BreakingMad Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους, Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις μιας και ο καινούργιος χρόνος μας βρίσκει με μπελάδες. Νοικιάζω ένα διαμέρισμα στην Τούμπα (Θεσσαλονίκη) εδώ και 5 χρόνια, το ενοίκιο καταβάλλεται και τα 5 αυτά χρόνια κάθε 1 του μηνός ανελλιπώς. Το συμβόλαιο έχει λήξει εδώ και 2 χρόνια και έκτοτε δεν έχει υπογραφεί κάτι νέο ή ανανέωση. Ο ιδιοκτήτης ποτέ δε χρειάστηκε έκτοτε να βάλει μία δραχμή στο μίσθιο γιατί ποτέ δεν προέκυψε και κάποιο πρόβλημα. Τον Δεκέμβριο του ανακοίνωσα ότι 15 Ιανουαρίου θα φύγω και εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μου είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί έτσι και αλλιώς θέλει να το νοικιάσει πιο ακριβά. Παρόλα αυτά μου ζητάει το ενοίκιο του Ιανουαρίου (έχω πληρώσει εγγύηση) και θα μου το επιστρέψει όταν ελέγξει όπως λέει το διαμέρισμα και τα βρει όλα καλά. Δεν πιστεύω ότι θα πάρω ποτέ πίσω τα λεφτά της εγγύησης όπως λέει. Το διαμέρισμα παρόλο που ήταν καινούργιο σχετικά, ήταν γιαπί. Βάφτηκε και σουλουπώθηκε με δικά μου έξοδα και δεν φέρει καμία ζημία σε ηλεκτρολογικά,υδραυλικά ή οτιδήποτε άλλο. Όλοι οι λογαριασμοί είναι στο όνομα μου και πληρωμένοι (ΔΕΗ, Vodafone, νερού κτλ) Μόλις του είπα πως έχω πληρώσει εγγύηση και πως δεν πρόκειται να πληρώσω λεφτά για το τελευταίο ενοίκιο, άρχισε τις απειλές και πως θα επικοινωνήσει μαζί μου δικηγόρος. Το ερώτημα μου προκείμενου είναι το εξής, εγώ δεν πρόκειται να του δώσω φράγκο αλλά επειδή είναι ύποπτος... όταν παραδώσω τα κλειδιά πως μπορώ να είμαι καλυμμένος ότι δεν θα σκαρφιστεί κάποια ζημιά; Να βγάλω φωτογραφίες; Επίσης για την παράδοση των κλειδιών, λέει πως θα τα παραλάβει συγγενικό του πρόσωπο, θα πρέπει να τον βάλω να υπογράψει κάποιο χαρτί; Υ.Γ Κακό πράγμα η αχαριστία
Guerriero4 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Πρέπει να κάνετε ένα χαρτί για την παράδοση γιατί πλέον δηλώνετε ηλεκτρονικά όταν τελειώνει η μίσθωση και πρέπει να υπάρχει ως αποδεικτικό. Θα το υπογράψετε και οι δυο! Σε αυτό που λέει έχει δίκιο γιατί αν δεις το συμφωνητικό σου λογικά θα λέει ότι απαγορεύεται ο συμψηφισμός ενοικίου με την εγγύηση, άσχετα που όλοι το κάνουν για ευκολία. Αυτός μάλλον θέλει να φάει την εγγύηση. Προσκάλεσε τον στο σπίτι για να δει ότι το έχεις σε καλή κατάσταση μήπως και γλυκάνει.
BreakingMad Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Αυτός συχνά επικαλείται ότι λείπε στο εξωτερικό. Αυτό το συμφωνητικό (εάν το λέω σωστά), μπορεί να το υπογράψει και κάποιος που θα ορίσει αυτός ως εκπρόσωπος;
takoulou Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 16 λεπτά πριν, BreakingMad είπε Αυτός συχνά επικαλείται ότι λείπε στο εξωτερικό. Αυτό το συμφωνητικό (εάν το λέω σωστά), μπορεί να το υπογράψει και κάποιος που θα ορίσει αυτός ως εκπρόσωπος; Καλημέρα... Χρόνια πολλά... Μπορεί να το κάνει αν σου στείλει κάποιο συγγενικό πρόσωπο...Απλά προσπάθησε να μην σου φάει την εγγύηση..Η να παραμείνεις στο σπίτι μέχρι τέλους τους μηνός... Φυσικά αυτός που θα παραλάβει τα κλειδιά να έχεις φτιάξει εσύ ένα πρόχειρο χαρτί που θα αναφέρεις ότι το διαμέρισμα το παραλαμβάνει σε πολύ καλή κατάσταση και να το βάλεις να το υπογράψει αυτό με τα στοιχεία του όλα...Και θα του αναφέρεις αν είναι στο όνομα σου η ΔΕΗ ότι θα κάνεις διακοπή του ρεύματος...(να προσέξεις μόνο να αν θα έχουν πρόσβαση όταν θα έρθουν για την διακοπή από την Δεδδηε)
The_Judas Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Την εγγύηση γενικά δύσκολα την επιστρέφουν ακόμη και αν έχουν άδικο οι ιδιοκτήτες. Παρόλο που δεν επιτρέπεται στους όρους ο συμψηφισμός εγγύησης με ενοίκιο το κάνεις με δικό σου ρίσκο. Συνήθως δεν αξίζει τον κόπο να βάλει δικηγόρο και να ασχοληθεί αλλά μπορεί και να το κάνει (π.χ αν έχει συγγενή-φίλο δικηγόρο). Επεξ/σία 1 Ιανουαρίου 2020 από The_Judas
SB_1957 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 1 ώρα πριν, BreakingMad είπε Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους, Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις μιας και ο καινούργιος χρόνος μας βρίσκει με μπελάδες. Νοικιάζω ένα διαμέρισμα στην Τούμπα (Θεσσαλονίκη) εδώ και 5 χρόνια, το ενοίκιο καταβάλλεται και τα 5 αυτά χρόνια κάθε 1 του μηνός ανελλιπώς. Το συμβόλαιο έχει λήξει εδώ και 2 χρόνια και έκτοτε δεν έχει υπογραφεί κάτι νέο ή ανανέωση. Ο ιδιοκτήτης ποτέ δε χρειάστηκε έκτοτε να βάλει μία δραχμή στο μίσθιο γιατί ποτέ δεν προέκυψε και κάποιο πρόβλημα. Τον Δεκέμβριο του ανακοίνωσα ότι 15 Ιανουαρίου θα φύγω και εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μου είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί έτσι και αλλιώς θέλει να το νοικιάσει πιο ακριβά. Παρόλα αυτά μου ζητάει το ενοίκιο του Ιανουαρίου (έχω πληρώσει εγγύηση) και θα μου το επιστρέψει όταν ελέγξει όπως λέει το διαμέρισμα και τα βρει όλα καλά. Δεν πιστεύω ότι θα πάρω ποτέ πίσω τα λεφτά της εγγύησης όπως λέει. Το διαμέρισμα παρόλο που ήταν καινούργιο σχετικά, ήταν γιαπί. Βάφτηκε και σουλουπώθηκε με δικά μου έξοδα και δεν φέρει καμία ζημία σε ηλεκτρολογικά,υδραυλικά ή οτιδήποτε άλλο. Όλοι οι λογαριασμοί είναι στο όνομα μου και πληρωμένοι (ΔΕΗ, Vodafone, νερού κτλ) Μόλις του είπα πως έχω πληρώσει εγγύηση και πως δεν πρόκειται να πληρώσω λεφτά για το τελευταίο ενοίκιο, άρχισε τις απειλές και πως θα επικοινωνήσει μαζί μου δικηγόρος. Το ερώτημα μου προκείμενου είναι το εξής, εγώ δεν πρόκειται να του δώσω φράγκο αλλά επειδή είναι ύποπτος... όταν παραδώσω τα κλειδιά πως μπορώ να είμαι καλυμμένος ότι δεν θα σκαρφιστεί κάποια ζημιά; Να βγάλω φωτογραφίες; Επίσης για την παράδοση των κλειδιών, λέει πως θα τα παραλάβει συγγενικό του πρόσωπο, θα πρέπει να τον βάλω να υπογράψει κάποιο χαρτί; Υ.Γ Κακό πράγμα η αχαριστία Είχατε κάνει ηλεκτρονικό συμφωνητικό; Νομίζω ότι για να γίνει διακοπή στη ΔΕΗ, χρειάζεται να γίνει η λήξη της μίσθωσης ηλεκτρονικά και να πας αντίγραφο. Φωτογραφίες να βγάλεις οπωσδήποτε και μακάρι να μην χρειαστούν ποτέ.
stelios_2809 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 καλή χρονιά ! τα έξοδα για δικηγόρο , ώστε να κυνηγήσει 1-2 μίσθια είναι αρκετά (εκτός και αν νοικιάζεις αρκετά μεγάλο ποσό) ακόμα και δικό του άνθρωπο να έχει , τα έξοδα προς τις δικαστικές αρχεές δεν αξίζουν. Βρες ένα τρόπο , επίσημα να του δηλώσεις την προθεση για αποχώρηση. Κάλεσέ τον να έρθει να δει το σπίτι όταν γίνεται , πιστεύω θα είσαι οκ. Έχω προσωπική εμπειρία και από τις δύο μεριές α. νοίκιαζα και δεν ερχόταν να παραλάβει τα κλειδιά , τα οποία τα έστειλα μέσω φίλου δικηγόρου. Είχε λήξει το συμβόλαιο. Οι απειλές που μου έκανε να πληρώσω , ούτε που ξανά μίλησε. β. μας χρώσταγαν αποδεδειγμένα από ενόκια περί τα 2000 ευρώ και τα πήραμε πίσω δικαστικά. Με δικό μας δικηγόρο (ελάχιστη αμοιβή) τα έξοδα ήταν περίπου 400-500 ευρώ.
Moderators Inuyasha Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Moderators Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Πριν φύγεις για να μην σου πούνε τίποτα βγάλε αρκετές φωτογραφίες (ιδανικά με στάμπα ημερομηνία και ώρα) συμψηφισμός δεν γίνεται όπως είπαν θα πληρώσεις το ενοίκιο που πρέπει και μετά αφού δει κάποιος ότι όλα καλά, τότε πρέπει να σου επιστρέψει την εγγύηση 1
Guerriero4 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 7 ώρες πριν, BreakingMad είπε Αυτός συχνά επικαλείται ότι λείπε στο εξωτερικό. Αυτό το συμφωνητικό (εάν το λέω σωστά), μπορεί να το υπογράψει και κάποιος που θα ορίσει αυτός ως εκπρόσωπος; Ως τι θα υπογράψει? Δεν θα έχει καμία αξία, μόνο η υπογραφή του ιδιοκτήτη μετράει.
greekfragma Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Θα σου γράψω τα 2 σενάρια με το ένα να μου έχει συμβεί προσωπικά. Νοίκιαζα σπίτι με μισθωτήριο 2ετών. Το παρέλαβα άβαφο 15ετίας και με δικά μου έξοδα το έβαψα. Συμφωνήσαμε λοιπόν οτι όταν φύγω δε θα ζητήσει να το ξαναβάψω. Στον ένα χρόνο και κάτι συμβαίνει κάτι σοβαρό και πρέπει να μετακομίσω. Το συμβόλαιο δεν έχει λήξει αλλά τον έχω ενημερώσει 2μήνες νωρίτερα από την μέρα που θα φύγω και του διασφαλίζω οτι θα βρεθεί και ενοικιαστής ώστε να μην έχει ζημιά οικονομική λόγω της αποχώρησης. Του βρίσκω και ενοικιαστή στις 2 εβδομάδες αγγελίας και παίρνει και προκαταβολή σε τράπεζα από τον άλλο. ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ οτι ΔΕΝ μου επιστρέφει εγγύηση γιατί φεύγω νωρίτερα. ΟΜΩΣ ο νόμος ΛΕΕΙ: Αν συντρέχει σοβαρός λόγος και θες να τον επικαλεστείς και αφήσεις το χώρο καλύτερο από ότι τον βρήκες και η μετάβαση στον επόμενο ενοικιαστή δεν γίνει με απώλειες στα ενοίκια τότε δε μπορεί να σου κάνει παρακράτηση εγγύησης. Η εγγύηση είναι η εξασφάλιση για τυχόν ζημιές ή κενό στα έσοδά του από την εκμίσθωση. Εάν εξασφαλίσεις οτι δεν ζημιώνεται ο ιδιοκτήτης ΟΦΕΙΛΕΙ να σου γυρίσει εγγύηση. Πάμε λοιπόν στη περίπτωσή μου. Επιμένει και βάζει το δικηγόρο του να μου αρνηθεί την επιστροφή εγγύησης και οτι θα με πάει και δικαστικά. Βάζω το δικό μου δικηγόρο που του αναφέρει οτι εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος, και το σπίτι παραδίδεται σε άριστη κατάσταση καλύτερη από ότι μου δώθηκε είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να κρατήσει εγγύηση. Πόσο δε μάλλον που βρέθηκε και άμεσα ο επόμενος! Του δίνει λοιπόν την επιλογή είτε να συμψηφιστεί η εγγύηση με το τελευταίο ενοίκιο ή να υπογράψει ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ οτι θα ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ την εγγύηση και οι 2 πλευρές δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΞΙΩΣΗ εκατέρωθεν. Αν λοιπόν το συμβόλαιο έληξε του αφήνεις απλήρωτο το τελευταίο μήνα αντί εγγύησης αν επιμείνει οτι θα την κρατήσει και ΔΕΝ υπογράφει το προσύμφωνο. Δεν υπάρχει περίπτωση να σε τρέξει για τόσο μικρό ποσό. Μοναδική περίπτωση να τρέξει ιδιοκτήτης τον ενοικιαστή είναι να φύγεις χωρίς λόγο αρκετούς μήνες πριν τη λήξη και εκείνος να ισχυριστεί δικαστικά οτι το σπίτι έμεινε ξενοίκιαστο 10μήνες π.χ. και σου ζητήσει 10 ενοίκια στο δικαστήριο. Επεξ/σία 1 Ιανουαρίου 2020 από greekfragma
dtzgr Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Το σωστό είναι: πληρώνεις κανονικά το ενοίκιο του τελευταίου μήνα. Την ημέρα που θα κανονίσετε για να τελειώσετε, έρχεται στο μίσθιο, ελέγχει ότι όλα είναι ΟΚ, παρουσιάζεις αποδείξεις πληρωμής κοινοχρήστων, λογαριασμών και ό,τι άλλο ώστε να φαίνεται ότι δεν αφήνεις φέσια και εφόσον όλα είναι ΟΚ παίρνεις επι τόπου την εγγύηση και παραδίδεις κλειδιά και μίσθιο. Αν εσύ δεν είσαι ΟΚ, δεν σου επιστρέφει την εγγύηση (ή μέρος). Αν αυτός δεν είναι ΟΚ, δεν του δίνεις κλειδιά. Εσύ μπορεί να έχεις όλη την καλή διάθεση (και δεν το αμφισβητώ), το ίδιο όμως και αυτός και δεν καταλαβαίνω γιατί προεξοφλείται από ορισμένους ότι πάει να του φάει την εγγύηση. Πχ μπορεί να έχει καεί στο παρελθόν από φέσια ή ζημιές που έγιναν πχ κατά την αποχώρηση. Επομένως, συζητήστε το και βρείτε τη λύση που εξυπηρετεί και διασφαλίζει και τους δύο όμορφα και πολιτισμένα. Εξήγησέ του ότι περιμένεις την επιστροφή της εγγύησης, δεδομένου ότι θα επιστρέψεις το ακίνητο όπως ακριβώς το βρήκες και χωρίς φέσια και ζήτησέ του να βρείτε τρόπο ώστε να διασφαλιστείς κι εσύ ότι δεν θα χάσεις άδικα την εγγύηση εφόσον πληρώσεις το τελευταίο ενοίκιο. Εφόσον και οι 2 έχετε καλή θέληση, θα βρεθεί πολύ εύκολα αυτή η δίκαιη λύση. Επεξ/σία 1 Ιανουαρίου 2020 από dtzgr 2
mihanikos1 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δεν του πληρώνεις τον Ιανουάριο, πας κάνεις διακοπή σε ΔΕΗ κλπ και του παραδίδεις τα κλειδιά. Κλαις την μισή εγγύηση. Δεύτερο σενάριο του πληρώνεις κανονικά και του λες όταν έρθει ο συγγενής του να πάρει τα κλειδιά να έχει μαζί του τα λεφτά της εγγύησης και αφού ελέγξει το ακίνητο και το βρει οκ να σου δώσει την εγγύηση. Έτσι και αλλιώς η εγγυηση υπάρχει για επιδιόρθωση καταστροφών στο ακίνητο και απλήρωτους λογαριασμούς. Λογαριασμούς δεν έχεις αφού όλοι είναι στο όνομα σου και τυχών φθορές φαίνονται.
BreakingMad Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Μέλος Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Ευχαριστώ όσους απάντησαν. Το ενοίκιο είναι της τάξης των 210eu, σαν εγγύηση πληρώθηκε το ίδιο ποσό (δηλαδή ένας μήνας). Οι λογαριασμοί έχουν ήδη πληρωθεί και έχουν γίνει και οι ενέργειες για διακοπή. Δηλαδή αυτές τις 15 μέρες του Ιανουαρίου δεν θα κατοικώ στο μίσθιο αλλά έχω μέσα τα πράγματα μου για μεταφορά τα οποία μέχρι τις 12 του μηνός θα έχουν φύγει. Επικοινώνησα σήμερα με φίλο δικηγόρο και μου είπε ότι είναι περίεργη συμπεριφορά για κάποιον που παίρνει επί 5 χρόνια το ενοίκιο χωρίς προβλήματα. Μου ειπε πως κανονικα (συμφωνα με το νομο) πρεπει να πλρωθει το ενοικιο Ιανουαριου αλλα εφόσον το μίσθιο είναι σε ίδια-καλύτερη κατάσταση από την αρχική, δεν μπορεί ουσιαστικα να μου κάνει τίποτα και ούτε τον συμφέρει να πληρώνει παράβολα κτλ. Απλά μου τόνισε πως πρέπει να τραβήξω αρκετές φωτογραφίες του μισθιου (εαν γινεται και της ιδιας ημερας με την παραδοση των κλειδιων) στις οποιες να φαίνεται η ημερομηνία και η ώρα (μου αναφερε περιπτωση σε δικαστηριο οπου δεχτηκαν σαν πειστηριο την ημερομηνια/ωρα που αναγραφόταν στην τοτε εφημεριδα). 1
greekfragma Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Ότι σου γραψα παραπάνω σου επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος. Είτε δε του βάζεις τον τελευταίο μήνα και ισοφαρίζετε την εγγύηση είτε υπογράφει συμφωνητικό τη μέρα που παραδίδεις κλειδιά και σου δίνει την εγγύηση και κλείνετε λογαριασμούς. Στη περίπτωση που δε καταθέσεις τον τελευταίο μήνα έχεις το πάνω χέρι. Στη περίπτωση που καταθέσεις χάνεις το πλεονέκτημα αν σου φάει την εγγύηση να πρέπει ΕΣΥ να τον κυνηγήσεις που δε στην έδωσε. Γνώμη μου. Μη πληρώσεις τον τελευταίο μήνα.
dtzgr Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2020 Αν κάνεις μονομερή ενέργεια (= αποφασίσεις μόνος σου να συμψηφίσεις ενώ σου είπε αρχικά ότι δεν το επιθυμεί και ενώ και με βάση το γράμμα του νόμου αυτό είναι παράτυπο) βάζεις τον άλλο αμέσως σε άμυνα και του ενεργοποιείς αντανακλαστικά καχυποψίας. Αυτό ποτέ δεν οδηγεί σε καλό. Σου συνιστώ να προσπαθήσεις πρώτα την οδό της συνεννόησης και ειλικρινούς διαλόγου και αν δεν βρεθεί λύση (δηλαδή σου αφήνει ανοιχτό το περιθώριο παρανόμως να μην πάρεις την εγγύηση πίσω αν και βασει γεγονότων σου ανήκει), τότε αλλάζεις συμπεριφορά. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα