Προς το περιεχόμενο

Άσχημα νέα για τον Bill Gates

privateer

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ούτε ναρκωτικά πούλαγε, ούτε όπλα ο Gates. Γιατί φαγωθήκατε πολλοί έτσι με την πάρτη του δεν το καταλαβαίνω. Από τη στιγμή μάλιστα που σχεδόν όλοι μας χρησιμοποιούμε το λειτουργικό του clopied. Όσο για το ποιος είναι ο κλέφτης στο software, αυτό είναι μια μεγάλη πολύπλευρη ιστορία και δεν καταδικάζει την microsoft. Καλύτερα θα έλεγα να προσέχουμε τους εντός συνόρων κλέφτες που μας πίνουν το αίμα με το μπουρί της σόμπας περιμένοντας τα Longhorn...

Δημοσ.

Μπορεί να μην πούλαγε όπλα και ναρκωτικά, δεν ήταν όμως και νόμιμος. Μήπως κάποιοι δεν ξέρουν την γνωστή στρατηγική του;

"Κλέψε τώρα τις ιδέες των άλλων, καθιέρωσε μονωπώλειο, και όταν τους ξετινάξεις πλήρωσε ένα μικρό ποσό και έχεις την αγορά δικιά σου"

Παραδείγματα:

1. Το παραθυρικό περιβάλλον, κλεμμένο από τον Apple II νομίζω. Αφού καθιερώθηκαν στην αγορά τα windows πλήρωσε μια αποζημίωση στην Apple, η οποία διαφορετικά θα είχε το μονοπώλειο σε γραφικό περιβάλλον. (η ουσιαστική διαφορά ακόμα και σήμερα είναι ότι η Apple δεν έχει τόσο συχνά, για να μην πω δεν έχει καθόλου, κολλήματα)

2. Internet browser: Εγκαθιστούσε με το έτσι θέλω τον Internet Explorer μαζί με τα windows, εκτοπίζοντας την Netscape από την αγορά (τότε βλέπετε οι σκληροί δίσκοι ήταν της τάξης του 1.5-2GB, και ο κάθε browser ήθελε 40-50ΜΒ, οπότε δεν διέθεταν πολλοί χώρο για τον Netscape, καθώς ήδη υπήρχε ο IE). Όταν κρίθηκε παράνομη και πλήρωσε το πρόστιμο, ήταν αργά για την Netscape.

3. Media player: Πάνω που πήγαινε να καθιερωθεί o ealPlayer, έβγαλε τον media player τον οποίο τον εγκαθιστούσε με το ζόρι με τα windows, οπότε και ο realplayer είχε την μοίρα του Νetscape.

4. Επέβαλε κηρώσεις στους ΟΕΜ κατασκευαστές που εγκαθιστούσαν και άλλο λειτουργικό, browser, player εκτός από τα δικά της. Για την ακρίβεια, δεν τους έδινε τις μεγάλες εκπτώσεις που θα έδινε διαφορετικά. Έχασε την δίκη και γι'αυτό (λίγο παρακάτω από μισό δισ. ευρώ νομίζω βγήκε το πρόστιμο στην ευρωπαΐκή ένωση γι'αυτό, αλλά ακόμα η υπόθεση είναι στο εφετείο). Έτσι έμειναν πίσω τα BeOS, OS/2 της IBM και άλλα. Γι'αυτό δεν βλέπετε και linux προεγκατεστημένο πουθενά.

5. Τα προϊόντα του είναι ελαττωματικά (εκτός αν υπάρχει κάποια έκδοση των windows και του Office που δεν έχει bug και δεν κολλάει. Αν υπάρχει, την αγοράζω όσο όσο, στείλτε p.m.)

βαρέθηκα να γράφω, συμπληρώστε εσείς τα υπόλοιπα

Δημοσ.

1. Το παραθυρικό περιβάλλον δεν το "ανακάλυψε" φυσικά η Apple, η οποία το πήρε από την Xerox.

2. Σε λίγο θα κατηγορήσουν τη Microsoft ότι δίνει και firewall δωρεάν με το XP SP2... Προσωπικά με βόλεψε αρκετά να έχω έναν browser έτοιμο στο PC μου με το που του εγκαθιστούσα windows, παρά να συνδέομαι με ftp σε command prompt και να κατεβάζω τον browser της αρεσκείας μου πληρώνοντάς τον πιθανώς. Αν και πάντα υπήρχε στο PC μου mozilloειδές που έκανε κάποιες δουλειές καλύτερα.

3. Επιμένω να αρέσκομαι στα έτοιμα - τσάμπα. Για να ακούω μουσική έχω winamp, και άπειρα free videoplayers. Ποτέ δεν με ενόχλησε όμως η παρουσία του free media player στο PC μου. Βασικά δεν κοιτάω τι συμφέρει τη realmedia ή την AOL-Netscape αλλά εμένα. Αν ερχόνταν τα windows με το DOOM 3 μαζί με την πασιέντζα, ΕΓΩ δεν θα έκανα και μύνηση...

4. Αυτό θα έκανα και γώ στη θέση της. Άλλο να πουλάς μέσω του OEM σου Α α κόπιες και άλλο α/2. Άλλα τα κέρδη μου, άλλη η έκπτωση που κάνω. Αν και όλοι σχεδόν οι OEMs διαθέτουν PCs και servers με linux. Και η compaq στα 5-6 χρόνια που αγοράζω από αυτούς servers μέσα στο smartstart CD τους έχουν επιλογή και για SCO και για Redhat.

5. Φυσικά και είναι ελλατωματικά αλλά ο πολύς κόσμος φαίνεται να τα προτιμά από άλλα περισσότερο ελαττωματικά... Γέλασα και έκλαψα με τις περιπέτειες του "απλού χρήστη Δήμου" στο RAM να προσπαθεί (ανεπιτυχώς) χρόνια να πείσει τον εαυτό του πως η δουλειά του μπορεί να γίνει και με Linux. Κάτι κάτι τέτοιο προσπαθώ να κάνω και γω...

• Moderators
Δημοσ.

Οσο αφορα το 5.

Υπαρχει καποιο προιον πληροφορικης που δεν ειναι ελατωματικο?(bug-free)??

Εχω την εντυπωση πως προκειται για το μονο προιον που εισαι σιγουρος πως εχει ελαττωματα οταν το αγοραζεις..Ξεφευγω απτο θεμα,αλλα νομιζω πως δεν μπορει να χρησιμοποιηθει το συγκεκριμενο ως υπερ η κατα της microsoft.

Δημοσ.

Όσον αφορά τα 2 και 3.

Έσυ πιθανόν να είσαι advanced χρήστης και να παραμετροποιείς το PC σου κατά την κρίση σου. Αλλά υπάρχουν ένα κάρο άλλοι(και είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που ξέρουν και αποφασίζουν να κάνουν αυτά που κάνουν οι περισσότεροι που επισκέπτονται ένα τέτοιο φορουμ) οι οποίοι είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε(το συνηθέστερο) λόγω ασχετοσύνης/άγνοιας αφήνουν το σύστημα ως έχει, εθίζονται στην χρήση προγραμμάτων που δίνει ο Billάκος και σίγουρα δεν έχουν καμμία διάθεση να αλλάξουν κάτι που με πολύ κόπο έμαθαν(ιδιαίτερα αν είναι κάποιας ηλικίας).

Δεν τίθεται θέμα για το αν βολεύει να υπάρχει κάτι έτοιμο/στημένο στο PC. Τίθεται θέμα στο τι είναι αυτό και στο αν εξυπηρετεί αθέμιτο τρόπο κυριαρχίας σε μια αγορά. Αν ο Billάκος ήταν ανιδιοτελής και δεν ήθελε να βγάλει τίποτα αφού αυτά τα προγράμμματα είναι τζάμπα ας σου έδινε την επιλογή στην εγκατάσταση να βάλεις τον Mozilla ή το winamp(και δεν θα είχε και νομικά προβλήματα). Αντί για αυτό προσπαθούσε να μας πείσει ότι ο IE είναι δομικό στοιχείο των win98 και δεν μπορεί να ξηλωθεί κατι που φυσικά δεν ίσχυε και το απέδειξαν εναλλακτικά shells και desktops για τα windows(π.χ. http://www.astonshell.com και όχι μόνο)

Όσον αφορά το 5.

Οι λόγοι που τα προτιμάνε αν και έχουν περισσότερα bugs(όπως είπες και εσύ) είναι δύο. Τον πρώτο μόλις τον προανέφερα και τον είπες και εσύ (2,3) σε συνδυασμό με το ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός ανταγωνισμός όταν έβγαζε τα προϊόντα του(και όταν υπήρχε έκανε βαριά λάθη) με αποτέλεσμα ο κόσμος να τα συνηθίσει. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ότι αυτή την στιγμή το βασικότερο εναλλακτικό λειτουργικό(Linux) αφενός είναι ουσιαστικά δωρεάν άρα δεν υπάρχουν χρήματα για μάρκετιγκ(πόσες διαφημίσεις της microsoft βλέπεις σε ένα περιοδικό και πόσες για Linux) και αφετέρου επειδή μέχρι τώρα το λειτουργικό ήταν almost bug-free μεν αλλά δύσχρηστο δε και χωρίς τίτλους παιχνιδιών και άλλων προγραμμάτων(όπως σουίτες γραφείου με συμβατότητα με office) κάτι που επίσης αλλάζει.(Δες πόσοι ρουτερς, mail servers και λοιπές απαιτητικές εφαρμογές που δεν σηκώνουν κολλήματα όπως τα παιχνιδάκια τρέχουν σε windows και πόσοι σε Linux)

Είναι θέμα χρόνου να δούμε για πόσο άκομα θα κυριαρχεί η Microsoft την αγορά αυτή(τουλάχιστον με την καθολική κυριαρχία που έχει τώρα). Εγώ πάντως πιστεύω ότι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις κάτι που είναι τζάμπα και βελτιώνεται(όπου υστερεί) με γρηγορους ρυθμούς τα πράγματα για σένα δεν είναι καθόλου εύκολα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...