Προς το περιεχόμενο

Ψυχολογια

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μήπως ξέρει κάποιος αν υπάρχει κάποιος τρόπος να ασχοληθώ με την ψυχολογία χωρίς να είμαι θεωρητική κατεύθυνση; καποιος κλαδος που να με οδηγεί σε αυτό ίσως η κάτι τετοιο

Επεξ/σία από Xristinaa11k
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Xristinaa11k είπε

Μήπως ξέρει κάποιος αν υπάρχει κάποιος τρόπος να ασχοληθώ με την ψυχολογία χωρίς να είμαι θεωρητική κατεύθυνση; καποιος κλαδος που να με οδηγεί σε αυτό ίσως η κάτι τετοιο

1. Ιατρική > Ψυχιατρική> Ψυχοθεραπεία - Ψυχανάλυση (ή Γνωσιακή, Συστημική Ψυχοθεραπεία κλπ) 

2. Ψυχολογία > Κλινική Ψυχολογία > Ψυχοθεραπεία (κάποιου τύπου) 

3. Κοινωνιολογία > Ψυχοθεραπεία ή Ψυχανάλυση. 

Επεξ/σία από Επισκέπτης

11 λεπτά πριν, chessplayer-alexis είπε

1. Ιατρική > Ψυχιατρική> Ψυχανάλυση (ή Γνωσιακή, Συστημική Ψυχολογία κλπ) 

2. Ψυχολογία > Κλινική Ψυχολογία 

3. Κοινωνιολογία > Ψυχανάλυση 

Απλά εκτός από την ιατρική οι υπόλοιπες είναι από θεωρητική κατεύθυνση 

49 λεπτά πριν, Xristinaa11k είπε

Απλά εκτός από την ιατρική οι υπόλοιπες είναι από θεωρητική κατεύθυνση 

Ναι, επειδή είδα ότι άνοιξες και αλλού τοπικ, αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά, θα σου πρότεινα να αποφύγεις τις παρακάμψεις

Όπως έλεγε κι ο Άμλετ: είναι δύσκολο να εναρμονιστείς με το όργανο της ψυχής. (παράθεση από τον H. R. Etchegoyen, Principles of Psychoanalytic Theory, Ελληνική Μετάφραση) 

Καλυτερα πηγαινε θεωρητικη για ψυχολογια παρα ιατρικη για ψυχιατρικη.Πολλη κουραση για το τιποτα δεν αξιζει κατα την γνωμη μου η η δευτερη σε σχεση με την πρωτη.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, AgnwstosY είπε

Καλυτερα πηγαινε θεωρητικη για ψυχολογια παρα ιατρικη για ψυχιατρικη.Πολλη κουραση για το τιποτα δεν αξιζει κατα την γνωμη μου η η δευτερη σε σχεση με την πρωτη.

Με συγχωρείς φίλε/-η, αλλά .... μιλάμε για θεσάρα από τις λίγες! 🥳

Επεξ/σία από Επισκέπτης

1 λεπτό πριν, AgnwstosY είπε

Στην ψυχιατρικη αναφερεσαι?

Αναφέρομαι σε ότι εξέφρασες ως θέση σου σε κάποιον που έθεσε ένα ερωτημα/προβληματισμό (ζητώντας μάλλον συμβουλή). 

1 λεπτό πριν, chessplayer-alexis είπε

Αναφέρομαι σε ότι εξέφρασες ως θέση σου σε κάποιον που έθεσε ένα ερωτημα/προβληματισμό (ζητώντας μάλλον συμβουλή). 

Α με αυτην την εννοια θεση,οχι την επαγγελματικη.Ενταξει η δικη μου σκοπια ειναι αυτη θεωρω ανουσιο να χασεις 10-12 χρονια εναντι 4ων προκειμενου να κανεις ως επι το πλειστον την ιδια δουλεια.Φανταζομαι σε αυτην την ηλικια δεν θα γνωριζει τις διαφορες ψυχολογου-ψυχιατρου οπως ουτε εγω τις γνωριζω αλλοστε, με το κυριο σκελος ομως που την αφορα δηλαδη η ψυχολογια ασχολουνται και οι δυο τομεις.

5 λεπτά πριν, AgnwstosY είπε

Α με αυτην την εννοια θεση,οχι την επαγγελματικη.Ενταξει η δικη μου σκοπια ειναι αυτη θεωρω ανουσιο να χασεις 10-12 χρονια εναντι 4ων προκειμενου να κανεις ως επι το πλειστον την ιδια δουλεια.Φανταζομαι σε αυτην την ηλικια δεν θα γνωριζει τις διαφορες ψυχολογου-ψυχιατρου οπως ουτε εγω τις γνωριζω αλλοστε, με το κυριο σκελος ομως που την αφορα δηλαδη η ψυχολογια ασχολουνται και οι δυο τομεις.

Πιθανώς λοιπόν να ήταν προτιμότερο να μην δίνεις συμβουλές για πραγματα που δεν γνωρίζεις. (Και χωρίς παρεξήγηση, ο αστρολόγος με τον αστρονόμο έχουν ομοιότητα στο ότι ασχολούνται με τα άστρα αλλά ως εκεί....) 

Πιθανότατα θα υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στους δύο δρόμους αφού ο ένας χρειάζεται τουλάχιστον 11 χρόνια ενώ ο άλλος 4. 

Αν κάποιος θεωρεί ότι στα 22-23 και με 4 χρόνια θεωρητικών σπουδών μπορεί να ασχοληθεί με την ψυχική υγεία άλλων ανθρώπων.... ωχ αμάν! Και το λέω με κάθε γνώση προσωπική που ακόμα και στο 3ο έτος της ειδικότητας (ναι, Ψυχιατρική και Ψυχανάλυση αργότερα) δεν θα αναλάμβανα κάποιον χωρίς εποπτεία. 

Στην πραγματικότητα βέβαια, μετά την θεωρητική εκπαίδευση οι περισσότεροι που έχουν τελειώσει το Ψυχολογικό, θα ακολουθήσουν μια μακρά σειρά κλινικής και περαιτέρω θεωρητικής εκπαίδευσης. Για αυτό και παρέθεσα τον Άμλετ... 

Αρα, δεν είμαι βέβαιος για το ποιος ει αι ο πιο σύντομος δρόμος. Πιθανότατα και οι δύο είναι εξίσου δύσκολοι... No shortcuts baby.... 

Αν θέλει να είναι κανείς σοβαρός, χρειάζεται να αφιερώσει χρόνο, κόπο, και (μάλλον) χρήματα. 

########

Να συμπληρώσω κάτι. 

Ο δρόμος της Ιατρικής έχει φυσικά το πρόβλημα του αδιανόητα υψηλού πήχη που υπάρχει στην διαδικασία εισαγωγής. Αυτό ει αι σίγουρα αποθαρρυντικο.... Δυστυχώς.... Από την άλλη, θα έχεις σαφώς περισσότερα εφόδια που θα είναι χρήσιμα δια βίου. Και για σένα και για τον ασθενή. 

Ακόμα δηλαδή και επιλέξεις να ξεκινήσεις με κάποιο τμήμα ψυχολογίας να έχεις υπόψη σου ότι τα 4 χρόνια θα είναι εισαγωγικές γνώσεις. 

Αναφορικα με το αν αξίζει να αλλάξεις κατεύθυνση... Αν όντως σου αρέσει, μην το καθυστερείς. 

Όταν επενδύσουμε την προσπάθεια μας με θετικά συναισθήματα (όταν δηλαδή την αγαπάμε) την κάνουμε καλύτερα, αντέχουμε και τα αρνητικά ή βαρετά κομμάτια ευκολότερα, και βοηθάμε περισσότερο. 

Δεν νομίζω ότι κοινωνιολογία πας για ψυχοθεραπεία.........

Η σχολή μου είναι  πιο κοντά  στη ψυχολογία  από τις κοινωνιο- σχολές(κοινωνική εργασία)

Και αν τη βγάλεις... μετά μεταπτυχιακό για σύμβουλος ( χωρίς να έχεις όμως τα επαγγελματικά δικαιώματα ψυχολόγου) αλλά και αυτή είναι θεωρητική σχολή και πλεον έχει φτάσει στα 16.500 μόρια δλδ με λίγη παραπανω προσπάθεια γράφεις 17.500 και πας ψυχολογία κατευθείαν 

Και άλλο ψυχοθεραπεία άλλο ψυχολόγος ....

Μπορείς να δώσεις κατατακτήριες αν θες ή όπως σου είπαν να πας ιατρική....Αλλά θα είναι πολύ πιο δύσκολο.....πολλά μόρια σαν σχολή....δύσκολη σχολή με ανατομίες αίματα και τέτοια και 6 χρόνια μέχρι να την τελειώσεις......

Και δεν ξέρω πόσα χρόνια μετά για να πάρεις ειδικότητα  ψυχιάτρου! 

(Άλλο ψυχολόγος όμως άλλο ψυχίατρος έτσι......δεν είναι το ίδιο.......! Στο ψυχολόγο μπορούν να πάνε ΚΑΙ άτομα που δεν έχουν κάποια ψυχική διαταραχή ενώ ο ψυχίατρος γράφει φάρμακα και αναλαμβάνει πολύ βαριά περιστατικά.....βέβαια παίρνει και πιο πολλά λεφτά εννοείται)

Υπάρχουν ιδιωτικές σχολές για ψυχολογία αν έχεις λεφτά......Και ειδικά μια σχολή ψυχοθεραπείας ( αν θες να ειδικεύτεις σε αυτό συγκεκριμένα) που τη βγάζεις σε δύο χρόνια 

Ψάξε λίγο όμως να δεις γιατί γενικά υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές σε αυτά που ακούς...Άλλο ψυχίατρος αλλο ψυχολόγος αλλο ψυχοθεραπεία αλλο συμβουλος)

• Thanks 1

Στις 4/2/2020 στις 11:42 ΜΜ, BellaU είπε

Δεν νομίζω ότι κοινωνιολογία πας για ψυχοθεραπεία.........

Η σχολή μου είναι  πιο κοντά  στη ψυχολογία  από τις κοινωνιο- σχολές(κοινωνική εργασία)

Και αν τη βγάλεις... μετά μεταπτυχιακό για σύμβουλος ( χωρίς να έχεις όμως τα επαγγελματικά δικαιώματα ψυχολόγου) αλλά και αυτή είναι θεωρητική σχολή και πλεον έχει φτάσει στα 16.500 μόρια δλδ με λίγη παραπανω προσπάθεια γράφεις 17.500 και πας ψυχολογία κατευθείαν 

Και άλλο ψυχοθεραπεία άλλο ψυχολόγος ....

Μπορείς να δώσεις κατατακτήριες αν θες ή όπως σου είπαν να πας ιατρική....Αλλά θα είναι πολύ πιο δύσκολο.....πολλά μόρια σαν σχολή....δύσκολη σχολή με ανατομίες αίματα και τέτοια και 6 χρόνια μέχρι να την τελειώσεις......

Και δεν ξέρω πόσα χρόνια μετά για να πάρεις ειδικότητα  ψυχιάτρου! 

(Άλλο ψυχολόγος όμως άλλο ψυχίατρος έτσι......δεν είναι το ίδιο.......! Στο ψυχολόγο μπορούν να πάνε ΚΑΙ άτομα που δεν έχουν κάποια ψυχική διαταραχή ενώ ο ψυχίατρος γράφει φάρμακα και αναλαμβάνει πολύ βαριά περιστατικά.....βέβαια παίρνει και πιο πολλά λεφτά εννοείται)

Υπάρχουν ιδιωτικές σχολές για ψυχολογία αν έχεις λεφτά......Και ειδικά μια σχολή ψυχοθεραπείας ( αν θες να ειδικεύτεις σε αυτό συγκεκριμένα) που τη βγάζεις σε δύο χρόνια 

Ψάξε λίγο όμως να δεις γιατί γενικά υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές σε αυτά που ακούς...Άλλο ψυχίατρος αλλο ψυχολόγος αλλο ψυχοθεραπεία αλλο συμβουλος)

Όλες οι λεγόμενες ανθρωπιστικές επιστήμες λειτουργούν ως 'συγκοινωνούντα δοχεία'. 

Τοσο στο Αιγινήτειο (όπου έκανα ειδικότητα) όσο και στην ΕΕΨΨ (όπου εκπαιδεύτηκα στην Ψυχανάλυση /Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία) υπήρχαν άτομα που είχαν ως βασικές σπουδές την Ανθρωπολογία. 

Δρόμοι υπάρχουν πολλοί αρκεί να είναι κανείς σε εγρήγορση και να έχει όρεξη για εξέλιξη. 

Θα επιμείνω στη θέση να μην ψάχνει κάνεις παρακάμψεις στη γνώση. Στο τέλος θα βγει χαμένος. 

Το να φαντάζεται κάνεις ότι μπορεί να γίνει θεραπευτής με 2 χρόνια εκπαίδευσης - κατά τη γνώμη μου - είναι στα όρια του γελοίου. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 4/2/2020 στις 2:39 ΜΜ, chessplayer-alexis είπε

1. Ιατρική > Ψυχιατρική> Ψυχοθεραπεία - Ψυχανάλυση (ή Γνωσιακή, Συστημική Ψυχοθεραπεία κλπ) 

2. Ψυχολογία > Κλινική Ψυχολογία > Ψυχοθεραπεία (κάποιου τύπου) 

3. Κοινωνιολογία > Ψυχοθεραπεία ή Ψυχανάλυση. 

1. Η ψυχανάλυση είναι είδος ψυχοθεραπείας, δεν χρειάζεται να την αναφέρεις ξέχωρα και να μπερδεύονται όσοι δεν γνωρίζουν.

2. Δεν χρειάζεται να είσαι κλινικός ψυχολόγος για να εκπαιδευτείς στην ψυχοθεραπεία, ούτε ακόμη και για να έχεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αρκεί το βασικό πτυχίο.

3. Δεν ξέρω το κατά πόσο σε βοηθούν οι σπουδές στην κοινωνιολογία στο να γίνεις ψυχοθεραπευτής. Σίγουρα συνηθίζεται να υπάρχει ενδιαφέρον από απόφοιτους ανθρωπιστικών σπουδών, πόσο μάλλον τώρα που και η κουτσή Μαρία ψάχνει τρόπο να γίνει σύμβουλος κάποιου είδους, αλλά προσωπικά δεν θα το πρότεινα.

4. Ψυχολογία δεν είναι μόνο η ψυχοθεραπεία.

Επεξ/σία από Gilmaru

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...