Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 20/7/2020 στις 8:26 ΠΜ, TEOKOS είπε

Μην χαλάς λεφτά για να παίρνεις πράγματα στο κουτουρού 

Αμα δεν μετρηθεί ο χώρος σου με rew δεν ξέρεις ακριβώς που πάσχει.

οι φωτο που έχεις βάλει δεν δείχνουν το σαλόνι σαν σύνολο με τα ηχεία για να πάρουμε χωροταξική μυρουδιά.

Βάλε αν θες σχεδιάγραμμα λεπτομερές.

Καλησπέρα. Εχω πιάσει πάλι και κάνω δοκιμές, διαπίστωσα οτι ενώ έχω βάλει τη συχνότητα αποκοπής στα 90  hz τα μπροστα ηχεία L R ακόμα στα 40 hz ακούγεται το woofer τους οχι πολύ αλλά το ακούω απο τα 3 μέτρα...έχω κλέισει το subwoofer φυσικά και τα υπόλοιπα ηχεία, ήθελα απλά να δώ πως συμπεριφέρεται το L και R κάτω απο 90hz έστω ακουστικά ..είναι φυσιολογικό να ακουω ακομα το woofer των ηχείων? Μάλλον θα ξατρέξω το audyssey.....   Dali zensor 5 έχω. Επίσης έχεις να προτείνεις κάποιο db metter η να πάω απευθείας στα βαθιά? με umik-1 ?  λέω να κάτσω να σχοληθώ..  

Σε ευχαριστώ.

• Απαντ. 69
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
10 ώρες πριν, nosstrom είπε

Καλησπέρα. Εχω πιάσει πάλι και κάνω δοκιμές, διαπίστωσα οτι ενώ έχω βάλει τη συχνότητα αποκοπής στα 90  hz τα μπροστα ηχεία L R ακόμα στα 40 hz ακούγεται το woofer τους οχι πολύ αλλά το ακούω απο τα 3 μέτρα...έχω κλέισει το subwoofer φυσικά και τα υπόλοιπα ηχεία, ήθελα απλά να δώ πως συμπεριφέρεται το L και R κάτω απο 90hz έστω ακουστικά ..είναι φυσιολογικό να ακουω ακομα το woofer των ηχείων? Μάλλον θα ξατρέξω το audyssey.....   Dali zensor 5 έχω. Επίσης έχεις να προτείνεις κάποιο db metter η να πάω απευθείας στα βαθιά? με umik-1 ?  λέω να κάτσω να σχοληθώ..  

Σε ευχαριστώ.

Θα ήθελες να μου τα πεις λίγο πιο αναλυτικά τι προσπάθησες να κάνεις ακριβώς γιατί δεν το πολυκατάλαβα 

Δεν έχει σχέση το umik - rew με τα ντεσιμπελόμετρα

Με το  δεύτερο απλά θα δεις πόσα db φθάνουν στην θέση ακρόασης από κάθε ηχείο

Με το πρώτο θα δεις πως συμπεριφέρεται τα ηχεία σου με τον χώρο σε όλους τους παραμέτρους . Για παράδειγμα το rt60 (αντίλαλος), βυθίσεις-ακυρώσεις των χαμηλών , πικαρίσματα μεσαίων και υψηλών , σπεκτρογραφήματα κ.λ.π

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, TEOKOS είπε

Θα ήθελες να μου τα πεις λίγο πιο αναλυτικά τι προσπάθησες να κάνεις ακριβώς γιατί δεν το πολυκατάλαβα 

Δεν έχει σχέση το umik - rew με τα ντεσιμπελόμετρα

Με το  δεύτερο απλά θα δεις πόσα db φθάνουν στην θέση ακρόασης από κάθε ηχείο

Με το πρώτο θα δεις πως συμπεριφέρεται τα ηχεία σου με τον χώρο σε όλους τους παραμέτρους . Για παράδειγμα το rt60 (αντίλαλος), βυθίσεις-ακυρώσεις των χαμηλών , πικαρίσματα μεσαίων και υψηλών , σπεκτρογραφήματα κ.λ.π

Αρχικά θέλω να καταλάβω γιατί ενώ έχω βάλει crossover στο 90 hz τα μπροστά ηχεία ενώ έχω βγάλει το subwoofer  ακούγονται ακόμα μέχρι τα 40hz μήπως έχει θέμα ο ενισχυτής ;
Ελεγα από το να πάρω dB μetter να πάρω πάρω το Umik-1 μια και καλή μια και μπορώ να κάνω και με αυτό μέτρηση και μετά να κάτσω να ασχοληθώ με τα υπόλοιπα .

Επεξ/σία από nosstrom
Δημοσ.
10 ώρες πριν, nosstrom είπε

Αρχικά θέλω να καταλάβω γιατί ενώ έχω βάλει crossover στο 90 hz τα μπροστά ηχεία ενώ έχω βγάλει το subwoofer  ακούγονται ακόμα μέχρι τα 40hz μήπως έχει θέμα ο ενισχυτής ;
Ελεγα από το να πάρω dB μetter να πάρω πάρω το Umik-1 μια και καλή μια και μπορώ να κάνω και με αυτό μέτρηση και μετά να κάτσω να ασχοληθώ με τα υπόλοιπα .

Και πως το τσέκαρες; Με pink noise ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, TEOKOS είπε

Και πως το τσέκαρες; Με pink noise ;

Όχι έπαιξα συχνότητα από 100hz μέχρι 20hz και τα  μπροστά ενώ στο crossover είχα ρυθμίσει 90hz, μετά τα 90 ενώ ο ήχος χαμήλωσε έδινε μέχρι τα 40hz. Περίεργο 

Επεξ/σία από nosstrom
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, nosstrom είπε

Όχι έπαιξα συχνότητα από 100hz μέχρι 20hz και τα  μπροστά ενώ στο crossover είχα ρυθμίσει 90hz, μετά τα 90 ενώ ο ήχος χαμήλωσε έδινε μέχρι τα 40hz. Περίεργο 

Αρμονικές . Σαν μια πέτρα στα ήσυχα νερά μιας λίμνης . Βαράει στα 90 και τα μικρά κυματάκια φθάνουν εξασθενισμένα στα χαμηλά. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, TEOKOS είπε

Αρμονικές . Σαν μια πέτρα στα ήσυχα νερά μιας λίμνης . Βαράει στα 90 και τα μικρά κυματάκια φθάνουν εξασθενισμένα στα χαμηλά. 

Όποτε είναι φυσιολογικό δεν έχει κάτι ο ενισχυτής ,επίσης  δε σημαίνει ότι από τη στιγμή που μπαίνει crossover κόβει απότομα η νωρίτερα πχ στα 80 η 60hz

Επεξ/σία από nosstrom
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/6/2020 στις 6:38 ΜΜ, TEOKOS είπε

Γενικός κανόνας είναι 80hz( δηλαδή οι χαμηλές συχνότητες των ηχείων κάτω από 80hz πάνε στο sub)

Σωστός κανόνας είναι 10-15 hz ψηλότερα από αυτό που μπορεί να κατέβει το ηχείο. Αλλά ο μπούσουλας είναι όχι χαμηλότερα από 80hz .

(Εκεί μπαίνει το sub . Πόσο σωστό δείχνει το γράφημα από 20hz μέχρι τα 80hz (η ψηλότερα εκεί που τα έχεις βάλει να κόβουν)

Το απόλυτο είναι από τα 20hz μέχρι τα π.χ 80hz να είναι μια ευθεία γραμμή.)

Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα , ποιες είναι οι σωστές ρυθμίσεις του crossover των ηχείων THX; Πήρα πρόσφατα ένα μεταχειρισμένο ηχοσύστημα και προσπαθώ να καταλάβω αν είναι σωστά ρυθμισμένο ή όχι.

Στο manual έχει όλα τα ηχεία πλην του sub στα 80Hz και το sub στα 120Hz ενώ εμένα μου ήρθε ρυθμισμένο στα 50Hz και 100Hz αντίστοιχα.Ποιο είναι το σωστό; Να το αφήσω ως έχει;

Επίσης σαν ηχεία height έχω βάλει προσωρινά μέχρι να αγοράσω άλλα , ένα ζεύγος από το παλιό μου ηχοσύστημα (Logitech Z5500).Με μια πρόχειρη ματιά που έψαξα βρήκα οτι και αυτά είναι στα 8 Ohm οπότε λογικά δεν θα έχω θέμα.Σωστά;

Specs των ηχείων Z5500 :

Spoiler

Screenshot_1.png.3a2e6df7a9ed943c2217d14bd143059c.png

Επεξ/σία από tarantules
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 24/12/2020 στις 9:56 ΠΜ, tarantules είπε

Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα , ποιες είναι οι σωστές ρυθμίσεις του crossover των ηχείων THX; Πήρα πρόσφατα ένα μεταχειρισμένο ηχοσύστημα και προσπαθώ να καταλάβω αν είναι σωστά ρυθμισμένο ή όχι.

Στο manual έχει όλα τα ηχεία πλην του sub στα 80Hz και το sub στα 120Hz ενώ εμένα μου ήρθε ρυθμισμένο στα 50Hz και 100Hz αντίστοιχα.Ποιο είναι το σωστό; Να το αφήσω ως έχει;

Επίσης σαν ηχεία height έχω βάλει προσωρινά μέχρι να αγοράσω άλλα , ένα ζεύγος από το παλιό μου ηχοσύστημα (Logitech Z5500).Με μια πρόχειρη ματιά που έψαξα βρήκα οτι και αυτά είναι στα 8 Ohm οπότε λογικά δεν θα έχω θέμα.Σωστά;

Specs των ηχείων Z5500 :

Απόκρυψη περιεχομένων

Screenshot_1.png.3a2e6df7a9ed943c2217d14bd143059c.png

Καλημέρα ... άβυσσος αυτή είναι η σωστή ερμηνεία , αυτό που προτείνει το thx θεωρώ ότι είναι σημείο που πρέπει να ξεκινήσεις . Πάντα η συχνότητα να είναι 20hz πάνω απ ότι λέει ο κατασκευαστής του ηχείου  στη δίκη σου περιπτωση 130hz αν έχει η αλλιώς 150hz. Πάντα πάνω από 80 , αλλά αυτό το πάντα πάνω από 80hz που λένε όλοι με προβληματίζει , άλλοι τα έχουν 60hz αν το ηχείο τους «παίρνει» πχ 40hz. Προσωπικά εμένα ειναι 90hz τα 2 μπροστά και surround , στα 100hz center και atmos. Το sub λένε όλοι στα 120 το έχω 90hz , στα αυτιά μου ακούγεται καλύτερα .Πρόσφατα έστησα τα ηχεία μου πάλι προσεκτικά και ενώ στις υψηλές ακούγεται καλύτερα πιο καθαρά  και πιο δυνατά από ότι παλιότερα , στις παλιότερες μετρήσεις τις πρωτες για την ακρίβεια με καθόλου ψάξιμο ακούγεται πιο ισορροπημένο . Για αυτό λέω άβυσσος ... δε ξέρω έχω χαθεί λίγο . Έχω το audyssey Multi xt, άλλοι με το xt32 λένε βγάζουν καλύτερα αποτελέσματα ..

αποψη μου είναι τσέκαρε τα hz που λέει ο κατασκευαστής αν είναι 40-60 βάλε τα 80 αν είναι παραπάνω 20hz πάνω και πάντα από 80hz και πάνω, διάβασε για στήσιμο ηχείων , ξόδεψε χρόνο αρκετό για το στήσιμο είναι σημαντικό πολύ, κάνε βαθμονόμηση αν έχει,  ξεκινά να ακούς 2-3 κομμάτια μουσική πχ dire strait και 2-3 σποτ atmos κατεβασμένα από το Site της Dolby  άκου τα συνέχεια μάθε τα και κάνε αλλαγές. Με ένα spl metter ρυθμισε την ένταση των ηχείων επισης . Δεν ξέρω αν είναι σωστός τρόπος αυτό έχω κάνει . Προσωρινά έχω το κινητό σαν spl δεν είναι έγκυρο 100% σε σχέση με ausyssey μου βγάζει απόκλιση 0.5-1 dB . Το woofer το έβαλα στα reference lvl 0 το μέτρησα στα 75 dB πειράζοντας το volume του από πίσω και μετά κατέβασα από το reference lvl 2-3 db  το sub .Δεν είναι σωστός τρόπος αυτό βέβαια είναι ....

Επεξ/σία από nosstrom
  • 6 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ανεξαρτήτως της συχνότητας που θα κροσαριστούν τα ηχεία από το ρυθμιστικό του ενισχυτή, το ρυθμιστικό κροσαρίσματος του subwoofer πρέπει να το έχετε τουλάχιστον στα 120hz (αν όχι παραπάνω).

Και αυτό γιατί το LFE κανάλι, μεταφέρει πληροφορία μέχρι και τα 120hz. Αν κατεβάσετε το σημείο cross απο το sub κάτω από τα 120hz, μέρος αυτής της πληροφορίας θα την χάνετε.

Για την ακρίβεια η  πληροφορία αυτή κάθε αυτή δεν χάνεται, μιας και το LFE στην ουσία μεταφέρει την ίδια πληροφορία χαμηλών με τα μπροστινά ηχεία.

Το σήμα στο κανάλι LFE βαθμονομείται κατά τη διάρκεια της παραγωγής soundtrack για να είναι σε θέση να συνεισφέρει 10 dB υψηλότερο SPL από το ίδιο σήμα μπάσου από οποιοδήποτε από τα 3 κανάλια της οθόνης (μπροστά).

Επεξ/σία από warewolf

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...