Προς το περιεχόμενο

Φωτογραφική Έρευνα αγοράς

Δέλτα

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα μαθηματικά στο θέμα είναι λίγο πολύπλοκα (λογάριθμοι κλπ) αλλά το ότι η διάμετρος της ίριδας για δεδομένο κάδρο σου δίνει το «μποκε» είναι πολύ καλός πρακτικός κανόνας. 

Επεξ/σία από nickolas
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

2 ώρες πριν, nickolas είπε

Τα μαθηματικά στο θέμα είναι λίγο πολύπλοκα (λογάριθμοι κλπ) αλλά το ότι η διάμετρος της ίριδας για δεδομένο κάδρο σου δίνει το «μποκε» είναι πολύ καλός πρακτικός κανόνας. 

Το τελευταίο που λες δεν ισχύει. Αν τον ίδιο φακό τον βαλεις σε ff και APSC για ίδιο κάδρο: ο μικρότερος αισθητήρας θα δίνει την αίσθηση μεγαλύτερου μποκε. Μαθηματικά το μποκε θα είναι «ίδιο» απλά τα πάντα στο background θα είναι πιο μεγεθυμένα στον μικρότερο αισθητήρα και θα δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερου «μποκε». (η αίσθηση βέβαια είναι και το ζητούμενο)

Αυτο που εγραψα ισχυει 100%

Αν βγαλεις μια φωτο ενα προσωπο πχ με μια full frame, και βγαλεις τον ιδιο φακο τον βαλεις σε μια apsc και πας πιο πισω ετσι ωστε να εχεις το ιδιο ακριβως καδρο που εβγαλες με τη full frame, η φωτογραφια απο την full frame θα εχει ρηχοτερο βαθος πεδιου απο την apsc.

Έχεις δίκιο λάθος μου. 

οσον αφορά την απομόνωση θέματος που μπορείς να πετύχεις στα 300mm η ακόλουθη τραβήχτηκε μέρα έξω στο ζωολογικό πάρκο κοντά στο αεροδρόμιο. 

A8A7DFF3-3BFA-4A1D-A43E-5B7B57315F57.jpeg

Μα δεν υπήρχε μαύρο backround!

Nομίζω φύλωμα υπήρχε από πίσω. Απλά ο 300άρης (που αντιστοιχεί σε ~450 σε όρους ff) μεγενθύνει τόσο πολύ το backround που προφανώς μια περιοχή σκιάς από πίσω έτυχε να καλύψει όλο το καρέ.

Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην αίσθηση της απομόνωσης του θέματος.

Νομίζω κατέληξα στην D3500 που μου προτείνατε. Έχω την εξής ερώτηση τι είναι καλύτερο να πάρω το κιτ με τους 2 φακούς η να πάρω το σώμα με έναν άλλο  (γρήγορο ισος) φακό χωρίς όμως να υπερβενουν συνολικά τα 500€ ??

Επίσης ο πρώτος φακός που έχετε με το κιτ τι κάνει ο δεύτερος αν κατάλαβα καλά είναι πιο πολύ για τοπία 

Και τέλος θα χρειαστώ κάτι άλλο κάπιο σκιαστρο η φίλτρο?

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξαναγράφω με περισσότερες απορίες στα 500 μήπως είναι καλύτερη επιλογή η D5600 σε σχέση με την D3500 με το σκεπτικό οτι ίσος θα καλύπτει τις ανάγκες μου και αργότερα;;;    

https://www.skroutz.gr/s/10349442/Nikon-D5600-Kit-AF-P-18-55-VR-Black.html?from=sku_spec_variations

Ουσιαστικά να είναι να πάρω το κιτ με τους 2 φακούς με μόνη διαφορά το σώμα αξίζει τα 200 παραπάνω για αποτι κατάλαβα καλύτερό φόκους φλας wifi και περιστρεφόμενη οθόνη?

Επεξ/σία από Δέλτα

Εγω προτεινω να ξεκινησεις με την 3500 και αν δεις οτι θα σε κρατησει η φωτογραφια και θες να το εξελιξεις να πας τουλαχιστον στην σειρα 7000 αν θες να μεινεις σε nikon.

• Like 1

Θα συνεχίσω σίγουρα να βγάζω φωτογραφίες και στο μελών δεν πρόκειται να την παρατήσω κάνω και πεζοπορίες τακτικά...μέχρι τώρα  έβγαζα με το κινητό αλά πλέων αισθάνομαι ότι χάνω αρκετές λήψεις (δεν έχει και την καλύτερη κ κάμερα) Άπλα σκέφτομαι ότι αν ίσος δώσω κάτι παραπάνω τώρα γλιτώσω κάτι άλλο αργότερα 

Στα ~500 ευρώ νομίζω το καλύτερο για αυτό που ζητάς είναι https://www.skroutz.gr/s/16683815/Nikon-D5300-Kit-AF-P-DX-18-55mm-VR-AF-P-DX-70-300mm-VR-Black.html

Oι φακοί είναι καλοί (οι μοντέρνοι στο είδος τους της Νικον) και η μηχανή έχει σπαστή οθόνη που είναι βασικό.

Για το wifi της Νικον (που σου δίνει στα +150 ευρώ η D5600) δεν έχω ακούσει τα καλύτερα, αλλά ας γράψει κάποιος που έχει ιδία πείρα. 

3 ώρες πριν, Δέλτα είπε

Θα συνεχίσω σίγουρα να βγάζω φωτογραφίες και στο μελών δεν πρόκειται να την παρατήσω κάνω και πεζοπορίες τακτικά...μέχρι τώρα  έβγαζα με το κινητό αλά πλέων αισθάνομαι ότι χάνω αρκετές λήψεις (δεν έχει και την καλύτερη κ κάμερα) Άπλα σκέφτομαι ότι αν ίσος δώσω κάτι παραπάνω τώρα γλιτώσω κάτι άλλο αργότερα 

Εφόσον ασχοληθείτε , θα γλυτώσετε . Αυτό σημαίνει πως , πρέπει να εξαντλήσετε τα όρια με τον κιτ φακό , ο οποίος είναι αρκετά καλός . Σε πρώτο στάδιο , η εναλλαγή μεταξύ του 18 - 55 και του 55 - 200 , που προσφέρεται στα έτοιμα κιτ , ίσως λέω ίσως σας μπερδέψει . Έχετε ήδη μπει σε διλήμματα χωρίς ιδιαίτερη σημασία . Αργότερα , θα έχετε την γνώση ώστε να προσθέσετε έναν φακό , άλλωστε οι τιμές δεν είναι και απλησίαστες . Είναι πολύ νωρίς για να σκέφτεστε χασουρες και κέρδη . 

Πάρε την d3500 με τους 2 φακούς. ΜΑΘΕ ΤΗΝ, μετά από ένα χρόνο με αυτήν ΚΙ ΟΧΙ ΑΜΕΣΩΣ δες τι φακό θα ήθελες να έχεις και πόσο κοστίζει πχ πιο ευρυγώνιο αν βγάζεις τοπία, σταθερής εστίασης αν βγάζεις πορτρέτα, ή με καλύτερο διάφραγμα αν βγάζεις με χαμηλό φωτισμό και κάνε την αναβάθμιση με έναν επιπλέον φακό αν χρειάζεσαι. Ισως δεις ότι δεν θες άλλο φακό. Ισως δεις ότι θες καλύτερο φλας, καλύτερο τρίποδο ή κάτι άλλο. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΜΕΣΩΣ. Δούλεψε με τη μηχανή και μάθε τη. Αλλιώς πετάς τα λεφτά σου. Και με καλύτερη μηχανή πετάς τα λεφτά σου, η 5300 έχει καλύτερα μπλιμπλίκια (σπαστή οθόνη, wifi) αλλά δεν βγάζει καλύτερες φωτογραφίες κι αυτό είναι το νο1 ζητούμενο. Μετά από δύο χρόνια μπορείς να κάνεις αναβάθμιση στο σώμα (αν δεις ότι δεν σε καλύπτει) και κρατάς τους φακούς. (σε "δεσμεύει" σε nikon αυτό, αλλά υποθέτω ότι η εταιρεία θα βγάζει αρκετά καλές μηχανές και φακούς για αρκετά ακόμη χρόνια)

• Like 1

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τις απαντήσεις σας οι οποίες είναι ομολογουμένως πολύ κατατοπιστικές! Έχω 2 τελευταίες ελπίζω απορίες. Πρώτον από που αγοράζεται (αν αγοράζεται) μεταχειρισμένο εξοπλισμό και τι γίνετε αν προκύψει καποιο πρόβλημα στο μελών η αμέσως μετά την αγορά, προϋποθέτει συναλλαγή πρόσωπο με πρόσωπο η στέλνονται ταχυδρομικά (ρωτάω γιατί αυτό το διάσημα μένω σε νησί). Και δεύτερον αν δω ότι στο μελών θέλω έναν φακό canon πχ δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιον αντάπτορα;; 

12 λεπτά πριν, Δέλτα είπε

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τις απαντήσεις σας οι οποίες είναι ομολογουμένως πολύ κατατοπιστικές! Έχω 2 τελευταίες ελπίζω απορίες. Πρώτον από που αγοράζεται (αν αγοράζεται) μεταχειρισμένο εξοπλισμό και τι γίνετε αν προκύψει καποιο πρόβλημα στο μελών η αμέσως μετά την αγορά, προϋποθέτει συναλλαγή πρόσωπο με πρόσωπο η στέλνονται ταχυδρομικά (ρωτάω γιατί αυτό το διάσημα μένω σε νησί). Και δεύτερον αν δω ότι στο μελών θέλω έναν φακό canon πχ δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιον αντάπτορα;; 

Σε ότι αφορά την χρήση φακών άλλων εταιριών , στο σώμα μιας μηχανής , αν αυτή είναι μιρορλες τα πράγματα είναι πολύ απλά και οικονομικά . Κυκλοφορούν ανταπτορες οι οποίοι καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις , σε πολύ φθηνές τιμές , κάτω των 10 ευρώ . 

Υπάρχουν και πολύ πιο εξειδικευμένοι ανταπτορες , από συγκεκριμένες εταιρείες , οι οποίοι εξασφαλίζουν ακόμη και ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ σώματος και φακού , εφόσον απαιτείται κάτι τέτοιο , όμως οι τιμές θα φύγουν έως και αρκετά πάνω από τα 100 ευρώ .

Αν πρόκειται για την χρήση φακών άλλων εταιριών , πάνω σε DSLR σώμα , εδώ τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή . Σε σώμα Nikon DSLR αυτό είναι τεχνικά ανέφικτο , σε σώματα Canon τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα , όχι ιδανικά . Πάντως η χρήση άλλων φακών , χειροκίνητων η νεότερων πάνω σε DSLR σώμα , δεν είναι από τις πρώτες προτεραιότητες και θα έχει λόγο να γίνει , μόνο αν κάποιος είναι βέβαιος από πριν ότι χρειάζεται και επιθυμεί κάτι τέτοιο . Τεχνικά ένας φακός Nikon μπορεί να μπει σε σώμα DSLR Canon , το ανάποδο όχι και φυσικά θα υπάρχουν μοιραία τεχνικές ασυμβατότητες , όπως αδυναμία επικοινωνίας κλπ κάτι που θα περιορίζει την χρήση σε καθαρά χειροκίνητη .

Στις Nikon η αδυναμία προσάρτησης ξένων φακών , καλύπτεται άνετα από το γεγονός ότι η εταιρεία διατηρεί μεγάλη δική της γκάμα η οποία θα καλύψει τις ανάγκες των περισσότερων . 

Για μεταχειρισμένο εξοπλισμό , εδώ μέσα είναι μία πολύ αξιόλογη πηγή , από το εξωτερικό λόγω απόστασης , οπότε η έλλειψη αμεσότητας δυσκολεύει την κατάσταση , θα πρέπει να είστε πολύ συγκεκριμένος σε αυτό που ψάχνετε πχ έναν φακό της Canon 50 1.8 STM ! 

Θα βρείτε και στο εσωτερικό σημεία πώλησης αξιόλογα για μεταχειρισμένο εξοπλισμό , με κάποιες εγγυήσεις , αν και οι περισσότεροι θα στραφούν στο eBay ίσως και λόγω τιμών .

• Like 1

Στις 25/1/2020 στις 1:21 ΜΜ, Δέλτα είπε

Για τον μεταχειρισμένο εξοπλισμό προσωπικά εμπιστεύομαι μέλη με καλές αξιολογήσεις εδώ, αλλά και πάλι κάνω ένα τσεκ κατά την συναλλαγή για να και σίγουρος καθώς μετά δεν υπάρχει εγγύηση. Αν τώρα λόγω του νησιού δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα αν κανείς ένα google search «μεταχειρισμένα φωτογραφικά είδη» θα σου βγάλει αρκετά καταστήματα που στέλνουν παντού και δίνουν συνήθως μια 3μηνη εγγύηση. 
Για τους φακούς τώρα, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις canon φακούς, αλλά θα βρεις ό,τι φακό χρειάζεσαι σχεδιασμένο για f mount είτε από την Nikon είτε από τρίτες εταιρίες π.χ. tamron, tokina, sigma κτλ..

Σε περίπτωση που δεν έχεις αποφασίσει ακόμα τι θα πάρεις, θα σου έλεγα να σκεφτείς την d5300 γιατί με 60 ευρώ παραπάνω παίρνεις σώμα με πολύ περισσότερες δυνατότητες, όπως επίσης αν θες να κουβαλάς την μηχανή σε πεζοπορίες προτίμησε το κιτ με τον 18-140 η τον 18-105 για να αποφύγεις το βάλε βγάλε φακούς και το επιπλέον βάρος, εκτός αν αυτό δεν σε πειράζει. 

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...