Επισκέπτης Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2020 Έκανα αυτό το θέμα για να μιλήσουμε για πιο άγνωστες ειδικότητες για τις οποίες κανείς δε μιλάει αλλά μπορεί να ενδιαφέρουν κάποιον να ακολουθήσει. Μάλιστα μπορεί να έχουν και δικές τους σχολές οι οποίες δεν σχετίζονται με πανελλήνιες και είναι ιδιωτικές. Άγνωστο θεωρώ κάτι που δεν έχει σχέση με ΑΕΙ/ΤΕΙ/πανελλήνιες (βλέπε οικονομολόγος, γιατρός, δικηγόρος, ψυχολόγος, μηχανικός κτλ.), ΙΕΚ (μάγειρας, υδραυλικός, ψυκτικός κτλ) και επίσης στις μέρες δεν έχει σχέση ούτε με το ίντερνετ/υπολογιστές/ανοιχτές δεξιότητες (προγραμματιστής, διαφημιστής, σχεδιαστής, σύμβουλος, gamer κτλ.) Το μεγαλύτερο trend της εποχής είναι η τεχνολογία και η πληροφορική, όλοι μιλάνε για αυτό και θέλουν να επενδύσουν εκεί, στο εξωρετικο χρυσοπληρώνεται και μάλιστα λένε ότι ίσως μία μέρα κάποια κράτη θα είναι τα κράτη της τεχνολογίας/επιστήμης ενώ άλλα κυρίως κράτη του τρίτου κόσμου θα είναι τα κράτη για όλες τις υπόλοιπες δουλειές άρα μπορεί να δημιουργηθεί ένα ταξικό στοιχείο από τη δύναμη/επιρροή της τεχνολογίας αλλά ας μη το πάμε εκεί πέρα. Δε πιστεύω ότι ΟΛΟΙ θα πρέπει να ασχολούνται με τη τεχνολογία όσο δυνατή και να είναι αυτή την εποχή, δε γουστάρουν όλοι τη δουλειά του προγραμματιστή/μηχανικού. Το lifestyle μπορεί να χει μεγαλύτερη αξία από το χρήμα μερικές φορές. Eπίσης από συζητήσεις που έχω κάνει δε πιστεύω ότι πολλές δουλειές θα χαθούν από αυτό ειδικά δουλειές που απαιτούν κάποιες δεξιότητες, ακόμη και οι οδηγοί δε πιστεύω ότι θα τελειώσουν από αυτό. Τέλος, τα πιο φτωχά κράτη έχουν δυσκολία στην απορρόφηση πιο εξειδικευμένου προσωπικού ή στη χειρότερη δεν ανταμοίβεται περισσότερο όπως βλέπουμε να γίνεται με δικηγόρους. Αυτό επηρεάζει και τους μηχανικούς. Φτωχό κράτος σημαίνει αδύναμη αγορά που με τη σειρά του σημαίνει λίγες επιχειρήσεις/startups άρα λίγες θέσεις για πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις η καλύτερη επιλογή σου σε ένα τέτοιο κράτος να είναι να επενδύσεις σε κάτι λίγότερο εξειδικευμένο αλλά πολύ πιο αναγκαίο όπως ας πούμε μάγειρας ή οδηγός. Όταν ο πλούτος δε περισσεύει τότε τα απολύτως απαραίτητα όπου η ζήτηση δε πέφτει ποτέ βγαίνουν μπροστά. Μία ενδιαφέρουσα ειδικότητα που είχα δει τις προάλλες είναι επαγγελματίας οδηγός. Αυτοί έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά της Ελλάδας. Πολύ παλιά που είχα ψάξει αγγελίες στην ΧΕ ήταν στις τοπ επιλογές. Το δίπλωμα δεν είναι ακριβό και μάλιστα δε φαίνεται να παίρνει πολύ χρόνο άρα είναι καλή επιλογή για κάποιον που ψάχνει μία γρήγορη λύση. Δε ξέρω βέβαια ποιες είναι οι συνθήκες της δουλειάς αλλά τους περισσότερους που έχω δει δείχνουν αρκετά ευχαριστιμένοι ειδικά αν τους κάτσει καμία θέση σε κανά λεωφορείο. Μία άλλη ειδικότητα που είχα δει η οποία δείχνει πολύ ενδιαφέρουσα είναι πιλότος drone, μάλιστα έχουν ανοίξει σχολές στην Ελλάδα που σου δίνουν επίσημο δίπλωμα. Είχα δει έναν στο ίντερνετ ο οποίος είχε βγάλει πολλά λεφτά με αυτή τη δεξιότητα αλλά δε ξέρω πόσο ζήτηση έχει στην Ελλάδα. Τέλος μία άλλη ειδικότητα που είδα είναι οδηγός ταχύπλοου το οποίο πάλι δείχνει πολύ ενδιαφέρον αλλά δε ξέρω για τη ζήτηση του. Είμαστε χώρα της θάλασσας/τουρισμού οπότε όλο και κάτι θα κάνει. Όλα αυτά δεν απαιτούν χρόνια σπουδών ούτε πανελλήνιες και μάλιστα μπορούν να σε βάλουν πιο εύκολα σε μία αγορά, δε θεωρώ ότι κάποιος που απέτυχε στις πανελλήνιες θα πρέπει με το ζόρι να κάνει ανειδίκευτη εργασία ή να ψάξει για ανοιχτές δεξιότητες και να γίνει αυτοδίδακτος. Υπάρχουν και άλλες πιο γρήγορες επιλογές εκεί έξω που μπορεί για κάποιους να είναι και πιο ευχάριστες από άποψη lifestyle.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα