Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, JohnnyDragon είπε

Ένας πελάτης μου, ζήτησε να του φτιάξω μια εφαρμογή για την επιχείρησή του. Γενικά όταν φτιάχνω κάτι δεν το πολυψάχνω μετά διότι πάνω κάτω ήδη υπάρχουν όλα, οπότε απλά φτιάχνω ότι ζητάνε, πληρώνομαι και αυτό ήταν. Αυτή την φορά όμως ο πελάτης δεν ήξερε σχεδόν καθόλου τι είναι αυτό που θέλει και όταν μου είπε πολύ στο περίπου τι θέλει να κάνει εμένα το μυαλό μου γέννησε πολλές ιδέες και για να μην τα πολυλογώ πλέον μετά από μήνες δουλειάς έχω ολοκληρώσει μια πολυσύνθετη και με πολλές δυνατότητες εφαρμογή. Επειδή είναι κάτι που δεν υπάρχει ακόμα πουθενά αλλού και αφορά πολύ συγκεκριμένο είδος επιχειρήσεων που θα τους πήγαινε σε άλλο level η χρήση αυτής της εφαρμογής, σκέφτηκα πως θα μπορώ να το εκμεταλλευτώ εμπορικά καλύτερα στο μέλλον, αλλά και να μην το κάνω και πάλι θα ήθελα να το κατοχυρώσω γιατί δεν θα ήθελα να το δει κάποιος έτοιμο και απλά να το φτιάξει και να εκμεταλλευτεί μετά τις δικές μου ιδέες. Αρχικά θέλω να ρωτήσω, είναι ηθικά σωστό εφόσον ο πελάτης μου ζήτησε να του φτιάξω κάτι, εγώ να κρατήσω τα δικαιώματα της εφαρμογής; Αλλά από την άλλη σκέφτομαι πως άλλο η χρήση μιας εφαρμογής και άλλο τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, σωστά; Επίσης το ότι ο πελάτης δεν ήξερε καν τι ακριβώς θέλει και στην ουσία εγώ ξεκίνησα να του λέω τις ιδέες που είχα, αυτομάτως δεν σημαίνει πως δεν του ανήκει και η ιδέα; 
Με ποιόν τρόπο μπορεί κανείς να κατοχυρώσει στην Ελλάδα μια εφαρμογή; Γνωρίζει κανείς πληροφορίες;

Νομίζω ότι ο φίλος Archer σου τα είπε ήδη αρκετά καλά, ειδικά συγκριτικά με την συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων εδώ πέρα.

Σε συνέχεια της προτροπής του να απευθυνθείς σε IP/patent attorney, από προσωπική εμπειρία (από την εταιρία που εργάζομαι) - και τελείως ενδεικτικά - προτείνω να ρίξεις μια αρχική ματιά εδώ: https://www.abelimray.com/ Είναι πολύ καλοί σε αυτόν τον τομέα και όπως καταλαβαίνεις και εσύ, το καλύτερο είναι να απευθυνθείς σε ειδικούς επαγγελματίες για πιο σωστές απαντήσεις. 

Επεξ/σία από Feregorn
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Η εφαρμογή ανήκει σε αυτόν που την ζήτησε έστω και περιληπτικά και χωρίς να έχει ιδέα προγραμματισμού. Εσύ τι ζητάς να προστατέψεις?

Εάν ήσουν υπάλληλος του θα σκεφτόσουν να το βγάλεις στην αγορά για λογαριασμό σου? 

Φαντάζομαι ότι αυτό που έκανες εσύ στην επιχείρησή του αντιπροσωπεύει  ένα μικρό ποσοστό και δεν είναι το κρίσιμο για την υπαρξη της, και μπορεί να το ξαναπαραγγείλει από αλλου και να το πάρει και καλύτερο και πιο σύντομα. (το έχω δει να συμβαίνει) Από την άλλη εσύ μπορείς να πας σε έναν ανταγωνιστή του και να του προσφέρεις αυτό που εκείνος  σκέφτηκε και εσυ υλοποίησες. Μάλλον εκείνος πρεπει να προστατευτεί από εσένα για να μην τον φτάσει ο ανταγωνισμός. 

Αν στην πορεία της υπολοποίησης οι ιδέες σου, οι οποίες φαντάζομαι ότι απορρέουν από τις γνώσεις σου βελτίωσαν το τελικό προιόν (υπάρχει τέτοιο?) αυτές φυσικά θα πρεπει να τις πληρωθείς εφαπαξ ή καλύτερα για τους δυό σας σαν ποσοστό επί των πωλήσεων. Το ότι σε απασχολεί δείχνει ότι μέσα σου καταλαβαίνεις ότι αυτο που έφτιαξες δεν σου ανήκει μια και η ιδέα ήταν άλλου και έχεις πληρωθεί. 

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
49 λεπτά πριν, dkstopo είπε

Η εφαρμογή ανήκει σε αυτόν που την ζήτησε έστω και περιληπτικά και χωρίς να έχει ιδέα προγραμματισμού. Εσύ τι ζητάς να προστατέψεις?

Εάν ήσουν υπάλληλος του θα σκεφτόσουν να το βγάλεις στην αγορά για λογαριασμό σου? 

Φαντάζομαι ότι αυτό που έκανες εσύ στην επιχείρησή του αντιπροσωπεύει  ένα μικρό ποσοστό και δεν είναι το κρίσιμο για την υπαρξη της, και μπορεί να το ξαναπαραγγείλει από αλλου και να το πάρει και καλύτερο και πιο σύντομα. (το έχω δει να συμβαίνει) Από την άλλη εσύ μπορείς να πας σε έναν ανταγωνιστή του και να του προσφέρεις αυτό που εκείνος  σκέφτηκε και εσυ υλοποίησες. Μάλλον εκείνος πρεπει να προστατευτεί από εσένα για να μην τον φτάσει ο ανταγωνισμός. 

Αν στην πορεία της υπολοποίησης οι ιδέες σου, οι οποίες φαντάζομαι ότι απορρέουν από τις γνώσεις σου βελτίωσαν το τελικό προιόν (υπάρχει τέτοιο?) αυτές φυσικά θα πρεπει να τις πληρωθείς εφαπαξ ή καλύτερα για τους δυό σας σαν ποσοστό επί των πωλήσεων. Το ότι σε απασχολεί δείχνει ότι μέσα σου καταλαβαίνεις ότι αυτο που έφτιαξες δεν σου ανήκει μια και η ιδέα ήταν άλλου και έχεις πληρωθεί. 

Όχι δεν πιστεύω ότι ανήκει σε αυτόν διότι όπως είπα εξ αρχής δεν υπήρξε καμία συμφωνία ώστε η εφαρμογή να φτιαχτεί κάτω από την δική του επωνυμία. Σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας προγραμμάτων υπολογιστών, δικαιούχος της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το πρόσωπο του οποίου το όνομα ή η επωνυμία εμφανίζεται πάνω στο έργο. Και η επωνυμία που εκδόθηκε η εφαρμογή είναι της εταιρίας μου. Γιαυτό και κάνω αυτή την συζήτηση εδώ. Το ότι με απασχολεί έχει να κάνει με το ότι δεν θα μου άρεσε να το δει μετά αλλού ο πελάτης. Και δεν θα μου άρεσε σε προσωπικό επίπεδο όχι επειδή θα είναι παράνομο αυτό με κάποιο τρόπο. Γιαυτό και θα το διαφοροποιήσω. Σε όλες τις περιπτώσει αυτό είναι κάτι που δεν θα γίνει νωρίτερα από ένα χρόνο από τώρα για πρακτικούς λόγους. Και σε όλες τις περιπτώσεις, για διάφορους λόγους ο πελάτης αυτός θα διατηρεί έτσι κι αλλιώς πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Τέλος πάντων αυτά είναι μεγάλες συζητήσεις που ξεφεύγουν από το αρχικό θέμα συζήτησης.

Δημοσ.

Τον κώδικα μπορείς να τον πατεντάρεις (αν χρησιμοποιείς open source βιβλιοθήκες πρέπει να δημοσιεύσεις τυχών αλλαγές που έχεις κάνει σε αυτές), την εφαρμογή με την έννοια της ιδέας όχι

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

επειδή ο φόβος σου είναι

• να πάρει κάποιος την εφαρμογή
  • να την κάνει decompile
  • να αλλάξει λογότυπο ξέρω γω και
  • να την πουλήσει για δικιά του

έχεις μια λύση ουσιαστικά, να την κάνεις web app.

τώρα αν φοβάσαι ότι κάποιος θα αντιγράψει το flow δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Επεξ/σία από circadian
  • Like 1
Δημοσ.
17 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Εγω μια εφαρμογή πριν χρονια που δεν ηθελα να πηγαινω-έρχεται την εχα "συνδέσει" με ενα δικο μου σερβερ και καθε φορα που την έτρεχε ο καθε χρήστης αντάλλαζε user password και κάποια αλλα στοιχειά των win που ήταν εγκατεστημένη, το μειονέκτημα ηταν τοτε οτι οταν την τρεχει έπρεπε να υπάρχει ίντερνετ

Ετσι κι εγω.

Πριν καποια χρονια πουλουσα εφαρμογη η οποια εφτασε να εχει πολλους πελατες απο διαφορες χωρες. Ωστοσο, εκεινη την περιοδο υπηρχαν καποιοι Ινδοι τζαμπατζηδες που μεσα απο την δουλεια μου, πουλαγανε υπηρεσιες ή και το προγραμμα. Ετσι, με λιγα νευρα και αρκετη ωρα φορτωσα ενα update το οποιο αρχικα εκανε delete καθε προηγουμενη εκδοση που υπηρχε στο PC και κατεβαζε τη νεα εκδοση η οποια ειχε τρομερο obfuscation & HWID lock.

Απο την ημερα που περασα αυτο το update (μαζι με logs σε οποιαδηποτε κινηση καθε πελατη) ειτε ειχε ιντερνετ ο αλλος ή δεν ειχε, πρωτο πραγμα που γινοταν ελεγχος ηταν αν το HWID ισχυει με αυτα εχουν κατοχυρωθει στον σερβερ κατα την αγορα. Συγκεκριμενα επαιρνα ID απο CPU/Motherboard.

• Like 1
Δημοσ.

Πάντως επειδή σαν επαγγελματίας προγραμματιστής η δουλειά μου είναι να κόβω τα φτερά σε αυτούς που ενθουσιάζονται, να πω αυτό που είχε πει και ένας έλληνας developer από την silicon valley.

Η αξία μιας ιδέας είναι 0 δολλάρια.

Αξία έχει από τη στιγμή που θα φτάσει στην υλοποίηση, αν έχει κάποια.

• Like 2
Δημοσ.

Δεν μπορείς να κατοχυρώσεις τίποτα όλων όσα κάνει η εφαρμογή πάρα μόνο την εμπορική της ονομασία και ίσως το interface αυτής.Τι έφτιαξες δηλαδή το οποίο δεν έχουν ήδη φτιάξει άλλοι και θα τους απαγορεύσεις να το κάνουν στο μέλλον. Εφαρμογή πελατολογίου; εμπορικό πρόγραμμα; notification σε πελάτες επιχείρησης. Όλα υπάρχουν όλα αντίγραφονται αυτό που κατωχυρωνεις και είναι παράνομο για όποιον το χρησιμοποιεί είναι η ίδια σου ή εφαρμογή χωρίς κάποιος να έχει πληρώσει Δικαίωματα χρήσης αυτής. 

• Thanks 2
Δημοσ.

@JohnnyDragon  Από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα! Νομίζω ότι ακόμα κι αν κατοχυρώσεις την εφαρμογή, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα την εκμεταλλευτεί δίχως να σε ρωτήσει. Έχεις διάθεση και χρήμα να τρέχεις στα δικαστήρια; 

Μια ασφαλής λύση είναι ο obfuscator ή να τρέχεις την εφαρμογή σε δικό σου server και να την πουλάς με χρονοχρέωση παρέχοντας access σε όποιον θέλει να τη χρησιμοποιήσει. 

• Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Lasombra είπε

@JohnnyDragon  Από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα! Νομίζω ότι ακόμα κι αν κατοχυρώσεις την εφαρμογή, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα την εκμεταλλευτεί δίχως να σε ρωτήσει. Έχεις διάθεση και χρήμα να τρέχεις στα δικαστήρια; 

Μια ασφαλής λύση είναι ο obfuscator ή να τρέχεις την εφαρμογή σε δικό σου server και να την πουλάς με χρονοχρέωση παρέχοντας access σε όποιον θέλει να τη χρησιμοποιήσει. 

Εντωμεταξύ τον obfuscator τον πουλάνε τρίτα άτομα μέχρι και 200 δολλάρια.

Προφανώς σε άτομα που δεν κάθονται να κάνουν ούτε ένα google search.

LOL.

Δημοσ.
Στις 1/2/2020 στις 2:35 ΠΜ, JohnnyDragon είπε

Ένας πελάτης μου, ζήτησε να του φτιάξω μια εφαρμογή για την επιχείρησή του. Γενικά όταν φτιάχνω κάτι δεν το πολυψάχνω μετά διότι πάνω κάτω ήδη υπάρχουν όλα, οπότε απλά φτιάχνω ότι ζητάνε, πληρώνομαι και αυτό ήταν. Αυτή την φορά όμως ο πελάτης δεν ήξερε σχεδόν καθόλου τι είναι αυτό που θέλει και όταν μου είπε πολύ στο περίπου τι θέλει να κάνει εμένα το μυαλό μου γέννησε πολλές ιδέες και για να μην τα πολυλογώ πλέον μετά από μήνες δουλειάς έχω ολοκληρώσει μια πολυσύνθετη και με πολλές δυνατότητες εφαρμογή. Επειδή είναι κάτι που δεν υπάρχει ακόμα πουθενά αλλού και αφορά πολύ συγκεκριμένο είδος επιχειρήσεων που θα τους πήγαινε σε άλλο level η χρήση αυτής της εφαρμογής, σκέφτηκα πως θα μπορώ να το εκμεταλλευτώ εμπορικά καλύτερα στο μέλλον, αλλά και να μην το κάνω και πάλι θα ήθελα να το κατοχυρώσω γιατί δεν θα ήθελα να το δει κάποιος έτοιμο και απλά να το φτιάξει και να εκμεταλλευτεί μετά τις δικές μου ιδέες. Αρχικά θέλω να ρωτήσω, είναι ηθικά σωστό εφόσον ο πελάτης μου ζήτησε να του φτιάξω κάτι, εγώ να κρατήσω τα δικαιώματα της εφαρμογής; Αλλά από την άλλη σκέφτομαι πως άλλο η χρήση μιας εφαρμογής και άλλο τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, σωστά; Επίσης το ότι ο πελάτης δεν ήξερε καν τι ακριβώς θέλει και στην ουσία εγώ ξεκίνησα να του λέω τις ιδέες που είχα, αυτομάτως δεν σημαίνει πως δεν του ανήκει και η ιδέα; 
Με ποιόν τρόπο μπορεί κανείς να κατοχυρώσει στην Ελλάδα μια εφαρμογή; Γνωρίζει κανείς πληροφορίες;

Από τη στιγμή που το φτιάχνεις γι αυτόν, και εφόσον δεν είναι κανας άσχετος στην πιάτσα , η εφαρμογή ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ... Τι να κατοχυρώσεις?

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, skiabox είπε

Πάντως επειδή σαν επαγγελματίας προγραμματιστής η δουλειά μου είναι να κόβω τα φτερά σε αυτούς που ενθουσιάζονται, να πω αυτό που είχε πει και ένας έλληνας developer από την silicon valley.

Η αξία μιας ιδέας είναι 0 δολλάρια.

Αξία έχει από τη στιγμή που θα φτάσει στην υλοποίηση, αν έχει κάποια.

Συμφωνώ. Δεν μιλάω για ιδέες όμως.

3 ώρες πριν, cd2matheos είπε

Δεν μπορείς να κατοχυρώσεις τίποτα όλων όσα κάνει η εφαρμογή πάρα μόνο την εμπορική της ονομασία και ίσως το interface αυτής.Τι έφτιαξες δηλαδή το οποίο δεν έχουν ήδη φτιάξει άλλοι και θα τους απαγορεύσεις να το κάνουν στο μέλλον. Εφαρμογή πελατολογίου; εμπορικό πρόγραμμα; notification σε πελάτες επιχείρησης. Όλα υπάρχουν όλα αντίγραφονται αυτό που κατωχυρωνεις και είναι παράνομο για όποιον το χρησιμοποιεί είναι η ίδια σου ή εφαρμογή χωρίς κάποιος να έχει πληρώσει Δικαίωματα χρήσης αυτής. 

Το θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας ενός προγράμματος καλύπτεται από την Ελληνική νομοθεσία. Συνεπώς έστω αυτό μπορείς να το κατοχυρώσεις. Όπως είπα και κάπου στην αρχή, το συγκεκριμένο όχι δεν υπάρχει ήδη, ούτε κάτι παρόμοιο, γιαυτό και άρχισα να ενδιαφέρομαι για το πως μπορώ να το κατοχυρώσω. Όπως επίσης είπα, προφανώς κάποιος μπορεί να το αντιγράψει μετά. Αυτό που εξαρχής είπα είναι να κατοχυρώσω την εφαρμογή μου.  Άλλο το να φτιάξει κανείς μετά κάτι παρόμοιο και άλλο το να πάρει κάτι έτοιμο να το τροποποιήσει μερικώς και να το εκμεταλλευτεί μετά. Τέλος πάντων, δεν έχει και πολύ νόημα να στα γράφω αυτά τώρα από την στιγμή που μιλάμε για κάτι που δεν μοιράζομαι ώστε να έχουμε πραγματικό σημείο αναφοράς. Οπότε ας μείνουμε στην ουσία του θέματος

3 λεπτά πριν, DrLo είπε

Από τη στιγμή που το φτιάχνεις γι αυτόν, και εφόσον δεν είναι κανας άσχετος στην πιάτσα , η εφαρμογή ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ... Τι να κατοχυρώσεις?

Έχω ήδη απαντήσει σε αυτό λίγο πιο πάνω.

Επειδή νομίζω πως απλά επαναλαμβάνομαι με το να απαντάω τα ίδια σε όλους, θεωρώ πως όποιος άλλος θέλει να σχολιάσει επάνω σε κάτι που έχω πει καλό θα είναι να έχει διαβάσει πρώτα τι έχω ήδη γράψει για να μην γεμίζω το thread με τα ίδια και τα ίδια. Χωρίς παρεξήγηση πάντα, απλά για μην γεμίζει το thread άσκοπες απαντήσεις μου.

Επεξ/σία από JohnnyDragon
Δημοσ.
Στις 1/2/2020 στις 9:34 ΜΜ, JohnnyDragon είπε

Εξ αρχής ο πελάτης δεν ήξερε τι ακριβώς ήθελε. Δηλαδή δεν μου είπε "θέλω να μου φτιάξεις αυτό που θα κάνει αυτό κι αυτό". Μου είπε "δεν ξέρω ακριβώς τι και πως αλλά μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;" και επάνω στο ένα  που μου είπε αυτό του πρότεινα άλλα 10 που του άρεσαν και μου είπε "ξεκίνα". Τώρα στα είπα πολύ χοντροκομμένα αλλά κατάλαβες. Τώρα ναι πληρώθηκα για  να φτιάξω αυτό που εγώ πίστευα και όχι αυτό που μου ζητήθηκε. Διότι όπως είπα ο πελάτης το άφησε όλο επάνω μου. Εκτός από την πληρωμή τον άλλο μήνα που θα μπει σε λειτουργία η εφαρμογή στα παραρτήματα της επιχείρησης θα υπογράψει ετήσιο συμβόλαιο προκειμένου να κάνει χρήση της εφαρμογής και το οποίο φυσικά θα δεσμεύει και εμένα ως προς την υποστήριξη.
Τώρα ναι σε αυτό που λες, ότι δηλαδή αν το δει ο πελάτης μετά αλλού το σκέφτηκα και εγώ και δεν μου αρέσει σαν ιδέα. Αλλά σκέφτηκα πως θα μπορούσα εφόσον είναι δική μου δημιουργία να το "κλωνοποιήσω" και να το διαφοροποιήσω με άλλο όνομα και interface, να του προσθέσω και κάποιες εξτρά λειτουργίες και να το κυκλοφορήσω με την μορφή cloud με membership, οπότε και θα είναι σε συνεχή εξέλιξη.

Δεν έχει σημασία αν ήξερε ή όχι τι ήθελε.

Έχει βέβαια σημασία αν αγόρασε αυτό που έφτιαξες ή απλά το δικαίωμα να το χρησιμοποιει.

Επειδή από ότι καταλαβαίνω μπορεί να μην είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά και πιθανό να μη το έχει κατοχυρώσει στη συμφωνία σας δες πρώτα τι ακριβώς του πούλησες.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, DrLo είπε

Δεν έχει σημασία αν ήξερε ή όχι τι ήθελε.

Έχει βέβαια σημασία αν αγόρασε αυτό που έφτιαξες ή απλά το δικαίωμα να το χρησιμοποιει.

Επειδή από ότι καταλαβαίνω μπορεί να μην είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά και πιθανό να μη το έχει κατοχυρώσει στη συμφωνία σας δες πρώτα τι ακριβώς του πούλησες.

Σου κάνω επικόλληση τι είχα γράψει πιο πάνω
δεν ανήκει σε αυτόν διότι όπως είπα εξ αρχής δεν υπήρξε καμία συμφωνία ώστε η εφαρμογή να φτιαχτεί κάτω από την δική του επωνυμία. Σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας προγραμμάτων υπολογιστών, δικαιούχος της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το πρόσωπο του οποίου το όνομα ή η επωνυμία εμφανίζεται πάνω στο έργο. Και η επωνυμία που εκδόθηκε η εφαρμογή είναι της εταιρίας μου.

Επίσης ο πελάτης θα κάνει χρήση της εφαρμογής με ετήσιο συμβόλαιο επ' αμοιβής. Από εκεί και πέρα επειδή η "πνευματική ιδιοκτησία" είναι κάτι που στα προγράμματα είναι λίγο δύσκολο να αποδειχθεί (παρόλο που ο νόμος το καλύπτει), ρώτησα εδώ μήπως κάποιος το έχει ήδη περάσει και ξέρει να προτείνει 1-2 πράγματα. Όπως και έγινε από κάποιους και τους ευχαριστώ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...