phph Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Έστω ότι έχω 1 NAS π.χ. Synology ds218+ και έχω 2 δίσκους σε raid 1 (ο ένας αντίγραφο του άλλου). Αν χαλάσει όχι κάποιος από τους δίσκους, αλλά το ίδιο το NAS, μπορώ απλά να πάρω τον 1 δίσκο, να τον βάλω εσωτερικό σε ένα pc και να πάρω τα αρχεία μου; Ή μήπως το NAS κάνει κάποια περίεργη μορφοποίηση που δεν αναγνωρίζεται από τα windows;
vporf Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Καλησπέρα, Υπάρχουν οδηγίες εδώ : https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/DSM/tutorial/Storage/How_can_I_recover_data_from_my_DiskStation_using_a_PC Άρα boot με Ubuntu και τρέχεις εντολές για να κάνεις mount τον δίσκο που ήταν πριν στο NAS 1
donblunts Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Εγκατέστησε το USB Copy και παίρνε backup ανα τακτά χρονικά διαστήματα. 1
phph Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 2 ώρες πριν, vporf είπε Καλησπέρα, Υπάρχουν οδηγίες εδώ : https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/DSM/tutorial/Storage/How_can_I_recover_data_from_my_DiskStation_using_a_PC Άρα boot με Ubuntu και τρέχεις εντολές για να κάνεις mount τον δίσκο που ήταν πριν στο NAS Είμαι εντελώς άσχετος με το linux, αλλά εφόσον γίνεται θα τη βρω την άκρη. 1 ώρα πριν, donblunts είπε Εγκατέστησε το USB Copy και παίρνε backup ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό το ξέρω, αλλά προϋποθέτει ότι ο εξωτερικός δίσκος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να χωράει ότι έχει το NAS. Και πες ότι αυτό γίνεται. Υπάρχει η δυνατότητα να αντιγράφει μόνο τις αλλαγές; Λογικά υπάρχει, αλλιώς αν το NAS έχει μέσα κάποια τέρα, θα θέλει και πολύ ώρα κάθε backup.
donblunts Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 2 ώρες πριν, phph είπε Αυτό το ξέρω, αλλά προϋποθέτει ότι ο εξωτερικός δίσκος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να χωράει ότι έχει το NAS. Και πες ότι αυτό γίνεται. Υπάρχει η δυνατότητα να αντιγράφει μόνο τις αλλαγές; Λογικά υπάρχει, αλλιώς αν το NAS έχει μέσα κάποια τέρα, θα θέλει και πολύ ώρα κάθε backup. Φυσικά και έχει τέτοια επιλογή.
narta Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Tα synology λειτουργουν σε btrfs. Αρα mount σε Linux distro live cd και copy Για incremental backup δες κατι σε Goodsync
koufs Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 5 ώρες πριν, phph είπε Είμαι εντελώς άσχετος με το linux, αλλά εφόσον γίνεται θα τη βρω την άκρη. Αυτό το ξέρω, αλλά προϋποθέτει ότι ο εξωτερικός δίσκος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να χωράει ότι έχει το NAS. Και πες ότι αυτό γίνεται. Υπάρχει η δυνατότητα να αντιγράφει μόνο τις αλλαγές; Λογικά υπάρχει, αλλιώς αν το NAS έχει μέσα κάποια τέρα, θα θέλει και πολύ ώρα κάθε backup. έχεις , δεν έχεις RAID , το backup είναι υποχρεωτικό , αν τα δεδομένα έχουν κάποια σημασία (πχ δεν είναι ταινίες που μπορείς να ξαναβρείς εύκολα), υπάρχει στο NAS, η πολύ καλή εφαρμογή HyperBackup για να κάνεις backup το synology στο cloud, σε άλλο ΝΑΣ, σε εξωτερικό σκληρό κλπ προσωπικά χρησιμοποιώ δύο σκληρούς που φυλάω στη δουλειά, και φέρνω εναλλάξ σπίτι κάθε εβδομάδα για το backup, προφανώς και κάνει incremental backup, διαλέγεις τι θα κάνει και τι δε θα κάνει backup, υπάρχει history και αν θες κρατάει σβησμένα αρχεία και παλιές εκδόσεις τους (διαλέγεις μέχρι πόσες) κάνει encryption το backup και το καλύτερο, υπέρχει εφαρμογή και για win και για linux, που μπορεί να περιηγηθείς στο encrypted backup και να επαναφέρεις τα αρχεία σου από οποιαδήποτε χρονικά στιγμή, άμα σου χαλάσει το ΝΑΣ, χωρίς να χρειάζεται να έχεις άλλο NAS ---------------------------- και θα το ξαναπώ, το RAID ΔΕΝ είναι backup 3
atheatos Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Όπως πολύ σωστά προαναφέρθηκε το NAS δεν είναι backup αν το δουλεύεις σαν κεντρικό σύστημα αποθήκευσης. Τα αρχεία που έχεις εκεί πρέπει να υπάρχουν και άλλου, αλλιώς τα έχασες. Βεβαια στην περίπτωση του synology που το migration δεν είναι τόσο απλό και σε περίπτωση καταστροφής του τα αρχεία θέλουν κάποια γνωση να ανακτηθούν , το huperbackup είναι μια καλή λύση αλλά ταυτόχρονα κάπως τραγική για κάποιον που το χρησιμοποιεί μόνο για να κάνει backup τον υπολογιστή του,γιατί ουσιαστικά κανείς backup σε άλλο σκληρό τα αρχεία του και σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν είχες δυο ξεχωριστούς σκληρούς από την αρχή για backup στον υπολογιστή και πήρες το synology για backup.... Το synology είναι πραγματικό NAS με πολλές δικτυακές δυνατότητες αλλά δεν θα το συνιστούσα για χρήση backup αρχείων ενός υπολογιστή για τους παραπάνω λόγους. Το qnap με το direct migration από την άλλη που δίνει σε κάποια μοντέλα (https://www.qnap.com/en/nas-migration/?source=ts-112&destination=ts-112)είναι πολύ καλή λύση backup αρχείων για έναν αρχάριο που απλά αγοράζει το συμβατό NAS και ξαναέχει τα αρχεία του, σε περίπτωση ζημιάς του nas. Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου 2020 από atheatos 2
elpenor Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Εγώ δεν θεωρώ αξιόπιστη λύση το incremental backup, ένα κομμάτι αν γίνει corrupt σπάει όλο το chain. Επίσης είναι και το θέμα της χωρητικότητας, αν απλά προσθέτεις κάποια αρχεία κάθε μέρα δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα αλλά αν κάνεις rename, zip ή αντικαθιστάς μεγάλα αρχεία με νεώτερες εκδόσεις το incremental δεν είναι efficient. Το raid 1 το χρησιμοποιώ μόνο για high availability σε server. Για καθημερινό backup των αρχείων κειμένου χρησιμοποιώ cloud. Για φωτογραφίες / video έχω 2 δίσκους στους οποίους κάνω κάθε τόσο full backup, μόλις κλείσουν 2 χρόνια τους αποθηκεύω μέσα σε κουτάκι με αφρολέξ και αντιμαγνητική ζελατίνα και παίρνω καινούργιους. Το χειρότερο με τα NAS είναι ότι τις περισσότερες φορές τα cryptoware τα κάνουν και αυτά encrypt ενώ το cloud και τον δίσκο στο συρτάρι δεν μπορούν.
phph Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Εγώ για τη δουλειά μου χρησιμοποιώ φλασάκι (σ' αυτό δουλεύω) και κάνω mirror backup τους φακέλους σε εξωτερικό σκληρό με το freefilesync. Με βολεύει αυτό γιατί ξέρω ότι έχω ένα δεύτερο ακριβές αντίγραφο της δουλειάς μου και γιατί κάθε φορά που κάνω backup κάνει μόνο τις αλλαγές, οπότε ο χρόνος που χρειάζεται είναι ελάχιστος. Το μόνο μειονέκτημα που υπάρχει (δεν μου έχει συμβεί βέβαια ποτέ) είναι ότι αν χαλάσει κάποιο αρχείο χωρίς να το αντιληφθώ, αντιγράφεται το χαλασμένο και χάνεται το καλό. Γι' αυτό κάπου - κάπου κάνω κι ένα φουλ backup. Στη δουλειά μου βέβαια τα αρχεία μου είναι κάτω από 50GB και είναι εύκολο να το κάνω. Στο σπίτι σκέφτομαι να βάλω NAS για να έχω πρόσβαση σε όλα τα αρχεία μου από παντού. Ήδη υπάρχουν 3 υπολογιστές στο σπίτι και σε λίγο και τέταρτος. Όμως αν βάλω και τις ταινίες τα μεγέθη είναι σε άλλο επίπεδο. Γι' αυτό σκέφτομαι για τα οικογενειακά βίντεο - φώτος κλπ, να κάνω backup όπως στη δουλειά και για τα υπόλοιπα να βασιστώ στο raid 1. Σε cloud δε θέλω με τίποτα τα προσωπικά μου αρχεία.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα