Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Sorry αν δεν είμαι στην σωστή κατηγορία, δεν βρήκα κάτι για e-bikes. 

Μετέτρεψα λοιπόν ένα ποδήλατο σε mid drive ebike ολοκληρώνοντας το project εχθές. (μικρή παρένθεση: αν θέλετε κάτι δυνατό μην πάρετε το Tongsheng TSDZ2 (750W)... Πηγαίντε για το bafang... Εγώ πήρα το πρώτο και δεν δηλώνω ικανοποιημένος με τα watt που μπορεί να τραβήξει βασικά... Δεν θέλει να τρέξει πάνω από 30km/h, παρότι η τελική στις ρυθμίσεις είναι 60... Τέλος πάντων, ίσως ανοίξω άλλο topic περί αυτού, αν κάποιος έχει καμιά ιδέα, ας στείλει είτε  εδώ, είτε προσωπικά στο προφίλ. Back to the main subject!). "Κατασκεύασα" λοιπόν και μια μπαταρία λιθίου. 13 στοιχεία Panasonic NCR18650B σε σειρά, 4 παράλληλα και μια πλακέτα BMS. Πήρα κι έναν φορτιστή 54,6V/4A. Καλά δουλεύουν όλα (εκτός από το μοτέρ που δουλεύει μεσαία :3).

Αυτήν την στιγμή λοιπόν φορτίζω την μπαταρία με 4Α. Το nomimal/standard Amperage για αυτά τα στοιχεία είναι 1625mAh (1,625Α) σε κάθε στοιχείο (κάπου είχα διαβάσει για πολύ παραπάνω σαν MAX, αλλά δεν το βρίσκω, so let's just play it safe for now). Εφόσον έχω 4 παράλληλα στοιχεία, κάθε στοιχείο παίρνει από περίπου 1Α (1000mAh) . 

Στο ψητό λοιπόν τώρα. Πείτε ότι θέλω να φορτίζω στα 1500mAh (άμα πέσω από τις 3 ώρες και κάτι στις 2 ώρες και κάτι για μια πλήρη φόρτιση δεν με χαλάει...), δηλαδή 6Α συνολικά ή ότι φτιάχνω μια μεγαλύτερη μπαταρία με 8 στοιχεία παράλληλα (και κάποιο άλλο μοτέρ για να μην το βλέπω αυτό μπροστά μου 😋 σενάρια κάνω... δεν θα το πετάξω... ακόμα...). Εκεί οι ανάγκες φόρτισης αυξάνονται. Πάνω από 4Α φορτιστή δεν βρίσκεις σε φυσιολογικές τιμές. Οπότε τώρα παίζουν 2 σενάρια.

1. Να φορτίζω την μπαταρία με πάνω από 1 φορτιστές στο ίδιο BMS.

2. Να φορτίζω την μπαταρία με πάνω από 1 φορτιστές σε πάνω από ένα BMS.

Υποθέτω πως το πρώτο σενάριο είναι οκ, με τους φορτιστές συνδεδεμένους παράλληλα κι εφόσον το ολικό Amperage είναι στα nomimal όρια για την μπαταρία και το BMS. Σωστά; Λάθος; Πείτε μου 😋

(υποθέτω επίσης πως το 2ο σενάριο υπάρχει μόνο και μόνο επειδή είμαι περίεργος αν γίνεται xD )

Στο 2ο σενάριο λοιπόν... Αλήθεια... γίνεται να συνδέσω πάνω από 1 BMS σε μια μπαταρία; 😋 Να τα συνδέσω δηλαδή παράλληλα ας πούμε. Θα προκαλούσε πρόβλημα το ένα στο άλλο ή απλά θα αυξανόταν το όριο της φόρτισης, εκφόρτωσης και οι προστασίες που προσφέρουν; (εδώ θα παρακαλέσω να μην ανοίξουμε συζήτηση για balance chargers... Ναι μεν ανώτεροι για την υγεία των στοιχείων, αλλά εμένα με βολεύει το BMS, οπότε ας επικεντρωθούμε στο θέμα μας).

Αυτά... Εκφράστε απόψεις. Βγάλτε τα σώψυχα σας (πάντα κόσμια 😋 ). Πείτε μου τι φάγατε σήμερα (αστειεύομαι, ασχοληθείτε με τις μπαταρίες κατά προτίμηση :3 ). 

Επεξ/σία από FishFIsh
Δημοσ.
4 ώρες πριν, FishFIsh είπε

με τους φορτιστές συνδεδεμένους παράλληλα

Θα καούν απλά

4 ώρες πριν, FishFIsh είπε

γίνεται να συνδέσω πάνω από 1 BMS σε μια μπαταρία; 😋 Να τα συνδέσω δηλαδή παράλληλα ας πούμε

Νομίζω οτι δε θα έχεις κάποιο πρόβλημα και θα είναι πιο ξεκούραστες. Βέβαια θα διπλασιαστεί΄ο χρόνος φόρτισης αλλά και η αυτονομία...

Ίσως αν κάνεις φίσες και η κάθε μπαταρία να φορτίζει απο διαφορετικό φορτιστή θα κερδίσεις χρόνο φόρτισης . Αλλά κατα τη διάρκεια της φόρτισης δε θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους

https://www.insomnia.gr/forums/topic/717692-ηλεκτρικά-ποδήλατα/

Δημοσ.
10 ώρες πριν, FishFIsh είπε

Το nomimal/standard Amperage για αυτά τα στοιχεία είναι 1625mAh (1,625Α) σε κάθε στοιχείο (κάπου είχα διαβάσει για πολύ παραπάνω σαν MAX, αλλά δεν το βρίσκω, so let's just play it safe for now).

Συνήθως το max αφορά παλμούς μερικών millisecond, ή άντε στην καλύτερη, δευτερολέπτων.

Το nominal κοιτάς. Δε μπορείς να φορτίσεις με το max.

Δημοσ.
Στις 30/1/2020 στις 12:11 ΜΜ, korakios είπε

Θα καούν απλά

Νομίζω οτι δε θα έχεις κάποιο πρόβλημα και θα είναι πιο ξεκούραστες. Βέβαια θα διπλασιαστεί΄ο χρόνος φόρτισης αλλά και η αυτονομία...

Ίσως αν κάνεις φίσες και η κάθε μπαταρία να φορτίζει απο διαφορετικό φορτιστή θα κερδίσεις χρόνο φόρτισης . Αλλά κατα τη διάρκεια της φόρτισης δε θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους

https://www.insomnia.gr/forums/topic/717692-ηλεκτρικά-ποδήλατα/

Σχετικά με το 1ο σενάριο... Γνώση μεγάλη στα ηλεκτρονικά και στα ρεύματα δεν έχω. Τώρα ψιλό ασχολούμαι και μαθαίνω σιγά σιγά. Σκέφτομαι λοιπόν το εξής:

Αν συνδέσω τους φορτιστές σε σειρά και καλά σαν αρχάριος για "να ανέβει η τάση" θα τους κάψω. Κατανοώ το γιατί.

Στο παράλληλη συνδεσμολογία τι θα προκαλέσει την καταστροφή των φορτιστών; (στο μυαλό μου είχα την ιδέα ότι το ρεύμα από τους φορτιστές είναι "μονοκατευθυντικό" προς τον καταναλωτή/μπαταρία, αλλά μάλλον δεν ισχύει)

• 7 μήνες μετά...
Δημοσ.

Παιδιά θέλω να ποντάρω battery pack 7s 3p,ξέρει κανείς πού μπορώ να το κάνω στην αθήνα? Έστω κ με πληρωμή γιατί είναι λίγο πονοκέφαλος τα αυτοσχέδια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...