Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

είμαι τέρμα άσχετος με το θέμα, απλά κάνω μερικές αλλαγές σε κάποια αρχεια ai, eps.

Τα αρχεία ai ισχύει ότι δεν αποθηκεύουν εικόνες και απλά κρατάνε το link?

Σε μερικά αρχεία έχω εισάγει εικόνες μέσα. Σε αυτή την περίπτωση, όταν έχουμε δηλαδή και εικόνες επιλέγουμε format eps;

Δημοσ.

Τα ai αρχεία δεν είναι αρχεία εικόνας αλλά project του Adobe Illustrator (A.I.) και για να ανοίξουν πρέπει να έχεις το πρόγραμμα.

Τα eps είναι πακέτα που περιλαμβάνουν 2D vectors, εικόνες και κείμενο και μπορούν να ανοίξουν με όποιο πρόγραμμα υποστηρίζει τέτοιες μορφές όπως τα προγράμματα της adobe (illustrator, photoshop, acrobat κτλ), της Corel (coreldraw, paintshop pro, presentation) καθώς και προγράμματα dtp όπως το quark express και το scribus.

Αν θέλεις να δημιουργήσεις μια εικόνα που να μπορούν να την προβάλλουν όλα τα προγράμματα προβολής εικόνων θα πρέπει να εξάγεις σε jpg, bmp, png, tiff κτλ, σε bitmap αρχεία εικόνας δηλαδή. Έτσι όμως θα χάσεις το scalability των eps, δηλαδή η ανάλυση τους θα φιξαριστεί στην ανάλυση που θα ορίσεις στο export, ενώ τα eps μπορούν να μεγαλώσουν όσο θέλεις. Αυτό βέβαια αφορά το vector μέρος των eps γιατί οι bitmap εικόνες θα χαλάνε όσο μεγαλώνεις την ανάλυση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω ένα vector αρχείο (ai) και θέλω να εισάγω μια εικόνα. Βασικά φτιάχνω ένα εξώφυλλο.

Αν το αποθηκεύσω σαν ai αποθηκεύεται το link της εικόνας και δεν ενσωματώνεται η εικόνα στο αρχείο. Άρα επιλέγω eps που ενσωματώνει την εικόνα. Σωστή κίνηση;

τα υπόλοιπα...., ότι χαλάνε οι εικόνες σε ενδεχόμενο resize τα ξέρω

Επεξ/σία από Muhammad
Δημοσ.

Το ai δεν είναι vector αρχείο αλλά project του illustrator όπως τα prm είναι του premiere και τα psd του photoshop. Η εξαγωγή σε eps είναι όντως η σωστή κίνηση.

Δημοσ.

1) Το Illustrator μπορεί να δεχθεί αρχεία είτε embedded είτε linked.
Αν είναι embedded τότε αν δώσεις το .ai κάπου θα περιέχει και τις εικόνες.
Αυτό βέβαια ως αποτέλεσμα έχει το πιο βαρύ αρχείο.
Linked σημαίνει ότι αν δώσεις το ai αρχείο όταν θα το ανοίξει ο άλλος υπολογιστής θα ψάξει να βρει τα αρχεία τα οποία είναι linked. 

2) Τα αρχεία με επέκταση ai ή eps, θεωρούνται αρχεία ανοικτά.
Τέτοια αρχεία ΔΕΝ δίνουμε σε τυπογράφους/πελάτες, εκτός αν έχει γίνει συνεννόηση νωρίτερα.
Το αρχείο που θα δώσεις στον πελάτη/τυπογράφο θα είναι .pdf.
To οποίο φυσικά θα περιέχει τις εικόνες μέσα..

3 - BONUS) Συνήθως δουλεύουμε με linked images για να έχουμε πιο ελαφρύ αρχείο κατα την επεξεργασία του και κυρίως γιατί μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στο linked αρχείο και αυτές να έρθουν με ένα απλό update link στο illustrator.
Τέλος, αν θέλουμε να δώσουμε ή να πάρουμε όλα τα assets (fonts, images κλπ.) τότε μπορούμε να κάνουμε ένα package το αρχείο μας.
Αυτό δημιουργεί ένα φάκελο το οποίο περιέχει το ai και ένα άλλο φακελάκι με όλα τα assets.
Στο ai αυτό είναι linked όλα τα assets. 
Αν για παράδειγμα δουλεύουμε ένα ai το οποίο έχει linked assets από τα έγγραφά μου, από κανέναν εξωτερικό δίσκο, από την επιφάνεια εργασίας, από το φακελο fonts κλπ.
Δηλαδή είναι linked τα assets αλλά είναι σκόρπια.
Κάνοντας το ένα package μας τα συμμαζεύει κάπως όμορφα σε ένα φακελάκι και όλα είναι τακτοποιημένα.

Δημοσ.
Στις 7/1/2020 στις 6:19 ΜΜ, Muhammad είπε

στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω ένα vector αρχείο (ai) και θέλω να εισάγω μια εικόνα. Βασικά φτιάχνω ένα εξώφυλλο.

Αν το αποθηκεύσω σαν ai αποθηκεύεται το link της εικόνας και δεν ενσωματώνεται η εικόνα στο αρχείο. Άρα επιλέγω eps που ενσωματώνει την εικόνα. Σωστή κίνηση;

τα υπόλοιπα...., ότι χαλάνε οι εικόνες σε ενδεχόμενο resize τα ξέρω

Αυτήν την αφίσα αν τη στείλεις για εκτύπωση δες τι εγραψε ο Χρήστος. Δηλαδή βγαλ' την σε pdf και στην ανάλυση που θέλει το τυπωγραφείο. Ρωτα μήπως τη θέλουν σε τετραχρωμία.

Δημοσ.

ευχαριστώ για τις συμβουλές. έκανα ό,τι είπατε. ναι σε cmyk θέλω το αρχείο για εκτύπωση.

Νομίζω όλα είναι οκ αλλά πως σιγουρεύω ότι το pdf έχει πληροφορίες cmyk? Γενικά για να ξέρω... δε βλέπω να γράφει κάτι στις ιδιότητες. έχω το foxit (phantom)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...