Προς το περιεχόμενο

Συζήτηση για σχολές Μηχανικών, ΤΕΕ και τα γνωστά άγνωστα.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά, ξεκίνησα φέτος να φοιτώ στο τμήμα μηχανικών πληροφορικής και ηλεκτρονικών συστημάτων του ΔΙΠΑΕ (πρώην Αλεξάνδρειο ΤΕΙ), περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.iee.ihu.gr/# . Μ' αρέσει πολύ το αντικείμενο και κατ' επέκταση η επιστήμη της πληροφορικής, το μεράκι κάποιων καθηγητών και το πρόγραμμα σπουδών. Επίσης τα πήγα πολύ καλά στο 1ο εξάμηνο παρότι τα λεωφορεία βέβαια είναι απλά οτχ γιατί φεύγεις με τέρμα όρεξη και γυρνάς κατακρεουργημένος οπότε δεν μπορείς να μελετήσεις και πολύ.

Ωστόσο, με απασχολεί ιδιαίτερα η ιδιάζουσα στάση του Υπουργείου, του ΤΕΕ και κατ' επέκταση του κόσμου για το γεγονός ότι ήμασταν ΤΕΙ. Δεν νοιάζει τόσο η γνώμη του κοσμάκι όμως με ιντριγκαρει το γεγονός ότι το υπουργείο μας έχει τάξει ισοτιμία, επαγγελματικά δικαιώματα και integrated master και κωλυσιεργεί να μας δώσει αυτά που τάζει. ΝΑΙ, με ενδιαφέρει το γεγονός ότι μπορεί να πετάξω ~5 χρόνια απ τη ζωή μου ναι μεν κάνοντας κάτι που με αρέσει αλλά δε μια πιθανότητα να μην μπορώ στη τελική να ασκήσω το επάγγελμα και με ένα -κωλόχαρτο- . Συνεπώς, από τους έμπειρους του forum γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να γίνει ή προς τα που πάει η κατάσταση και μήπως αξίζει να πάρω 10% ?

*(ενδεικτικά η πιο πρόσφατη και ουσιώδης είδηση από το esos : https://www.esos.gr/arthra/65656/alaloym-me-ta-integrated-master-alla-eipe-i-ypoyrgos-alla-ekane-o-yfypoyrgos)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Welcome to my world φίλε!

Δεν ειμαι μηχανικός αλλά μια ολόκληρη 4ετια στην σχολή μου μάθαινα για πράγματα που δε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω πότε γιατί το ίδιο το κράτος δε μου έδινε επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι επιλογές σου; Νομίζω κάτι από τα παρακάτω.

Είτε κάνεις 10% και μπαίνεις κάπου αλλού, είτε συμβιβάζεσαι με την ιδέα και προχωράς και βλέπεις πως θα βγει, είτε μόλις τελειώσεις φεύγεις εξωτερικό για να βρεις και μια αξιοπρεπή δουλεια και πάνω στο αντικείμενο σου. 

4 λεπτά πριν, kostasgr78 είπε

Δεν έχω καταλάβει πλήρως τον αρχικό προβληματισμό.

Η σχολη ηταν ΤΕΙ και 4ετης. Εγινε ΑΕΙ και 5ετης. Όμως τα δικαιώματα δεν αλλαξαν.

Για να καταλάβω, δηλαδή, απλά νιώθεις εξαπατημένος από το Υπουργείο για την υπόσχεση που έδωσε, παρόλο που η πλήρης εξίσωση με τα δικαιώματα των ΑΕΙ, είναι κάτι που εκτενώς έχει συζητηθεί ότι συμβαίνει μόνο εδώ και υπό περίεργους όρους.

Εν ολίγοις, δεν βλέπω να καταθέτεις τον προβληματισμό σου κατά πόσον το βλέπεις ορθολογικό αυτό, αλλά κατά πόσον είναι ασυνεπές ένα Υπουργείο που προωθεί κάτι αμφισβητούμενο.

Επίσης, δεν καταλαβαίνω πώς όλο αυτό σχετίζεται ή σε εμποδίζει από μια εξαιρετική σταδιοδρομία στο χώρο της Πληροφορικής.

1 ώρα πριν, kostasgr78 είπε

Για να καταλάβω, δηλαδή, απλά νιώθεις εξαπατημένος από το Υπουργείο για την υπόσχεση που έδωσε, παρόλο που η πλήρης εξίσωση με τα δικαιώματα των ΑΕΙ, είναι κάτι που εκτενώς έχει συζητηθεί ότι συμβαίνει μόνο εδώ και υπό περίεργους όρους.

Εν ολίγοις, δεν βλέπω να καταθέτεις τον προβληματισμό σου κατά πόσον το βλέπεις ορθολογικό αυτό, αλλά κατά πόσον είναι ασυνεπές ένα Υπουργείο που προωθεί κάτι αμφισβητούμενο.

Επίσης, δεν καταλαβαίνω πώς όλο αυτό σχετίζεται ή σε εμποδίζει από μια εξαιρετική σταδιοδρομία στο χώρο της Πληροφορικής.

Ο προβληματισμός μου φίλε Κώστα είναι κάτι σαν δίλημμα, όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος πιο πάνω δεν θα μπορώ να ασκήσω το επάγγελμα του μηχανικού (Μιλάω κυρίως γι' αυτό, εδώ κολλάω) . Θα μπορώ να δουλέψω στο αντικείμενο μου σε πολύ λίγες περιπτώσεις και με λιγότερες απολαβές (απ' όσο έχω ρωτήσει γνωστούς μου του χώρου) αλλά οι πιο συνηθισμένες δουλειές που θα μου δίνονται είναι τύπου Vodafone, cosmote, wind, τεχνικός public κλπ. Συνεπώς χάνω στην ουσία  5 χρόνια χωρίς να παίρνω ένα ουσιαστικό χαρτί στην Ελλάδα, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς master και ίσως θα με αντιμετωπίζουν με απαξίωση όταν τελειώσω. Άρα ή εμπιστεύομαι τυφλά το Υπουργείο, όπως κάποιοι καθηγητές με 'χουν πει πως παίζουμε λίγο με την τύχη, ή κάνω ένα 10% .

3 λεπτά πριν, Random Guy25 είπε

Ο προβληματισμός μου φίλε Κώστα είναι κάτι σαν δίλημμα, όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος πιο πάνω δεν θα μπορώ να ασκήσω το επάγγελμα του μηχανικού (Μιλάω κυρίως γι' αυτό, εδώ κολλάω)

Δεν νομιζω ότι αυτό ισχυει. Επειδή και εγω τελειωνω ένα από τα τμηματα του ΠΑΔΑ που ηταν ΤΕΙ κτλπ...Μπορω να πω ότι δεν εχω κανενα πρόβλημα με την δουλεια μου. Τα δικαιώματα μου είναι αυτά που ηταν όταν μπηκαν στην σχολη και αρα δεν θεωρω ότι το Υπουργειο με εξαπατησε. Φυσικα υπαρχουν πολλοι συνάδελφοι - συμφοιτητες που εχουν τους ιδιους προβληματισμούς με εσενα και μπορω να τους καταλαβω. Ωστόσο δεν μπορω να κατηγορησω το υπουργειο αλλα κατι ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που ταζαν φυκια για μεταξωτες κορδελες όπως και καποιους καθηγητες αντιστοιχων σχολων. 

Ωστόσο μιας και εργαζομαι 3 χρονια πανω στο πτυχιο μου μπορω να σου πω ότι δεν εχει αλλαξει κατι στην αντιμετωπιση από τις εταιριες. Σχεδόν δεν εχουν παρει πρεφα το τι παιζει με τα ΤΕΙ-ΑΤΕΙ-ΑΕΙ-Πολυτεχνεια-Κολλεγια και τα επαγγελματικα δικαιώματα. 

2 λεπτά πριν, Αλεξανδρος A.92 είπε

Δεν νομιζω ότι αυτό ισχυει. Επειδή και εγω τελειωνω ένα από τα τμηματα του ΠΑΔΑ που ηταν ΤΕΙ κτλπ...Μπορω να πω ότι δεν εχω κανενα πρόβλημα με την δουλεια μου. Τα δικαιώματα μου είναι αυτά που ηταν όταν μπηκαν στην σχολη και αρα δεν θεωρω ότι το Υπουργειο με εξαπατησε. Φυσικα υπαρχουν πολλοι συνάδελφοι - συμφοιτητες που εχουν τους ιδιους προβληματισμούς με εσενα και μπορω να τους καταλαβω. Ωστόσο δεν μπορω να κατηγορησω το υπουργειο αλλα κατι ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που ταζαν φυκια για μεταξωτες κορδελες όπως και καποιους καθηγητες αντιστοιχων σχολων. 

Ωστόσο μιας και εργαζομαι 3 χρονια πανω στο πτυχιο μου μπορω να σου πω ότι δεν εχει αλλαξει κατι στην αντιμετωπιση από τις εταιριες. Σχεδόν δεν εχουν παρει πρεφα το τι παιζει με τα ΤΕΙ-ΑΤΕΙ-ΑΕΙ-Πολυτεχνεια-Κολλεγια και τα επαγγελματικα δικαιώματα. 

Ααα sry το πήρα ως δεδομένο, ότι τα 'χεις με το Υπουργείο. Δεν ξέρω αν ήσουν σε 5ετούς φοίτησης (νομίζω ήσουν 4τους) όμως εγώ που είμαι χάνω ένα χρόνο πρακτικά. Επίσης, σωστός σε αυτά που λες μόνο που όσοι μπήκαμε στο τμήμα μου μπήκαμε με τη λογική ότι θα έχουμε όλα αυτά που μας είπαν. Το κρίμα είναι πάλι ότι πολλοί συνάδελφοι μπήκαν με πολλά μόρια, όπως και εγώ, δηλαδή θα μπορούσαμε να χουμε διαλέξει κάτι σαφώς πιο σταθερό. Αυτό για τις εταιρίες αρκετά καθησυχατικό μπορώ να πω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, Random Guy25 είπε

Δεν ξέρω αν ήσουν σε 5ετούς φοίτησης (νομίζω ήσουν 4τους)

4ετους ημουν. Καναμε μια φουστια όμως και καναμε παυση σπουδων για να μπορέσουμε να δηλώσουμε 5ετες. Αφου όμως καταλάβαμε ότι πρεπει να δωσουμε +20 μαθηματα, αλλαγη πτυχιακης, δεν θα μετραγε η πρακτικη και δεν θα περναμε δικαιώματα, γυρισαμε ολοι πισω με το πτυχιο του ΤΕΙ. Αυτοι που μειναν ηταν φοιτητες που ειτε χρωσταγαν μαθηματα οποτε δεν τους ενοιαζε ειτε ειχαν τα φραγκα και δεν νοιαζοντουσαν να βρουνε δουλεια γρηγορα ή τελος ελπιζαν ότι θα αντιστοιχιστουν οι σχολες με τις αντιστοιχες των πολυτεχνιών - πανεπιστημίων (αστεια πραγματα σκεφτομουν από τοτε) Εγω από την άλλη μετα την πρακτικη με κρατησαν στην δουλεια μου οποτε δεν ειχα τον χρονο να δωσω αλλα τοσα μαθηματα και εφόσον χρωσταγα μονο πτυχιακη.

15 λεπτά πριν, Random Guy25 είπε

Το κρίμα είναι πάλι ότι πολλοί συνάδελφοι μπήκαν με πολλά μόρια, όπως και εγώ, δηλαδή θα μπορούσαμε να χουμε διαλέξει κάτι σαφώς πιο σταθερό

Τα μορια δεν/πως επηρεάστηκαν από αυτές τις αλλαγες…?Το ότι μια σχολη είναι 4ετους η 5ετους τι σχεση εχει με την ζητηση του συγκεκριμενου επαγγέλματος η με το ποιοι φοιτητες δηλωνουν αυτές τις σχολες? Σημασια εχει το πρόγραμμα σπουδων, οι υποδομες, οι καθηγητες κ.α.

Επεξ/σία από Αλεξανδρος A.92

6 λεπτά πριν, Αλεξανδρος A.92 είπε

Τα μορια δεν/πως επηρεάστηκαν από αυτές τις αλλαγες…?Το ότι μια σχολη είναι 4ετους η 5ετους τι σχεση εχει με την ζητηση του συγκεκριμενου επαγγέλματος η με το ποιοι φοιτητες δηλωνουν αυτές τις σχολες? Σημασια εχει το πρόγραμμα σπουδων, οι υποδομες, οι καθηγητες κ.α.

Όσα άτομα ρώτησα σαν γνώμονα για την επιλογή τους με είπαν ότι "Μ' αρέσει η πληροφορική, μηχανικός βγαίνεις όταν τελειώσεις οπότε γι' αυτό την δήλωσα" υπήρχε μάλιστα τόση ανοργάνωση όπου πολύ φοιτητές νοίκιασαν στη Θέρμη (Ανατολικη θεσσαλονικη) επείδη πατούσαν διπαε και έβγαζε Θέρμη αντί να νοικιάσουν Σίνδο έξω απο τη θεσσαλονικη Δύτικα (30+ χιλιόμετρα απόσταση).

2 ώρες πριν, Random Guy25 είπε

Όσα άτομα ρώτησα σαν γνώμονα για την επιλογή τους με είπαν ότι "Μ' αρέσει η πληροφορική, μηχανικός βγαίνεις όταν τελειώσεις οπότε γι' αυτό την δήλωσα"

Δεν το καταλαβα...Τι σχεση εχει το παραπανω με τα μορια? 

Αυτο που λες για τις περιοχες ειναι μπλεξιμο οντως και εχεις δικιο. Οπως και στην Αθηνα που το ΠΑΔΑ εχει ενα κομματι στο παλιο ΤΕΙ Αθηνων και ενα αλλο κομματι στο ΤΕΙ Πειραια...

Καλησπερα,

Να καταθέσω και εγω τη γνωμη μου στους νεώτερους που ψάχνονται με τα επαγγελματικά δικαιωματα στην Ελλαδα.

Μικρή σημασία εχει  εαν εισαι πλεον απο το γνωστο ως ΤΕΙ(4 έτη σπουδων) ή απο Πολυτεχνεία (5 έτη σπουδών) . Η προστιθέμενη αξία που δινει το δευτερο εστιαζεται κυριως στον ακαδημαικο τομέα. Όποιος ενδιαφέρεται για διδακτορικά κλπ θα εκανε μια καλη επιλογή εαν επέλεγε τα 5 έτη με οτι αυτο συνεπάγεται. Στην αγορα εργασίας αυτό που μετραει ειναι να ξερεις τον τομεα σου καλά και να μπορεις να πουλησεις τις γνωσεις σου στον εργοδότη. 

Τώρα τα επαγγελματικά δικαιώματα εχουν παει περίπατο. Ουσιαστικά ολα τα ταμεια εχουν συγχωνευθει σε ενα κρατικό χρεωκοπημένο τερας υπο το ονομα ΕΦΚΑ. Ακόμα και να πάρεις αδεια απο το ΤΕΕ ουσιαστικα η ασφάλιση σου ειναι η ιδια με αυτη που πληρώνει ο καθε νομιμος εργαζομενος στην Ελλάδα στο ΕΦΚΑ. Οι δουλειές του τομέα των μηχανικών που χρειάζονται την αδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι απο τις πρώτες που επεσαν έξω, γιατι χωρίς ανάπτυξη δεν εχεις οικοδομες . Όπου και να πας για δουλεια σαν μισθωτός σε παιρνουν λοιπον ως υπάλληλο γραφείου. Ειτε είσαι με διδακτορικό απο το MIT ειτε είσαι με απολυτήριο Λυκειου . Ακόμα και τα στελεχη που δεν ειναι σε καθεστως μισθωτού ταιζουν το τερας του ΕΦΚΑ με τα ποσά που φαίνονται στις αποδείξεις που κόβουν . Αυτοι βέβαια ειναι σε αλλη μοίρα γιατι έχουν αλλα προνομια .

( ιδιωτική ασφαλεια υγειας , ιδιωτικο προγραμμα συνταξης και αλλα καλά)

• Like 1
  • Confused 1

Προσωπικά όντας προγραμματιστής που έχω τελειώσει Τει Στερεάς Ελλάδας και Master προσωπικά τα βλέπω σαν ένα step για το επόμενο βήμα. 5 ετές είναι ποιο γρήγορος δρόμος για PhD και μια Ακαδημαϊκη καριέρα από την άλλη ένα Τει είναι ταχύτερο. Εαν σε ενδιαφέρει το web development σαν πλήρους στοίβας προγραμμαιστής, ποιο πολλά μου προσέφερε η ενασχόληση με το αντικείμενο παρά Τει ακόμα και Master.

Στο να επιλέξεις τι χρειάζεστε πρέπει να απαντήσεις στην ερώτηση:

Τι θες να κάνεις με την ζωή σου;

Εάν θες να είσαι web developer πιστεύω και ένα ΙΕΚ ίσως να σου δώσει αρκετά ώστε με αρκετή ενασχόληση να γίνεις ένας decent web developer για Ελλάδα. Οι τεχνολογίες που θα σου χρειαστούν τώρα είναι λίγες:

1. PHP
  2. Laravel (Μα ΟΛΕΣ οι αγγελίες αυτό ζητούν λες και δεν χάθηκε κανα Symfony) ή Wordpress
  3. Frontend Js Framework (React, Vue, Angular)
  4. Unit testing
  5. Linux
  6. git
  7. linux shell programming
  8. docker
  9. Mysql
  10. Optionally CSS.

Και για Μηχανικός Λογισμικού (aka προγραμματιστής) ίσως να είναι και το λιγότερο το πτυχίο που μετρά, περισσότερο μετρά το πόσα κιλά κώδικα γράφεις εσύ προσωπικά και επαγγελματικά και πόσες τεχνολογίες έχεις δει και ενασχοληθεί συν το πόσο καλά μπορείς να ποιάσεις το business της εκάστοτε εταιρείας και να εκτιμάς καλά πόσο χρόνο θες να φας στο να κάνεις κάτι.

Αλλά εάν θες να γίνεις κάποιος AI Engineer, Pentester ή ανάπτυξη δικτυακού εξοπλισμού, hardware etc etc ή και κάποιο hardware χμμ τότε εκεί το 5ετές ίσως να είναι ποιο χρήσιμο. Ειδικά εάν ακολουθήσεις και ακαδημαϊκή καριέρα τότε το 5ετές βοηθά.

• Thanks 1
  • Confused 1

• 1 χρόνο αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...