Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Γνωρίζει, μήπως, κάποιος αν υπάρχει κάποια συνάρτηση στο excel που να μου δείχνει το συνδυασμό των κελιών που μπορούν να μου δώσουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, έχω διάφορους αριθμούς σε 30 κελιά και θέλω να δω ποιοι από αυτούς τους αριθμούς, όταν τους προσθέσω, μου δίνουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Δημοσ.
Στις 30/1/2020 στις 5:25 ΜΜ, spysif είπε

Καλησπέρα.

Γνωρίζει, μήπως, κάποιος αν υπάρχει κάποια συνάρτηση στο excel που να μου δείχνει το συνδυασμό των κελιών που μπορούν να μου δώσουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, έχω διάφορους αριθμούς σε 30 κελιά και θέλω να δω ποιοι από αυτούς τους αριθμούς, όταν τους προσθέσω, μου δίνουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Απλό σχετικά αλλά θέλει διευκρινίσεις.

Οι αριθμοί είναι διαφορετικοί?..επαναλαμβάνονται οι ίδιοι ίσως?..αν συνδυάζεται ένας αριθμός με πάνω από δύο άλλους τι θες θα βλέπεις και πως να το βλέπεις γενικά?..

Δημοσ.

για συνάρτηση δε ξέρω αλλά γίνεται με κώδικα.

παίρνεις κάθε κελί και το προσθέτεις κάθε φορά με ένα από τα υπόλοιπα . αν το αποτέλεσμα είναι αυτό που θέλεις μπορείς να τυπώνεις το συνδιασμό.

2 for και μια If.

• Thanks 1
Δημοσ.
15 ώρες πριν, eMike είπε

Απλό σχετικά αλλά θέλει διευκρινίσεις.

Οι αριθμοί είναι διαφορετικοί?..επαναλαμβάνονται οι ίδιοι ίσως?..αν συνδυάζεται ένας αριθμός με πάνω από δύο άλλους τι θες θα βλέπεις και πως να το βλέπεις γενικά?..

Οι αριθμοί είναι διαφορετικοί, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που επαναλαμβάνονται. Συνολικά, είναι περίπου 65 αριθμοί.

Αυτό που θέλω να δω είναι ποιοι από τους αριθμούς αυτούς μπορούν να προστεθούν μεταξύ τους, ώστε να μου δώσουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα (π.χ. 508).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, spysif είπε

Οι αριθμοί είναι διαφορετικοί, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που επαναλαμβάνονται. Συνολικά, είναι περίπου 65 αριθμοί.

Αυτό που θέλω να δω είναι ποιοι από τους αριθμούς αυτούς μπορούν να προστεθούν μεταξύ τους, ώστε να μου δώσουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα (π.χ. 508).

Προφανώς θες να μπορείς να βρεις παραπάνω από δύο αριθμούς που να αθροίζουν στο συγκεκριμένο άθροισμα. Αυτό μπορείς να το κάνεις με τον solver του excel. Πήγαινε καταρχήν στα options και επέλεξε στα addins να ενεργοποιήσεις τον solver. Μετά φτιάξε το spreadsheet σου στην ακόλουθη μορφή που φαίνεται στην εικόνα

Πρώτη στήλη Entries οι τιμές που θέλεις να αθροίζονται

Δεύτερη στήλη όλα άσσοι, αυτόν τον πολλαπλασιαστή θα τον χειριστεί ο solver και στο τέλος θα αφήσει άσους όσες από τις τιμές Entries πρέπει να αθροιστούν για να βγει το αποτέλεσμα

Τρίτη Στήλη είναι το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού Entries με τους άσσους. Δηλαδή το κελί Ε3 θα είναι =Β3*D3 και ούτω καθεξής

Από κάτω θα φτιάξεις τρεις υπολογισμούς, Target θα βάλεις την τιμή που θέλεις εσύ να φτάσει το άθροισμα, Sum είναι το συνολικό άθροισμα της στήλης Tot δηλαδή =sum(E3:E13) και το από κάτω κελί difference είναι η διαφορά των δύο από πάνω κελιών =E15-E16. 

Τώρα άνοιξε τον Solver και θέσε ως στόχο η τιμή difference να φτάσει στο 0, επιλέγοντας να αλλάζει τα κελιά D3 έως D13 με constraint να είναι binary (δηλαδή τιμή ή 0 ή 1) και αλγόριθμο solver Simplex LP. 

Πάτα Solve και θα βρει την λύση αλλάζοντας κάποιες από τις τιμές 1 σε τιμές 0. Αυτά που θα μείνουν με 1 είναι οι αριθμοί που θέλεις να αθροίζονται στο αποτέλεσμα σου.

Εννοείται ότι ο Solver θα βρει μια από τις σωστές λύσεις που πληρεί το κριτήριο που θες. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και άλλος συνδυασμός αριθμών που μπορεί να αθροίζονται στο συγκεκριμένο άθροισμα.

solver.jpg

Επεξ/σία από patclo
  • Like 1
  • Thanks 2
  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα.

Για να μην ανοίγω νέο θέμα, θέλω να ρωτήσω το εξής : γνωρίζει κανείς πώς μπορώ να εφαρμόσω μια συνάρτηση σε ολόκληρη στήλη ;

Π.χ. έχω κάποιες τιμές με πρόσημο στην αριστερή και θέλω να υπολογίσει τις απόλυτες στη δεξιά ( ABS(ΧΧ:ΥΥ) ). Το πρόβλημα είναι ότι η αριστερή στήλη περιέχει ας πούμε 65.000 κελιά, οπότε είναι πρακτικά αδύνατο το scroll down.

Κάποια πρόταση ;

EDIT : Οκ, βρήκα τη λύση. Άκυρο.

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε

Καλησπέρα.

Για να μην ανοίγω νέο θέμα, θέλω να ρωτήσω το εξής : γνωρίζει κανείς πώς μπορώ να εφαρμόσω μια συνάρτηση σε ολόκληρη στήλη ;

Π.χ. έχω κάποιες τιμές με πρόσημο στην αριστερή και θέλω να υπολογίσει τις απόλυτες στη δεξιά ( ABS(ΧΧ:ΥΥ) ). Το πρόβλημα είναι ότι η αριστερή στήλη περιέχει ας πούμε 65.000 κελιά, οπότε είναι πρακτικά αδύνατο το scroll down.

Κάποια πρόταση ;

Καλημέρα,

Εάν -έστω- στη στήλη Α έχεις τους αριθμούς με το πρόσημο και στη Β ακριβώς δίπλα θές να βάλεις μια συνάρτηση (όποια και αν είναι αυτή), ένας απλός τρόπος για να εφαρμοστεί σε όλα τα κελιά κάθετα είναι να γράψεις τη συνάρτηση στο πρώτο κελί και μετά με διπλό κλικ στο μικρό τετραγωνάκι κάτω δεξιά όταν το κελί είναι επιλεγμένο θα τη στείλει μέχρι κάτω μέχρι να βρει κενό κελί όπου και θα σταματήσει.

Άλλος τρόπος είναι να επιλέξεις τα όλα τα κελιά που επιθυμείς στη στήλη Β (επιλέγεις το πρώτο κελί της Α, μετά Ctrl+Shift+Κάτω βέλος, μετά δεξιά και CTRL+Shift+πάνω βέλος), να γράψεις τη συνάρτηση με τα κελιά επιλεγμένα και μετά Ctrl+Enter.

Τρίτος, και εξίσου απλός τρόπος, είναι να κάνεις Πίνακα (table) τη πρώτη στήλη (Ctrl+Alt+T), να προσθέσεις μια στήλη δεξιά στον Πίνακα που θα δημιουργήσεις και βάζοντας τη συνάρτηση στο πρώτο κελί να στη ρίχνει αυτόματα κάθετα μέχρι κάτω. 

Επεξ/σία από eMike
  • Thanks 1
  • 9 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, όποιος μπορεί να βοηθήσει, προσπαθώ να λύσω ένα πρόβλημα ως εξής:

Σε excel που πρέπει να έχει δύο στήλες.

Στην καθεμία από αυτές τις στήλες, δηλαδή σε κάθε σειρά, θα περιέχονται μόνο αριθμοί 13 ψηφίων.

Οι σειρές στις στήλες θα είναι περισσότερες των 300 (προς τα κάτω). 

Η μία στήλη (Β) θα χρησιμεύει ως "δεξαμενή" (θα περιέχει όλα τα 13ψήφια νούμερα που χρειάζονται), ώστε για κάθε προσθήκη 13ψήφιου που καταχωρείται στην στήλη (Α) να επαληθεύεται αν υπάρχει στη στήλη (Β), με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ που θα αναγράφεται σε μία τρίτη στήλη (Γ) δίπλα, όπου σε αυτή λογικά θα πρέπει να τεθεί η συνάρτηση.

Προσπάθησα με if, vlookup, lookup, αλλά πάντα κάτι δεν πήγαινε σωστά! Έχω μπλοκάρει!

Επεξ/σία από gousias
Δημοσ.

Αναλόγως με το ζητούμενο ποιας στήλης θέλεις δίπλα να το αναγράφει, αλλάζεις τα Α και τα Β.

Γ1=IF(COUNTIF(A:A;B1);"ΝΑΙ";"ΌΧΙ")

Με τον τύπο αυτό, μετράει αν υπάρχει χ φορές. Αν θες να βρίσκει μόνο αν υπάρχει 1 φορά, βάζεις κριτήριο στην countif.

• Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση!

Άρα στη μία στήλη (που θα εφαρμόζεται η συνάρτηση) που θα πρέπει να επαληθεύει αν υπάρχει κάποια καταχώρηση, θα αναγράφεται ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ, αναλόγως αν έχει εντοπίσει το νούμερο που καταχωρείται στην πρώτη στήλη από την άλλη στήλη που τα έχει όλα καταχωρημένα;

Δημοσ.

Ναι, και αν θες να το οπτικοποιήσεις, μπορείς εύκολα μέσω Μορφοποίησης υπό όρους, να διαφοροποιήσεις τις κοινές ή τις μοναδικές καταχωρήσεις.

Δημοσ.

Δεν ξέρω γιατί το εμφανίζει έτσι. Μήπως στην αντιγραφή του τύπου έγινε κάποιο λάθος; Ίσως να μπήκε κάποιο κενό στον τύπο;

Μπορείς από καρτέλα Τύποι να επιλέξεις Υπολογισμός Τύπου και μετά  στο Υπολογισμός μέχρι το τέλος. Έτσι θα δεις σε ποιο βήμα εμφανίζεται το λάθος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...