Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, χθες το απόγευμα με φώναξε ο γείτονας να με ρωτήσει αν τα διαμερίσματα έχουν γείωση (οικογενειακή πολυκατοικία), εννοείται πως έχει κανονικά γείωση παντού σε όλα τα διαμερίσματα. Μαζί του ήταν και ένας ηλεκτρολόγος που έψαχνε μια βλάβη στην κουζίνα και υποστήριζε ότι έχει θέμα η γείωση του σπιτιού γιατί βάζοντας το πολυμετρο στην πρίζα σε φάση-γείωση δεν έπεφτε το ρελε διαφυγής 🤔. Επειδή ξέρω λίγα ηλεκτρολογικα ανεβηκα σήμερα με το πολυμετρο μου και μέτρησα φάση - γείωση 230v. Άρα όλα καλά? Μήπως μου διαφεύγει κάτι? Μήπως αν είχε κλειστό το πολυμετρο έπρεπε να πέσει το ρελε? Ή απλά ο ηλεκτρολόγος κάπου μπερδεύτηκε να το πω κομψά? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, tsiro7 είπε

Καλησπέρα, χθες το απόγευμα με φώναξε ο γείτονας να με ρωτήσει αν τα διαμερίσματα έχουν γείωση (οικογενειακή πολυκατοικία), εννοείται πως έχει κανονικά γείωση παντού σε όλα τα διαμερίσματα. Μαζί του ήταν και ένας ηλεκτρολόγος που έψαχνε μια βλάβη στην κουζίνα και υποστήριζε ότι έχει θέμα η γείωση του σπιτιού γιατί βάζοντας το πολυμετρο στην πρίζα σε φάση-γείωση δεν έπεφτε το ρελε διαφυγής 🤔. Επειδή ξέρω λίγα ηλεκτρολογικα ανεβηκα σήμερα με το πολυμετρο μου και μέτρησα φάση - γείωση 230v. Άρα όλα καλά? Μήπως μου διαφεύγει κάτι? Μήπως αν είχε κλειστό το πολυμετρο έπρεπε να πέσει το ρελε? Ή απλά ο ηλεκτρολόγος κάπου μπερδεύτηκε να το πω κομψά? 

Βάζοντας πολύμτερο σε φάση-γείωση (προφανώς σε διάταξη μέτρησης τάσης όπως έκανες εσύ) φυσικά και δε θα πέσει το ρελέ.

μήπως εννούσε "βραχυκυκλώνοντας" φάση-γείωση ?

ΥΓ: Με πρόλαβε ο απο πάνω. Αυτό που λέει.

ΥΓ2: το ότι υπάρχει πρόβλημα στη γείωση σε κάποιο σημείο της οικοδομής δε σημαίνει ότι αναγκαστικά έχουν όλα τα σημεία πρόβλημα. Μπορεί δηλαδή να έχει μια πρίζα στο ένα σπίτι αλλά όχι το άλλο σπίτι. (προφανώς αν υπάρχει κεντρικό πρόβλημα θα είναι το ίδιο παντού).

Επεξ/σία από DrLo
  • Confused 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, tsiro7 είπε

Σωστές, έγκυρες και πιστοποιημένες μετρήσεις γείωσης, μόνο με γειωσόμετρο.

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, htaccess είπε

Το να διαπιστώσεις ότι έχει πρόβλημα μια γείωση δε χρειάζεται γειωσόμετρο, όπως δε χρειάζεσαι μηχανημα μέτρησης καυσαερίων για να διαπιστώσεις ότι ένα αμάξι δε παίρνει μπροστά.

Από την άλλη, το να διαπιστώσεις ότι ΔΕΝ έχει κανένα και ότι είναι 100% σωστή σύμφωνα με κάποιο όριο, είναι άλλο.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, htaccess είπε

Εκτός αν βαλεις πολύμετρο και πάρεις 10v :) :)

Δημοσ.
Μόλις τώρα, DrLo είπε

Το να διαπιστώσεις ότι έχει πρόβλημα μια γείωση δε χρειάζεται γειωσόμετρο,

Πρόβλημα είναι και αν δεν έχει σωστή τιμή αντίστασης, συνεπώς το πρόβλημα παραμένει.

Δημοσ.

Τον είδα με τα μάτια μου να βάζει το πολυμετρο σε μια πρίζα και να μην πέφτει το ρελε, στην ίδια πρίζα εγώ μέτρησα φάση - γείωση 230v. Σε τι μέτρηση είχε βάλει αυτός δλδ το πολυμετρο για να προκαλέσει βραχυκύκλωμα? Το 230v  που μέτρησα εγώ δεν λέει κάτι από μόνο του? Αν είχε θέμα έπρεπε να δείχνει πολύ λιγότερο ή καθόλου. Δεν είναι έτσι? 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, htaccess είπε

Πρόβλημα είναι και αν δεν έχει σωστή τιμή αντίστασης, συνεπώς το πρόβλημα παραμένει.

Δε κατάλαβες τι έγραψα. Ξαναδιάβασέ το και έλα Σεπτέμβρη.

5 λεπτά πριν, tsiro7 είπε

Τον είδα με τα μάτια μου να βάζει το πολυμετρο σε μια πρίζα και να μην πέφτει το ρελε, στην ίδια πρίζα εγώ μέτρησα φάση - γείωση 230v. Σε τι μέτρηση είχε βάλει αυτός δλδ το πολυμετρο για να προκαλέσει βραχυκύκλωμα? Το 230v  που μέτρησα εγώ δεν λέει κάτι από μόνο του? Αν είχε θέμα έπρεπε να δείχνει πολύ λιγότερο ή καθόλου. Δεν είναι έτσι? 

Με ένα πολύμετρο δε μπορείς να διαπτιστώσεις ότι μια γείώση είναι "καλή".

Αντίθετα μπορείς να διαπιστώσεις ότι είναι "κακή".

• Like 2
Δημοσ.

Δλδ πως μπορώ να βάλω το πολυμετρο να προσομοίωσω βραχυκύκλωμα ? Γιατί και οι δικές μου στη φάση - γείωση 230 δείχνουν. 

42 λεπτά πριν, Sabeas είπε

Εσυ γυρισες τον διακοπτη του πολυμετρου σε μετρηση τασης, οποτε το πολυμετρο ειχε πολυ μεγαλη εσωτερικη αντισταση. Αυτος ρυθμισε το πολυμετρο να εχει πολυ μικρη εσωτερικη αντισταση, ωστε να προσομοιωσει ενα βραχυκυκλωμα. Αφου δεν επεσε το ρελε, υπαρχει προβλημα στη γειωση

Και προς θεου αφου δεν ξερεις τι κανεις μην πας να να ξαναμετρησεις με το πολυμετρο

Υπερβολή το δεν ξέρω τι κάνω, προφανώς ξέρω να μετρήσω 5 πράματα με το πολυμετρο. Αλλά ναι το ρεύμα θέλει προσοχή όπως και να έχει και καλά κάνεις και το επισημαίνεις. 

Δημοσ.

όσοι δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο καλό είναι να μην προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν ρευματοδότες με πολύμετρα γιατί αν δεν είναι καλά κινδυνεύουν και αυτό συμπεριλαμβάνει αν ισχύουν τα λεγόμενα του ts και τον "ηλεκτρολόγο"

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Κοίτα επειδή άκουσα ένα κουφό από τον συγκεκριμένο ηλεκτρολόγο, λέω κάτσε να μετρήσω με το πολυμετρο. Δλδ στα σπίτια μας ποιος είναι ο τρόπος να δούμε αν έχουμε γείωση. Γιατί όλοι είμαστε με την εντύπωση οτι έχουμε γείωση αφού αυτό είναι και υποχρεωτικό από το νόμο. Δλδ αν δεν δουλεύει η γείωση θα το μάθουμε όταν πάθουμε κάνα κακό? Ή πρέπει όλος ο κόσμος να φωνάξει ηλεκτρολόγο από το πουθενά να δει αν αυτοί που φτιάξανε κάποτε τα σπίτια κάνανε σωστά τη δουλειά τους. 

Δημοσ.

οι γειώσεις δεν είναι αιώνιες αυτό υπάρχει και ο υποχρεωτικός έλεγχος των εγκαταστάσεων, που δεν γίνεται με πολύμετρα ούτε από το τηλέφωνο που τον κάνουν πολλοί

• Like 2
Δημοσ.

Η εντύπωση που είχα δλδ ότι αν στη φάση - γείωση βλέπω 230v, η γείωση λειτουργεί, είναι λανθασμένη εντελώς? Επίσης θυμάμαι ότι ένας ηλεκτρολόγος που είχε έρθει να μου περάσει 2 γραμμές για κλιματιστικά, βραχυκύκλωσε φάση γείωση στον πίνακα και έπεσε το ρελε διαφυγής, αυτό λέει κάτι από μόνο του? 

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, tsiro7 είπε

αυτό λέει κάτι από μόνο του? 

λέει ότι ο "ηλεκτρολόγος" είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του και κυρίως για τους πελάτες του

Δημοσ.

πρόσφατα έφτιαξα τις γειώσεις μου. είχα γείωση η οποία απλα δεν δούλευε. ο ηλεκτρολόγος μου είπε οτι τα σπίτια με γείωση που όντως δουλευει ειναι ελάχιστα. Είμαι οριακα στα νούμερα και κάρφωσα 3 σταυρωτες βεργες. Αν ξεραθει το χωμα ειμαι πανω απο το νουμερο που πρεπει. Δεν θυμαμαι ακριβως, 20Ω νομίζω. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...