Προς το περιεχόμενο

Incremental vs. Differential Backup

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπερα και χρονια πολλα καλη χρονια.εχω μια απορια.πηρα ενα δισκο wd 1 terabyte και το συνδεσα στον υπολογιστη για να κανω ενα φακελο που εχω στο d: εσωτερικο partition του δισκου να πηγενουν στον εξωτερικο σε ενα φακελο.εβαλα το cobian backyp  και εκανα ενα task list με το  source kai to destination file ολα οκ. τωρα καθε βδομαδα του ειπα να κανει backup αλλα τι backup  να επιλεψω differential η incrimental?εχω κανει ηδη ενα full 200 giga.θελω καθε παρασκευη να περνει τις αλλαγες που γιναν στο φακελο (προσθηκες αρχειων διορθωσεις)και να τις copiari στο φακελο στον εξωτερικο.

differential οr incrimental?

Δημοσ.

Επεξήγηση των διάφορων τύπων backup σε βίντεο.

Το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά του.

Μήπως ένα folder sync σε εξυπηρετούσε καλύτερα;

• Like 2
Δημοσ.

ισως προς το παρον το εβαλα να κανει καθε μηνα ενα full backup καθε πρωτη παρασκευη του μηνα .μετα σκεφτικα το σεναριο να κανει ενα backup full καθε μια βδομαδα και καθε μερα να κανει ενα incrimental θα το δοκιμασω.ενα folder ειναι στην ουσια που το κανω αντιγραφη σε ενα αλλο δισκο εξωτερικο. 

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/1/2020 στις 12:26 ΠΜ, micos000 είπε

Επεξήγηση των διάφορων τύπων backup σε βίντεο.

Το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά του.

Μήπως ένα folder sync σε εξυπηρετούσε καλύτερα;

Εξαιρετικός οδηγός, έτσι θα έπρεπε να είναι όλα τα tutorials. 👍

Εννοείται πως το κανάλι PowerCert Animated Videos προστέθηκε στα bookmarks.

Επί του θέματος τώρα: Η χρυσή τομή είναι το Differential backup, αυτό που δεν θίγουν στο video είναι το ποιο software θεωρείται καλύτερο. Έχω διαβάσει π.χ. παράπονα για το πολυδιαφημισμένο Acronis (τα ⅔ των κατασκευαστών SSD το δίνουν πακέτο με τα προϊόντα τους). Ξεκινάνε από το «αδικαιολόγητα μεγάλο σε μέγεθος όταν ανταγωνιστικό λογισμικό εξίσου αξιόπιστο επιτυγχάνει το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να καταλαμβάνει xxx MB στο αποθηκευτικό μέσο», αλλά και άλλα του τύπου «Προτιμήστε την έκδοση 2019 γιατί οι 2020 & 2021 έχουν bugs».  Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω το τελευταίο. Τα περί όγκου πάντως ευσταθούν: Ο installer και μόνο του AcronisTrueImageMicron που έδινε/δίνει η Crucial με τους SSD της έχει μέγεθος 450 ΜΒ, όταν αυτός του AOMEI Backupper Pro δεν ξεπερνάει τα 115 MB (εγκατεστημένο το πρόγραμμα καταλαμβάνει 325 ΜΒ).

Θα με ενδιέφερε η γνώμη ενός επαγγελματία ή τουλάχιστον κάποιου χρήστη που έχει «πάρει εργολαβία» πολλά computers και δουλεύει επί σειρά ετών και εντατικά backup software. Κάτι σαν τους πίνακες με τα HDD failure rates που δημοσιεύει το Backblaze ανά τρίμηνο. Το στατιστικό δείγμα είναι τόσο μεγάλο, που το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Αν λοιπόν κάνετε restore δεδομένων τακτικά και ταυτόχρονα σε διάφορες παραλλαγές hardware (όχι μόνο στο δικό/-ά σας PC ή laptops), γράψτε ποιο απ’ όλα προτιμάτε και γιατί. Αν σας έχει ξελασπώσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή συναντήσατε και προβλήματα. Αν χρησιμοποιούσατε παλαιότερα κάποιο άλλο και το αλλάξατε γιατί σας «κρέμασε» ή δεν ανταποκρίνεται πια στις απαιτήσεις σας.

ΣΗΜ: Επικεντρωθείτε σε backup/restore δεδομένων λειτουργικού συστήματος, migration σε άλλο αποθηκευτικό μέσο κ.λπ., όχι ένα απλό file sync που θεωρείται (;) non-critical.

Επεξ/σία από 9-11
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολύ απλά είναι τα πράγματα.

Το συχνό/πολύ συχνό backup μπορεί να είναι incremental.
Σε καθένα αποθηκεύονται μόνον οι διαφορές από το αμέσως προηγούμενο.
Είναι πολύ γρήγορο και μικρό αλλά για να κάνεις restore από κάποιο 
πρέπει να υπάρχουν ΟΛΑ τα προηγούμενα incremental, μέχρι και το αρχικό που ξεκίνησες.
Αν κάτι πάει στραβά σε ένα απο τα ενδιάμεσα incrementals, ότι έχεις πάρει είναι άχρηστο και το backup δεν λειτουργεί.

Το λιγότερο συχνό μπορεί να είναι differential.
Σε καθένα αποθηκεύονται μόνον οι διαφορές από το αρχικό (όχι το αμέσως προηγούμενο).
Είναι λιγότερο γρήγορο και κάπως μεγαλύτερο.
Για να κάνεις restore το τελευταίο, πρέπει να υπάρχει το αρχικό που ξεκίνησες.
Αν κάτι πάει στραβά σε ένα απο τα ενδιάμεσα differentials χάνεις μόνον αυτό.

Τα παραπάνω είναι για εξοικονόμηση χώρου και χρόνου.
Την πραγματική ασφάλεια ενός backup την παρέχει μόνον το full, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και πιο χρονοβόρο. 

Το είδος του backup διαλέγεται ανάλογα με τη συχνότητα που κάνεις και το πόσο μεγάλες είναι οι αλλαγές στα αρχεία.
Ένα σχέδιο είναι π.χ. το εξής.
Incremental κάθε μέρα  (για τις μικρές αλλαγές).
Differential κάθε εβδομάδα  (για τις μεγαλύτερες αλλαγές).
Full κάθε 2 εβδομάδες ή περισσότερο.

Τα differential και τα incremental μπορούν να μετατραπούν σε full 
αλλά είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία και δεν συμφέρει να γίνεται...

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούν και τα snapshot προγράμματα, 
πολύ χρήσιμα για όποιον κάνει δοκιμές και θέλει να εναλλάσει τον υπολογιστή του μεταξύ διαφόρων καταστάσεων
(σαν να εναλλάσεις μεταξύ πολλών images του δίσκου).
Είναι ταχύτατα, πολύ μικρά και πολύ βολικά αλλά δεν είναι πραγματικό backup (image).

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Real case scenarios:

Σενάριο #1

Έχω ως primary SSD (OS + programs) έναν 500άρη Crucial και θέλω να τον κάνω clone σε ένα νέο Samsung ίδιας χωρητικότητας. Pretty straight forward ως εδώ. 1:1 cloning, 100% ασφαλές, χωρίς παρατράγουδα δεδομένου πως το υπόλοιπο hardware παραμένει ίδιο. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσω τον παλαιότερο SSD ως backup disk του νεότερου. Και επειδή το backup σε καθημερινή βάση μου φαίνεται υπερβολικό, σκεφτόμουν να το κάνω χειροκίνητα, ας πούμε κάθε Κυριακή. Γι αυτό και καταλήγω στη λύση του differential.

Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να μην χρειαστώ ΠΟΤΕ restore και ο δίσκος να μένει στην άκρη του γραφείου μαζεύοντας σκόνη. Επαναλαμβάνω πως έχουμε να κάνουμε με OS SSD. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως updates των Windows, προγραμμάτων και αρχείων. Το σοβαρότερο όλων η αλληλογραφία γιατί χρησιμοποιώ e-mail client + POP3 που σημαίνει πως τα πάντα αποθηκεύονται τοπικά. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση έχω βρει τη λύση. Ρυθμίζω το πρόγραμμα να αφήνει τα περιεχόμενα του inbox για μία βδομάδα ή 10 μέρες προτού τα διαγράψει απ’ τους servers. Ούτως ή άλλως η Google τα μεταφέρει στο bin/trash folder όπου και παραμένουν για 30 μέρες προτού σβηστούν οριστικά - μπορώ εύκολα να τα ανακτήσω. Αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν και σε άλλους mail providers.

Πόσα δεδομένα θα έχουν αλλάξει σε διάστημα μιας εβδομάδας; Όχι πολλά. Ο δίσκος αυτή τη στιγμή έχει 370 GB free space σε σύνολο 465 GB, μιλάμε δηλαδή για backup 95 GB, ένα νούμερο που παραμένει σταθερό εδώ και μήνες. Δεν ξέρω όμως πως δουλεύει αυτή η μέθοδος, δεν την έχω δει στην πράξη. Θα υπάρχει το αρχικό disk image με το 1ο (full) backup των 95 GB και στη συνέχεια θα προστίθενται *.adi με αύξοντα αριθμό; Δεν θα ήταν προτιμότερο να γίνεται κάθε φορά overwrite το προηγούμενο *.adi; Γιατί αν δημιουργείται κάθε βδομάδα και από ένα νέο, σε ένα χρόνο θα φτάσουμε τα 52! Αφήστε δε τον χώρο που θα καταλαμβάνουν. Θα βοηθούσε πολύ κάποιο χειροπιαστό παράδειγμα, ένα screenshot ή video.

Σενάριο #2

Cloning από τον OS SSD (Crucial ή Samsung, ανάλογα με την εξέλιξη του 1ου σεναρίου) σε NVMe ίδιας χωρητικότητας (Kingston).  One-off.

Πλέω σε αχαρτογράφητα νερά. Διαβάζω κάτι ιστορίες για USB flashάκια που θα πρέπει να είναι μονίμως συνδεδεμένα στο PC προκειμένου να bootάρει το σύστημα, και με λούζει κρύος ιδρώτας! Υποτίθεται πως στην περίπτωση του disk backup αντιγράφονται όλα. Όταν λέμε όλα, εννοούμε ΟΛΑ. Hidden partitions, boot manager, οτιδήποτε σχετίζεται με τα Windows. Τι χρειάζεται το flashάκι;

Εν τω μεταξύ έχω χάσει τη μπάλα και με τα EFI partitions που δημιουργούνται αυτόματα (;) σε δίσκους που ΔΕΝ περιέχουν το λειτουργικό σύστημα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει Recovery Partition (300 MB) & EFI System Partition (100 MB) σε SSD που περιέχει μόνο games και media files (photos/audio/videos); Ήταν εκεί εξ αρχής ή προστέθηκαν στην πορεία χωρίς να το αντιληφθώ; Και αν ναι, γιατί; Βλέποντάς τα τώρα, έχω την αίσθηση πως αν αφαιρέσω τον συγκεκριμένο SSD από το σύστημα, θα προκληθεί πρόβλημα, θα σταματήσει να bootάρει.🤔

679599690_DiskManagement.png.d293866840fa3fb186d18afc33b3d48d.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στα καλά λογισμικά μπορείς να φτιάξεις ένα "σχέδιο" όπου το backup γίνεται αυτόματα ή χειροκίνητα 
και λαμβάνονται υπόψη τα προηγούμενα ληφθέντα backups.
Π.χ. στο Macrium μπορείς να ορίσεις να κρατάει μόνον τα 3 τελευταία (λέμε τώρα) full ή differential.
Ή να σβήνει τα πιο παλιά αν η χωρητικότητα του δίσκου αποθήκευσης γίνει μικρότερη από ένα κατώφλι.
Έτσι έχεις τα πιο πρόσφατα και δεν γεμίζει ο δίσκος.

Για περίπου 100-150 GB το καλύτερο είναι το full backup καθώς το μέγεθος είναι διαχειρίσιμο.
Μια καλή ιδέα είναι ο δίσκος που περιέχει τα images να περιέχει και το λογισμικό της αντιγραφής,
ώστε να έχεις έναν δίσκο που κάνει όλη τη δουλειά, ολοκληρωμένα.
Boot από τον δίσκο αυτόν με το λογισμικό της αντιγραφής και μέσα εκεί να υπάρχουν και τα backups. 
Όλα σε ένα.

Τέλος, το απαιτητικότερο τεστ στην αξιοπιστία ενός τέτοιου λογισμικού είναι η αντιγραφή προβληματικών δίσκων.
Π.χ. image από έναν δίσκο που έχει bad sectors.
To macrium έχει επιλογή όπου υποτίθεται μπορεί να το κάνει, και νομίζω και το aomei, 
αλλά δεν έχω δει κάπου εμπειρία από τέτοιες περιπτώσεις....

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • 5 μήνες μετά...
Δημοσ.

Είπα να δοκιμάσω το FreeFileSync το οποίο εκτός από το ότι είναι FOSS έχει σεβαστό μερίδιο στην κατηγορία backup λογισμικού και γενικώς χαίρει της εκτίμησης των users.
Όσο και αν έψαξα (εντάξει, η αλήθεια είναι πως δεν ασχολήθηκα και με τις ώρες) δεν κατάφερα να υπερκεράσω το πρόβλημα των χειροκίνητων ενεργειών/αδικαιολόγητα [;] πολλών βημάτων.

Έστω ότι θέλουμε να κάνουμε mirror 5 folders σε εξωτερικό drive, τους "Texts", "Spreadsheets", "Photos", "Videos" και "PDFs".
Πηγαίνουμε λοιπόν στο αριστερό panel για να προσθέσουμε τους αντίστοιχους φακέλους.
Τι σόι drag & drop είναι αυτό που δεν σου επιτρέπει να σύρεις ό,τι επιθυμείς με τη μία; Γιατί θα πρέπει να πατάς το + για κάθε ένα από τους φακέλους που θέλεις να συμπεριλάβεις στο backup;
Το χειρότερο δε είναι πως θα πρέπει να επαναλάβεις τη διαδικασία και για το destination. Δεν αρκεί δηλαδή να δηλώσεις ένα φάκελο εντός του οποίου θα αντιγραφούν τα δεδομένα, είσαι υποχρεωμένος να πληκτρολογείς το πλήρες path για κάθε ένα χωριστά, διαφορετικά μεταφέρονται όλα ΧΥΜΑ! 👎🏻
Μόνο σε εμένα φαντάζει ως παραλογισμός;
Η αντίστοιχη διαδικασία στο Backupper Pro της AOMEI είναι αυτοματοποιημένη ως προς το 2ο σκέλος - Στο 1ο δυστυχώς είναι μια απ’ τα ίδια.
Δείτε παρακαλώ το screenshot και πείτε μου αν μου διαφεύγει κάτι, ίσως κάποια επιλογή στα Tips and Tricks.

Free-File-Sync-Mirror.png

Δημοσ.
28 minutes ago, 9-11 said:

Έστω ότι θέλουμε να κάνουμε mirror 5 folders σε εξωτερικό drive, τους "Texts", "Spreadsheets", "Photos", "Videos" και "PDFs".

Βάλτα μέσα σε ένα folder (π.χ. Files), κάνε και ένα folder "Files" στο εξωτερικό και κάνε sync τα δύο "Files". Θα το ψάξω μήπως υπάρχει γρηγορότερη μέθοδος και αν βρω κάτι θα σου πω. 

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...