Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια δύο σκέψεις δικές μου.

Καταρχήν ο κώδικας, δεν τίθεται αμφιβολία ότι είναι πνευματική ιδιοκτησία δική σου.

Όσο για την ιδέα, εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο ο πελάτης σου περιγράφει τι θέλει, μπορεί να έχει κι αυτός μερίδιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Γι'αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να γίνονται συμφωνητικά. 

Άλλωστε, ας θεωρήσουμε μια εταιρεία λογισμικού που απασχολεί έναν προγραμματιστή για να αναπτύξει μια εφαρμογή, κι αυτός κατεβάζει ένα σωρό ιδέες και την πάει παραπέρα...τόσο ο κώδικας όσο και οι ιδέες ανήκουν στην εταιρεία κατά κανόνα, διότι υπάρχουν σχετικές συμβάσεις.

Τώρα όσον αφορά τις ιδέες βέβαια, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Δηλαδή θα μπορέσει κάποιος άλλος να κάνει κάτι αντίστοιχο, απλά δεν θα μπορεί να το κάνει με τον ίδιο τρόπο.

Αν ήταν να μην διαδίδονται οι ιδέες, θα υπήρχε μόνο μια database, μόνο ένα erp, και πάει λέγοντας...

Τέλος, αν νομίζεις ότι αξίζει να ασχοληθείς, συμβουλεύσου έναν δικηγόρο ειδικό στα θέματα πνεύματικής ιδιοκτησίας.

• Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

αν εχω καταλάβει καλά όλα έχουν γίνει στο προφορικό. 

οπότε για εμένα είναι απλά τα πράγματα. 

τελειώνεις εσύ το πρόγραμμα σου. φτιάχνεις terms of use που να αναφέρουν ότι το προϊόν είναι δική σου ιδιοκτησία και ο τελικός χρήστης έχει μόνο δικαιώματα χρήσης και όχι πώλησης, αλλαγών κλπ.

φτιάχνεις μια συμφωνία (με βοήθεια δικηγόρου καλύτερα) που να αναφέρει την πώληση άδειας και τεχνικής υποστήριξης για 1/2/3 χρόνια στον πελάτη σου. συμφωνείτε με τον πελάτη στις λεπτομέρειες και υπογράφετε τη σύμβαση. 

πας και σε άλλους πελάτες και εφόσον θέλουν κάνουν αντίστοιχη συμφωνία μαζί σου. 

Από τη στιγμή που δεν είσαι άμεσος υπάλληλος του πελάτη σου και δεν έχετε κάνει συμφωνία να φτιάξεις μια εφαρμογή για αυτόν αποκλειστικά, δεν βλέπω τον λόγο για τόσο προβληματισμό.. έτσι δεν είναι;   

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, christos4 είπε

αν εχω καταλάβει καλά όλα έχουν γίνει στο προφορικό. 

οπότε για εμένα είναι απλά τα πράγματα. 

τελειώνεις εσύ το πρόγραμμα σου. φτιάχνεις terms of use που να αναφέρουν ότι το προϊόν είναι δική σου ιδιοκτησία και ο τελικός χρήστης έχει μόνο δικαιώματα χρήσης και όχι πώλησης, αλλαγών κλπ.

φτιάχνεις μια συμφωνία (με βοήθεια δικηγόρου καλύτερα) που να αναφέρει την πώληση άδειας και τεχνικής υποστήριξης για 1/2/3 χρόνια στον πελάτη σου. συμφωνείτε με τον πελάτη στις λεπτομέρειες και υπογράφετε τη σύμβαση. 

πας και σε άλλους πελάτες και εφόσον θέλουν κάνουν αντίστοιχη συμφωνία μαζί σου. 

Από τη στιγμή που δεν είσαι άμεσος υπάλληλος του πελάτη σου και δεν έχετε κάνει συμφωνία να φτιάξεις μια εφαρμογή για αυτόν αποκλειστικά, δεν βλέπω τον λόγο για τόσο προβληματισμό.. έτσι δεν είναι;   

Αυτό ακριβώς....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δουλεύω σε μια από τις 4 horsemen of tech και μέσα στα καθήκοντα μου είναι και οι πατέντες. 
Δεν μπορείς να κατοχυρώσεις ολόκληρο το software στις ΗΠΑ τουλάχιστον, αλλά μπορείς να κατοχυρώσεις πατέντες πώς εκτελούνται συγκεκριμένες λειτουργίες του software ειδικά αν είναι πρωτοποριακές. Αυτό κάνουν οι μεγάλες εταιρείες. Ένα web app όπως π.χ. το google ads το μπορεί να έχει 200-300 πατέντες κατοχυρωμένες (φανταστικός αριθμός δεν ξέρω τι έχει).

Επεξ/σία από Nimrod7
Δημοσ.

Δε θεωρείτε δηλαδή το γεγονός ότι ο πελάτης πλήρωσε για την αρχική δημιουργία της εφαρμογής κόλλημα; Στην ουσία χρηματοδότησε την δημιουργία της. Αν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία, η χρηματοδότηση δεν είναι ικανό επιχείρημα για να διεκδικήσει κάτι νομικά; Εκτός φυσικά αν ούτε η ανταλλαγή χρημάτων μπορεί να αποδειχθεί (δεν υπάρχει αναφορά καν σε κάποιο email).

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, spahar είπε

Δε θεωρείτε δηλαδή το γεγονός ότι ο πελάτης πλήρωσε για την αρχική δημιουργία της εφαρμογής κόλλημα; Στην ουσία χρηματοδότησε την δημιουργία της. Αν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία, η χρηματοδότηση δεν είναι ικανό επιχείρημα για να διεκδικήσει κάτι νομικά; Εκτός φυσικά αν ούτε η ανταλλαγή χρημάτων μπορεί να αποδειχθεί (δεν υπάρχει αναφορά καν σε κάποιο email).

Αν έχω καταλάβει καλά ο πελάτης θα πληρώσει για τη χρήση της και το support. Δεν έχει πληρώσει για τη δημιουργία της. Ο πελάτης ζήτησε ένα πρόγραμμα που να κάνει x πράγματα, ο ts έφτιαξε ένα πρόγραμμα που κάνει x + y πραγματα. Ο πελάτης θέλει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για την επιχείριση του, δε θέλει να πουλήσει την εφαρμογή σε τρίτους. 

Επεξ/σία από christos4
  • Like 1
Δημοσ.

Η χρηματοδότηση δεν έχει να κάνει. Αν όμως ο πελάτης είχε την σύλληψη της αρχικής ιδέας, αλλά δεν ήξερε πώς να την υλοποιήσει, έχει κι αυτός δικαιώματα. Το πώς θα τα διεκδικήσει, είναι δική του δουλειά. Ο ts καλά κάνει και το ψάχνει, θέλει συμβουλές από νομικό όμως, εδώ η συζήτηση έχει αξία επιπέδου καφενείου.

Παράδειγμα, είναι γνωστή η ιστορία όπου ένας συζητούσε την ιδέα πίσω από το facebook με τον Zuckerberg, ο Zuckerberg έφτιαξε το FB, ο πρώτος το κυνήγησε και πήρε ένα καλό ποσό...

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλό είναι τα συμφωνητικά να υπογράφονται από πριν και να μην υπάρχει μόνο στο μιλητό τι δουλειά θα κάνεις και ποιος έχει την ιδιοκτησία της. Εδώ είναι μεν ξεκάθαρο ότι αυτός δέχεται πως θα κάνει μόνο χρήση αλλά κάποιος πιο πονηρός αν δει ότι αυτό που φτιάχτηκε έχει αξία μπορούσε να ισχυριστεί ότι η πληρωμή ήταν για να αγοράσει τον κώδικα και τον έφτιαξες για λογαριασμό του.

Επεξ/σία από patclo
Δημοσ.
12 ώρες πριν, Nimrod7 είπε

Δουλεύω σε μια από τις 4 horseman of tech και μέσα στα καθήκοντα μου είναι και οι πατέντες. 
Δεν μπορείς να κατοχυρώσεις ολόκληρο το software στις ΗΠΑ τουλάχιστον, αλλά μπορείς να κατοχυρώσεις πατέντες πώς εκτελούνται συγκεκριμένες λειτουργίες του software ειδικά αν είναι πρωτοποριακές. Αυτό κάνουν οι μεγάλες εταιρείες. Ένα web app όπως π.χ. το google ads το μπορεί να έχει 200-300 πατέντες κατοχυρωμένες (φανταστικός αριθμός δεν ξέρω τι έχει).

Μου θύμισες τους 4 horsemen of apocalypse.

Δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτός ο όρος και στο IT.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Γεια σας

Φτίαχνω για μια υπηρεσία μια εφαρμογή σε Android.
Το ερωτημά μου είναι που μπορώ να καταχωρήσω την εφαρμογή στο όνομά μου ωστε να μην μπορεί κανεις να την αντιγράψει και να την διανέμει (ισως και να πουλάει) απο εδώ και εκεί.
Προβλεπετε κατι?

Δημοσ.
2 ώρες πριν, nkoumo είπε

Γεια σας

Φτίαχνω για μια υπηρεσία μια εφαρμογή σε Android.
Το ερωτημά μου είναι που μπορώ να καταχωρήσω την εφαρμογή στο όνομά μου ωστε να μην μπορεί κανεις να την αντιγράψει και να την διανέμει (ισως και να πουλάει) απο εδώ και εκεί.
Προβλεπετε κατι?

Τι έχεις υπογράψει με την υπηρεσία; Τι θα παραδώσεις; Αν συγγράφεις την εφαρμογή για την υπηρεσία, τότε είναι της υπηρεσίας, όχι δική σου. 

Δημοσ.

Δεν έχω υπογράψει τίποτα και ουτε πρόκειται.  Ειναι μια εφαρμογή apk Android που θα εγκατασταθεί σε καποια κινητά ή ταμπλετ δωρεάν. Αλλα τα δικαιώματα και την ιδιοκτησία της εφαρμογής θελω να καταχωρηθούν σε μένα τον δημιουργό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και να το κανείς τι κερδίζεις;

Μπορώ να την αντιγράψω, αλλάξω χρώματα -εικονίδια- εικόνες και την δίνω με δικό μου id.

Για να καταλάβω έκανες μια εφαρμογή που κάνει x y z πράγματα και πιστεύεις πως μπορείς να καταχωρήσεις και κανένας να μην μπορείς να κάνει παρόμοια ή ίδια εφαρμογή;

Επεξ/σία από militarist
Δημοσ.
14 ώρες πριν, nkoumo είπε

Δεν έχω υπογράψει τίποτα και ουτε πρόκειται.  Ειναι μια εφαρμογή apk Android που θα εγκατασταθεί σε καποια κινητά ή ταμπλετ δωρεάν. Αλλα τα δικαιώματα και την ιδιοκτησία της εφαρμογής θελω να καταχωρηθούν σε μένα τον δημιουργό.

Θα δώσεις και source code η μόνο το τελικό .apk? 

Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό που λες. 
Πχ εγώ, μπορώ να φτιάξω μια εφαρμογή ίδια με το tiktok η το fb, αλλά με τελείως διαφορετικό source code. Αν δεν βάλω το trademark του fb η του tiktok και αλλάξω λίγο τα χρώματα, δεν μπορεί να μου κάνει κανένας τίποτα. 

Δημοσ.

Θα  δώσω τελικό .apk και οχι τον κώδικα.

Φυσικά οποιος το δει και ξερει απο τέτοια με μια μικρη παραλλαγή μπορεί να το φτιάξει αποτην αρχή. Αλλά αυτό δεν με ενδιαφέρει αφου τα πάντα μπορουν να αντιγραφούν. Εγω θέλω να εξασφαλίσω την κατοχύρωση της συγκεκριμένης , να εξασφαλισθεί από κλοπή και μεταπώληση ή πλασάρισμα από τρίτους ως δικό τους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...