Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, kirileman είπε

Κάτι δεν έχεις καταλάβει καλά.

Ασε εχω δει κατι σχεδια στην πραξη (σε γνωστους δηλαδη),...να τραβας τα μαλλια σου.Απο ανθρωπους με λεφτα κιολας , που εμπιστευτηκαν το σχεδιο του επιστημονα αρχιτεκτονα.Γιατι ? Γιατι νομιζαν οτι το σπιτι ειναι...αιτηση για κοινωνικο μερισμα και ο λογιστης θα πατησει δυο κουμπια και εγινε η ''δουλεια''.Οταν καταλαβαν τις πραγματικες τους αναγκες ηταν πλεον αργα, ειχαν τεραστιους ''αχρηστους'' χωρους με..υπεροχα πλακακια και τραβαγαν τις...@τριχιες τους 

Επεξ/σία από bluesattack
  • Like 1
  • Απαντ. 121
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, bilya είπε

απλά πολύ κουβαλάνε αυτη την χαζή νοοτροπία ακόμα.

Καλή τύχη να πειστεί Έλληνας να χτίσει τέτοιο σπιτι. Δυστυχώς ακόμα κ σε αυτό είμαστε αρκετά πισω. 

κ λεφτά να χει ποιός ο λόγος να φτιάξει δεύτερο όροφο? 

Μα το θεωρώ λίγο περιττό και να το δούμε από την άλλη πλευρά εγώ είχα σπάσει το πόδι μου εάν εμένα σε διώροφο ο καναπές θα ήταν η μόνη λύση + κίνδυνοι για ατύχημα

Γνώμη πάνω σε αυτό?

IMG_20200102_191028_523.jpg

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, panagGR είπε

Τι λέτε για αυτό το σχέδιο. Της γυναικάς μου τις άρεσε

Δηλαδή η είσοδος του σπιτιού στο καθιστικό;

Δεν έχετε δεύτερη τουαλέτα;

Υπόψη ότι δεν είσαι σε πολυκατοικία και κάθε φορά που θα ανοίγει η εξώπορτα θα μπάζει.

Η είσοδος πρέπει να είναι στο χωλ από όπου θα πηγαίνεις σε όλους τους χώρους του σπιτιού, χωρίς να χρειάζεται να περάσεις από αλλού.

Αντί να ρωτάς στο ινσόμνια βρες αρχιτέκτονα και ρίξε μια ματιά στο ιντερνετ.

http://www.temkat.gr/el/anoixi-housing/amnoixi-meletes/147-isogeia-150.html

https://eplans.gr/eshop/

https://10deco.gr/25-trisdiastata-sxedia-spitiwn-dio-domation/

Βρες αρχιτέκτονα.

12 λεπτά πριν, bluesattack είπε

Παλι καλα που ηταν συζητησιμος και δεν εβαλε τις δικες του αναγκες πανω απο τις δικες σας 😂

Πριν καταλήξουμε σε αυτόν είχαμε συζητήσει με άλλους 5!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, panagGR είπε

Μα το θεωρώ λίγο περιττό και να το δούμε από την άλλη πλευρά εγώ είχα σπάσει το πόδι μου εάν εμένα σε διώροφο ο καναπές θα ήταν η μόνη λύση + κίνδυνοι για ατύχημα

Γνώμη πάνω σε αυτό?

Εφόσον η τραπεζαρία είναι εκτός κουζίνας, προσωπικά δεν θα άφηνα τόσο πολύ "κενό" χώρο στην κουζίνα. Θα την έκανα μικρότερη και θα έβαζα ένα ακόμη μικρό μπάνιο στο υπνοδωμάτιο.

Επεξ/σία από magnam
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, magnam είπε

Εφόσον η τραπεζαρία είναι εκτός κουζίνας, προσωπικά δεν άφηνα τόσο πολύ "κενό" χώρο στην κουζίνα. Θα την έκανα μικρότερη και θα έβαζα ένα ακόμη μικρό μπάνιο στο υπνοδωμάτιο.

Δηλαδή είναι καλύτερο από το προηγούμενο?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, panagGR είπε

Δηλαδή είναι καλύτερο από το προηγούμενο?

Όταν έχτιζα το δικό μου σπίτι, ακολούθησα την εξής διαδικασία: Μάζεψα αρχιτέκτονα και πολιτικό μηχανικό, πήγαμε στο οικόπεδο έχοντας σημάνει στο έδαφος τα όρια του σπιτιού και τους έδειξα περίπου (χονδρικά-γωνιακά) πού θα ήθελα να είναι τα υπνοδωμάτια, πού η κουζίνα και πού το σαλόνι. Δες το σαν έναν γενικότερο προσανατολισμό του σπιτιού. Ύστερα καθίσαμε και κάναμε μαζί, και οι τρεις, το σχέδιο, αφού πρώτα τους έδωσα τις υπόλοιπες απαιτήσεις που είχα (π.χ. το κύριο υπνοδωμάτιο να διαθέτει και δικό του μπάνιο κτλ.).

Όσον αφορά αυτό που ανέβασες τώρα, από το αρχικό μου φαίνεται σίγουρα καλύτερο. Θα σου δώσω γενικότερα την άποψή μου, σύμφωνα πάντα με τις δικές μου προτιμήσεις:
Διαθέτεις περίπου 150τ.μ.. Σε καμία περίπτωση δεν τον λες μικρό χώρο. Το να μην έχεις δεύτερο μπάνιο/WC προσωπικά το θεωρώ μεγάλη (λειτουργική) απώλεια. Να μην έφτανε καθόλου ο χώρος, να πω εντάξει, αλλά δεν έχεις τέτοιο θέμα. Στην θέση σου, δεν θα κοιτούσα το σχέδιο μόνο της εσωτερικής διαρρύθμισης, αλλά όλου του σπιτιού (με γκαράζ, εφαπτόμενη αποθήκη εάν υπάρχει κτλ.). Διότι τότε θα δεις εάν σε βολεύει να τοποθετήσεις το χωλ αλλού, την κεντρική είσοδο αλλού και ούτω καθεξής. Μπορεί να το έχεις εσύ ως εικόνα στο μυαλό σου, αλλά εμείς που δεν το βλέπουμε κάπου αυτό δεν μπορούμε να σου δώσουμε την (προσωπική μας) άποψη σε θέματα λειτουργικότητας κτλ..

Επεξ/σία από magnam
Δημοσ.

Σίγουρα 2wc μπάνιο. Αν σε παίρνει οικονομικά προτιμάς τον συνδυασμό φωτοβολταϊκά και αντλία θερμότητας. Όσο το δυνατό πιο θερμομόνωτικο γίνεται. Τα άλλα είναι θέμα γούστου.

Δημοσ.
7 ώρες πριν, bluesattack είπε

Καταρχην , οπως βλεπεις, οι προηγουμενοι συνομιλητες ,προσπερασαν το γουστο της γυναικας σου

εγώ όχι, του είπα να κάνει αυτό που λέει η γυναίκα

Δημοσ.

100+τμ τριάρι; Βγάζεις και αυτό που στο εξωτερικό λένε "μισό δωμάτιο" να βαλεις το pc σου, την τηλεόραση σου κλπ. Μη κάνεις όλο το σπίτι αχανή σαλόνια. 

Σίγουρα τη διαρρύθμιση θα την αποφασίσετε μαζί με τη γυναίκα σου και τον μηχανικό ωστόσο οι γυναίκες τείνουν να παραβλέπουν την εργονομία του σπιτιού, ειδικά σε χώρους που δε χρησιμοποιούν συνέχεια. Επίσης, παρότι θα χάσεις χώρο, καλό θα είναι οι είσοδοι των δωματίων να είναι πιο πριβέ, έστω έχεις ένα καλεσμένο και θέλει το παιδί σου να πάει τουαλέτα ρε αδερφέ, μη βγαίνει στο σαλόνι. Σκεφτείτε την πρακτική πλευρά του σπιτιού, όχι μόνο την αισθητική. Το σπίτι πρώτα απ' ολα πρέπει να μας βολεύει και μετά να έχει τοίχους για μπουφέδες...

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Eφόσων θα χτίσεις σπίτι 150 τετραγωνικών, γιατί δεν θέλεις να το κάνεις σε 2 επίπεδα που θα ενώνονται με εσωτερική σκάλα? Με το Σαλόνι-κουζίνα-wc στον κάτω όροφο, και 3 υ/δ στον πρώτο?

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, ProponitisTouKanape είπε

Επίσης, παρότι θα χάσεις χώρο, καλό θα είναι οι είσοδοι των δωματίων να είναι πιο πριβέ, έστω έχεις ένα καλεσμένο και θέλει το παιδί σου να πάει τουαλέτα ρε αδερφέ, μη βγαίνει στο σαλόνι.

+1000.Απομονώστε οπωσδήποτε τα υπνοδωμάτια - WC από τη σαλονοκουζίνα  αλλά το από κάτω είναι ακόμα καλύτερο...

1 ώρα πριν, xgol είπε

Eφόσων θα χτίσεις σπίτι 150 τετραγωνικών, γιατί δεν θέλεις να το κάνεις σε 2 επίπεδα που θα ενώνονται με εσωτερική σκάλα? Με το Σαλόνι-κουζίνα-wc στον κάτω όροφο, και 3 υ/δ στον πρώτο?

+1000000000000000000000

ΔΕΝ υπάρχει καλύτερο .

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να φροντίσεις να βάλεις πολύ καλή μόνωση, τοίχους, πάτωμα, ταράτσα, όχι μόνο σε πάχος και καλά υλικά, πολύ προσοχή και στην εγκατάσταση, να μην έχει κενά, θερμογέφυρες κτλ. Καλά κουφώματα με επίσης σωστή εγκατάσταση, ότι πληρώσεις παραπάνω στα παραπάνω θα τα γλιτώσεις στο μέλλον σε κόστος θέρμανσης και επιπλέον θα είσαι και πιο άνετος, δεν θες το σπίτι να μπάζει καπνίλα απ’έξω αλλά ούτε να έχεις υγρασία στους τοίχους ούτε η θέρμανση να φεύγει από τοίχους και παράθυρα.

Αν σε παίρνει να ρωτήσεις για φωτοβολταικά, μια επένδυση 5-7000€ θα καλύψει τις ενεργειακές σου ανάγκες( θέρμανση και πλυντήρια κουζίνες κτλ) για τα επόμενα 25+ χρόνια, απόσβεση θα δεις μέσα σε 6 χρόνια, με net metering θα πληρώνεις το πάγιο στην δεη και θα γλιτώσεις και το κόστος αγοράς μπαταριών αλλά δεν θα έχεις αυτονομια.

Για τζάκι τσέκαρε τα χτιστά (Masonry Heateρ) όπως το παρακάτω, όχι τις ελληνικές μλκιες που φεύγει όλη η ζέστη από την καμινάδα.

Spoiler

Μπορείς να δεις και λίγο για passive αλλά και energy efficient House, συνοπτικά άριστη μόνωση, μεγάλα παράθυρα στην νότια πλευρά να ζεσταίνει το πάτωμα και οι τοίχοι από τον ήλιο, μικρά στην βόρεια πλευρα.

Edit: Αν γίνετε κουζίνα και σαλόνι δίπλα δίπλα, αν μαγειρεύετε συχνά, ειδικά τηγανιτά τότε ξεχωριστά θα βολεύει καλύτερα για να μην μυρίζει όλο το σπίτι, κλείνεις την πόρτα, αλλά διαφορετικά αν είναι ενιαίο φαίνετε πιο μεγάλος ο χώρος, άνετος/ανοιχτός.

Επεξ/σία από Havik
Δημοσ.

Αγαπητέ φίλε ο σοφός λαός λέει "..αν δεν κτίσεις και δεν παντρέψεις δεν έχεις καταλάβει τίποτα..." 

Σαν αρχιτέκτονας θα προσπαθήσω να σου κάνω ξεκάθαρα μερικά πράγματα και να σου δώσω μερικές συμβουλές που ίσως βοηθήσουν χωρίς να μιλήσω συντεχνιακά.

Έχεις αποφασίσει να κτίσεις, να στεγάσεις εσένα και την οικογένειά σου (με τις δεδομένες χωρικές ανάγκες σας και γούστα) σε ένα συγκεκριμένο τόπο και οικόπεδο.

Η κάθε μία από τις παραπάνω λέξεις είναι αυτές που θα σου δώσουν τη λύση που ζητάς για το δικό σου σπίτι αρκεί να ακολουθήσεις τα σωστά βήματα.

Εξασφάλισε ότι έχεις ή ότι μπορείς να βρεις το κεφάλαιο που θα χρειαστείς, για μία μέση και καλή κατασκευή (το οικόπεδο το έχεις) θα υπολογίσεις 800-1000 €/μ² 

Θα πρέπει να εμπιστευτείς έναν αρχιτέκτονα (φίλο, γνωστό, από σύσταση, από internet κ.α) όπου θα καθίσετε με τη γυναίκα σου και θα του δώσετε όλα τα παραπάνω στοιχεία και μαζί θα καταλήξετε μετά από αρκετά ραντεβού συνεντεύξεις και προσχέδια στο τελικό σχέδιο.

Αν αποτύχεις να σχεδιάσεις, σχεδιάζεις την αποτυχία σου που λένε.

Οι επιλογές είναι άπειρες και θα τρελαθείς αν δεν τις βάλεις με τη σωστή σειρά.

Να ξέρεις απλοϊκά πως οι συνιστώσες που απαρτίζουν κάθε αρχιτεκτονική λύση και απόφαση είναι :

οικονομία (διαθέσιμο κεφάλαιο και κόστος),

αισθητική (υποκειμενική και αντικειμενική "ομορφιά" του κτηρίου και των επιμέρους κατασκευών)

τεχνολογία (εγκαταστάσεις και εξοπλισμός του σπιτιού)

λειτουργικότητα (εργονομία και χωροθέτηση σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις)

οικολογία (πόσο φιλικό προς το περιβάλλον θα είναι το σπίτι σου)

Με τον αρχιτέκτονα σου θα "πειράζετε" κάθε φορά τα παραπάνω, το ένα θα "χαλάει", θα "ανεβάζει" ή "κατεβάζει", τα υπόλοιπα. 

Αφού καταλήξετε στη αρχιτεκτονική λύση θα πρέπει να γίνουν (επίσης) σωστά και οι υπόλοιπες μελέτες (στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά κλπ) και λέω σωστά γιατί ο στόχος των μελετών δεν είναι (μόνο) να πάρεις την... "άδεια" αλλά να έχεις σχέδιο για το κάθε τι μέσα στο κτήριο. Είναι καλό για εσένα και τους κατασκευαστές και εργολάβους να έχετε σωστά και εφαρμόσιμα σχέδια στην οικοδομή.

Μετά θα πρέπει να διαλέξεις με ποιόν-ποιους θα το κατασκευάσεις. Εκεί πάλι θα πρέπει να εμπιστευτείς κάποιον φίλο γνωστό ή από σύσταση.

Το πως θα στηθεί η οικοδομή είναι ένα φόρουμ από μόνο του φρόντισε όμως να έχεις τους μηχανικούς σου σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής στο εργοτάξιο για να επιβλέπουν. Έτσι και αλλιώς πληρώνεις την επίβλεψη και η νομοθεσία πλέον είναι πολύ συγκεκριμένη και αυστηρή για την φάση της κατασκευής.

Κουράστηκα και κούρασα... αλλά είπαμε: ...αν δεν κτίσεις...

Υ.Γ Παρακαλώ να εκλάβετε την απάντηση μου ως μία εικόνα ή πρόταση για το σπίτι, δεν επιθυμώ τον διάλογο ούτε ψάχνω για πελάτες, ελπίζω να βοήθησα.

• Like 9
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω ότι το σημαντικότερο στοιχείο εδώ είναι η απουσία οράματος του ιδιοκτήτη, γι' αυτό και αναλώνεται με τη γυναίκα του σε λιγότερο σημαντικές λεπτομέρειες, το στέγαστρο, το ντουλάπι για τις φιάλες υγραερίου κλπ. Τυχαία παραδείγματα:

-Θέλω το σπίτι μου να λούζεται από φως.

-Θέλω να φέρω τη φύση μέσα στο σπίτι.

-Θέλω να γυρίσω την πλάτη στο χωριό και να δημιουργήσω έναν προστατευμένο παράδεισο για εμένα και την οικογένειά μου

-Θέλω να έχω απεριόριστη θέα από παντού.

-Θέλω ένα ζήσω στο δεντρόσπιτο των παιδικών μου χρόνων

-Θέλω να έχω άμεση επαφή με το νερό.

κ.α.

Θα μπορούσε κανείς να εστιάσει σε αυτή τη φράση του ts. "μπροστά περνάει δρόμος για αυτό ήθελα εγώ να είναι πίσω η μεγάλη βεράντα καθώς θα βλέπω τα δεντράκια, τα λουλουδάκια με άμεση πρόσβαση από την κουζίνα άλλα η γυναίκα μου θέλει μπροστά καθώς δεν μπορεί να συνηθίσει ότι δεν θα έχει μεγάλη βεράντα στο σαλόνι, που στα διαμερίσματα συνήθως το καλοκαίρι περνάς ώρες στο μπαλκόνι του σαλονιού". Τους δίνετε μια τεράστια ευκαιρία, εκτός από την κατασκευή μιας μονοκατοικίας από το μηδέν (με τους περιορισμούς των διπλανών κτισμάτων, αν κατάλαβα καλά), να (ξανα)ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Ελπίζω να μην τη χάσουν.

Επεξ/σία από kirileman
  • Like 4
Δημοσ.
11 ώρες πριν, xgol είπε

Φοβάμαι να υπάρχει σκάλα για να ενώνει το σπίτι καθώς

1.εάν σπάσω πόδι δεν μπορώ να ανεβαίνω με πατερίτσες ή σε περίπτωση ακινησίας πάλι

2. αυξημένοι κίνδυνοι ατυχήματος

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...