Προς το περιεχόμενο

Αξιζει δουλεια ως προγραμματιστης στην Ελλαδα?

Kernil

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα,

Ειμαι ατομο που προσφατα (τελευταιο 6μηνο) απεκτησα βασικες γνωσεις σε web development (js, html, css, bootstrap, sass + react/express + noSQL) εχω ελαχιστη πρακτικη εμπερια και τωρα πρακτικα τελειωνω καποια προσωπικα μου προτζεκτ για να εχω να δειχνω πρακτικη δουλεια.

Ερωτηση 1: Γενικα τι μισθοι παιζουν για junior web dev θεσεις?

Ερωτηση 2: Συνηθως τι τυπου ειναι τα συμβολαια? Ως υπαλληλος κανονικα ή ως ελευθερος επαγγελματιας (κοινως, "με μπλοκακι)?
Αυτο το ρωταω γιατι μιλησα τελος 2019 με 2 ατομα που ψαχναν και αυτοι δουλεια και μου ειπαν για προσφορες που τους καναν απο 2 εταιρειες και οι 2 ηταν συνεργασια ως εξωτ.συνεργατης, με μπλοκακι κοινως, και οι μισθοι δεν ηταν καν κατι υψηλο (800-900), αν θυμαμαι καλα.

Αυτο ειναι συνηθες στον κλαδο αυτο ή ειναι η εξαιρεση στον κανονα?

Ερωτηση 3: Τι επαγγελματικη ασφαλεια εχει ο κλαδος? Δηλαδη, απαξ και τους κανεις, συνηθως σε κρατανε μακροχρονια ή παιζει να σε διωξουν απλα γιατι δεν εχουν αρκετα προτζεκτ να σε απασχολουν (και αρα τους εισαι τζαμπα κοστος και σε διωχνουν)?

Γενικα μ'αρεσει ο προγραμματισμος και εχω ηδη στο νου μου 1-2 προτζεκτακια που θα ηθελα να δοκιμασω να τα χτισω (με σκοπο να βγαλουν χρηματα, οχι για τον χαβαλε ή "εμπειρια") και πιστευω οτι μαλλον θα εχω ορεξη να ασχολουμαι στον ελευθερο χρονο μου με τα δικα μου προτζεκτ, παραλληλα με δουλεια, αλλα θελω να βρω μια δουλεια που να μην εχω αγχος για το εισοδημα μου ή για το αν θα εχω δουλεια 6 μηνες μετα. Δηλαδη, αυτο με το μπλοκακι που ακουσα μου ακουγεται τραγικο. Αν καποιος κανει τι πραξουλες θα δει οτι εν τελει θα βγαζεις αισθητα λιγοτερα αποτι ο ντελιβερας που καποιον ανειδικευτο βασικου μισθου.
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι ειναι να κακο-πληρωνομαι ως εξωτ.συνεργατης με μπλοκακι και αβεβαιο μελλον, ισως προτιμω να κοιταξω να βρω μια πιο χαλαρη δουλεια καπου αλλου που να πληρωνει εναν νορμαλ μισθο και να αφιερωνω το υπολοιπο της μερας μου στα προτζεκτ μου.

Ο,τιδηποτε αλλες σχετικες συμβουλες ειναι ευσπροδεκτες.

Επεξ/σία από Kernil
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. Οι μισθοι ειναι διαπραγματευσιμοι κατ ατομο αναλογα με την εμπειρια, τις σπουδες και τις γνωσεις σου. Συνηθως ξεκινας με 800-900-1000μαξ και το ταβανι σαν υπαλληλος πρεπει να ερχεται στα 2000-2500 στις πιο πολλες περιπτωσεις.

2. Γενικα συνηθως ειναι 8ωρα αοριστου χρονου. Παιζουν και μπλοκακια αλλα πολυ λιγοτερο. 

3. Η πληροφορικη αυτη την στιγμη πασχει απο ελλειψη ατομων. Οποτε γενικα αν τους κανεις δυσκολα σε διωχνουν. Το κλασσικο είναι οτι ανα καποια χρόνια αλλάζεις δουλεια με την αντιστοιχη αυξηση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,
Θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ μια που δουλεύω σαν προγραμματιστής και έχω περάσει και από ότι άλλη δουλειά θες...(Delivery, service κτλπ).
Ερώτηση 1: Συνήθως οι αρχικοί μισθοί όταν δεν έχεις προϋπηρεσία είναι λίγο πάνω από το βασικό  700+. Βέβαια έχει το θετικό ότι γενικά στον κλάδο παίζουν γρήγορα αυξήσεις αν πηγαίνεις καλά στις περισσότερες εταιρείες. 
Ερώτηση 2: Από προσωπική εμπειρία και γνωστούς συνήθως ξεκινάς με μια 3μηνη-6μηνη σύμβαση φάση να δούνε πως θα πας και μετά γίνεσαι αορίστου.
Ερώτηση 3: Συνήθως αυτό είναι ανά εταιρεία, τι πολιτική έχει κτλπ. Όμως ο γενικός κανόνας είναι ότι από τη στιγμή που θα μπεις στον κλάδο μετά φεύγοντας από την μία εταιρεία πας άμεσα στην άλλη και το έχω δει και από κόσμο που ήταν εντελώς άσχετοι.

PS. Άλλες δουλειές όπως το Delivery Που ανέφερες έχουν άλλα προβλήματα. Πχ. υψηλό κίνδυνο, παντελή έλλειψη προοπτικής, άλλες έχουν μεγάλη σωματική κούραση κτλπ. Η κάθε δουλειά κάτι έχει το θέμα είναι να αρέσει σε εσένα. Και αν υπάρχει κάτι με καλή επαγγελματική αποκατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ο προγραμματισμός.

(Πάντα μιλάω για το σύνηθες, και τίποτα δεν είναι απόλυτο).

Επεξ/σία από smoipa

Ας παραθέσω και εγώ τις δικές μου εμπειρίες/γνώσεις

Το καλό για εσένα είναι οτι οι θέσεις web developer είναι άπειρες στην Ελλάδα .Ειδικά αν σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με όλο το κομμάτι design-prototyping-front end ,θα έχεις ένα πολύ καλό πακέτο που ζητείται πολύ στην αγορά .

1 : συνήθως στα 750-900 .Συμφωνώ οτι οι αυξήσεις αν βγάζεις δουλειά είναι συχνές (ειδικά τον πρώτο καιρό και πριν τον χρόνο μπορεί να έχεις αύξηση) ,εξαρτάται βέβαια πάντα τον εργοδότη.

2 : Η πλειοψηφία θέσεων αφορούν είτε επιχειρήσεις στις οποίες στήνεις και συντηρείς site είτε εταιρείες πληροφορικής που κάνεις το ίδιο για πολλούς πελάτες .Οπότε εκεί 8ωρα αορίστου .

Παρ'όλα αυτά ,οι περισσότεροι web developers που γνωρίζω ,μετα απο κάποια χρόνια και αφού κάνουν και έναν κύκλο γνωστών ,παίρνουν δουλειές μόνοι τους (νοικιάζοντας και έναν server μπορείς να προσφέρεις λύση development-maintenance-hosting σε δικούς σου πελάτες και να έχεις ένα σταθερό εισόδημα π.χ.).

3 : Εδώ ισχύει πολύ αυτό που αναφέρεται και πάνω .Ο κλάδος αλλάζει συνεχώς οπότε οι περισσότεροι μετά τα 2-3 χρόνια μεταπηδούν σε άλλες εταιρείες ,κυρίως για να ασχοληθούν με κάτι φρέσκο ,αλλα και να "εξαργυρώσουν" τις γνώσεις τους σε μεγαλύτερη αμοιβή .Αφού βγείς απο την πρώτη δουλειά και αποκτήσεις εμπειρία ,η έυρεση δουλειάς γίνεται εκθετικά ευκολότερη οπότε έμπειρος και άνεργος , σχεδόν μόνο απο επιλογή μπορεί να είσαι .

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...