 3. Επιλέγουμε Quick Scan 4. Επιλέγουμε τα partition που θέλουμε να επαναφέρουμε. Αν θέλουμε με διπλό κλίκ στο κάθε partition ελέγχουμε για το αν είναι τα δεδομένα μας μέσα. Το αναφέρω αυτό για πιο περίπλοκες περιπτώσεις που πριν καταστραφεί το partiton table έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα, πχ resizing ενός ή πολλών partition. Θέλουμε να είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι το "σχήμα" κ τα όρια που πάει να γράψει είναι τα σωστά, αυτά που θέλουμε ώστε τα δεδομένα μας να είναι ακέραια. Στην περίπτωση που τα partition δεν εμφανίζονται, ή δεν είναι τα σωστά, επιστρέφουμε στο βήμα 3 κ κάνουμε Full Scan. 5. Πατάμε finish 6. Στο κεντρικό μενού πατάμε apply για να εφαρμοστούν οι αλλαγές. 7. Κάνουμε assign κάποιο γράμμα στο διαμέρισμα γιατί αλλιώς δε θα το κάνει mount. Στο σημείο αυτό αν έχουν πάει όλα καλά θα πρέπει να μπορούμε να μπούμε κανονικά στον δίσκο μας!! Στη δική μου περίπτωση όμως παρόλο που στο πρόγραμμα έλεγε κανονικά ότι είναι NTFS ο δίσκος, τα Windows αδυνατούσαν να τον αναγνωρίσουν παρά μόνο ως RAW. Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό; Πρέπει να κάνουμε έναν έλεγχο για σφάλματα!! Μπαίνουμε ξανά λοιπόν σε μενού επιδιόρθωσης bootάροντας από Stickάκι κ δίνουμε στο cmd chkdsk :c /f Όπου c το γράμμα της μονάδας δίσκου κ f η παράμετρος για επιδιόρθωση. Αν θέλουμε δίνουμε r αντί για f για να κάνει αναζήτηση κ για κατεστραμένους τομείς αλλά θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Επιδιόρθωση εκκίνησης Windows 10 Επειδή όπως ανέφερα ο SSD μου που έγινε RAW τυγχάνει να είναι κ δίσκος (μη!) λειτουργικού συστήματος θα πρέπει να φτιάξουμε κ εδώ τον boot loader. 1. Δημιουργία bootable usb με Windows 10 με το πρόγραμμα της επιλογής μας (πχ rufus) 2. Boot τα Windows 10 από το usb κ επιλογή επιδιόρθωσης. 3. Αυτόματη επιδιόρθωση προβλημάτων εκκίνησης, fail, πάμε για cmd 4. Δίνουμε διαδοχικά bootrec /FixMbr bootrec /FixBoot bootrec /ScanOs bootrec /RebuildBcd Σε έναν ιδανικό κόσμο στο ScanOs θα μας βρει το λειτουργικό μας κ στο RebuildBcd θα μας ρωτήσει να προσθέσει την καταχώρηση που βρήκε θα πούμε ναι κ όλα έτοιμα. Επειδή λοιπόν ενδέχεται στο ScanOs να βρει 0 καταχωρήσεις ή στο RebuildBcd ενώ έχει βρει καταχωρήσεις να μη τις κάνει δοκιμάζουμε τα παρακάτω: bcdedit /export c:\bcdbackup attrib c:\boot\bcd -h -r -s ren c:\boot\bcd bcd.old bootrec /rebuildbcd Όπου πάλι c είναι το γράμμα της μονάδας δίσκου που έχουμε εγκατεστημένο το λειτουργικό. Επειδή όμως πάλι μπορεί να χτυπήσει για διάφορους λόγους δοκιμάζουμε κάτι ριζοσπαστικό!! Είμαστε πάλι σε cmd με τον πλέον γνωστό τρόπο κ δίνουμε diskpart list disk sel disk 0 (όπου 0: Συνήθως ο πρώτος ή κ ο μοναδικός δίσκος που μας ενδιαφέρει να γίνει η δουλειά) list vol sel vol 0 (όπου 0: Εδώ θα επιλέξουμε το partition (συνήθως 500mb) που χρησιμοποιούν τα windows για να γράφουν τον bootloader) active Αφού σημάνουμε το διαμέρισμα αυτό ως ενεργό επιλέγουμε την αγαπημένη μας αυτόματη επιδιόρθωση κ έτοιμοι!! Ενδέχεται να κάνει κάποιες απελπισμένες προσπάθειες για boot κ τελικά να εμφανίσει το μενού για safemode. Διαλέγουμε ένα safemode που μας αρέσει, μετά κάνουμε reboot κ είμαστε έτοιμοι!! Άλλος τρόπος είναι να κάνουμε τη δουλειά που έκανα με το diskpart με το gparted του Linux κ να δώσουμε flag boot στο partition που είναι εγκατεστημένα τα Windows!! Αφού μπήκα στα 10 σαν να μην είχε συμβεί ποτέ η χθεσινή μέρα επανεγκατέστησα κ τον grub στον HDD, γιατί ως γνωστών ο Windows loader δεν σέβεται άλλα λειτουργικά κ το μηχανάκι μου ήταν ακριβώς όπως το έχω συνηθίσει!! Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2020 από leonidas_ 2 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα