Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 ώρες πριν, Lezantas26 είπε

γιατι καλε στην ιντελ τζαμπα τα μοιραζουν? 😂

οτι θα δωσεις στην μια θα δωσεις και στην αλλη, αντε κανα 20 ευρω για παραπανω για ταχυτερες μνημες μιας και οι ζεν τις προτιμανε

Οπότε μοιρασμένη η πητα πάλι.... 

Πχ Β450 80-120€ η Χ470 έως 200€ οι τοπ εκδώσεις....

Εχουν φύγει όλα απ την μητρική και είναι πάνω στον επεξεργαστή. 

Και αντί να πέφτουν οι τιμές αυτές πάνε πρως τα πάνω. 

Τώρα ότι και να βγάλει η AMD απ την στιγμή που πάλι θα θες ένα σκασμό € για αναβάθμιση ανούσιο είναι..... 

10 ώρες πριν, Πέτρος είπε

Έλα μου?

Με <200€ παίρνεις εξαιρετική B450 μητρική και 2χ8GB μνήμες που πιάνουν τα 3600/16 χαλαρότατα.

Πόσο τα θες? 100€ όλα μαζί?

Αφού λέμε το μακρύ και το κοντό μας...υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για συμβατότητα Χ370/Β350 με τους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen3?

Καλο θα είναι απ την μια να υπάρχει κάποια συμβατότητα αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε αρκετές υποχωρήσεις στα γενικά χαρακτηριστικά. 

• Απαντ. 160
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, John-lamia είπε

Οπότε μοιρασμένη η πητα πάλι.... 

Πχ Β450 80-120€ η Χ470 έως 200€ οι τοπ εκδώσεις....

Εχουν φύγει όλα απ την μητρική και είναι πάνω στον επεξεργαστή. 

Και αντί να πέφτουν οι τιμές αυτές πάνε πρως τα πάνω. 

Τώρα ότι και να βγάλει η AMD απ την στιγμή που πάλι θα θες ένα σκασμό € για αναβάθμιση ανούσιο είναι..... 

Καλο θα είναι απ την μια να υπάρχει κάποια συμβατότητα αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε αρκετές υποχωρήσεις στα γενικά χαρακτηριστικά. 

Ποιες τιμες πανε πανω? 3600 με 180, 2600 με 120.. κλπ

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Εγώ πάντως από το καλοκαίρι του 1999 που πήγα από τον Pentium MMx 233 MHz σε AMD K6-2 450 MHz, δεν ξαναέβαλα μέχρι σήμερα Intel cpu.

Mόνο ο 8086, 286 και i386Dx25 ήταν και αυτοί Intel.

Μετά η σειρά πάει ως εξής : Athlon XP 1900+, 3200+, 7750, 1090t και Fx 8350.

Τώρα που θα πάω σε καινούριο PC προς το Πάσχα δεν έχω αποφασίσει.

Έχω στοκάρει για τα vintage μηχανήματα AM386 cpus, ΑΜ486, ΑΜ5x86, K5, K6, K6-2, K6-3 και Athlon.

Έχω βέβαια και Intel, όπως i486Dx2, i486Dx4, P54c, P55c, Celeron PII, PIII για συλλεκτικούς λόγους.

Εννοείται και μητρικές για όλες τις πλατφόρμες.

Για όσους δεν γνωρίζουν η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται.

Όπως και με τους 386, 486, 5x86, K5, K6... Μέχρι και τους Athlon 64, η AMD ήταν και ανταγωνιστική και είχε και το πάνω χέρι σε σχέση με την Intel. Όλα άλλαξαν μετά το 2006 και τους πρώτους Phenom, άρχισε δηλαδή να έρχεται δεύτερη...

• Like 1
Δημοσ.

Το θεμα αγαπητε @pirmen56 ειναι οτι η μπλε κυρια εχει τις τιμες που εχει γιατι πολυ απλα τα εσοδα απο το "top hi end gaming cpu" και γενικοτερα τα desktop cpu αντιστοιχουν σε πολυ μικρο ποσοστο των συνολικων εσοδων της. Στο εγγυς μελλον που η μπλε κυρια θα φαει πετσα μπλε στο server/enterprise segment (βλ. συμφωνιες για αναβαθμιση σε EPYC απο Amazon, Microsoft, Google κτλ) θα τρεχει και δεν θα φτανει (hint hint UHU σε 2x 28core Xeon μπας και το σωσουμε)

Μεχρι τοτε μπορεις να μιλας για το τοπ competitve gaming cpu (720p σε Tomb Raider) και την μακροβιοτητα και μη αναγκη αναβαθμισης οποιoυδηποτε 6core Intel (μεχρι να βγουν οι 8core consoles)

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, narta είπε

Το θεμα αγαπητε @pirmen56 ειναι οτι η μπλε κυρια εχει τις τιμες που εχει γιατι πολυ απλα τα εσοδα απο το "top hi end gaming cpu" και γενικοτερα τα desktop cpu αντιστοιχουν σε πολυ μικρο ποσοστο των συνολικων εσοδων της. Στο εγγυς μελλον που η μπλε κυρια θα φαει πετσα μπλε στο server/enterprise segment (βλ. συμφωνιες για αναβαθμιση σε EPYC απο Amazon, Microsoft, Google κτλ) θα τρεχει και δεν θα φτανει (hint hint UHU σε 2x 28core Xeon μπας και το σωσουμε)

Μεχρι τοτε μπορεις να μιλας για το τοπ competitve gaming cpu (720p σε Tomb Raider) και την μακροβιοτητα και μη αναγκη αναβαθμισης οποιoυδηποτε 6core Intel (μεχρι να βγουν οι 8core consoles)

Let's do the math:

5-10% προβάδισμα ο 9600K(με όλα τα άλλα ακριβώς ίδια) λόγω ~40ns memory latency αντί για ~60ns(at best). Πες 7%. Ίσως να είμαι και λίγο συντηρητικός εδώ. Μετά έχουμε 16% προβάδισμα από τα ρολόγια(5Ghz αντί για 4,3Ghz). Σύνολο  1,07*1,16=1,24 ή 24%.

Μέχρι 35% προβάδισμα από το SMT ο 3600X με τέρμα αξιοποίηση. Δηλαδή στο best case scenario, χωρίς κανένα thread να σε κρατάει πίσω και 100% usage ο 3600Χ βγαίνει μπροστά  ~9%(1,35 : 1,24). Αυτό είναι όλο κι όλο το περιβόητο future-proofness του 3600Χ απέναντι στο 9600K.

Μετά η intel φέρνει 8700Κ(10600Κ) σε τιμή 9600Κ. Στα 5Ghz είναι 20-24% πάνω από τον 3600Χ με βάση τα όσα είπαμε πιο πάνω, με το HT που κουβαλάει. Φαίνεται και από πρόσφατα benches.

Μετά η AMD φέρνει τον 4600Χ με 20% αύξηση επιδόσεων στην καλύτερη των περιπτώσεων(δικά τους λόγια). Πες 10%-15% δηλαδή για gaming και πάλι παίζεται. Πάλι ο 8700Κ από πάνω ή έστω στα ίδια.

Μετά έχουμε(αν τους αξιώσει ο Θεός) νέο intel arch με έως και 40% γενική αύξηση(άτιμο προνταχτίβιτι) και ας πούμε 15% στα games(όπως παλιά). Όπως και να έχει πάντα από πάνω θα βρίσκονται.

υ.γ.: Φυσικά και θα αλλάζουν σόκετ ή θα σου πουλάνε πιο ακριβές πλατφόρμες, γιατί είναι η κορυφή στην home user αγορα. Έχουν μια "Α" ιστορία και κύρος. Δεν θα μοιράζουν σε τιμή χώμα τεχνολογία ημιαγωγών αιχμής για να χαίρονται οι τζαμπατζήδες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Let's do the math:

5-10% προβάδισμα ο 9600K(με όλα τα άλλα ακριβώς ίδια) λόγω ~40ns memory latency αντί για ~60ns(at best). Πες 7%. Ίσως να είμαι και λίγο συντηρητικός εδώ. Μετά έχουμε 16% προβάδισμα από τα ρολόγια(5Ghz αντί για 4,3Ghz). Σύνολο  1,07*1,16=1,24 ή 24%.

Στα μαθηματικά βλέπω κάτι δεν πάει καλά αφού τα ποσοστά σε ανόμοια πράγματα δεν μπορούν να προστεθούν... πχ αν έχω 5% περισσότερα μήλα και 10% περισσότερες καραμέλες από τον κώστα, αυτό δεν κάνει 15% μεγαλύτερη αξία πραγμάτων από τον κώστα...

Επεξ/σία από AtiX
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Let's do the math:

Μέχρι 35% προβάδισμα από το SMT ο 3600X με τέρμα αξιοποίηση. Δηλαδή στο best case scenario, χωρίς κανένα thread να σε κρατάει πίσω και 100% usage ο 3600Χ βγαίνει μπροστά  ~9%(1,35 : 1,24). Αυτό είναι όλο κι όλο το περιβόητο future-proofness του 3600Χ απέναντι στο 9600K.

Μετά η intel φέρνει 8700Κ(10600Κ) σε τιμή 9600Κ. Στα 5Ghz είναι 20-24% πάνω από τον 3600Χ με βάση τα όσα είπαμε πιο πάνω, με το HT που κουβαλάει. Φαίνεται και από πρόσφατα benches.

Μετά η AMD φέρνει τον 4600Χ με 20% αύξηση επιδόσεων στην καλύτερη των περιπτώσεων(δικά τους λόγια). Πες 10%-15% δηλαδή για gaming και πάλι παίζεται. Πάλι ο 8700Κ από πάνω ή έστω στα ίδια.

Μετά έχουμε(αν τους αξιώσει ο Θεός) νέο intel arch με έως και 40% γενική αύξηση(άτιμο προνταχτίβιτι) και ας πούμε 15% στα games(όπως παλιά). Όπως και να έχει πάντα από πάνω θα βρίσκονται.

υ.γ.: Φυσικά και θα αλλάζουν σόκετ ή θα σου πουλάνε πιο ακριβές πλατφόρμες, γιατί είναι η κορυφή στην home user αγορα. Έχουν μια "Α" ιστορία και κύρος. Δεν θα μοιράζουν σε τιμή χώμα τεχνολογία ημιαγωγών αιχμής για να χαίρονται οι τζαμπατζήδες.

Διαβάζοντας τα παραπάνω ένας αναγνώστης βγάζει τα εξής συμπεράσματα: 

1. Οτι μάλλον είσαι μπακάλης

2. Οτι ο μελλοντικός 10600k μπορεί να είναι καλύτερος από τον μελλοντικο 4600X ,αλλά ίσως και να είναι χειρότερος ,αλλά...ίσως ειναι και στα ίδια ..χμμμ (δεν τα λέω εγώ ,δικά σου λόγια)

Κατα τα άλλα η ιντελ ΘΑ προσφέρει τεχνολογία αιχμής και την δίνει ακριβά για να μην την χαρούν οι τσαμπατζήδες...χαχα καλό

Έχεις τυφλωθεί εντελώς από τον οπαδισμό σου καλό μου στρουμφάκι και γράφεις ασυναρτησίες,για το καλό όλων πάρε μια ανάσα ή πήγαινε γράψε στο section με τα ανέκδοτα .

Επεξ/σία από mcrae13
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, AtiX είπε

Στα μαθηματικά βλέπω κάτι δεν πάει καλά αφού τα ποσοστά σε ανόμοια πράγματα δεν μπορούν να προστεθούν... πχ αν έχω 5% περισσότερα μήλα και 10% περισσότερες καραμέλες από τον κώστα, αυτό δεν κάνει 15% περισσότερα χρήματα από τον κώστα...

Δεν συγκρίνουμε τα ανόμοια πράγματα, αλλά το κέρδος από αυτά τα πράγματα.

Μια χαρά συγκρίνεις αύξηση πωλήσεων από διαφήμιση π.χ. και από αλλαγή στην ποιότητα του προϊόντος, αφού τις πωλήσεις κοιτάς στην τελική. Εδώ κοιτάς τα καρέ που κερδίζεις από καλύτερο latency και ρολόγια.

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Δεν συγκρίνουμε τα ανόμοια πράγματα, αλλά το κέρδος από αυτά τα πράγματα.

Μια χαρά συγκρίνεις αύξηση πωλήσεων από διαφήμιση π.χ. και από αλλαγή στην ποιότητα του προϊόντος, αφού τις πωλήσεις κοιτάς στην τελική. Εδώ κοιτάς τα καρέ που κερδίζεις από καλύτερο latency και ρολόγια.

Το κέρδος είναι σύμφωνα με τα δικά σου μάτια μια λογική μιας σε ένα μηχάνημα που κάνει 1002 πράγματα ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορέσεις να βγάλεις ασφαλή συμπέρασμα και να είσαι σίγουρος για μια διαφορά της τάξεως +/-5%... οπότε για να πούμε και κάτι χρήσιμο, θες να συνεχίζουμε να συζητάμε αν της κοντής της φταίνε οι τρίχες ή αν είναι η ώρα να το συνειδητοποιήσουμε ότι απλά ο ανταγωνιστής μας βγήκε πιο προνομιούχος???

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, AtiX είπε

Το κέρδος είναι σύμφωνα με τα δικά σου μάτια μια λογική μιας σε ένα μηχάνημα που κάνει 1002 πράγματα ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορέσεις να βγάλεις ασφαλή συμπέρασμα και να είσαι σίγουρος για μια διαφορά της τάξεως +/-5%... οπότε για να πούμε και κάτι χρήσιμο, θες να συνεχίζουμε να συζητάμε αν της κοντής της φταίνε οι τρίχες ή αν είναι η ώρα να το συνειδητοποιήσουμε ότι απλά ο ανταγωνιστής μας βγήκε πιο προνομιούχος???

Μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για αυτό το ~7%. Μέσα από αναρίθμητα benches έχει βγει σαν μέσος όρος.

Σχετικά με τα υπόλοιπα. Άλλο να φαίνεσαι λίγος στα μάτια του random καταναλωτή δίνοντας 6 δυνατά αντί για 12 πιο αδύναμα threads. Έτσι δίνεις πάτημα και σε όσους το ρίχνουν συνέχεια στο productivity. Άλλο να τον ισοφαρίζεις με τα ίδια ακριβώς cores/threads. Τουλάχιστον στη μεσαία κατηγορία.

υ.γ.: Ξέρεις όμως τι μου κάνει εντύπωση περισσότερο; Το μέλος @GoMaR έγραψε πρόσφατα "χαρα στο κουραγιο σας παιδια που συνεχιζετε και απαντατε(σε μένα)". 

Σε άλλο φόρουμ παλιότερα, ειρωνευόταν όσους αγόραζαν 1st gen i7(ο πρώτος με 8 threads mainstream), που τότε έδινε τη δυνατότητα να τρέχεις και άλλα πράγματα παράλληλα με το game. Πώς αλλάζουν όμως τα πράγματα όταν τα "άχρηστα" threads μας τα δίνει η AMD. Το productivity και το multitasking γίνεται πρώτη προτεραιότητα κάθε σπιτιού.

Επεξ/σία από pirmen56
Δημοσ.
57 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Let's do the math:

Μαθηματικα ολοκληρωμενων κυκλομάτων απο τα Lidl. Για την ακρίβεια απο το Lιδλ του κυρ Γιώργη Βλακεντίας και Μπούρδας γώνια.

ipc vs ipc do you speak it mf?

Perf/watt (enterprise server stuff που βγαινει το πολυ μαρούλι; )?

Αν η μπλε κυρια αποποιησει τοσο μεγαλο μερος των εσόδων της για να εχει το best gaming cpu @720p/competitive Tomb Raider, την εκατσε. Τερμα το extended 14nm+++++ R&D budget για να μπιναρει τσιπακια που βγαζουν 50mhz παραπανω καθε χρονο στο ιδιο uarch. 

P.S. Ο μεσος home user θα εχει 4πυρηνο/6πυρηνο φτηνο τσιπακι απο AMD και gpu 1060/rx580 και δεν τον λενε DrDisRespect

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για αυτό το ~7%. Μέσα από αναρίθμητα benches έχει βγει σαν μέσος όρος.

Σχετικά με τα υπόλοιπα. Άλλο να φαίνεσαι λίγος στα μάτια του random καταναλωτή δίνοντας 6 δυνατά αντί για 12 πιο αδύναμα threads. Έτσι δίνεις πάτημα και σε όσους το ρίχνουν συνέχεια στο productivity. Άλλο να τον ισοφαρίζεις με τα ίδια ακριβώς cores/threads. Τουλάχιστον στη μεσαία κατηγορία.

υ.γ.: Ξέρεις όμως τι μου κάνει εντύπωση περισσότερο; Το μέλος @GoMaR έγραψε πρόσφατα "χαρα στο κουραγιο σας παιδια που συνεχιζετε και απαντατε(σε μένα)". 

Σε άλλο φόρουμ παλιότερα, ειρωνευόταν όσους αγόραζαν 1st gen i7(ο πρώτος με 8 threads mainstream), που τότε έδινε τη δυνατότητα να τρέχεις και άλλα πράγματα παράλληλα με το game. Πώς αλλάζουν όμως τα πράγματα όταν τα "άχρηστα" threads μας τα δίνει η AMD. Το productivity και το multitasking γίνεται πρώτη προτεραιότητα κάθε σπιτιού.

Δυστυχώς λίγα πράγματα έχουν μείνει στην intel για να υπερηφανεύεται και δυστυχώς ούτε με την 10XXX θα μπορέσει να απαντήσει και να δικαιολογήσει τις υψηλές τιμές και την σχεδόν κάθε χρόνο αλλαγή πλατφόρμας... βλέπεις ει χε καλομάθει στο εύκολο χρήμα, άραξε και τώρα που πρέπει να κουνήσει των κwlo της αυτός έγινε μεγαλύτερος και από την σελήνη... ελπίζω να έχει κάτι για το μέλλον όπως τότε με του c2d ή αργότερα με τους icore, γιατί οι σφαλιάρες που έρχονται και δεν μιλάω μόνο για τους επεξεργαστές, πριονίζουν τα δεκανίκια της...

ΥΓ: αν και δεν μου αρέσει να μιλάω εκ μέρους άλλου χρήστη, συμφωνώ με τον GoMar και με αυτό που είπε πριν 10 χρόνια... θύμισε μου τι λειτουργικά υπήρχαν τότε και πόσα προγράμματα εκμεταλλευόντουσαν τους πολλούς πυρήνες??? τα τελευταία 2-3 χρόνια βλέπουμε εκμετάλλευση των πολλών πυρήνων και περιμένουμε ακόμα περισσότερη βελτίωση μέσα στα επόμενα χρόνια...

Δημοσ.
2 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Let's do the math:

Nα κανω και γω δημιουργικη αριθμιτικη να γελασουμε λιγο? Ωραια, για παμε.

Συμφωνα με το hwunboxed, ο 7600k στα 4.8 βγαζει 55 minimum. O 9600k δινει +50% πυρηνες. Δηλαδη με πληρη αξιοποιηση το 55 θα στο κανει 82.5. Δηλαδη 7 fps, ή 8.5% πίσω από STOCK 1600. Στα 3.2ghz δηλαδη....ο 3600 είναι στο ίδιο παιχνίδι 15% πάνω από 1600. Δηλαδή 15 + 8.5 = 23.5% πάνω από τον 9600k στα 4.8ghz. Έχω κάνει κάτι λάθος, πέρα από το cherrypicking?

1 ώρα πριν, pirmen56 είπε

Ναί, το ίδιο και το αυτό. Υπήρχε παιχνίδι το 2008 που πήγαινε 8 threads στο 100%? Όχι. 1, άντε 2 threads με πολλά ζόρια. Που σημαίνει είχες το 60-70% του επεξεργαστή να ξύνεται στα games ακόμα και αν προσπαθούσες να δημιουργήσεις CPU μπουκάλα. Δηλαδή και με έναν 4πύρηνο είχες τον μίσο ή και τα 3/4 του επεξεργαστή για να τρέχεις άλλα πράματα. Σήμερα τα περισσότερα παιχνίδια τεντώνουν 6 πυρήνες για πρωινό. Άρα για το 2008 τα 8 threads όντως ήταν πολλά, τα 12 σήμερα όχι και τόσο, μιας και το game από μονό του παίζει και να στα γεμίσει.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, pirmen56 είπε

Ότι θυμάσαι χαίρεσαι φίλε μου.

Οι εποχές αλλάζουν όπως και οι ανάγκες. Τώρα δε μου φτάνει ούτε ένας 32/64. 

Και επίσης δεν ειρωνεύομαι γιατί δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...