Th3Beh0ldeR Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2020 Καλημέρα στο team! Σκέφτομαι σοβαρά την επιλογή του remote backup από το PC που έχω στο σπίτι μου σε έναν NAS που θα είναι συνδεδεμένος σε άλλο σπίτι (π.χ. γονιών) , προκειμένου να έχω ασφαλισμένα τα αρχεία μου σε περιπτώσεις καταστροφής/κλοπής. Αρχικά είχα σκεφτεί την λύση του cloud αλλά συγκρίνοντας τιμές από ετήσια πλάνα (γύρω στα 90ε/έτος) και το συνολικό κόστος για αγορά NAS/δίσκου (που το υπολογίζω πρόχειρα στα 250ε), βλέπω ότι η τελευταία λύση θα μου κάνει απόσβεση σε 2,5-3 χρόνια και επιπλέον θα μου μείνει και κάτι. Το μέγεθος που θέλω να καλύψω είναι το 1TB με αέρα τα 2 ή 3TB για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: 1) Έχετε παρόμοια εμπειρία στο στήσιμο μιας τέτοιας λύσης backup και αν ναι ποια τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα που συναντήσατε; 2) Πιστεύετε η λύση του cloud είναι καλύτερη; 3) Αν καταλήξω σε NAS, έχει νόημα για να πάω σε λύση με περισσότερο από 1 Bay; Επίσης από μάρκες έχω δει ότι παίζει πολύ η Synology, αξίζει να δω και καμιά άλλη; 4) Αν θέλω ασφάλεια σε περίπτωση κλοπής του NAS μπορώ να έχω κρυπτογραφημένα εκεί τα αρχεία που είναι backup; Φαντάζομαι θα γίνεται μέσω του software του NAS, αλλά ρωτάω για επιβεβαίωση. Ευχαριστώ.
Moderators Spect~ Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2020 Moderators Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2020 2 ώρες πριν, Th3Beh0ldeR είπε Καλημέρα στο team! Σκέφτομαι σοβαρά την επιλογή του remote backup από το PC που έχω στο σπίτι μου σε έναν NAS που θα είναι συνδεδεμένος σε άλλο σπίτι (π.χ. γονιών) , προκειμένου να έχω ασφαλισμένα τα αρχεία μου σε περιπτώσεις καταστροφής/κλοπής. Αρχικά είχα σκεφτεί την λύση του cloud αλλά συγκρίνοντας τιμές από ετήσια πλάνα (γύρω στα 90ε/έτος) και το συνολικό κόστος για αγορά NAS/δίσκου (που το υπολογίζω πρόχειρα στα 250ε), βλέπω ότι η τελευταία λύση θα μου κάνει απόσβεση σε 2,5-3 χρόνια και επιπλέον θα μου μείνει και κάτι. Το μέγεθος που θέλω να καλύψω είναι το 1TB με αέρα τα 2 ή 3TB για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: 1) Έχετε παρόμοια εμπειρία στο στήσιμο μιας τέτοιας λύσης backup και αν ναι ποια τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα που συναντήσατε; 2) Πιστεύετε η λύση του cloud είναι καλύτερη; 3) Αν καταλήξω σε NAS, έχει νόημα για να πάω σε λύση με περισσότερο από 1 Bay; Επίσης από μάρκες έχω δει ότι παίζει πολύ η Synology, αξίζει να δω και καμιά άλλη; 4) Αν θέλω ασφάλεια σε περίπτωση κλοπής του NAS μπορώ να έχω κρυπτογραφημένα εκεί τα αρχεία που είναι backup; Φαντάζομαι θα γίνεται μέσω του software του NAS, αλλά ρωτάω για επιβεβαίωση. Ευχαριστώ. Μηπως ειναι πιο ευκολο να κρυψεις καπου το NAS μεσα στο σπιτι γιατι το να κανεις τοσο μεγαλο backup μεσω ιντερνετ θα ειναι χρονοβορο. Προφανως μετα το πρωτο ουσιαστικα πιστευω θα κανεις συγχρονισμο των αρχειων οποτε θα ανεβαζει μονο τα νεα αρχεια και οχι ολα απο την αρχη αλλα και παλι.. 3) Synology ή QNAP. To αν αξιζει για 2+ δισκους εχει να κανει με τον ογκο των αρχειων που εχεις ή που μελλοντικα θα εχεις 4) Ναι μπορεις 1
Sloky_ Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2020 Kαλησπέρα, 1) Θεωρητικά είναι μια έτοιμη λύση τόσο σε επίπεδο software όσο και σε hardware.Πέρα απο τους περιορισμούς του κάθε κατασκευαστή σε software/hardware δεν θα έλεγα οτι υπάρχουν μειονεκτήματα. 2) Με μία λέξη όχι.Το κόστος είναι σίγουρα μεγαλύτερο και πολύ απλά εμπιστέυεσαι τα αρχεία σου σε έναν τρίτο χάνοντας το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρησης.Ένα security breach σε μία τέτοια εταιρεία (που συχνά αποτελούν στόχο) αφήνει τα αρχεία σου εκτεθιμένα -το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση βέβαια, αλλα και πάλι δεν είναι ευχάριστο- . 3) Synology είναι μια αξιόπιστη λύση με εύχριστο GUI οπότε άν δεν έχεις φοβερό περιορισμό στο budget επέλεξε κάποιο μοντέλο τους. Σίγουρα θα χρειαστείς πάνω απο μία θέση ειδικά αν θελήσεις να περάσεις σε RAID κάποια στιγμή. 4)Ναί Ελπίζω να σε κάλυψα σε έναν βαθμό. 1
MiKe-Dee Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2020 Καλησπέρα κι από μένα, κάτοχος D-Link NAS 320L (2-bay με RAID1) Θεωρώ δεδομένη μια αξιόπιστη λύση για storage πλέον σε κάθε σπίτι, προσωπικά έχω μέσα αρχεία 15 ετών. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να επιλέξεις και ποιά λύση θα αγοράσεις, θεωρώ πως αν πας σε λύση με backup του NAS, μπορείς να πάρεις μια συσκευή με 1 bay. Σε έναν μεγάλο βαθμό, όλες οι συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά θα καλύψουν τις ανάγκες σου, αν πας σε WD, Synology και Q-Nap θα μπορείς να βάλεις apps ώστε να προσθέτεις οτιδήποτε επιπλέον χρειάζεσαι. Σαν πρώτο backup όχι, οι περισσότερες λύσεις για files είναι ακριβές (Azure, AWS S3, Acronis Cloud κ.λπ.) για το μέγεθος που ζητάς. Όσο για την ασφάλεια, υπάρχουν λύσεις ώστε όλα όσα αποθέτεις εκεί, να είναι κρυπτογραφημένα. Όπως και οι προηγούμενοι, θα πήγαινα σε QNap ή Synology, περισσότερο για τα έξτρα που προσφέρουν αλλά και τις αρκετές επιλογές για configuration και applications. Aν έχεις σκοπό να παίρνεις τακτικό backup του NAS πάρε με ένα bay, αν έχεις σκοπό να παίρνεις ας πούμε μια φορά τον μήνα αλλά να κάνεις πολύ τακτική χρήση των αρχείων, πάρε με δυο bay. Εννοείται πως θα πας σε WD Red ή, αν έχεις την οικονομική δυνατότητα σε WD Gold. Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, κατά 99% όλοι υποστηρίζουν κρυπτογράφηση. Συνδύασέ το NAS με: Acronis για backup Μια οικονομική Cloud υπηρεσία ώστε να παίρνεις το NAS σου backup ή έναν εξωτερικό δίσκο 1
pantelikas Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2020 Έχω backblaze για cloud backup. Κοστίζει 60$ τον χρόνο και έχει απεριόριστο χώρο για backup. Φτάνει τα αρχεία σου να είναι στον υπολογιστή σου ή σε κάποιον εξωτερικό σκληρό στον υπολογιστή σου. Εγώ συνδέω κάθε 2-3 βδομάδες τον εξωτερικό μου, αντιγράφω μέσα τα νεότερα αρχεία και αφήνω να ανέβουν στο σύννεφο. Μετά αποσυνδέω τον σκληρό και μπαίνει στο ράφι. Αν σ' ενδιαφέρει πες μου να σου δώσω link και να πάρουμε και οι 2 από έναν επιπλέον μήνα δωρεάν 1
Th3Beh0ldeR Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2020 Αρχικά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Για να απαντήσω στον φίλο @Spect~ γιατί δεν θέλω να βάλω το Nas στο ίδιο σπίτι, είναι καθαρά για λόγους disaster recovery, δηλαδή προστασία των δεδομένων από ολική καταστροφή τύπου πυρκαγιά κτλ ή κλοπή. Με βάση αυτά που είπατε βλέπω ότι γενικά η λύση του NAS είναι η πιο καλή και από άποψη προσωπικών δεδομένων μιας και τα δεδομένα δεν ανεβαίνουν σε κάποιον τρίτο, αλλά και κόστους. Οπότε θα πάω σ αυτήν τη λύση και μάλλον με 2 bay, αν το σηκώσει τελικά η τσέπη, για να γλιτώσω στο μέλλον πιθανή αντικατάσταση δίσκου με μεγαλύτερο, για αύξηση χώρου, βάζοντας απλά έναν δεύτερο δίσκο. Σημειωτέον ότι παίρνω ήδη backup σε εξωτερικό δίσκο, αλλά αυτό δεν καλύπτει το disaster. Δηλαδή κάτι να γίνει στο σπίτι, ακόμα και το πιο απλό δηλαδή να πέσει ένας κεραυνός τριγύρω και να καούν όλοι οι δίσκοι. Μικρές οι πιθανότητες αλλά ας έχω το κεφάλι μου ήσυχο.😀
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα