Προς το περιεχόμενο

Nas

agrimi_pontios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα ήθελα να αγοράσω ένα από τα παρακάτω nas

Synology ds218+

Qnap 251b

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι θέλω να τα στησω σαν cloud για να βλέπω τα 4 tb του δίσκου από όπου έχω ίντερνετ. Το κάνει κάποιο από τα δύο ή και τα δύο. Απ' ότι έχω δει σε βιντεάκια για το synology βάζεις ένα name ένα username κι ένα password. 

Και η άλλη ερώτηση είναι αν βάλω κρυπτογράφηση για ασφάλεια θα είναι πιο αργή η μεταφορά δεδομένων;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα synology έχουν το DSM (Disk Station Manager), το οποίο είναι ουσιαστικά είναι ένα web interface, από το οποίο διαχειρίζεσαι έτσι και αλλιώς τον NAS σου από το εσωτερικό δίκτυο, κατεβάζεις ανεβάζεις αρχεία κλπ. Δεν είναι βέβαια και ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνεις δουλειά με αρχεία. Αυτό ανοίγει για να παίζει και από έξω και με fixed hostname του τύπου "quickconnect.to" px pontios.quickconnect.to ή pontios.synology.me. Δεν είναι κάτι αμάν δύσκολο αλλά θέλει και λίγο μελέτη.

Από κει και πέρα υπάρχει και η λυση του VPN που ουσιαστικά με 3 διαφορετικές λύσεις, μπορείς εύκολα να βλέπεις τα αρχεία σου, σαν να είσαι στο τοπικό δίκτυο μέσω windows explorer.

Qnap έχω πολύ καιρό να δω ή να διαβάσω σχετικά, οπότε δεν έχω άποψη. Synology πολύ δυνατή πάντως.

Η κρυπτογράφηση δεδομένων έχει συνήθως πέναλτυ στην επεξεργαστική ισχύ που χρειάζεται το μηχάνημα που αποκρυπτογραφεί / κρυπτογραφεί ένα αρχείο στο σκληρό δίσκο για να το διαβάσουμε πχ, δεν επηρεάζει την ταχύτητα μεταφοράς. Ειδικά αν δεν έχει εγγενή ας πούμε AES υποστήριξη ο επεξεργαστής. Επίσης η κρυπτογράφηση έχει λογική αν είναι να μας κλέψουν το μηχάνημα ή τέλος πάντων το αποθηκευτικό μέσο να μην μπορούν να διαβαστούν τα αρχεία. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο κέρδος και εννοείται αν χάσουμε κωδικούς, certificates κλπ, τα δεδομένα δεν ανακτώνται.

Γενικά η χρήση αυτών των μηχανημάτων με τον τρόπο που λέτε έχει νόημα αν έχουμε και καλά upload speeds ή μεταφέρουμε μικρά αρχεία.

Τι χρήση θέλετε να κάνετε; 

Επεξ/σία από noble

Στις 10/1/2020 στις 6:31 ΜΜ, agrimi_pontios είπε

Θα ήθελα να αγοράσω ένα από τα παρακάτω nas

Synology ds218+

Qnap 251b

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι θέλω να τα στησω σαν cloud για να βλέπω τα 4 tb του δίσκου από όπου έχω ίντερνετ. Το κάνει κάποιο από τα δύο ή και τα δύο. Απ' ότι έχω δει σε βιντεάκια για το synology βάζεις ένα name ένα username κι ένα password. 

Και η άλλη ερώτηση είναι αν βάλω κρυπτογράφηση για ασφάλεια θα είναι πιο αργή η μεταφορά δεδομένων;

Πολλούς πόντους εμπιστοσύνης από εμένα για το ds218+. Πηρα το πρώτο για την δουλειά και μετά από λίγους μήνες πηρα και ένα δεύτερο για το σπίτι. Εξωφρενικά καλό μηχάνημα. Το DSM είναι πραγματικά απίστευτο. Ασφαλώς και υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης, η οποία στήνεται πανεύκολα. Εγώ τα έχω βάλει να κάνουν incremental backup (snapshot replication το λέει) επί καθημερινής βάσης και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Δεν θα το μετανιώσεις καθόλου.

Εξαιρετικό το DS218+ και με το docker γίνεται πολυμηχάνημα . Μπορείς να τα κάνεις αυτά. Θέλει σίγουρα προσοχή όμως όταν δίνεις πρόσβαση από το internet στο NAS σου (firewall, κανόνες, πόρτες κτλ).

• Like 1

σωστά, προσοχή στην πρόσβαση από έξω,

μόνο αν χρειάζεται και με περιορισμένα δικαιώματα,

ο καλύτερος τρόπος είναι με VPN,

προσωπικά έχω VPN server στο firewall router και χρησιμοποιώ άλλο χρήστη (του NAS) με συγκεκριμένη και περιορισμένη πρόσβαση στα απολύτως απαραίτητα

synology +1 
Έχει πιο καλοφτιαγμένο λογισμικό και τα μοντέλα της είναι περισσότερο αξιόπιστα. Να ενεργοποιήσεις την εκτός σπιτιού (εσωτερικού δικτύου) σου πρόσβαση, σημαίνει να έχεις καλό upload  Αν δεν έχεις μην μπεις στον κόπο. Αν θες μόνο NAS, να το χρησιμοποιείς σαν file server, το ds218+ είναι μια χαρά. Αν θες να τρέξεις κάτι παραπάνω, όπως plex media server, θα δεις γρήγορα ότι πρέπει να πας σε πιο ακριβό μοντέλο, γιατί ο 2 πυρηνος Celeron J3355 δεν τραβάει μία. Ένας 4 πυρηνος J3455 σαν αυτό που έχουν τα DS1019+ είναι πλέον baseline για (1) ένα 4Κ stream

• Like 1

Στις 12/1/2020 στις 1:05 ΜΜ, iparou είπε

Πολλούς πόντους εμπιστοσύνης από εμένα για το ds218+. Πηρα το πρώτο για την δουλειά και μετά από λίγους μήνες πηρα και ένα δεύτερο για το σπίτι. Εξωφρενικά καλό μηχάνημα. Το DSM είναι πραγματικά απίστευτο. Ασφαλώς και υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης, η οποία στήνεται πανεύκολα. Εγώ τα έχω βάλει να κάνουν incremental backup (snapshot replication το λέει) επί καθημερινής βάσης και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Δεν θα το μετανιώσεις καθόλου.

Πού το κάνεις το incremental backup;

Έχεις δυνατότητα να κάνεις backup μόνο συγκεκριμένους φακέλους;

Έχεις δυνατότητα να ορίσεις χρήστες με διαφορετικά δικαιώματα σε διαφορετικούς φακέλους; π.χ. Πλήρη δικαιώματα σε κάποιους φακέλους, μόνο read, copy σε κάποιους άλλους και καθόλου πρόσβαση στους υπόλοιπους;

Sorry για το hijack του θέματος, αλλά σκέφτομαι κι εγώ για NAS μέσα στη χρονιά και χθες μάλιστα κοιτούσα τη σειρά DS218.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 14/1/2020 στις 8:10 ΜΜ, Bourdoulas είπε

Εξαιρετικό το DS218+ και με το docker γίνεται πολυμηχάνημα . Μπορείς να τα κάνεις αυτά. Θέλει σίγουρα προσοχή όμως όταν δίνεις πρόσβαση από το internet στο NAS σου (firewall, κανόνες, πόρτες κτλ).

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αλλαγή των default θυρών που ζητάει το NAS. Eίχα κάνει το λάθος και είχα ανοίξει  στο ρουτερ τις συγκεκριμένες που ζήταγε by default το NAS και μέσα σε 1 εβδομάδα είχα 2 προσπάθειες για Hacking από Κίνα και Ρωσσία !! Ευτυχώς είχα δυνατό κωδικό ως Login στο DSM οπότε δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο UI.

10 ώρες πριν, phph είπε

Πού το κάνεις το incremental backup;

Έχεις δυνατότητα να κάνεις backup μόνο συγκεκριμένους φακέλους;

Έχεις δυνατότητα να ορίσεις χρήστες με διαφορετικά δικαιώματα σε διαφορετικούς φακέλους; π.χ. Πλήρη δικαιώματα σε κάποιους φακέλους, μόνο read, copy σε κάποιους άλλους και καθόλου πρόσβαση στους υπόλοιπους;

Sorry για το hijack του θέματος, αλλά σκέφτομαι κι εγώ για NAS μέσα στη χρονιά και χθες μάλιστα κοιτούσα τη σειρά DS218.

Incremental backup γίνεται εύκολα μέσω του μενού και μπορεί αυτό να αποθηκευτεί και σε remote location (λέγεται Snapshot Replication). Είναι εύκολο στο στήσιμο, το menu του DSM σε πάει βήμα βήμα. Ασφαλώς και μπορείς να κάνεις backup μόνο συγκεκριμένους φακέλους. Επίσης, μπορείς να ορίσεις διαφορετικούς χρήστες με διαφορετικά δικαιώματα σε κάθε φάκελο. Είναι εξαιρετικό μηχάνημα.

Επεξ/σία από iparou
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα μόλις χθες το παρέλαβα και ξεκίνησα να στήνω 3 η/Υ που θα βλέπουν τον nas σε τοπικό δίκτυο. Αυτό το έχω κάνει πολλές φορές με άλλα nas. Αυτό που θέλω να κάνω τώρα μιας και δεν έχω σχέση-γνωσεις με vpn πέρα από vpn hardware μεταξύ δύο σημείων ipsec είναι να λειτουργήσω την λειτουργία cloud για έναν φάκελο που θα τον βλέπουν 2 κινητά και 2 λάπτοπ. Έψαξα αρκετά χθες αλλά ήμουν λίγο ζαλισμενος λόγω ότι είχα αρκετή δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι το έστησα προς το παρόν τυπικά με απλό κωδικό. (Πώς είναι περίπου ένας δυνατός κωδικός; Γιατί έβαλα π.χ. τον qaz123wsx@#$ και μου έλεγε weak και username synas αυτό στο τοπικό σαν είσοδο στο nas. Σκέφτομαι να μπαίνω ,με synology connect email-password. 

Κάποιο βιντεάκι και κάποιες συμβουλές σας θα με βοηθούσαν πολύ. Σύνδεση έχω ΟΤΕ vdsl 50 - 5. Θα χρειαστεί να ανοίξω πόρτες για synology connect; 

Είχα την εντύπωση ότι θα μπορούσα σε αυτό το nas να βάλω σε κάθε φάκελο άλλο password. Π.χ. στο cloud δεν θα ήθελα να έχουν πρόσβαση άλλοι η/Υ. Ενώ με το που μπω στο δίκτυο του nas βλέπω τον φάκελο cloud και δεν βρήκα τρόπο να βάλω έξτρα κωδικό

Σόρρυ για το μακρυναρι

Επεξ/σία από agrimi_pontios

Άρχισα να τη βρίσκω σιγά σιγά με αυτό το nas. Έχει παρα πολυ πράμα και άμα ήταν δικό μου θα ξαναγίνουν παιδί. Μόνο το cloud με έμεινε να στήσω κι έτοιμο να φύγει. Σε λίγο καιρό θα πάρω άλλο ένα για κάποιον άλλο. Εγώ πάντως θα έπερνα το qnap στο σπίτι μου λόγο hdmi για να διώξω τον η/Υ μιας και μόνο αρχεία κρατάω μέσα.

Για να παιξω μέσω ds file για cloud με ζητάει να ανοιξω την θύρα 5000 ή 5001 https. Είναι αρκετά ασφαλές; Έβαλα αρκετά δυνατό password. Υπάρχει άλλος τρόπος που να με υποδειξετε; Από τις παραπάνω πια επιλογή να διαλεξω; Αν πρέπει;

2 ώρες πριν, agrimi_pontios είπε

Για να παιξω μέσω ds file για cloud με ζητάει να ανοιξω την θύρα 5000 ή 5001 https. Είναι αρκετά ασφαλές; Έβαλα αρκετά δυνατό password. Υπάρχει άλλος τρόπος που να με υποδειξετε; Από τις παραπάνω πια επιλογή να διαλεξω; Αν πρέπει;

Να αλλάξεις την default port. Και να βάλεις να κάνεις redirect από την http στην https. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

How το κανουμε; Μια γρήγορη βοήθεια για να το τελειωνω;

Ρούτερ του ΟΤΕ και το nas

Επεξ/σία από agrimi_pontios

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...