Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Που είναι ο περίφημος (Στέφανος?) τύπος με την αντισεισμική πατέντα του. Να σε βοηθήσει με τα της γραφειοκρατιας... 

• Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, Sabeas είπε

"μεγαλε", τωρα που και καποιος που το εχει ξαναπερασει ολο αυτο σου ειπε το προφανες που ειναι να απευθυνθεις σε επαγγελματια δικηγορο και συμβολαιογραφο και να ψαξεις στα αγγλικα how to patent your app, ελπιζω να καταλαβες οτι η απαντηση μου ακομα κι αν σου στραβοκατσε ηταν σωστη. Το υφακι εσυ το εχεις, προσεξε το λιγο για δικο σου καλο. 

Καλα ο ανθρωπος κουβεντα θελει να κανει, εσενα οτιδηποτε σε απασχολει δεν το συζητας με κανεναν, ειτε να παρεις μια γνωμη η να ακουσεις κατι διαφορετικο ; Μια χαρα ενδιαφερον θεμα ειναι, να συζητηθει λιγο και το δικαιο πληροφορικης.

Βεβαια με τετοιες απαντησεις για πιτσιρικας φαινεσαι, επομενως εξ αρχης δεν χρειαζοταν να ασχοληθει ο TS μαζι σου.

• Like 4
Δημοσ.
6 ώρες πριν, Dinos_12345 είπε

Το OpenOffice δεν είναι το ίδιο γιατί είναι κλειστός ο κώδικας του MS office και ο μόνος τρόπος να δούνε ακριβώς τι κάνει, είναι reverse engineering ή να το γράψουν από την αρχή όπως νομίζουν. Δεν υπάρχει κατοχύρωση ιδέας εφαρμογής, αν υπήρχε, πολλές εφαρμογές που ξέρουμε δεν θα είχαν δημιουργηθεί καν.

Απλά κάντο, βγάλτο έξω και βλέπεις. Αν κάποιος βάλει κόπο και χρήμα στο να σε αντιγράψει, τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αλλά συνήθως αν ζητάς λογική τιμή, αυτός που θέλει να το αγοράσει, θα το αγοράσει γιατί θα του λύσει τα χέρια και γιατί δεν συμφέρει να το φτιάξει από την αρχή.

Από τα λίγα που ξέρω, το reverse engineering στον προγραμματισμό δεν μπορεί να εφαρμοστεί 100% σε όλες τις γλώσσες και η επιτυχία του εξαρτάται και από την πολυπλοκοτητα της εφαρμογής. Γενικά για να το καταφέρει κάποιος σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να είναι τσακαλος. 

3 ώρες πριν, archer100 είπε

Το είχα ψαξει παρα πολυ όταν ηθελα να κατοχυρωσω μια ιδεα για μια παραλλαγη ενος γνωστου παιχνιδιου που ηθελα να λανσαρω μεσω νεας ιστοσελιδας. Δηλαδη ηθελα να κατοχυρωσω την ιδεα και να μπορουν οι χρηστες να παιζουν μεσω μιας ιστοσελιδας που θα εφτιαχνα. Ηταν πολυ ευκολο να κλαπει και να αντιγραφει απο ειδοξους ανταγωνιστες, που ενδεχομενως να εφτιαχναν και καλυτερη ιστοσελιδα απο τη δικη μου.

Λοιπον το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να γραψεις ολη την ιδεα σου (αναλυτικη περιγραφη, κωδικα, screenshot εφαρμογης και γενικα οσο πιο πολλα μπορεις). Το να τα καταθεσεις σε συμβολαιογραφο, θα σημαινει οτι την ταδε ημερομηνια εσυ ειχες ηδη συλλαβει και υλοποιησει την ιδεα. Αυτο θα σου χρειαστει σε περιπτωση που πας στα δικαστηρια με καποιον που θα υπερασπιζεται οτι το σκεφτηκε πριν απο εσενα. Μεχρι εκει ομως. Αλλη χρησιμοτητα δεν θα εχει. Επισης μπορεις να στειλιες email στον εαυτο σου με ολα αυτα, ως αποδειξη ημερομηνιας, η/και να τα αποθηκευσεις σε καποιο cloud.

Το σημαντικοτερο ομως ειναι η κατοχυρωση πατεντας. Για την Ελλαδα αρμοδιος ειναι ο Ο.Β.Ι. 

Γενικα να ξερεις οτι οι ιδεες για μια εφαρμογη δεν πατενταρονται, αλλα πατενταρεται η υλοποιηση της εφαρμογης, δηλαδη η ιδια η εφαρμογη. 

Ωστοσο εχε υποψη οτι με τις πατεντες ειναι μεγαλο το χαος και δε θα βγαλεις ακρη. Ακομη και αν βγαλεις πατεντα στην Ελλαδα, μπορει να ανοιξει καποιος εταιρια στην Κυπρο η τη Βουλγαρια η την Αιτη και να πουλαει την εφαρμογη απο εκει. Θα πρεπει να βγαλεις ξεχωριστες πατεντες για καθε κρατος και να τους κυνηγησεις νομικα στην εδρα τους, που καταλαβαινεις ποσο δυσκολο ειναι. Επιπλεον το κοστος εινια μεγαλο, οσο και οι χρονοι αναμονης. 

Ενα αλλο ζητημα ειναι το εμπορικο σημα, τα trademarks. Αν η εφαρμογη ειναι κατι συγκεκριμενο με χτυπητο ονομα, πχ "εκτυπωτης πυριτιου" (λεμε τωρα) πιθανο να μπορεις να το κατοχυρωσεις ωστε να μη μπορει αλλος να χρησιμοποιησει τις ιδιες λεξεις. Αυτη η κατοχυρωση ειναι γρηγορη και φθηνη.

Τελος, υπαρχει το συμφωνητικο εμπιστευτικοτητας, δηαδη να παρουσιαζεις το προιον σου σε 3-4 μεγαλες εταιριες διαδοχικα, αλλα να τους βαζεις να υπογραψουν οτι δε θα διαρευσουν καμια πληροφορια για την εφαρμογη. Και αυτο φυσικα πρακτικα ειναι αδυναμο να σε διασφαλισει. Θα μπορουσε να δουλεψει μονο αν ηταν μια η εταιρια και 1-2 τα προσωπα που μιλουσες. 

Επισης, καλο ειναι να κρατησεις αντιγραφο απο τωρινες αναζητησεις στο google που βγαζουν μηδενικα αποτελεσματα για την εφαρμογη σου, που σημαινει οτι αν στο μελλον πλημμυρισει η αγορα απο τετοιες, μπορεις να αποδειξεις οτι το προιον ηταν ανυπαρκτο στις 1.2.2020 και οτι χαρις στις δικες σου κινησεις προωθηθηκε.

Γενικα ολα αυτα, θα δουλεψουν υπερ σου αν ποτε πας δικαστικα. 

Πολλοι φτιαχνουν πατεντες με κυριο στοχο οχι να βγαλουν λεφτα μεσα απο το προιον, αλλα να βγαλουν λεφτα απο δικαστικη αποζημιωση που θα καταλογιστει σε μια μεγαλη εταιρια που θα χρησιμοποιησει το προιον χωρις την αδεια τους.

Φυσικα το καλυτερο απο ολα ειναι να πουλησεις εσυ το προιον σε μια μεγαλη εταιρια και να παρεις ενα εφαπαξ ποσο, αλλα και royalties (πχ ετησιο ποσοστο επι των κερδων για τα επομενα 10-15 χρονια, η κατι παρομοιο)

Κλεινοντας να πω οτι ειναι μεγαλο το ψαξιμο, τεραστια η αβεβαιοτητα, και ελαχιστοι οι γνωστες. Μην περιμενεις να βρεις δικηγορους, προγραμματιστες η υπαλληλους υπηρεσιων που να σου λυσουν τα προβληματα σου. Μονος σου πρεπει να διαβεις αυτο το δυσκολο το δρομο, και δυστυχως χωρις να μπορεις να μιλησεις με κανεναν.

Σε καθε περπτωση καλη τυχη γιατι θα τη χρειαστεις!

Εδω το σαιτ του ΟΒΙ

http://www.obi.gr/el/

Εδω το βρετανικο patent office

https://www.gov.uk/apply-for-a-patent

Εδω το Ευρωπαικο:

https://www.epo.org/index.html

Το καλο με τις πατεντες ειναι πως αν κατοχυρωσεις σε ενα μερος του πλανητη, τοτε παιρνεις δικαιωμα και προτεραιοτητα για κατοχυρωση και στα υπολοιπα. Πχ αν κατοχυρωσεις εσυ στην Ευρωπη σημερα, και εγω κατοχυρωσω στην Αμερικη το καλοκαιρι, θα μπορεις εσυ να ακυρωσεις τη δικη μου πατεντα, βγαζοντας εσυ δικη σου. Επισης ενα αλλο καλο ειναι οτι με το που καταθετεις αιτηση (παιρνει χρονο η εγκριση) κατοχυρωνεις ημερομηνια, δηλαδη αν αργοτερα εγκριθει η πατεντα, θα μετραει η ημερομηνια της αιτησης και οχι της εγκρισης. Δηλαδη αν καταθεσω εγω τον Μαρτιο και εσυ σημερα και η δικη μου εγκριθει τον Ιουνιο αλλα η δικη σου τον Σεπτεμβριο, θα μετραει η δικη σου.

Αν ειναι καλο προιον με παγκοσμια χρηση, θα ξεκινουσα με το UK patent office που ειναι πολυ βολικο και ευκολο (αιτηση μεσα σε μιση ωρα μεσω της πλατφορμας τους) και σχετικα φθηνη (με κανα 300 ευρω καθαριζεις με την αιτηση) 

Αυτο, για να μπορεις μετα να εισαι πιο σιγουρος πως κυνηγας τα δικαιωματα πατεντας και αν καποιος σε κλεψει θα μπορεις να τους κυνηγησεις.

Κανε και ενα τηλεφωνο στον ΟΒΙ τη Δευτερα να σου πουν αν μπορεις να κατοχυρωσεις μεσω αυτων η οχι. Γενικα ειναι κοστοβορα και χρονοβορα η διαδικασια, τουλαχιστον ηταν πριν μερικα χρονια, δεν ξερω αν αλλαξε. Ειναι πιο πολυ για προιοντα τεραστιων βιομηχανιων και οχι τοσο για απλους μικροεφευρετες

Τελος αν κοιταξεις για Αγγλια η Ευρωπη, ψαξε στο Linkedin η στο google για patent attorneys, ειναι ειδικοι στις πατεντες που μπορουν αν σε καθοδηγησουν

Είσαι σίγουρος ότι η κατοχύρωση πατέντας σε μια χώρα ακυρώνει και εμποδίζει έναν άλλον να κατοχυρώσει κατι ακριβώς ίδιο σε άλλη χώρα; Εγω γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αν θες να έχει παγκόσμια ισχύ η πατέντα σου τότε πρέπει να αποτανθεις σε έναν διεθνή φορέα και φυσικά να πληρώσεις πολύ περισσότερα χρήματα, υπάρχει και φορέας για επίπεδο ηπείρου π.χ Ευρώπη. 

Δημοσ.

Προσωπικά πριν οποιαδήποτε κίνηση θα εξακρίβωνα ότι ο πελάτης που σου ζήτησε την εφαρμογή δεν θα έχει κάποια αξίωση. Επειδή δεν το έχεις διευκρινίσει και απλά είπες ότι η συμφωνία ήταν για "ετήσια χρήση με πληρωμή", τι εννοείς με αυτό; Δεν του ζήτησες Χ ποσό για να φτιάξεις την εφαρμογή; Υπήρξε συμφωνητικό μεταξύ σας ότι αυτό το Χ ποσό αφορούσε μόνο το εκτελέσιμο πρόγραμμα και όχι τον πηγαίο κώδικα;

Για παράδειγμα ως μισθωτός σε μια εταιρεία, ο κώδικας που γράφεις ανήκει στην εταιρεία. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις και χώρες, ισχύει ακόμα και για πράγματα που φτιάχνεις εκτός ωραρίου. Ναι ακούγεται τραγικό, αλλά δυστυχώς ισχύει, ειδικά σε Αμερική. Προφανώς εδώ δεν είσαι μισθωτός, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι προϊόν οικονομικής συμφωνίας και σίγουρα ο πελάτης θα έχει emails κτλ (αν όχι και πληρωμές σε τράπεζα) που αποδεικνύει ότι σε πλήρωσε για αυτό. Δεν ξέρω τον νόμο, απλά θεωρώ ότι πρέπει να είσαι σίγουρος αρχικά για αυτό, γιατί εφόσον η εφαρμογή αφορά συγκεκριμένο κλάδο, όταν αρχίσεις να την πουλάς σε αυτόν τον κλάδο θα το πάρει χαμπάρι και ο πελάτης. Και αν αυτός θεωρεί ότι βγάζεις λεφτά στην πλάτη του μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα.

• Like 1
Δημοσ.

Έχετε ακούσει περίπτωση που μια πατέντα εμπόδισε κάποιον άλλον να φτιάξει εφαρμογή αντίστοιχης λειτουργικότητας; Εκτός αν μιλάμε για πολυεθνική που μπορεί να ξοδέψει εκατομύρια σε δικαστήρια για να ψάχνει την τεχνική νομική λεπτομέρεια της λεπτομέρειας και πάλι δεν θα μπορεί να στηριχτεί σε γενικότητες. Σαν ιδιώτης μπορείς με λογικά νομικά έξοδα να φτιάξεις ένα συμβόλαιο για να σε καλύπτει τι πουλάς ακριβώς όταν πουλάς μια άδεια σε έναν πελάτη, να κατοχυρώσεις τα trademarks της εφαρμογής σου και ίσως πρακτικά να μπορείς να κυνηγήσεις κάποιον με λογικό κόστος αν σιγουρευτείς ότι έχει πάρει ολόκληρα κομμάτια δικού σου κώδικα και τα χρησιμοποιεί. Και φυσικά πρέπει να προσέξεις και το ανάποδο, ότι όποια τεχνολογία χρησιμοποιείς στην εφαρμογή σου έχεις την άδεια να την χρησιμοποιήσεις σε εμπορικό προϊόν χωρίς προβλήματα. Οι ειδικοί θα σε βοηθήσουν να μην την πατήσεις σε τέτοια θέματα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

Είσαι σίγουρος ότι η κατοχύρωση πατέντας σε μια χώρα ακυρώνει και εμποδίζει έναν άλλον να κατοχυρώσει κατι ακριβώς ίδιο σε άλλη χώρα; Εγω γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αν θες να έχει παγκόσμια ισχύ η πατέντα σου τότε πρέπει να αποτανθεις σε έναν διεθνή φορέα και φυσικά να πληρώσεις πολύ περισσότερα χρήματα, υπάρχει και φορέας για επίπεδο ηπείρου π.χ Ευρώπη. 

Ναι, αν κατοχυρωσεις πατεντα σε καποια χωρα, εχεις δικαιωμα να την επεκτεινεις και σε αλλες χωρες, με ημερομηνια κατοχυρωσης αυτην που ειχες στην πρωτη χωρα. Αυτο ειναι και το νοημα της ευρεσιτεχνιας, δηλαδη οτι εισαι ο πρωτος ανθρωπος στον πλανητη που επινοησε κατι. 

Ωστοσο εχεις ενα χρονικο περιθωριο μεσα στο οποιο πρεπει να αιτηθεις πατεντα σε αλλες χωρες. Δες λεπτομερειες εδω:

https://www.stopfakes.gov/article?id=Is-My-US-Patent-Good-in-Other-Countries

Για παραδειγμα, αν κατοχυρωσω εγω το μυθιστορημα "Ο Αλχημιστης" στην Ελλαδα ως δικης μου επινοησης, ο συγγραφεας η ο δικαιουχος των δικαιωματων του βιβλιου μπορει να ακυρωσει την πατεντα μου, κανοντας χρηση της πατεντας που εχει απο αλλες χωρες.

Με τις εφαρμογες ομως και τον κωδικα γινεται ενας χαμος και ειναι πολυ πιο θολο το τοπιο. 

Κατι αλλο πολυ σημαντικο ειναι μεχρι ποιο βαθμο μπορει η πατεντα σου να αποτρεψει να φτιαχτει κατι παρομοιο. 

Πχ μπορει ο ανταγωνιστης να το φτιαξει λιγο διαφορετικα και να ισχυριστει οτι δεν ειναι ακριβως ιδιο και τα δικαστηρια να το αποδεχτουν. 

Αν δεν ειναι κατι ιδιαιτερα πρωτοτυπο, ειναι δυσκολο να αντιμετωπιστουν τετοιες κλοπες.

Δεν ειναι βιβλιο που εχει 300 σελιδες μοναδικοτητας χαρακτηρων, τοπιων, διαλογων, κλπ που ειναι αδιαμφισβητη η διαφορετικοτητα του 

Ο καλυτερος τροπος για να πλουτισεις απο μια καινουργια επινοηση, ειναι να την προωθησεις ταχιστα, αιφνιδιαζοντας τους ανταγωνιστες, ωστε μεχρι να εχει αντιγραφει, εσυ να εχεις βγαλει σημαντικα κερδη. Σε δευτερη φαση, μπορεις να διεκδικησεις δικαστικα η εξωδικαστικα απο τους ανταγωνιστες σου

Ενας ενας τροπος ειναι να πουλησεις την ιδεα σου σε μια πολυ μεγαλη εταιρια (αυτο γινεται συνηθως) αφου αυτη θα εχει ηδη ετοιμο πελατολογιο και μπορει ευκολα να χρησιμοποιηθει το προιον σου. Πχ αν ανακαλυψεις ενα νεο φαρμακο, καλυτερα να το πουλησεις στη Novartis παρα να κατσεις να φτιαξεις φαρμακευτικη εταιρια απο το μηδεν. 

Επεξ/σία από archer100
  • Like 2
Δημοσ.

Εγω μια εφαρμογή πριν χρονια που δεν ηθελα να πηγαινω-έρχεται την εχα "συνδέσει" με ενα δικο μου σερβερ και καθε φορα που την έτρεχε ο καθε χρήστης αντάλλαζε user password και κάποια αλλα στοιχειά των win που ήταν εγκατεστημένη, το μειονέκτημα ηταν τοτε οτι οταν την τρεχει έπρεπε να υπάρχει ίντερνετ

• Like 1
Δημοσ.

λοιπον αντε παλι:

Δεν μππρεις να κανείς πατέντα μια εφαρμογη και τις λειτουργίες της.

Το καλύτερο που θα μπορούσες να κανείς είναι να δεις τι από την εφαρμογή σου μπορεί να γινει πατέντα.

μπορώ να δω την εφαρμογή σου και να κάνω την ιδια , με τις ιδιες λειτουργίες και απλος να την εχω με αλλο όνομα καο logo και δεν μπορείς να κανεις τπτ.

Αυτο δεν στο λέω με κακιά απλώς βλέπω οτι αρκετοι γραψαν πράγματα που δεν ισχύουν και για να προλαβω μερικούς, εχω ασχοληθεί με πατέντα μέσω τις εταιριας μου.

Οσο για τον πελατη σου , φανταζομαι δεν του εδωσες τον κωδικα εται;

κανε του ενα συμβολαιο που θα λεει οτι του δινεις license για την χρηση του app μονο και οτι τα δικαιωματα ανοικουν σε σενα.

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, spahar είπε

Προσωπικά πριν οποιαδήποτε κίνηση θα εξακρίβωνα ότι ο πελάτης που σου ζήτησε την εφαρμογή δεν θα έχει κάποια αξίωση. Επειδή δεν το έχεις διευκρινίσει και απλά είπες ότι η συμφωνία ήταν για "ετήσια χρήση με πληρωμή", τι εννοείς με αυτό; Δεν του ζήτησες Χ ποσό για να φτιάξεις την εφαρμογή; Υπήρξε συμφωνητικό μεταξύ σας ότι αυτό το Χ ποσό αφορούσε μόνο το εκτελέσιμο πρόγραμμα και όχι τον πηγαίο κώδικα;

Για παράδειγμα ως μισθωτός σε μια εταιρεία, ο κώδικας που γράφεις ανήκει στην εταιρεία. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις και χώρες, ισχύει ακόμα και για πράγματα που φτιάχνεις εκτός ωραρίου. Ναι ακούγεται τραγικό, αλλά δυστυχώς ισχύει, ειδικά σε Αμερική. Προφανώς εδώ δεν είσαι μισθωτός, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι προϊόν οικονομικής συμφωνίας και σίγουρα ο πελάτης θα έχει emails κτλ (αν όχι και πληρωμές σε τράπεζα) που αποδεικνύει ότι σε πλήρωσε για αυτό. Δεν ξέρω τον νόμο, απλά θεωρώ ότι πρέπει να είσαι σίγουρος αρχικά για αυτό, γιατί εφόσον η εφαρμογή αφορά συγκεκριμένο κλάδο, όταν αρχίσεις να την πουλάς σε αυτόν τον κλάδο θα το πάρει χαμπάρι και ο πελάτης. Και αν αυτός θεωρεί ότι βγάζεις λεφτά στην πλάτη του μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα.

Εξ αρχής ο πελάτης δεν ήξερε τι ακριβώς ήθελε. Δηλαδή δεν μου είπε "θέλω να μου φτιάξεις αυτό που θα κάνει αυτό κι αυτό". Μου είπε "δεν ξέρω ακριβώς τι και πως αλλά μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;" και επάνω στο ένα  που μου είπε αυτό του πρότεινα άλλα 10 που του άρεσαν και μου είπε "ξεκίνα". Τώρα στα είπα πολύ χοντροκομμένα αλλά κατάλαβες. Τώρα ναι πληρώθηκα για  να φτιάξω αυτό που εγώ πίστευα και όχι αυτό που μου ζητήθηκε. Διότι όπως είπα ο πελάτης το άφησε όλο επάνω μου. Εκτός από την πληρωμή τον άλλο μήνα που θα μπει σε λειτουργία η εφαρμογή στα παραρτήματα της επιχείρησης θα υπογράψει ετήσιο συμβόλαιο προκειμένου να κάνει χρήση της εφαρμογής και το οποίο φυσικά θα δεσμεύει και εμένα ως προς την υποστήριξη.
Τώρα ναι σε αυτό που λες, ότι δηλαδή αν το δει ο πελάτης μετά αλλού το σκέφτηκα και εγώ και δεν μου αρέσει σαν ιδέα. Αλλά σκέφτηκα πως θα μπορούσα εφόσον είναι δική μου δημιουργία να το "κλωνοποιήσω" και να το διαφοροποιήσω με άλλο όνομα και interface, να του προσθέσω και κάποιες εξτρά λειτουργίες και να το κυκλοφορήσω με την μορφή cloud με membership, οπότε και θα είναι σε συνεχή εξέλιξη.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Το θεμα δεν ειναι η κατοχύρωση αλλα πως θα προστατέψεις την ιδια την εφαρμογή να μην την πουλήσει αυτός στον οποιο την πούλησες εσυ.

Μιας και κοιτούσα πριν λίγο για javascript obfuscator κατάλαβα ότι πολλοί πουλάνε πράγματα που άλλοι τα έχουν open source (πιθανότατα το ίδιο θα είναι).

2 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Εγω μια εφαρμογή πριν χρονια που δεν ηθελα να πηγαινω-έρχεται την εχα "συνδέσει" με ενα δικο μου σερβερ και καθε φορα που την έτρεχε ο καθε χρήστης αντάλλαζε user password και κάποια αλλα στοιχειά των win που ήταν εγκατεστημένη, το μειονέκτημα ηταν τοτε οτι οταν την τρεχει έπρεπε να υπάρχει ίντερνετ

Εδώ (https://obfuscator.io/) ένα από τα κλειδιά είναι και το domain name.

Δηλαδή συνδέεις τον κώδικα να μπορεί να τρέχει μόνο σε συγκεκριμμένο domain.

• Thanks 1
Δημοσ.

Γιατί όλα αυτά μου θυμίζουν την ταινία του Facebook.

Επι της ουσίας...αν πιστεύεις ότι ο πελάτης αδυνατεί να συλλάβει την ολοκληρωμένη ιδέα όπως την "συνέλαβες" εσύ τότε προχωράς ακάθεκτος...βγαίνεις στην πιάτσα και ότι πιάσεις...

Τώρα για αντιγραφές - κλοπές και πάει λέγοντας...αυτά είναι πεδίο μάχης...προστατεύεις τον κώδικα όσο μπορείς περισσότερο...και προσπαθείς να είσαι πάντα 1 βήμα μπροστά απο τον ανταγωνισμό....η συγγραφή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος  δεν είναι εύκολη υπόθεση...ακόμα και αν κάνεις reverse 1 κώδικα μέχρι να φτάσεις στην Ιθάκη μπορεί να είναι αργά.

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, skiabox είπε

Μιας και κοιτούσα πριν λίγο για javascript obfuscator κατάλαβα ότι πολλοί πουλάνε πράγματα που άλλοι τα έχουν open source (πιθανότατα το ίδιο θα είναι).

Εδώ (https://obfuscator.io/) ένα από τα κλειδιά είναι και το domain name.

Δηλαδή συνδέεις τον κώδικα να μπορεί να τρέχει μόνο σε συγκεκριμμένο domain.

Θα το ψάξω! σε ευχαριστώ.

7 λεπτά πριν, masteripper είπε

Γιατί όλα αυτά μου θυμίζουν την ταινία του Facebook.

Επι της ουσίας...αν πιστεύεις ότι ο πελάτης αδυνατεί να συλλάβει την ολοκληρωμένη ιδέα όπως την "συνέλαβες" εσύ τότε προχωράς ακάθεκτος...βγαίνεις στην πιάτσα και ότι πιάσεις...

Τώρα για αντιγραφές - κλοπές και πάει λέγοντας...αυτά είναι πεδίο μάχης...προστατεύεις τον κώδικα όσο μπορείς περισσότερο...και προσπαθείς να είσαι πάντα 1 βήμα μπροστά απο τον ανταγωνισμό....η συγγραφή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος  δεν είναι εύκολη υπόθεση...ακόμα και αν κάνεις reverse 1 κώδικα μέχρι να φτάσεις στην Ιθάκη μπορεί να είναι αργά.

Σίγουρα υπάρχει τρόπος από την στιγμή που υπάρχει και νόμος ως προς τα πνευματικά δικαιώματα τουλάχιστον των προγραμμάτων. Δεν είπα ποτέ ότι ο πελάτης αδυνατεί να συλλάβει την ολοκληρωμένη ιδέα. Είπα ότι δεν ήξερε τι ήθελε. Αυτό που έφτιαξα μια χαρά μπορεί να το καταλάβει, πανέξυπνος και δραστήριος είναι ο άνθρωπος, απλά αυτό που είπα είναι ότι εξ αρχής δεν ήξερε ακριβώς τι θέλει. Πως να στο εξηγήσω, σαν να σου λέω εγώ ότι θέλω να μου φτιάξεις κάτι να μασάω, που δεν ξέρω σαν τι θα μοιάζει ή αν θα έχει γεύση ή χρώμα, απλά θέλω να το μασάω. Και εσύ να μου φτιάχνεις ζελεδάκια haribo. Τα ζελεδάκια δεν ήταν ιδέα δική μου λοιπόν, ήταν δική σου. 

Πάντως σίγουρα πήρα αρκετές ιδέες από εδώ και θα τις ψάξω όλες τις επόμενες ημέρες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οκ τώρα μιλάμε για πνευματικά δικαιώματα, 

Καταχηρωσε   το όνομα της εφαρμογής και κάνε συμβόλαιο με τον πελάτη και κάθε πελάτη ότι εσύ είσαι ο δημιουργός και κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων και οι πελάτες εχουν μόνο δικαίωμα χρήσης.

τώρα αν η εφαρμογή σου κάνει ζελεδακια haribo εγώ μπορώ να δημιουργήσω ζελεδακια ( ιδια με τα δικα σου) και να το ονομάσω zelbear και να πάω στον πελάτη σου και να πουλήσω φθηνότερα. Εκεί δεν μπορείς να κανείς τπτ. 

Επεξ/σία από militarist
  • Like 1
Δημοσ.
22 ώρες πριν, JohnnyDragon είπε

Ένας πελάτης μου, ζήτησε να του φτιάξω μια εφαρμογή για την επιχείρησή του. Γενικά όταν φτιάχνω κάτι δεν το πολυψάχνω μετά διότι πάνω κάτω ήδη υπάρχουν όλα, οπότε απλά φτιάχνω ότι ζητάνε, πληρώνομαι και αυτό ήταν. Αυτή την φορά όμως ο πελάτης δεν ήξερε σχεδόν καθόλου τι είναι αυτό που θέλει και όταν μου είπε πολύ στο περίπου τι θέλει να κάνει εμένα το μυαλό μου γέννησε πολλές ιδέες και για να μην τα πολυλογώ πλέον μετά από μήνες δουλειάς έχω ολοκληρώσει μια πολυσύνθετη και με πολλές δυνατότητες εφαρμογή. Επειδή είναι κάτι που δεν υπάρχει ακόμα πουθενά αλλού και αφορά πολύ συγκεκριμένο είδος επιχειρήσεων που θα τους πήγαινε σε άλλο level η χρήση αυτής της εφαρμογής, σκέφτηκα πως θα μπορώ να το εκμεταλλευτώ εμπορικά καλύτερα στο μέλλον, αλλά και να μην το κάνω και πάλι θα ήθελα να το κατοχυρώσω γιατί δεν θα ήθελα να το δει κάποιος έτοιμο και απλά να το φτιάξει και να εκμεταλλευτεί μετά τις δικές μου ιδέες. Αρχικά θέλω να ρωτήσω, είναι ηθικά σωστό εφόσον ο πελάτης μου ζήτησε να του φτιάξω κάτι, εγώ να κρατήσω τα δικαιώματα της εφαρμογής; Αλλά από την άλλη σκέφτομαι πως άλλο η χρήση μιας εφαρμογής και άλλο τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, σωστά; Επίσης το ότι ο πελάτης δεν ήξερε καν τι ακριβώς θέλει και στην ουσία εγώ ξεκίνησα να του λέω τις ιδέες που είχα, αυτομάτως δεν σημαίνει πως δεν του ανήκει και η ιδέα; 
Με ποιόν τρόπο μπορεί κανείς να κατοχυρώσει στην Ελλάδα μια εφαρμογή; Γνωρίζει κανείς πληροφορίες;

Το θέμα είναι επίσης αν μπορείς να την κατοχυρώσεις είναι όλος ο πηγαίος κώδικας δικός σου; χρησιμοποιησες ελεύθερες (free όχι opensource) libraries/apis κτλ ; γενικά μπορούν να σου την φέρουν πολύ άσχημα τα patent trolls αν δουν οτι πουλάει η εφαρμογή σου. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

Το θέμα είναι επίσης αν μπορείς να την κατοχυρώσεις είναι όλος ο πηγαίος κώδικας δικός σου; χρησιμοποιησες ελεύθερες (free όχι opensource) libraries/apis κτλ ; γενικά μπορούν να σου την φέρουν πολύ άσχημα τα patent trolls αν δουν οτι πουλάει η εφαρμογή σου. 

Γιαυτο ακριβώς λέω οτι εφαρμογή δεν μπορείς να πατενταρεις γιατι 99,9999% χρησημοποιει κάτι τέτοιο,

Επεξ/σία από militarist

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...