Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους , είμαι εδώ και περίπου έναν χρόνο κάτοχος ενός macbook pro 2018 και τις περισσότερες φορές το λάπτοπ το έχω στην μπρίζα. Οι ανάγκες είναι αρκετά μεγάλες οπότε αναγκάζομαι να είναι στην πρίζα. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν θα πρέπει να το ξεφορτίζω και να το φορτίζω μια φορά στο τόσο.  Health 96 Cycles 15

Δημοσ.
52 λεπτά πριν, i love rock είπε

στους πόσους κύκλους η μπαταρία είναι off ?

Δες στο παρακάτω link. 

https://support.apple.com/el-gr/HT201585

Γενικά θα έλεγα να μην σε απασχολεί... 

Σε Macbook pro 2015 (αγορά 2015 όταν είχε βγει) που το έχω την περισσότερη ώρα στο ρεύμα έχει γράψει 236 κύκλους. Όποτε το χρειάζομαι σε μπαταρία κρατάει μια χαρά. Μέχρι να χαλάσει έχεις πάρει άλλο ή έχει βγάλει σίγουρα τα λεφτά για αλλαγή μπαταρίας, έτσι να το σκέφτεσαι.

• Like 3
Δημοσ.

Ειχα macbook pro που επαιζε μονο σαν σταθερός με εξωτερικη οθονη και πληκτρολογιο και μετά απο 4 χρόνια η μπαταρία ειχε γράψει 26 κυκλους και ηταν σαν καινουργια. 

Δημοσ.

Καλο είναι όποτε υπάρχει ανάγκη για βαριά εργασία να μπαίνει πρίζα. Όπως επίσης είναι πρέπον στις μπαταρίες Ιόντων λιθίου να υπάρχει λειτουργία σε εύρος 25-90% για να γίνονται οι χημικές διαδικασίες της μπαταρίας και να μην δημιουργούνται σταλακτίκες λιθίου στην πλάκα χαλκού όπως επίσης το μονωτικό -διαχωριστής να μην διαβρωθεί από τη στατικότητα του ηλεκτρολύτη και δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα.  Προτείνεται στις Polymer LI-ION μπαταρίες οι φορτίσεις να ειναι συχνές και ΜΙΚΡΕΣ με μία φόρτιση ανα 10-15 μέρες για  την αναγέννηση του κυκλώματος. Πειράματα που κάνουμε αυτη τη περίοδο και θα δημοσιευτούν καταλήγουν στα συμπεράσματα αυτα. Τέλος μη κοιτάτε το κύκλο φόρτισης αυτο καθ'αυτο καθώς είναι ενας δείκτης ζωής αλλα όχι ο ποιοτικότερος. 

ImageForArticle_14584(3).jpg

• Like 2
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Ribopaido είπε

Καλο είναι όποτε υπάρχει ανάγκη για βαριά εργασία να μπαίνει πρίζα. Όπως επίσης είναι πρέπον στις μπαταρίες Ιόντων λιθίου να υπάρχει λειτουργία σε εύρος 25-90% για να γίνονται οι χημικές διαδικασίες της μπαταρίας και να μην δημιουργούνται σταλακτίκες λιθίου στην πλάκα χαλκού όπως επίσης το μονωτικό -διαχωριστής να μην διαβρωθεί από τη στατικότητα του ηλεκτρολύτη και δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα.  Προτείνεται στις Polymer LI-ION μπαταρίες οι φορτίσεις να ειναι συχνές και ΜΙΚΡΕΣ με μία φόρτιση ανα 10-15 μέρες για  την αναγέννηση του κυκλώματος. Πειράματα που κάνουμε αυτη τη περίοδο και θα δημοσιευτούν καταλήγουν στα συμπεράσματα αυτα. Τέλος μη κοιτάτε το κύκλο φόρτισης αυτο καθ'αυτο καθώς είναι ενας δείκτης ζωής αλλα όχι ο ποιοτικότερος. 

ImageForArticle_14584(3).jpg

Αυτή την μικρή φόρτιση αλλά και αποφόρτιση έχω την εντύπωση ότι την αναλαμβάνει το λογισμικό μέσα από το firmware . Ακόμα και το MacBook να είναι στην πρίζα δεν σημαίνει ότι η μπαταρία φορτίζει συνέχεια. Η γενικές οδηγίες για τις μπαταρίες είναι καλές αλλά δεν σημαίνει ότι εκεί στην Apple δεν έχουν μελετήσει αντίστοιχα το θέμα. Ο κάθε κατασκευαστής έχει την ευθύνη να ενημερώσει για την σωστή χρήση των μπαταριών και σε αυτό το θέμα για την Apple ισχύει αυτό που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία. 
Δεν λέω ότι η Apple έχει ειδικές μπαταρίες αλλά στο θέμα διαχείρισης της έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή με παράδειγμα αυτό που έχουμε δει στα κινητά της. Καλό είναι να υπάρχει μια γενική εικόνα στο θέμα φόρτισης αλλά μην το κάνουμε και νόμο για όλα.

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, atheatos είπε

Αυτή την μικρή φόρτιση αλλά και αποφόρτιση έχω την εντύπωση ότι την αναλαμβάνει το λογισμικό μέσα από το firmware . Ακόμα και το MacBook να είναι στην πρίζα δεν σημαίνει ότι η μπαταρία φορτίζει συνέχεια. Η γενικές οδηγίες για τις μπαταρίες είναι καλές αλλά δεν σημαίνει ότι εκεί στην Apple δεν έχουν μελετήσει αντίστοιχα το θέμα. Ο κάθε κατασκευαστής έχει την ευθύνη να ενημερώσει για την σωστή χρήση των μπαταριών και σε αυτό το θέμα για την Apple ισχύει αυτό που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία. 
Δεν λέω ότι η Apple έχει ειδικές μπαταρίες αλλά στο θέμα διαχείρισης της έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή με παράδειγμα αυτό που έχουμε δει στα κινητά της. Καλό είναι να υπάρχει μια γενική εικόνα στο θέμα φόρτισης αλλά μην το κάνουμε και νόμο για όλα.

Aναφέρω τη θεωρία πίσω απο τις μπαταρίες polymer li-ion . Δεν εχω βρει ικανοποιητικες πληροφορίες απο την apple στο θέμα μπαταρίες οπως και σχεδόν σε κανένα γιατι δεν χρειάζεται να αναλυθεί σε τόσο βάθος . Ο καθένας φιλε αθεατε το χρησιμοποιεί οπως θέλει και μπράβο του , ειναι καλο ομως να αναφέρεται ( και θα δημοσιευτεί) η θεωρία πισω απο τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Οσο για το ρυθμιστή φόρτισης κάνει πολλα και μάλιστα ειναι εξαιρετικός , αλλα ας μου επιτρέψεις να το βλέπω λίγο πιο διακεκριμένα σαν Υ.Δ

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Ribopaido είπε

Aναφέρω τη θεωρία πίσω απο τις μπαταρίες polymer li-ion . Δεν εχω βρει ικανοποιητικες πληροφορίες απο την apple στο θέμα μπαταρίες οπως και σχεδόν σε κανένα γιατι δεν χρειάζεται να αναλυθεί σε τόσο βάθος . Ο καθένας φιλε αθεατε το χρησιμοποιεί οπως θέλει και μπράβο του , ειναι καλο ομως να αναφέρεται ( και θα δημοσιευτεί) η θεωρία πισω απο τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Οσο για το ρυθμιστή φόρτισης κάνει πολλα και μάλιστα ειναι εξαιρετικός , αλλα ας μου επιτρέψεις να το βλέπω λίγο πιο διακεκριμένα σαν Υ.Δ

Το θέμα είναι ότι μερικοί ακολουθούν τυφλά ένα κανόνα και χάνεται η λογική. Για παράδειγμα έχω δει άτομα να περιμένουν να φτάσει η μπαταρία σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό για να την φορτίσουν αλλά έλα όμως που εκείνη την στιγμή δεν είναι πια διαθέσιμος φορτιστής με απότελεσμα να την drainaΡουν και να την ξελιγώνουν.

Πρέπει να κρατάμε την λογική μέσα στο παιχνίδι και να μην χάνεται εξαιτίας ενός κανόνα που βγήκε εξαιτίας μιας μελέτης. Λες και αν κάνουμε φόρτιση της μπαταριας όποτε ο φορτιστής είναι διαθέσιμος , αυτή θα χαλάσει.... Άτομα μέσα στο forum ακολουθώντας κάποιον παρόμοιο κανόνα κατάφεραν να ξεπεράσουν τους 1000 κύκλους μέσα σε δυο χρόνια!
Καλη , χρυσή η μελέτη σου αλλά ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να φέρει αντίστροφα αποτελέσματα. Γιατί κάποιοι δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις να καταλάβουν τα βασικά ποσό μάλλον τα εξειδικευμένα.

• Like 1
Δημοσ.

Ντάξει με τη λογική αυτή δεν πρέπει να γίνονται μελέτες. Βέβαια καταλαβαίνω το τρόπο που το λες και συμφωνώ , εξάλλου ο σκοπός δεν είναι να δημιουργηθεί ένας ''τυφλοσούρτης'' για το καθένα αλλά να λυθεί επιτέλους αυτό το ζήτημα στο οποίο καθαρή εξήγηση δεν δίνεται ακόμα στη βιβλιογραφία. Όσο για το κύκλο φόρτισης όπως είπα και σε προηγούμενο πόστ έχει αποδειχτεί ότι ΔΕΝ είναι 100% ποιοτικός δείκτης ζωής της μπαταρίας καθώς δεν περιλαμβάνει μερικές μεταβλητές και ελπίζω να φτάσουμε κάπου με αυτό. Σε ευχαριστώ για το ότι με βάζεις σκέψεις πως θα χρησιμοποιηθεί η παρούσα μελέτη (και μου έδωσες έξτρα υλικό). Χρειάζονται όλα αυτά υπόψιν

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Ribopaido είπε

Ντάξει με τη λογική αυτή δεν πρέπει να γίνονται μελέτες. Βέβαια καταλαβαίνω το τρόπο που το λες και συμφωνώ , εξάλλου ο σκοπός δεν είναι να δημιουργηθεί ένας ''τυφλοσούρτης'' για το καθένα αλλά να λυθεί επιτέλους αυτό το ζήτημα στο οποίο καθαρή εξήγηση δεν δίνεται ακόμα στη βιβλιογραφία. Όσο για το κύκλο φόρτισης όπως είπα και σε προηγούμενο πόστ έχει αποδειχτεί ότι ΔΕΝ είναι 100% ποιοτικός δείκτης ζωής της μπαταρίας καθώς δεν περιλαμβάνει μερικές μεταβλητές και ελπίζω να φτάσουμε κάπου με αυτό. Σε ευχαριστώ για το ότι με βάζεις σκέψεις πως θα χρησιμοποιηθεί η παρούσα μελέτη (και μου έδωσες έξτρα υλικό). Χρειάζονται όλα αυτά υπόψιν

Προς θεού οι μελέτες πρέπει να γίνονται, αλλά να απευθύνονται στο κατάλληλο κοινό. 
Οι δείκτης Κύκλου φόρτισης είναι δείκτης  χρήσης της μπαταριας και όχι ποιοτικός όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Απλά ήθελα να σου δείξω που μπορεί να φτάσει κάποιος στην χρήση της μπαταριας ακολουθώντας έναν κανόνα.

Καλη επιτυχία σου εύχομαι . Σχετικά με την Apple σχεδιάζει η ίδια της μπαταρίες της και χρησιμοποιεί το δικό της software που συνήθως το κρατάει μυστικό μέχρι να αποκαλυφτεί από κάποιο bench προγραμμα....😉

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...