Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια χαρά!

Έχω ακόμη μια Lacie Electron blue IV 22'', στην οποία έχω αδυναμία εξαιτίας των πολύ ζωντανών χρωμάτων.

Έχει αρχίσει όμως τα παράσιτα λόγω ηλικίας και μετακομίσεων. Επιπλέον, εδώ και καιρό δεν έχει υποστήριξη, πιάνει πολύ χώρο, είναι πλέον μικρή και αρκετά τετράγωνη για ταινίες και δυστυχώς έχει έρθει ο καιρός να την αλλάξω. Ο στόχος μου είναι να μην την νοσταλγίσω και πολύ με την νέα αγορά μου. Γι' αυτό θέλω η οθόνη μου να έχει:

1. Καλά χρώματα
2. Ζωντανά χρώματα
3. Ποιοτικά χρώματα
4. Όμορφα χρώματα
5. Φωτεινά χρώματα
6. Ο,τιδήποτε άλλο : D

Πρέπει οπωσδόποτε να είναι 27'' @ 1440p, γιατί δεν μπορώ να πάω σε ψηλότερη ανάλυση, καθώς θα θέλω πολλά λεφτά να αγοράσω καλό υπολογιστή και γρηγορότερη σύνδεση στο ίντερνετ.

Στα 1440p, η 27αρα είναι η μεγαλύθτερη που μπορώ να αγοράσω χωρίς να φαίνεται άσχημα το pixelάρισμα. Ούτε μικρότερη απο 27'' θέλω, γιατί δεν έχω TV και βλέπω τα πάντα στο PC.

Την οθόνη την θέλω για ταινίες, για να βλέπω έργα ζωγράφων, για adventure games και κάποια RPG (όχι action-RPG), εκ των οποίων αρκετά παλιά (GOG). Δεν με ενδιαφέρει να έχει γρήγορο ρυθμό ανανέωσης, και δεν θα ήθελα να πληρώσω τζάμπα εξτρά χρήματα γι' αυτό.

Το HDR με έχει εντυπωσιάσει θετικά, αλλά δυστυχώς, δεν μπορεί να ενσωματωθεί στις παλιές εφαρμογές, και έτσι δεν ξέρω αν θα το χρησιμοποιήσω τα επόμενα 3 χρόνια ή θα το πληρώσω τζάμπα, απλώς επειδή μου αρέσει ως ιδέα.

Budget δεν ξέρω σίγουρα... θα προτιμούσα γύρω στα 300€, αλλά θα βρω αυτό που θέλω (χρώματα!); Σίγουρα δεν έχω χρήματα να μου περισσεύουν για να τα δώσω σε εξτρά features που δεν μου είναι απαραίτητα ή να τα κλαίω σε 3 χρόνια που θα πάρω άλλη οθόνη. Αλλά αν δεν υπάρχει οθόνη με αυτά τα χαρακτηριστικά, και καλά χρώματα όπως αυτή που έχω τώρα, τότε τι να γίνει, ας στεριθώ άλλα πράγματα, ας καθυστερίσω κανά μήνα και ας το πάω μέχρι τα 600 max. Δυο που έχω βρει σε αύτην την τιμή είναι η ASUS TUF VG27AQ και η Samsung 27CHG70, αλλά έχουν καλο refresh rate, που δεν με ενδιαφέρει. Η δεύτερη απεικονίζει καλά τις αποχρώσεις το μαύρου, κάτι που με ενδιαφέρει (δεν με πειράζει που πρέπει να είμαι στο κέντρο). Άλλες διαφορές στα χρώματα μεταξύ των δύο;

Επεξ/σία από White__Dragon
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στις 24/1/2020 στις 2:42 ΜΜ, White__Dragon είπε

Γεια χαρά!

Έχω ακόμη μια Lacie Electron blue IV 22'', στην οποία έχω αδυναμία εξαιτίας των πολύ ζωντανών χρωμάτων.

Έχει αρχίσει όμως τα παράσιτα λόγω ηλικίας και μετακομίσεων. Επιπλέον, εδώ και καιρό δεν έχει υποστήριξη, πιάνει πολύ χώρο, είναι πλέον μικρή και αρκετά τετράγωνη για ταινίες και δυστυχώς έχει έρθει ο καιρός να την αλλάξω. Ο στόχος μου είναι να μην την νοσταλγίσω και πολύ με την νέα αγορά μου. Γι' αυτό θέλω η οθόνη μου να έχει:

1. Καλά χρώματα
2. Ζωντανά χρώματα
3. Ποιοτικά χρώματα
4. Όμορφα χρώματα
5. Φωτεινά χρώματα
6. Ο,τιδήποτε άλλο : D

Πρέπει οπωσδόποτε να είναι 27'' @ 1440p, γιατί δεν μπορώ να πάω σε ψηλότερη ανάλυση, καθώς θα θέλω πολλά λεφτά να αγοράσω καλό υπολογιστή και γρηγορότερη σύνδεση στο ίντερνετ.

Στα 1440p, η 27αρα είναι η μεγαλύθτερη που μπορώ να αγοράσω χωρίς να φαίνεται άσχημα το pixelάρισμα. Ούτε μικρότερη απο 27'' θέλω, γιατί δεν έχω TV και βλέπω τα πάντα στο PC.

Την οθόνη την θέλω για ταινίες, για να βλέπω έργα ζωγράφων, για adventure games και κάποια RPG (όχι action-RPG), εκ των οποίων αρκετά παλιά (GOG). Δεν με ενδιαφέρει να έχει γρήγορο ρυθμό ανανέωσης, και δεν θα ήθελα να πληρώσω τζάμπα εξτρά χρήματα γι' αυτό.

Το HDR με έχει εντυπωσιάσει θετικά, αλλά δυστυχώς, δεν μπορεί να ενσωματωθεί στις παλιές εφαρμογές, και έτσι δεν ξέρω αν θα το χρησιμοποιήσω τα επόμενα 3 χρόνια ή θα το πληρώσω τζάμπα, απλώς επειδή μου αρέσει ως ιδέα.

Budget δεν ξέρω σίγουρα... θα προτιμούσα γύρω στα 300€, αλλά θα βρω αυτό που θέλω (χρώματα!); Σίγουρα δεν έχω χρήματα να μου περισσεύουν για να τα δώσω σε εξτρά features που δεν μου είναι απαραίτητα ή να τα κλαίω σε 3 χρόνια που θα πάρω άλλη οθόνη. Αλλά αν δεν υπάρχει οθόνη με αυτά τα χαρακτηριστικά, και καλά χρώματα όπως αυτή που έχω τώρα, τότε τι να γίνει, ας στεριθώ άλλα πράγματα, ας καθυστερίσω κανά μήνα και ας το πάω μέχρι τα 600 max. Δυο που έχω βρει σε αύτην την τιμή είναι η ASUS TUF VG27AQ και η Samsung 27CHG70, αλλά έχουν καλο refresh rate, που δεν με ενδιαφέρει. Η δεύτερη απεικονίζει καλά τις αποχρώσεις το μαύρου, κάτι που με ενδιαφέρει (δεν με πειράζει που πρέπει να είμαι στο κέντρο). Άλλες διαφορές στα χρώματα μεταξύ των δύο;

Η Samsung που αναφέρεις έχει τεχνολογία quantum dot και θα σου δώσει τα χρώματα που θες.

Καλή λύση είναι και τα πάνελ της LG με τεχνολογία nanocell αλλά κοστίζουν ακριβά, όπως πχ το καινούριο 27GK850 

https://www.lg.com/us/monitors/lg-27GL850-gaming-monitor

Επεξ/σία από thanosAIAS
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρέπει να ξέρεις ότι όλες οι non HDR ταινίες και οι φωτογραφίες είναι φτιαγμένες σε χρωματικό εύρος αντίστοιχο με το sRGB οπότε τα χρώματα που βλέπεις με wide gamut οθόνες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, τα κόκκινα φαίνονται πορτοκαλί κλπ.

Όλες οι οθόνες που υποστηρίζουν HDR έχουν τα πολύ saturated χρώματα που ψάχνεις (άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο) γιατί το πρότυπο HDR χρησιμοποιεί μεγαλύτερο χρωματικό εύρος στον χώρο DCI-P3 ή REC.2020. Επίσης με ένα HDR monitor θα μπορέσεις να βλέπεις HDR ταινίες που έχουν πολύ έντονα χρώματα που αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Από τεχνικής άποψης για να έχεις saturated χρώματα θέλεις οθόνη με wide gamut backlight. Τέτοια backlight είναι τα παλιά WCG-CCFL, τα RGB LED, τα KSF phosphor των Nano IPS ή με φίλτρο Quantom Dot (QDEF) της Nanosys. Οι Nano IPS έχουν μεγάλο πλεονέκτημα στο πόσο καθαρά φαίνονται τα πράγματα στην κίνηση (low motion blur) για αυτό είναι τόσο ακριβά, κάτι που από ότι κατάλαβα δεν σε ενδιαφέρει οπότε μπορείς να τα αγνοήσεις. Για να έχεις καλά μαύρα αν βλέπεις σε σκοτεινό δωμάτιο θέλεις VA panel. Για να βλέπεις σωστά HDR θέλεις οθόνη με μεγάλη φωτεινότητα.

Όπως έγραψε και ο Thanos η Samsung που αναφέρεις είναι καλή επιλογή για αυτά που ζητάς, είναι VA με QDEF. H Asus που αναφέρεις έχει λιγότερο χρωματικό εύρος και πιο ψεύτικα χρώματα από τη Samsung, για IPS έχει πολύ σκούρα μαύρα όχι όμως τόσο όσο η VA Samsung, έχει όμως πολύ καλές γωνίες όρασης. Μία ακόμα καλή επιλογή είναι η Philips 326M6VJRMB, έχει φοβερή φωτεινότητα ώστε να μπορείς να ευχαριστηθείς HDR ταινίες, πιο σκούρα μαύρα και μεγαλύτερη χρωματική γκάμα από την Samsung, μπορεί να είναι 4Κ όμως κάνει πολύ καλό scaling και φαίνεται sharp ακόμα και σε 1920Χ1080.

Αν για κάποιο λόγο δεν έχω καταλάβει καλά αυτό που ζητάς και θέλεις να βλέπεις τα χρώματα ολόσωστα και αληθινά τότε η Dell UltraSharp U2719D είναι πάρα πολύ σωστά calibrated, έχει και την επιλογή να φύγεις από το sRGB και να βλέπεις λίγο πιο saturated χρώματα όπου δεν σε νοιάζει ο ρεαλισμός. Το γράφω αυτό γιατί μου φαίνεται λίγο περίεργο να θέλεις να βλέπεις έργα ζωγράφων τα οποία είναι σε sRGB και να μην χρησιμοποιείς μία οθόνη που να δείχνει ολόσωστα το sRGB. Βέβαια το sRGB δεν έχει έντονα χρώματα αλλά αυτό χρησιμοποιείται ακόμα στο internet και αν το προβάλεις σε μία οθόνη με μεγαλύτερο εύρος όπως οι παραπάνω τα χρώματα θα αλλοιωθούν με απρόβλεπτο τρόπο. Φυσικά οι παραπάνω οθόνες έχουν sRGB mode στο οποίο χάνουν τα έντονα/ζωντανά saturated χρώματα και δείχνουν τα πραγματικά όμως το κάνουν πολύ χειρότερα από την Dell.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είδα βίντεο στην CRT μου με σύγκριση διάφορων σκηνών σε μια IPS και δίπλα σε μια VA και μου λύθηκαν πάρα πολλές απορίες!!

Συνειδητοποίησα ότι πλέον η πληρότητα των χρωμάτων έχει "διχαστεί" σε δυο κατηγορίες: Ψευτο-εντυπωσιακά (αυτό δεν εννοείς saturated;) ή ψυχρο-ρεαλιστικά. VA ή IPS. Η φύση έξω δεν είναι ψεύτικη, κι όμως αν πας στο δάσος θα δεις πολύ ζωντανά, έντονα και πλούσια χρώματα. Γιατί πρέπει να θέλω ή το ένα ή το άλλο; Θέλω και τα δυο. Ρεαλισμό και ζωντάνια. Αλλά αν έπρεπε να επιλέξω... πιο πολύ μου αρέσει η VA αισθητικά και ναι, εχει πιο ζωντανά χρώματα με αυτά τα φωτάκια, έχει αυτήν την ζωντάνια/λαμπρότητα που μου έλειπε τόσον καιρό από τις IPS που έβλεπα σε φίλους, αλλά πολλές φορές της χαλάνε την εικόνα με το έντονο φως που πάει όπου να ναι και κάνει τις εικόνες να δείχνουν κάπως ψεύτικες ή σαν ψευτοθόνη χαμηλής ποιότητας. Το contrast όντως δίνει ζωντάνια. Όσο για την οθόνη VA που ανέφερα... όλα τα reviews λένε πως πρέπει να αλλάξεις 4-5 αφού χαλάσουν (με διαφορετικό ελάτωμα κάθε φορα!) μήπως και αν σου τύχει κάποια με καλό panel! Τι αποφάσισα; Θα πάρω μια IPS 24'' 1080p (ίσως dell ultrasharp, ίσως μεταχειρισμένη) για να σερφάρω, για chat, για κάποια από τα video youtube, για κάποια παιχνίδια, για οτιδήποτε δεν χρειάζομαι πολύ όμορφα χρώματα και θα πάρω και μια TV για ταινίες. Και θα κρατήσω και την CRT μου για οτιδήποτε άλλο, στο οποίο θέλω να δω όμορφα ζωντανά χρώματα, ιδιαίτερα τη νύχτα. Ελπίζω με περιορισμένη χρήση να κρατήσει περισσότερο. Αυτό θα έπρεπε να είχα κάνει καιρό τώρα, ώστε να εξοικονομώ και ρεύμα. Μπορούμε να υπολογίσουμε καθόλου πότε θα έχουμε OLED στους υπολογιστές σε προσιτές τιμές (~500);  Να είναι 5 χρόνια μακρυά;

Επεξ/σία από White__Dragon
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν πας στην φύση και τραβήξεις ένα HDR video με μία RED camera ( όπως τραβάνε τις ταινίες που είναι Bluray 4k HDR ) και αποθηκεύσεις το video σε BT.2020 θα έχεις περίπου το 70% των χρωμάτων και της γκάμας φωτεινότητας που μπορεί να δει το μάτι, αν βάλεις μετά αυτό το video να το παίξει μία HDR1000 οθόνη ή ακόμα καλύτερα μία OLED Dolby Vision τηλεόραση θα δεις χοντρικά το 55% των χρωμάτων γιατί καμία οθόνη δεν υποστηρίζει το 100% του BT.2020. Αυτή είναι η καλύτερη εμπειρία που μπορείς να έχεις σήμερα στο σπίτι σου όσο αφορά τα video.

Αντίστοιχα αν τραβήξεις μία φωτογραφία με μία καλή φωτογραφική και την αποθηκεύσεις σε Pro Photo θα έχεις το 80% των χρωμάτων που μπορεί να δει το μάτι, αν την αποθηκεύσεις σε Adobe RGB θα έχεις χοντρικά το 50%. Αν την Pro Photo την προβάλεις στην καλύτερη οθόνη θα έχεις περίπου το 55% των χρωμάτων που μπορεί αν δει το μάτι γιατί δεν υπάρχει οθόνη που να υποστηρίζει το 100% του Pro Photo, υπάρχουν όμως πολλές οθόνες που υποστηρίζουν 100% του Adobe RGB.

Το πρόβλημα είναι ότι ΟΛΕΣ οι φωτογραφίες που υπάρχουν στο internet είναι αποθηκευμένες σε sRGB και όλα τα video που δεν είναι HDR σε ΒΤ.709, δηλαδή περιλαμβάνουν μόνο το 35% των χρωμάτων που μπορεί να δει το μάτι. Το 65% που λείπει είναι τα "έντονα/ζωντανά" χρώματα που περιγράφεις. Όταν βάλεις μία οθόνη wide gamut να προβάλει μία sRGB εικόνα δεν υπάρχει τρόπος να γίνει σωστή μετατροπή γιατί απλά από τη στιγμή που η φωτογραφία σώθηκε σαν sRGB αυτά τα ζωντανά χρώματα χάθηκαν.

Παράδειγμα, πες ότι έχεις δύο πίνακες πράσινους με ένα ίδιο μουντό μπλε κύκλο μέσα τους. Ο ένας έχει το πιο έντονο πράσινο που μπορεί να δείξει το sRGB και ο άλλος έχει το πιο έντονο πράσινο που μπορεί να δει το μάτι (τρεις φορές πιο κορεσμένο/saturated/ζωντανό). Τους φωτογραφίζεις και τους δύο και τους αποθηκεύεις σε jpeg sRGB, θα είναι και οι δύο εικόνες ολόιδιες γιατί το τρεις φορές πιο κορεσμένο πράσινο δεν υπάρχει μέσα στο sRGB. Στη συνέχεια τις προβάλεις σε μία οθόνη ρυθμισμένη sRGB, ο ένας θα φαίνεται ολόσωστος ο άλλος που είχε το έντονο πράσινο θα φαίνεται λάθος φυσικά γιατί το πράσινο χάθηκε στη μετατροπή σε sRGB. Μετά τις προβάλεις σε μία οθόνη wide gamut, το πράσινο θα γίνει πιο έντονο και στους δύο (οπότε θα πλησιάσει λίγο τον πίνακα με το έντονο πράσινο που δεν υπήρχε μέσα στο sRGB) όμως η οθόνη θα μετατρέψει και το μουντό μπλε σε ένα χρώμα πιο έντονο και εντελώς ψεύτικο.

23 ώρες πριν, White__Dragon είπε

Είδα βίντεο στην CRT μου με σύγκριση διάφορων σκηνών σε μια IPS και δίπλα σε μια VA και μου λύθηκαν πάρα πολλές απορίες!!

Συνειδητοποίησα ότι πλέον η πληρότητα των χρωμάτων έχει "διχαστεί" σε δυο κατηγορίες: Ψευτο-εντυπωσιακά (αυτό δεν εννοείς saturated;) ή ψυχρο-ρεαλιστικά. VA ή IPS. Η φύση έξω δεν είναι ψεύτικη, κι όμως αν πας στο δάσος θα δεις πολύ ζωντανά, έντονα και πλούσια χρώματα. Γιατί πρέπει να θέλω ή το ένα ή το άλλο; Θέλω και τα δυο. Ρεαλισμό και ζωντάνια. Αλλά αν έπρεπε να επιλέξω... πιο πολύ μου αρέσει η VA αισθητικά και ναι, εχει πιο ζωντανά χρώματα με αυτά τα φωτάκια, έχει αυτήν την ζωντάνια/λαμπρότητα που μου έλειπε τόσον καιρό από τις IPS που έβλεπα σε φίλους, αλλά πολλές φορές της χαλάνε την εικόνα με το έντονο φως που πάει όπου να ναι και κάνει τις εικόνες να δείχνουν κάπως ψεύτικες ή σαν ψευτοθόνη χαμηλής ποιότητας. Το contrast όντως δίνει ζωντάνια.

Δεν μπορείς να καταλάβεις τις διαφορές ανάμεσα σε οθόνες κοιτάζοντας ΒΤ.709 video από την μη calibrated οθόνη σου........ Ούτε μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα από μία VA και μία IPS, υπάρχουν IPS με απίστευτα πιο ζωντανά χρώματα από VA (πχ Acer X27 ) και VA με πολύ πιο ζωντανά χρώματα από την Samsung ( Philips Momentum 436M6VBPAB ).

Επίσης δεν έχει νόημα το ψυχρό που αναφέρεις, την οθόνη την ρυθμίζεις να είναι όσο ψυχρή (μπλε) ή θερμή (κόκκινη) όσο θέλεις εσύ. Εγώ την ημέρα έχω την οθόνη μου ψυχρή, όταν αράζω να δω ταινία το βράδυ την έχω θερμή και όταν προγραμματίζω αφαιρώ πάρα πολύ από το μπλε και λίγο από το κόκκινο οπότε την κάνω πράσινη που είναι το ποιο ξεκούραστο. Οι περισσότερες οθόνες έχουν αυτές τις 3 επιλογές σαν Normal - Warm - ComfortView/Eye Care κλπ.

Η διαφορά ανάμεσα στις VA και τις IPS είναι μόνο το μαύρο και οι γωνίες όρασης (μερικές VA έχουν και διαφορετικό Subpixel layout).

Αν η VA έχει QDEF και η IPS enchanced phosphor ή κάτι αντίστοιχο έχουν μεγάλη χρωματική γκάμα, στις οθόνες του 2019 αυτό υποδηλώνεται από το HDR. Δεν ισχύει ότι η VA έχει μεγαλύτερη δυνατότητα στο να δείξει ζωντανά χρώματα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι τηλεοράσεις της Sony που έχουν χειρότερα μαύρα αλλά αισθητά πιο ζωντανά χρώματα από τις Q70 στα ίδια χρήματα.

Τα πιο σκούρα μαύρα των VA έχουν ιδιαίτερο νόημα αν είσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Όσο μεγαλύτερο gamma έχεις σε μία οθόνη τόσο πιο saturated γίνονται τα χρώματα, το sRGB χρησιμοποιεί gamma 2.2, αρκετά gaming monitor έχουν gamma 2-2.1 και ξεπλένουν λίγο τα χρώματα, αν το βάλεις 2.3 θα γίνουν πιο έντονα (και πιο σκοτεινά).

23 ώρες πριν, White__Dragon είπε

Όσο για την οθόνη VA που ανέφερα... όλα τα reviews λένε πως πρέπει να αλλάξεις 4-5 αφού χαλάσουν (με διαφορετικό ελάτωμα κάθε φορα!) μήπως και αν σου τύχει κάποια με καλό panel! Τι αποφάσισα; Θα πάρω μια IPS 24'' 1080p (ίσως dell ultrasharp, ίσως μεταχειρισμένη) για να σερφάρω, για chat, για κάποια από τα video youtube, για κάποια παιχνίδια, για οτιδήποτε δεν χρειάζομαι πολύ όμορφα χρώματα και θα πάρω και μια TV για ταινίες. Και θα κρατήσω και την CRT μου για οτιδήποτε άλλο, στο οποίο θέλω να δω όμορφα ζωντανά χρώματα, ιδιαίτερα τη νύχτα. Ελπίζω με περιορισμένη χρήση να κρατήσει περισσότερο. Αυτό θα έπρεπε να είχα κάνει καιρό τώρα, ώστε να εξοικονομώ και ρεύμα. Μπορούμε να υπολογίσουμε καθόλου πότε θα έχουμε OLED στους υπολογιστές σε προσιτές τιμές (~500);  Να είναι 5 χρόνια μακρυά;

Και εγώ για ταινίες τηλεόραση θα έπαιρνα, όχι γιατί έχουν λιγότερα προβλήματα με τα panel αλλά γιατί άλλο να βλέπεις σε οθόνη 27 inch και άλλο σε διπλό/τριπλό μέγεθος τηλεόραση.

OLED στους υπολογιστές δεν ξέρω αν θα έχουμε ποτέ γιατί έχουν πρόβλημα με στατικές εικόνες.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Elpenor συγχαρητήρια για τις γνώσεις σου. 

Εγω θα πάρω (σαν δεύτερο monitor αφού φοβάμαι και εγώ το burn in) την 48αρα TV oled της LG (C10) η οποία τα έχει όλα και δεν υστερεί σε κανέναν τομέα έναντι μιας οθόνης αντίθετα ειναι καλύτερη σε όλους τους τομείς. 

Επισης για το burn in αν τηρήσεις να την κλείνεις για 10 λεπτά κάθε 3 ώρες έχει αποδεχτεί ότι δεν παθαίνει τίποτα ότι και στατικές εικόνες να έχει. 

Επεξ/σία από Acmilangr2
  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 2/2/2020 στις 5:44 ΠΜ, elpenor είπε

Αν πας στην φύση και τραβήξεις ένα HDR video με μία RED camera ( όπως τραβάνε τις ταινίες που είναι Bluray 4k HDR ) και αποθηκεύσεις το video σε BT.2020 θα έχεις περίπου το 70% των χρωμάτων και της γκάμας φωτεινότητας που μπορεί να δει το μάτι, αν βάλεις μετά αυτό το video να το παίξει μία HDR1000 οθόνη ή ακόμα καλύτερα μία OLED Dolby Vision τηλεόραση θα δεις χοντρικά το 55% των χρωμάτων γιατί καμία οθόνη δεν υποστηρίζει το 100% του BT.2020. Αυτή είναι η καλύτερη εμπειρία που μπορείς να έχεις σήμερα στο σπίτι σου όσο αφορά τα video.

Αντίστοιχα αν τραβήξεις μία φωτογραφία με μία καλή φωτογραφική και την αποθηκεύσεις σε Pro Photo θα έχεις το 80% των χρωμάτων που μπορεί να δει το μάτι, αν την αποθηκεύσεις σε Adobe RGB θα έχεις χοντρικά το 50%. Αν την Pro Photo την προβάλεις στην καλύτερη οθόνη θα έχεις περίπου το 55% των χρωμάτων που μπορεί αν δει το μάτι γιατί δεν υπάρχει οθόνη που να υποστηρίζει το 100% του Pro Photo, υπάρχουν όμως πολλές οθόνες που υποστηρίζουν 100% του Adobe RGB.

Το πρόβλημα είναι ότι ΟΛΕΣ οι φωτογραφίες που υπάρχουν στο internet είναι αποθηκευμένες σε sRGB και όλα τα video που δεν είναι HDR σε ΒΤ.709, δηλαδή περιλαμβάνουν μόνο το 35% των χρωμάτων που μπορεί να δει το μάτι. Το 65% που λείπει είναι τα "έντονα/ζωντανά" χρώματα που περιγράφεις. Όταν βάλεις μία οθόνη wide gamut να προβάλει μία sRGB εικόνα δεν υπάρχει τρόπος να γίνει σωστή μετατροπή γιατί απλά από τη στιγμή που η φωτογραφία σώθηκε σαν sRGB αυτά τα ζωντανά χρώματα χάθηκαν.

Παράδειγμα, πες ότι έχεις δύο πίνακες πράσινους με ένα ίδιο μουντό μπλε κύκλο μέσα τους. Ο ένας έχει το πιο έντονο πράσινο που μπορεί να δείξει το sRGB και ο άλλος έχει το πιο έντονο πράσινο που μπορεί να δει το μάτι (τρεις φορές πιο κορεσμένο/saturated/ζωντανό). Τους φωτογραφίζεις και τους δύο και τους αποθηκεύεις σε jpeg sRGB, θα είναι και οι δύο εικόνες ολόιδιες γιατί το τρεις φορές πιο κορεσμένο πράσινο δεν υπάρχει μέσα στο sRGB. Στη συνέχεια τις προβάλεις σε μία οθόνη ρυθμισμένη sRGB, ο ένας θα φαίνεται ολόσωστος ο άλλος που είχε το έντονο πράσινο θα φαίνεται λάθος φυσικά γιατί το πράσινο χάθηκε στη μετατροπή σε sRGB. Μετά τις προβάλεις σε μία οθόνη wide gamut, το πράσινο θα γίνει πιο έντονο και στους δύο (οπότε θα πλησιάσει λίγο τον πίνακα με το έντονο πράσινο που δεν υπήρχε μέσα στο sRGB) όμως η οθόνη θα μετατρέψει και το μουντό μπλε σε ένα χρώμα πιο έντονο και εντελώς ψεύτικο.

Δεν μπορείς να καταλάβεις τις διαφορές ανάμεσα σε οθόνες κοιτάζοντας ΒΤ.709 video από την μη calibrated οθόνη σου........ Ούτε μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα από μία VA και μία IPS, υπάρχουν IPS με απίστευτα πιο ζωντανά χρώματα από VA (πχ Acer X27 ) και VA με πολύ πιο ζωντανά χρώματα από την Samsung ( Philips Momentum 436M6VBPAB ).

Επίσης δεν έχει νόημα το ψυχρό που αναφέρεις, την οθόνη την ρυθμίζεις να είναι όσο ψυχρή (μπλε) ή θερμή (κόκκινη) όσο θέλεις εσύ. Εγώ την ημέρα έχω την οθόνη μου ψυχρή, όταν αράζω να δω ταινία το βράδυ την έχω θερμή και όταν προγραμματίζω αφαιρώ πάρα πολύ από το μπλε και λίγο από το κόκκινο οπότε την κάνω πράσινη που είναι το ποιο ξεκούραστο. Οι περισσότερες οθόνες έχουν αυτές τις 3 επιλογές σαν Normal - Warm - ComfortView/Eye Care κλπ.

Η διαφορά ανάμεσα στις VA και τις IPS είναι μόνο το μαύρο και οι γωνίες όρασης (μερικές VA έχουν και διαφορετικό Subpixel layout).

Αν η VA έχει QDEF και η IPS enchanced phosphor ή κάτι αντίστοιχο έχουν μεγάλη χρωματική γκάμα, στις οθόνες του 2019 αυτό υποδηλώνεται από το HDR. Δεν ισχύει ότι η VA έχει μεγαλύτερη δυνατότητα στο να δείξει ζωντανά χρώματα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι τηλεοράσεις της Sony που έχουν χειρότερα μαύρα αλλά αισθητά πιο ζωντανά χρώματα από τις Q70 στα ίδια χρήματα.

Τα πιο σκούρα μαύρα των VA έχουν ιδιαίτερο νόημα αν είσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Όσο μεγαλύτερο gamma έχεις σε μία οθόνη τόσο πιο saturated γίνονται τα χρώματα, το sRGB χρησιμοποιεί gamma 2.2, αρκετά gaming monitor έχουν gamma 2-2.1 και ξεπλένουν λίγο τα χρώματα, αν το βάλεις 2.3 θα γίνουν πιο έντονα (και πιο σκοτεινά).

Και εγώ για ταινίες τηλεόραση θα έπαιρνα, όχι γιατί έχουν λιγότερα προβλήματα με τα panel αλλά γιατί άλλο να βλέπεις σε οθόνη 27 inch και άλλο σε διπλό/τριπλό μέγεθος τηλεόραση.

OLED στους υπολογιστές δεν ξέρω αν θα έχουμε ποτέ γιατί έχουν πρόβλημα με στατικές εικόνες.

Πολύ ωραίο post, διάβασα πράγματα που δεν γνώριζα. Μια επισήμανση μόνο. Δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος να επιτύχεις το 100% του BT.2020 γιατί δεν υπάρχει περιεχόμενο σε αυτό το πρότυπο. Οπότε εφόσον έχουν επιτύχει οι κατασκευαστές στις OLED (πχ στην Panasonic GZ2000) το 100% του DCI-P3 είμαστε υπερκαλυμμένοι όσον αφορά τα χρώματα. Τώρα πλέον ελπίζουμε στην κατασκευή των πρώτων Quantum Dot OLED από την Samsmung προς την επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού χρωμάτων του ΒΤ.2020 αλλά και πάλι που θα βρούμε το περιεχόμενο?

Επεξ/σία από music_lover
  • Like 1
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, music_lover είπε

Πολύ ωραίο post, διάβασα πράγματα που δεν γνώριζα. Μια επισήμανση μόνο. Δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος να επιτύχεις το 100% του BT.2020 γιατί δεν υπάρχει περιεχόμενο σε αυτό το πρότυπο. Οπότε εφόσον έχουν επιτύχει οι κατασκευαστές στις OLED (πχ στην Panasonic GZ2000) το 100% του DCI-P3 είμαστε υπερκαλυμμένοι όσον αφορά τα χρώματα. Τώρα πλέον ελπίζουμε στην κατασκευή των πρώτων Quantum Dot OLED από την Samsmung προς την επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού χρωμάτων του ΒΤ.2020 αλλά και πάλι που θα βρούμε το περιεχόμενο?

Ισχύει αυτό που λες αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Συμφωνώ πάντως ότι δεν έχει νόημα για τον καταναλωτή να ψάχνει για τηλεόραση με μεγαλύτερο gamut από το DCI-P3 γιατί η διαφορά στην ποιότητα εικόνας θα είναι ασήμαντη ενώ η τιμή θα είναι αστρονομική και το περιεχόμενο ελάχιστο και δυσεύρετο.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 2/2/2020 στις 5:44 ΠΜ, elpenor είπε

Εντελώς άλλο πράγμα εννοούσα με τη λέξη ψυχρό. Εννοούσα μη ζωντανό / μονότονο / μουντό. Τα φωτάκια που ανάβουν απο πίσω σε μερικά σημεία στις VA δείνουν μια ζωντάνια στην εικόνα και σπάνε την μονοτονία. Έχουν όμως το αρνητικό ότι το φως αυτό διαχέεται στα διπλανά σημεία της εικόνας και "σκεπάζει" περιοχές, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται με ακρίβεια και να δείχνει πιο ψεύτικο το αποτέλεσμα. Αυτά, όπως και τη διαφορά των μαύρων, μπόρεσα να τη δω απο την CRT μου, επειδή έχει και το απόλυτο μάυρο, και πολύ μεγάλη φωτεινότητα, και ακρίβεια. Το βίντεο λογικά παρουσίαζε μια IPS κοντά στο μέσο όρο των IPS και μια VA κοντά στον μέσο όρο των VA. Κατάλαβα ότι λες ότι υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα, αλλά εγώ αυτά που έλεγα τα έλεγα σε γενικές γραμμές για την πλειοψηφία των IPS σε σύγκριση με την πλειοψηφία των VA. Τις διαφορές των χρωμάτων που λες δεν τις αισθάνομαι, επειδή μάλλον δεν τις έχω δει ποτέ. Μιλάς για χρώματα πολύ πιο καλά από αυτά που είχα στο μυαλό μου. Εγώ απλώς ήθελα να πω πως δεν θέλω να χα΄σω ούτε το ψηλό contrast (με IPS το χάνω στα πολύ περισσότερα, καθώς ελάχιστα υποστιρίζουν HDR -- τα μουντά μαύρα μου σπάνε τα νεύρα και το δωμάτειο του H/Y μου είναι συνήθως σκοτεινό), ούτε την ακρίβεια των χρωμάτων. Ευχαριστώ για την απάντηση πάντως, λες πράγματα που ήθελα να μάθω.

Αν η OLED κλείνει 10' κάθε 3 ώρες δεν με πειράζει, αρκεί να κλείνει αυτόματα, γιατί εγώ 1000% θα το ξεχνάω να την κλείνω. Ειδικά με παιχνίδια ο χρόνος περνά πριν το καταλάβω, άσε που πολλές φορές με παίρνει ο ύπνος στο PC.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...