Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, elpaso1 είπε

Δλδ αυτο γινεται μονο σε mac;

υπάρχουν πολλές εφαρμογές που κάνουν ακριβώς το ίδιο στα windows, νομίζω ότι και το Windows Photos (αν έχεις τα Windows 10) κάνει το ίδιο. διαφορετικά, 

Lightroom

Darktable

DigiKam

Luminar

Capture One

On1

ACDSee

και άλλα πολλά, ανάλογα με το τι χρειάζεσαι και το πόσο θες να διαθέσεις. 

Το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις είναι, εφόσον δεν έχει καμία απολύτως σειρά στις φωτογραφίες για την ώρα, να τις μαζέψεις όλες και να κανείς ταξινόμηση με ημερομηνία. υποθετικά όσες είναι τραβηγμένες την ίδια ημερομηνία ανήκουν στο ίδιο γκρουπ, οπότε τις μαζεύεις σιγά σιγά σε φακέλους και δίνεις ανάλογα ονόματα στους φακέλους. ότι σου περισσέψει το εξετάζεις ξεχωριστά και το βάζεις στον ανάλογο φάκελο.

όποιον τρόπο και να ακολουθήσεις, η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα για να δημιουργήσεις αλμπουμ κτλ. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δλδ τις βαζω αναλογα με το date created; Παντως σε ορισμενες βγαζει λαθος ημερομηνιες, ακομα και 1 χρονο πριν. Πως γινεται αυτο;

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Jiakometi είπε

Ενδεχομένως να υπάρχει κάτι αντίστοιχο και σε windows που να μην το γνωρίζω.  Ας περιμένουμε μήπως κάποιο άλλο μέλος προτείνει κάτι σε Win. 

Αν τα κινητά που τράβηξαν τις φωτογραφίες είχαν το location Services ενεργοποιημένο τότε είναι 99% σίγουρο ότι η πληροφορία υπάρχει στις φωτό. 

Εγώ θα έριχνα τα πάντα σε ένα folder. Με ένα προγραμμα που βρίσκει τα διπλά αντίγραφα θα πέταγα έξω όλα τα διπλά ανεξαρτήτως αό που προέρχονται (photo ‘ Viber κλπ) και ότι μείνει που θα ειναι «μοναδικό» θα προσπαθούσα να το οργανώσω, μα κάποια εφαρμογή. Απλά το mac OS X έχει native εφαρμογές που κάνουν την ζωή ευκολότερη.  

Edit :  Πέρασα αυτή την «άχαρη» διαδικασία πέρυσι το καλοκαίρι όπου έβαλα σε τάξη φωτό / video της τελευταίας εικοσαετίας !!!!!

Ωραίος! 

btw, μηπως θυμασαι; Ποσα αρχεία και περίπου ποσο χρόνο σου πηρε; 

(Ο λογος που ρωτάω είναι ότι θέλω να το κάνω και εγω και θα μου χρησιμεύσει ως benchmark 😊 )

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, TheGrisGrisMan είπε

Ωραίος! 

(Ο λογος που ρωτάω είναι ότι θέλω να το κάνω και εγω και θα μου χρησιμεύσει ως benchmark 😊 )

Για το ξεσκαρτάρισμα από τα διπλά ή την εισαγωγή/εξαγωγή από το photos ??

Το ξεσκαρτάρισμα από τα διπλά πάιρνει αρκετό χρόνο ανάλογα με τα κριτήρια σύγκρισης των αρχείων μεταξύ τους.  (Hash check, name/size/tag/size/date κλπ). 

Σε αρκετά γρήγορο μηχάνημα για 133.000 φωτογραφίες πήρε περίπου 4 ώρες με όλες τις επιλογές τικαρισμένες στο Τidy up. Επίσης όλα τα διπλά/τριπλά αρχεία (duplicates) που πάνε για διαγραφή τα κράτησα σε άλλο δίσκο για τον φόβο των Ιουδαίων. !!

Το import / export  στο Photos πήρε περίπου 70 λεπτά. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τα specs του μηχανήματος αλλά και με την ταχύτητα της γραμμής σου, μια και ταυτοχρόνως κάνει update το library ή τραβάει από iCloud φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με άλλες συσκευές και βρίσκονται εκεί.   Βέβαια η ενασχόληση σου και με τις δύο διαδικασίες δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά. Μετά αφήνεις το μηχάνημα να τρέχει.

Όπως ανέφερε και ο @jardan παραπάνω υπάρχουν προγράμματα που κάνουν τα ίδια και στα windows, με κάποιες επιφυλάξεις. Το Luminar είναι καθαρά photo editor. Δεν διαχειρίζεται βιβλιοθήκες και βάσεις. Τουλάχιστο όχι στην έκδοση mac OS X. (Το έχω,  το δουλεύω. Έκδοση 2018). Δεν νομίζω να άλλαξε κάτι σημαντικό στην έκδοση 2019. Τωρα βγαίνει το Luminar 4....  ίδωμεν...

Το Lightroom κάνει διαχείρηση photo libraries αλλά όχι με τον βέλτιστο / ευκολότερο τρόπο ούτε με όλα τα features άλλων προγραμμάτων.  Σαφώς και το Luminar αλλά και το Lightroom καθώς και το Aurora HDR) είναι πολύ δυνατοί editors, αλλά στην διαχείρηση βιβλιοθηκών το Apple Photo υπερέχει. Το photo όμως είναι ένας πολύ βασικός / αδύναμος editor. Για τα άλλα που αναφέρθηκαν δεν έχω άποψη. 

Αυτά. Ελπίζω να μην κούρασα.....

Επεξ/σία από Jiakometi
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, elpaso1 είπε

Αυτα τα προγραμματα που αναφερεις βρισκουν και τα duplicates ή σχεδον ιδιες φωτογραφιες;

Τα duplicates μπορούν να βρεθούν εύκολα. Πέρα από το όνομα αρχείου που μπορεί να ίδιο ή όχι το μέγεθος και η ημερομηνία δημιουργία του αρχείου καθώς και ο τύπος του αρχείου καθορίζουν το dulicate. Τι εννοείς με «σχεδόν ίδιες» φωτογραφίες. Μία φωτογραφία που πχ έχει ένα όνομα αρχείου Α και μέγεθος ελαφρά διαφορετικό από την αρχική Α γιατί έχει υποστεί επεξεργασία ??  Γενικά το tidy up που είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο σε περίπτωση δυσκολίας σου ζητάει να δεις χειροκίνητα και να επιβεβαιώσεις ένα ποσοστό  των διπλών αρχείων στα οποία δυσκολεύεται λόγω κριτηρίων Και αλγορίθμου να αποφασίσει μόνο του. 

Το duplicate detective περισσότερο αυτοματοποιημένο αν το περιθώριο λάθους του είναι λίγο μεγαλύτερο δεν σημαίνει ότι είναι κακό πρόγραμμα. 

Αλλωστε όπως γράφω θα μπορέσεις τα διπλά αρχεία αντί να τα διαγράψεις να τα πας κάπου αλλού (σε άλλο folder)  και να επανέλθεις με την ησυχία σου αργότερα. Το 97% της δουλειάς σου θα έχει γίνει όμως .... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Jiakometi είπε

Για το ξεσκαρτάρισμα από τα διπλά ή την εισαγωγή/εξαγωγή από το photos ??

Το ξεσκαρτάρισμα από τα διπλά πάιρνει αρκετό χρόνο ανάλογα με τα κριτήρια σύγκρισης των αρχείων μεταξύ τους.  (Hash check, name/size/tag/size/date κλπ). 

Σε αρκετά γρήγορο μηχάνημα για 133.000 φωτογραφίες πήρε περίπου 4 ώρες με όλες τις επιλογές τικαρισμένες στο Τidy up. Επίσης όλα τα διπλά/τριπλά αρχεία (duplicates) που πάνε για διαγραφή τα κράτησα σε άλλο δίσκο για τον φόβο των Ιουδαίων. !!

Το import / export  στο Photos πήρε περίπου 70 λεπτά. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τα specs του μηχανήματος αλλά και με την ταχύτητα της γραμμής σου, μια και ταυτοχρόνως κάνει update το library ή τραβάει από iCloud φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με άλλες συσκευές και βρίσκονται εκεί.   Βέβαια η ενασχόληση σου και με τις δύο διαδικασίες δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά. Μετά αφήνεις το μηχάνημα να τρέχει.

Όπως ανέφερε και ο @jardan παραπάνω υπάρχουν προγράμματα που κάνουν τα ίδια και στα windows, με κάποιες επιφυλάξεις. Το Luminar είναι καθαρά photo editor. Δεν διαχειρίζεται βιβλιοθήκες και βάσεις. Τουλάχιστο όχι στην έκδοση mac OS X. (Το έχω,  το δουλεύω. Έκδοση 2018). Δεν νομίζω να άλλαξε κάτι σημαντικό στην έκδοση 2019. Τωρα βγαίνει το Luminar 4....  είδωμεν...

Το Lightroom κάνει διαχείρηση photo libraries αλλά όχι με τον βέλτιστο / ευκολότερο τρόπο ούτε με όλα τα features άλλων προγραμμάτων.  Σαφώς και το Luminar αλλά και το Lightroom καθώς και το Aurora HDR) είναι πολύ δυνατοί editors, αλλά στην διαχείρηση βιβλιοθηκών το Apple Photo υπερέχει. Το photo όμως είναι ένας πολύ βασικός / αδύναμος editor. Για τα άλλα που αναφέρθηκαν δεν έχω άποψη. 

Αυτά. Ελπίζω να μην κούρασα.....

Πωπω, εχει εξελιχθεί η τεχνολογία 😄

Ειχα δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο πριν χρόνια σε mac book pro 2009, απο καμία 50000 αρχεία σκορπισμένα σε σκληρούς usb 2.0 (μη σου πω και ...usb 1 ξέρω γω) και τα 3ΤΒ παίρναν κανα 20ωρο 😆 Όποτε περίμενα να ακούσω καμια βδομάδα! Ελπίζω με το mbp 2016 να είμαι πιο κοντά...

Thanks for the info!

Επεξ/σία από TheGrisGrisMan
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, elpaso1 είπε

Δλδ τις βαζω αναλογα με το date created; Παντως σε ορισμενες βγαζει λαθος ημερομηνιες, ακομα και 1 χρονο πριν. Πως γινεται αυτο;

με τα πολλά copy/paste ή λόγω διαφορετικού συστήματος (από κινητό σε pc ή άλλο μέσο) καμιά φορά η ημερομηνία αλλάζει στην ημερομηνία που έγινε η αντιγραφή. Η παλιά ημερομηνία όμως, καμιά φορά διατηρείται και στο exif.

Για εμένα ήταν βολικό το να τις ταξινομήσω με την ημερομηνία, ώστε να βρω αυτές που τραβήχτηκαν στο ίδιο μέρος. μετά τις κοιτούσα μία μία για να κάνω ξεκαθάρισμα και να εντοπίσω φωτογραφίες που η ημερομηνία τους ήταν λάθος και δεν ταίριαζαν στο ίδιο άλμπουμ.

Για τα διπλότυπα χρησιμοποίησα ξεχωριστό πρόγραμμα γιατί έκανα γενική καθαριότητα εκείνη την περίοδο...

13 ώρες πριν, Jiakometi είπε

Το Luminar είναι καθαρά photo editor. Δεν διαχειρίζεται βιβλιοθήκες και βάσεις. Τουλάχιστο όχι στην έκδοση mac OS X. (Το έχω,  το δουλεύω. Έκδοση 2018). Δεν νομίζω να άλλαξε κάτι σημαντικό στην έκδοση 2019. Τωρα βγαίνει το Luminar 4....  ίδωμεν...

το Luminar έχει αποκτήσει δυνατότητα DAM από την έκδοση 3 και μετά. δεν είναι επιπέδου Aperture αλλά παλεύεται για απλά πράγματα. 

Θα διαφωνήσω όμως μαζί σου όσο αφορά το Lightroom, νομίζω ότι είναι καλύτερο από το Apple Photos (το οποίο είναι πετσοκομμένη έκδοση του Aperture) αλλά δεν είναι όσο εύχρηστο όσο το Photos.

Για αυτό πρότεινα και το Windows Photos, το οποίο έρχεται με τα Windows 10, είναι εύκολο στην χρήση και δεν κάνει άσχημη δουλειά.

13 ώρες πριν, TheGrisGrisMan είπε

Να σου πω την αλήθεια ούτε πόσα αρχεία ούτε πόση ώρα μου πήρε θυμάμαι (στην δική μου περίπτωση), αλλά θυμάμαι ότι δούλευα πάνω σε αυτό 1-2 ώρες την ημέρα μέχρι να φτάσω στο σημείο που ήθελα. μπορεί και κανένα μήνα ή και παραπάνω. θέλει αφοσίωση αυτό το πράγμα...

EDIT: Παρεμπιπτόντως, πολλοί χρησιμοποιούν ακόμα την τελευταία έκδοση του Picasa για αυτή τη δουλειά, το οποίο πλέον δεν αναπτύσσεται, αλλά δουλεύει ακόμα. με μια αναζήτηση θα το βρεις.

Επεξ/σία από jardan
  • Like 1
Δημοσ.

Το Adobe Bridge Θα σε βοηθήσει να δεις τις φωτογραφίες σου με ευκολία και νομίζω θα σου επιτρέψει να δημιουργήσεις φακέλους. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει αρκετά για να σου πω το τι δυνατότητες έχει. φαντάζομαι ότι θα κάνει για την απλή χρήση που το θες.

Δημοσ.
7 ώρες πριν, jardan είπε

το Luminar έχει αποκτήσει δυνατότητα DAM από την έκδοση 3 και μετά. δεν είναι επιπέδου Aperture αλλά παλεύεται για απλά πράγματα. 

Θα διαφωνήσω όμως μαζί σου όσο αφορά το Lightroom, νομίζω ότι είναι καλύτερο από το Apple Photos (το οποίο είναι πετσοκομμένη έκδοση του Aperture) αλλά δεν είναι όσο εύχρηστο όσο το Photos.

Δεν ήξερα ότι από την 3 (2019) διαχειρίζεται και DAM.  Μου έχει έρθει promo mail για την 4 αλλά τελικά θα πάω στο Aurora HDR (και αυτό της SKYLUM) που είναι συμβατό με Lupedeck.

Το Aperture ήταν πολύ καλό. Δεν ήταν ο τελειότερoς editor αλλά ένα καλό all around πρόγραμμα. Πιστεύω ότι σταμάτησε η υποστήριξη του για να αναδειχθεί το Photos ως native app.

Και ναι το Lightroom ενώ είναι άρίστος editor είναι αρκετά δύσχρηστο, ειδικά στην διαχείρηση libraries.   

6 ώρες πριν, elpaso1 είπε

To adobe bridge ειναι καλο ή οχι; Και γιατι θελει απαραιτητα και την εγκατασταση cloud;

Γιατί πλέον αυτή είναι η πολιτική της Adobe. Ολα περνάνε μέσω CC (Creative Cloud). 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...