Hell_from_the_past Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Γειάς σας, θέλω να βάλω μία μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι χωρητικότητας 160 λίτρων. Η γλάστρα θα ζυγίζει γύρω στα 80 με 100 κιλά το πολύ ενώ το φυτό γύρω στα 70 κιλά. Συνολικά 150 με 170 κιλά. Όχι πάνω από 200 κιλά πιστεύω. Το μπαλκόνι έχει διαστάσεις 5 μέτρα επί 0,75 μέτρα. Η γλάστρα θα μπεί στη γωνία. Πιστεύετε ότι θα αντέξει το μπαλκόνι; Η πολυκατοικία είναι σχετικά παλιά. Επεξ/σία 16 Ιανουαρίου 2020 από Hell_from_the_past
Βασίλης_29 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Σου είναι εύκολο να μας πεις το εμβαδόν της βάσης της γλάστρας; Το αν αντέχει εξαρτάται από την πίεση που ασκείται στον οπλισμο δηλαδή το βάρος ανά μονάδα επιφάνειας. Έχει σημασία αν αυτό επιμεριζεται σε μεγάλη επιφάνεια η συγκεντρώνεται σε ένα μικρό μέρος.
Hell_from_the_past Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 30 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε Σου είναι εύκολο να μας πεις το εμβαδόν της βάσης της γλάστρας; Το αν αντέχει εξαρτάται από την πίεση που ασκείται στον οπλισμο δηλαδή το βάρος ανά μονάδα επιφάνειας. Έχει σημασία αν αυτό επιμεριζεται σε μεγάλη επιφάνεια η συγκεντρώνεται σε ένα μικρό μέρος. Δέν έχω αγοράσει ακόμα τη γλάστρα, ψηλά πάντως έχει διάμετρο 80 εκατοστά. Η βάση της είναι πιό στενή (όπως φαίνεται στη φωτογραφία), γύρω στα 60 εκατοστά πιστέυω. Ας πούμε ότι είναι 50 για σιγουριά. Άρα η ακτίνα 0,25 και το εμβαδόν 0,20 τετραγωνικά; Δεν ξέρω αν το υπολόγισα σωστά.
cthulhucarbide Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Το να προσπαθούμε να καταλάβουμε αν θα σπάσει το μπαλκόνι μετρώντας το βάρος ανα μονάδα επιφάνειας είναι από τα πιο αντιεπιστημονικά πράγματα που έχει δει η ανθρωπότητα εν έτη 2020 λες και το μπαλκόνι είναι άμμος και θα βουλιάξει τοπικά 7 1
Mhlogiatros Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Αν ειναι τα παλια με τα σαπια διαβρωμενα σιδερα της πλακας γιατι για να ρωταει βλεπει οτι δε κραταει ... Σκεψου στο πρωτο σεισμο θα παρει στο λαιμο του οτι και οποιον ειναι απο κατω.
thanasisxask Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Άρα αυτό το μπαλκόνι δεν αντέχει ούτε δύο άτομα; Υπερβολικόυς σας βρίσκω... 6 1
Βασίλης_29 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 1 ώρα πριν, Hell_from_the_past είπε Δέν έχω αγοράσει ακόμα τη γλάστρα, ψηλά πάντως έχει διάμετρο 80 εκατοστά. Η βάση της είναι πιό στενή (όπως φαίνεται στη φωτογραφία), γύρω στα 60 εκατοστά πιστέυω. Ας πούμε ότι είναι 50 για σιγουριά. Άρα η ακτίνα 0,25 και το εμβαδόν 0,20 τετραγωνικά; Δεν ξέρω αν το υπολόγισα σωστά. Η βάση της γλάστρας ασκει πίεση 8kN. Σε Καθε περίπτωση όμως να φέρεις πολιτικό μηχανικό να σου πει την γνώμη του. Τα μπαλκόνια ανάλογα τους κανονισμούς που αλλαζαν από δεκαετία σε δεκαετία είναι σχεδιασμένο να αντέχει μέχρι κάποιο μέγιστο φορτίο, αυτό φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν φθορές ζημιές και διαβρωσεις στα σίδερα αλλιώς μειώνεται ο συντελεστής ασφαλείας. Είναι προτιμότερο να ρωτήσεις κάποιον που θα φέρεις και θα τον πληρώσεις πάρα μελλοντικά να κινδυνέψεις με ζημιές τραυματισμός κόστος και αστικές ευθύνες. Στην θέση σου πάντως δεν θα έβαζα τίποτα, αν ήθελα μόνο μικρές γλάστρες και όχι στην άκρη του μπαλκονιού αλλά να εφάπτονται στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου διότι ασκούνται περισσότερες φορτίσεις. 2
crom251 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 5 ώρες πριν, thanasisxask είπε Άρα αυτό το μπαλκόνι δεν αντέχει ούτε δύο άτομα; Υπερβολικόυς σας βρίσκω... 2 ατομα μπορει να αντεχει. Αν βαλει την γλαστρα ομως πρεπει να αντεχει και την γλαστρα και τα ατομα που θα βγαίνουν στο μπαλκονι. Γενικα δεν θα ηταν θεμα σε καλη οικοδομη, αλλα για να ρωταει ο ts λογικα δεν θα ειναι και στην καλυτερη κατασταση. 4
dpolal Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Εγώ έχω απορία, 70 κιλά φυτό. Τιντούτο ;;;;;;;;; 3
ManFromEarth Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 8 λεπτά πριν, dpolal είπε Εγώ έχω απορία, 70 κιλά φυτό. Τιντούτο ;;;;;;;;; Φαντάζομαι μαζί με το χώμα, αλλιώς κάτι δεν έχουμε βάλει στην εξίσωση
telis Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 7 ώρες πριν, Hell_from_the_past είπε Γειάς σας, θέλω να βάλω μία μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι χωρητικότητας 160 λίτρων. Η γλάστρα θα ζυγίζει γύρω στα 80 με 100 κιλά το πολύ ενώ το φυτό γύρω στα 70 κιλά. Συνολικά 150 με 170 κιλά. Όχι πάνω από 200 κιλά πιστεύω. Το μπαλκόνι έχει διαστάσεις 5 μέτρα επί 0,75 μέτρα. Η γλάστρα θα μπεί στη γωνία. Πιστεύετε ότι θα αντέξει το μπαλκόνι; Η πολυκατοικία είναι σχετικά παλιά. Υπολόγισε και επιπλέον βάρος από το νερό που θα κρατάει η γλάστρα όταν το ποτίζεις. Γενικά το βλέπω μεγάλο το νούμερο που βγαίνει. Προσωπικά δεν θα το έκανα, γιατί ακόμα και να βρεις τους ξυλοτυπους που θα δείχνουν τα σίδερα και τον υπολογισμό που θα έχει γίνει, δεν είναι κανένας σίγουρος ότι θα έχουν τελικά τοποθετηθεί οι οπλισμοι. Τέλος οι υπολογισμοι γίνονται με συντελεστές ασφαλείας τόσο για μόνιμα φορτία, όσο και για κινητά, πχ οι άνθρωποι που θα κινηθούν για λίγο σε ένα μπαλκόνι. Στα κινητά οι συντελεστές είναι μεγαλύτεροι, ενώ στα μόνιμα μικρότεροι. Και εσύ θέλεις να βάλεις κάτι που θα είναι μόνιμα στο μπαλκόνι. Και λες για σχετικά παλιά πολυκατοικία. Δεν νομίζω ότι κανείς να μπορεί να σου απαντήσει με το χέρι στην καρδιά ότι δεν τρέχει τίποτα. Ζήτα από έναν μηχανικό να στο υπογράψει ότι αντέχει. Δεν θα το κάνει σχεδόν κανένας 4
mechpanos Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Αν θες να είσαι σίγουρος, θέλεις Πολιτικό Μηχανικό. Σαν μια πρώτη εικόνα, το φορτίο προσομοιάζει με 3 άτομα κανονικού βάρους που στέκονται ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο. Ε, δεν θα πέσει και το μπαλκόνι, σε έναν σεισμό όμως μπορεί να βρεθούνε καβάλα στον γείτονα από κάτω. Επίσης το καλύτερο είναι να μπει στο εσωτερικό και όχι στο άκρο του μπαλκονιού, για να μην υπάρχει μεγάλη ροπή φόρτισης και το μπαλκόνι να μπορεί να ταλαντωθεί ελεύθερα σε έναν σεισμό. Τέλος, αν είναι μεγάλο το φυτό, σκέψου να το ασφαλίσεις καλά από θέμα αέρα. Γενικά τα μπαλκόνια είναι μεγάλη παθογένεια στις κατασκευές, παλιές αλλά και σύγχρονες. Σπάνια γίνονται σωστές ρύσεις, κρατάνε νερά, οι νοικοκυρές τα πλένουν με καθαριστικά που περιέχουν κάθε είδους χημικά, τα οποία ποτίζουν και διαβρώνουν τον οπλισμό, κλπ... Αν μπείτε σε ομάδες μηχανικών στο facebook και δείτε τι ανεβαίνει κάθε τόσο με ζημιές και επισκευές, θα πάθετε πλάκα!!! 6 1
phanispal Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2020 6 ώρες πριν, thanasisxask είπε Άρα αυτό το μπαλκόνι δεν αντέχει ούτε δύο άτομα; Υπερβολικόυς σας βρίσκω... Χωρίς να είμαι ειδικός, και χωρίς να θεωρώ το μπαλκόνι ίδιο με το ασανσέρ, μου έχει τύχει να φορτώσω μερικές φορές ασανσέρ με είδη υγιεινής (πλακάκια, κόλλες κ.λπ.) και ενώ το βάρος που αναγραφόταν ήταν μεγαλύτερο από αυτό που φόρτωσα εγώ, το ασανσέρ δεν ανέβαινε. Με ανθρώπους μέσα όμως που το άθροισμά του βάρους των ήταν μεγαλύτερο του φορτίου, ανέβαινε. Οπότε δεν ξέρω μήπως παίζει κάποιο ρόλο η κατανομή ή κάτι άλλο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα