Προς το περιεχόμενο

Lenovo T510 δεν μπουτάρει.


Alouvatar

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Το λαπτοπ:

Ιστορικο refubrished Lenovo T510 με 4gb ram και εναν 240gb ssd (WD blue νομιζω). Το λαπτοπ μεχρι χτες ετρεχε απροβληματιστα με dual boot w10/ubuntu18.04 (bios, οχι uefi αν δεν κανω λαθος καθως δεν νομιζω καν οτι το υποστηριζει)

Το προβλημα:


Χθες, (ημουν στο Ubuntu) εκει που ειχα χαρουμενος 20 tabs ανοιχτα στο firefox, το λαπτοπ αρχισε να φριζαρει. Προσπαθησα να ανοιξω terminal ή να μπω σε αλλο tty μπας και το σωσω απο reboot αλλα τιποτα. Οκ λεω, το εκλεισα απο το κουμπι και μετα το ξανανοιξα. Περναει το POST μια χαρα, αλλα πουθενα το Grub!

Τι δοκιμασα:

  1. Αρχικα το ανοιγοκλεισα 4-5 φορες απο το κουμπι + εβγαλα μπριζα/μπαταριες πατησα κουμπι μπας και εχει φαει κανει σκαλωμα ο boot loader κι εχει κρατησει κατι
  2. Μπηκα με ενα live usb με linux mint που ειχα και ετρεξα το boot-repair. Ενω ετρεξε κανονικα, στο τελος που εβγαλε error οτι το boot partition μου βρισκεται πολυ μακρια απο την αρχη του δισκου κι οτι ισως να μη το δει το bios
  3. (Θυσιαζοντας το boot/efi (νομιζω) partition των windows που ηταν στην αρχη του δισκου) Εφτιαξα ενα /boot partition στην αρχη, και περασα παλι με το boot-repair το grub εκει, κανοντας και purge τα υπολοιπα occurrences του grub.
  4. Εκανα φορματ το δισκο και περασα ubuntu απο το 0 (με πολλους τροπους οπως πχ: Φτιαχνοντας χερατα τα partition μπας και στρωσει, με lvm, χωρις lvm, με τον αυτοματο τροπο κτλπ). Στην περιπτωση του χερατα κρυπτογραφημενου δισκου, μετα απο 1-2 λεπτα μου ζητουσε να βαλω το pass του /boot και μετα μ εγραφε κατι τυπου "unlocked Sector 0". Χωρις την εγκατασταση με κρυπτογραφηση, μερικες φορες οταν πατουσα το shift μετα το ποστ μου εγραφε "Grub Loading." και εμενε εκει.
  5. Παραιτηθηκα, ετρεξα ενα memtest που βγηκε μετα απο 2-3 passes κομπλε και επισης απο το SMART η υγεια του δισκου φαινεται 100% χωρις errors.
  6. Δοκιμασα να κανω install με κλειστα wifi/bluetooth απο το hardware switch και defaults στο BIOS.

Τι αλλο να δοκιμασω; Φανταζομαι το προβλημα ειναι hardware και οταν παει να φορτωσει το kernel κατι σκαει. Μπορω να κανω κατι αλλο ή να κλαψω το λαπτοπ;

Ευχαριστω  εκ των προτερων για τα φωτα σας.

Υ.Γ. : Σορρυ αν εχω ανοιξει το θεμα σε λαθος ενοτητα, καθως μπορει (μαλλον) ειναι hardware θεμα, απλα θεωρησα οτι μπορει να το εχει ξανασυναντησει καποιος/α εδω.

Edit: Τωρα ειμαι στο 6) και το αφησα λιγο (κανα δεκαλεπτο) ανοιχτο μετα το POST και μ εμφανιζει:

error: attempt to read or write outside of disk 'hd0'.
error: no suitable video mode found.
error: no video mode activated.

 

Επεξ/σία από Alouvatar
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To ubuntu οταν παει να μπουταρει περναει σε καποιο graphics mode για να δειξει λογοτυπα , τελιτσες που αναβοσβηνουν και αλλα τετοια.
Για καποιον λογο που δεν μπορουμε να ξερουμε , δεν μπορει να "μπει" σε αυτο το mode.
Mια πρωτη κινηση ειναι να μπεις στην εγκατασταση με καποιον τροπο (π.χ. chroot μεσω καποιου live cd/stick? γοογλαρε περι chroot) και να βρεις τον φακελο /usr/share/grub και να τσιμπησεις απο κει ολα τα αρχεια με καταληξη .pf2 και να τα ριξεις στο /boot/grub/fonts.Τρεχεις update-grub kαι ο θεος μαζι σου...
Μια αλλη λυση ειναι να απενεργοποιησεις αυτο το graphics mode ωστε να προχωρησει το μπουταρισμα ...

Αυτο γινεται με την παραμετρο : (chroot στην εγκατασταση κλπ , οπως και στην πρωτη περιπτωση)

GRUB_TERMINAL=console 

στο αρχειο /etc/default/grub (αν ειναι commented , την κανουμε uncommented)
Tρεχουμε κλασικα "update-grub" και κανεις τον σταυρο σου..

Το μηνυμα με τον δισκο , εχει να κανει με τα partitions κλπ...τι partitions εχεις φτιαξει και με τι τροπο κλπ..δεν ξερουμε οποτε...ο,τι και να πουμε...
Δηλαδη παιζει και να διορθωθει το προβλημα με το graphics mode αλλα και παλι να μην μπουταρει το συστημα λογω του 1ου προβληματος με τα partitions..

Για αυτο δεν γουσταρω τα dual boots...δεν παιζουν καλα μεταξυ τους τα λειτουργικα...

1 ώρα πριν, Alouvatar είπε

Εκανα φορματ το δισκο και περασα ubuntu απο το 0

Αρα να υποθεσω οτι ο δισκος δεν εχει τιποτα πλεον ? Ουτε windows ουτε ubuntu..και απλα περνας ubuntu σε αδειο δισκο?Αν ναι , μην κανεις partitions ..φτιαξε μονο ενα οπου θα ειναι το root partition.Ουτε boot , ουτε swap ...μονο το root..και κανε την εγκατασταση...

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπερα,

Αρχικα ευχαριστω για την απαντηση.

1 ώρα πριν, mphxths είπε
2 ώρες πριν, Alouvatar είπε

Εκανα φορματ το δισκο και περασα ubuntu απο το 0

Αρα να υποθεσω οτι ο δισκος δεν εχει τιποτα πλεον ? Ουτε windows ουτε ubuntu..και απλα περνας ubuntu σε αδειο δισκο?Αν ναι , μην κανεις partitions ..φτιαξε μονο ενα οπου θα ειναι το root partition.Ουτε boot , ουτε swap ...μονο το root..και κανε την εγκατασταση...

Ναι, ο δισκος αυτη τη στιγμη εχει μονο το root των ubuntu και τιποτα αλλο. Η τελευταια εγκατασταση που εκανα ηταν με τα προεπιλεγμενα των ubuntu (erase disk and install) κι εφτιαξε αυτο το partition.

Εκανα αυτα που εγραψες και τα δυο μαζι, και τωρα οντως ανοιγει το grub (console mode) αλλα με καμια 20-30 δευτ καθυστερηση μετα το POST. Τωρα, η απλη επιλογη Ubuntu δεν οδηγει καπου (εχω απλα ενα blinking cursor πανω αριστερα και τπτ αλλο (ουτε tty>1)), και τωρα δοκιμασα να ανοιξω σε recovery mode, οπου απλα γραφει "Loading Linux 5.0.0.23-generic ... "εδω και καποια λεπτα που το εχω αφησει.

Το μονο που μπορω να σκεφτω αυτη την στιγμη ειναι καποιο hardware θεμα αναμεσα σε δισκο και το υπολοιπο συστημα, καθως με το live linux μια χαρα παιζανε οι display drivers κι η εγκατασταση που εχω κανει τωρα δεν εχει παρει καποιο update.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, Alouvatar είπε

Η τελευταια εγκατασταση που εκανα ηταν με τα προεπιλεγμενα των ubuntu

Κανε εγκατασταση χωρις να αφησεις το ubuntu να φτιαξει τα partitions...πηγαινε σε manual mode..σβησε ολα τα partitions , φτιαξε ενα με το μεγιστο μεγεθος του δισκου , να γινει mount στο "/" ..να ειναι δηλ το root partition...και τιποτα αλλο.Ο bootloader να τσεκαρεις να μπει στο MBR του δισκου και οχι σε καποιο partition.Και κανε εκ νεου εγκατασταση.
Και δες τι θα γινει...αν και ετσι υπαρχει θεμα..τι να σου πω...

Επεξ/σία από mphxths
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

52 λεπτά πριν, mphxths είπε

Κανε εγκατασταση χωρις να αφησει το ubuntu να φτιαξει τα partitions...πηγαινε σε manual mode..σβησε ολα τα partitions , φτιαξε ενα με το μεγιστο μεγεθος του δισκου , να γινει mount στο "/" ..να ειναι δηλ το root partition...και τιποτα αλλο.Ο bootloader να τσεκαρεις να μπει στο MBR του δισκου και οχι σε καποιο partition.Και κανε εκ νεου εγκατασταση.
Και δες τι θα γινει...αν και ετσι υπαρχει θεμα..τι να σου πω...

Δεν  δουλεψε ουτε αυτο δυστυχως. Μπορει να ναι καποιο θεμα με hardware, ειναι και 8τιας το λαπτοπ.

Σε ευχαριστω και παλι για τις απαντησεις και το χρονο σου :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Windows δοκίμασες να βάλεις σκέτα? Εκεί τι γίνεται? Προχωράει η εγκατάσταση? Μπαίνει στα windows? Αν και εκεί έχεις προβλήματα, τότε μάλλον είναι θέμα hardware.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...