petros01 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2020 Γεια σας, Έχω το εξής πρόβλημα και θα χρειαστώ τη βοήθειά σας: Χρειάζομαι ένα δίκτυο στο οποίο να έχω πχ 35 διαφορετικά vlan και να παίρνουν όλα internet από μία θύρα στην οποία έχει συνδεθεί κι ο dhcp server (mikrotik 750). Το συγκεκριμένο switch (HP V1810-48G) είναι web managed και δεν βλέπω κάπου να υποστηρίζει DHCP relay. Αν όλες οι θύρες μείνουν στο default vlan1 όλα οκ, παίζουν αλλά βρίσκονται στο ίδιο vlan και δεν το θέλω αυτό. Επίσης αν για κάποιο λόγο σε μία θύρα συνδεθεί ένα router το οποίο κάνει dhcp τότε, όπως καταλαβαίνετε, γίνεται χαμός. Το switch υποστηρίζει μέχρι 64 διαφορετικά vlan και μέχρι 16 trunks. To πρόβλημά μου είναι αν γίνεται να καταφέρω να πάρουν διαφορετικά vlan από την ίδια πόρτα. Δοκιμασα να κάνω tagged την πόρτα που βγαίνει στο internet και να την ορισω ως tagged πάλι σε κάθε vlan αλλά δεν παίζει. Υπάρχει καμιά ιδέα ή πρέπει να πάω σε άλλο switch με dhcp relay?
toketog Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2020 Πρακτικά θές 35 διαφορετικά subnets, και 35 διαφορετικά dhcp services για κάθε vlan-subnet. Για να "περάσεις" πολλά vlan πρέπει να ορίσεις ως trunk μια πόρτα του mikrotik και αντίστοιχα μια πόρτα στο switch σου. Οι υπόλοιπες θύρες του switch θα μπούνε στο αντίστοιχο vlan
petros01 Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 11 Ιανουαρίου 2020 Ευχαριστώ, έχω ήδη ξεκινήσει να το στήνω έτσι. Βασικά δεν είχα πρόσβαση στο mikrotik κι έλεγα μήπως μπορούσα να το κάνω μόνο στο HP, αλλά τώρα που έχω ξεκινάω να στήνω στο mikrotik vlan's και dchp services. Τα vlan στο HP ευτυχώς τα είχα έτοιμα (δεν είναι και λίγα). Θα ενημερώσω αν πετύχει.
petros01 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2020 like a charm που λένε... το mikrotik την έκανε την δουλειά μια χαρά. Δεν χρειάζεται trunk πόρτα, απλά του φτιάχνεις vlan's και του ορίζεις το vlan id που έχεις στο managed switch, μετά φτιάχνεις μια διεύθυνση για κάθε vlan και στο τέλος φτιάχνεις και ένα dchp server για το κάθε vlan. Ευχαριστώ!!
madrivermadonus Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2020 για να επικοινωνουν το mikrotik και το tplink σε επιπεδο vlan η περνάνε τα vlans απο τη default vlan1 (native ) η εχεις ορισει καποιο trunk και δεν το εχεις καταλάβει. Αν ισχυει το 1ο τοτε περνάνε ολα τα vlans αφου προκειται για το native κατι που οντως δεν θελεις. Να σημειωθει οτι αν το εχεις ορισει απο τη μια πλευρα δεν ειναι απαραιτητο να το ορισεις και απο την αλλη.
petros01 Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 13 Ιανουαρίου 2020 Εννοείται το είχα ρυθμίσει από το switch, απλά δεν το όρισα στο mikrotik, αυτό ήθελα να πω. (κι όχι είναι σε άλλη πόρτα).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα