Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας!

Χρόνια πολλά σε όλους/ες, ευτυχισμένο το νέο έτος!

Είμαι μαθητής β' Λυκείου θετικού προσανατολισμού και βρίσκομαι σε δίλημμα σχετικά με την επιλογή σχολής του χρόνου. Είμαι ανάμεσα σε οικονομικά και πληροφορική. Το πρόβλημα είναι, πώς δεν έχω καταλάβει τι επάγγελμα ακολουθείς μετά. Δεν έχω καταλάβει τι επαγγέλματα μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Οικονομικών ή ένα πτυχίο πληροφορικής αντίστοιχα. 

(Έχω ψάξει τις ιστοσελίδες των σχολών-προγράμματα σπουδών- για να καταλάβω λίγο τι παίζει)

Έχω διαβάσει κάποια βιβλία Οικονομικών που βρήκα στην δημοτική βιβλιοθήκη και μου κίνησαν το ενδιαφέρον να διαβάσω κι άλλα.

Επίσης έχω δοκιμάσει να μάθω λίγο Python μέσα από κάποια tuturial στο YouTube μου φάνηκε ενδιαφέρον.

Κάτι άλλο που μου φαίνεται περίεργο με την πληροφορική είναι ότι στο σχολείο, η καθηγήτρια Πληροφορικής μας είπε ότι η δουλειά του προγραμματιστή είναι βαρετή και μονότονη και ότι πρέπει να κάνει κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια. Αυτό με προβλημάτισε στο αν κάνω για κάτι τέτοιο. Εγώ αντίθετα το είχα κάπως διαφορετικά στο μυαλό μου, το είχα συνδέσει με τα μαθηματικά, δηλαδή να προσπαθώ να βρω λύση σε ένα πρόβλημα.

Τέλος, θέλω να ρωτήσω την άποψη σας για την σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης (στο Ρέθυμνο) και για το τμήμα Πληροφορικής στο Ηράκλειο επίσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Καλές γιορτές :)

Επεξ/σία από mzr
Δημοσ.

Η καθηγήτρια Πληροφορικής σου είναι κατά 99% μια κυρά που απλώς έτυχε και έγραψε καλά στις Πανελλήνιες και απλώς μετά τελείωσε την σχολή...δεν είχε ποτέ επαφή με το σπορ ...απλώς έτυχε....βλέπε αλεξιπτωτιστής.

Ο καλύτερος συνδυασμός είναι Πληροφορική και μετά μεταπτυχιακό στα Οικονομικά....o μαγικός όρος είναι quant engineering....ψάξτο

  • Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, masteripper είπε

Η καθηγήτρια Πληροφορικής σου είναι κατά 99% μια κυρά που απλώς έτυχε και έγραψε καλά στις Πανελλήνιες και απλώς μετά τελείωσε την σχολή...δεν είχε ποτέ επαφή με το σπορ ...απλώς έτυχε....βλέπε αλεξιπτωτιστής.

Ο καλύτερος συνδυασμός είναι Πληροφορική και μετά μεταπτυχιακό στα Οικονομικά....o μαγικός όρος είναι quant engineering....ψάξτο

Σε ευχαριστώ!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο προγραμματιστής είναι ο χαμάλης του μέλλοντος όπως έλεγε και ένας καθηγητής μου!

Αλλά προφανώς και υπάρχουν διάφορες βαθμίδες προγραμματισμού. Μπορεί να κάνεις δημιουργικά πράγματα με τον προγραμματισμό... αλλά μπορεί και να γράφεις κώδικα χαμαλίκι.

 

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.

Αρα είναι κάπως τυχαίο το τι κώδικα γράφω, αν τελικά ακολουθήσω πορεία προς CSD

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το βασικό είναι να δεις τι σου αρέσει εσένα προσωπικά. Γιατί πλέον η μισή Ελλάδα έχει πτυχίο Πληροφορικής ή Οικονομικών επειδή τους είπαν ότι είναι "οι επιστήμες του μέλλοντος" χωρίς να ξέρουν τι θέλουν να κάνουν να κάνουν.

Επεξ/σία από The_Judas
  • Like 1
Δημοσ.

Ένας άνθρωπος με πτυχίο Οικονομικών, τι δουλειά μπορεί να κάνει;

 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορείς να γίνεις φοροτεχνικός-λογιστής, ορκωτός λογιστής, αναλογιστής κλπ. Στο παρελθόν μπορούσες να γίνεις και δημόσιος υπάλληλος ή τραπεζικός, σήμερα όμως αυτοί οι δρόμοι είναι πιο κλειστοί.

Σίγουρα η πληροφορική έχει πιο πολλές διεξόδους αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτα γιατί και οι σχολές πλέον έχουν γίνει πολύ γενικών καθηκόντων και δεν εξειδικεύουν πολύ... μπορεί να τελειώσεις μια σχολή και να μην έχεις μάθει καν προγραμματισμό ή δίκτυα για παράδειγμα. 

Σίγουρα όμως μια σχολή είναι μια καλή αρχή για να εξειδικεύσεις.

Η πληροφορική δεν έχει συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι ελεύθερη αγορά.

Στα οικονομικά πάλι είναι απαραίτητο το πτυχίο για να ανέβεις.

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.

Μη κανεις το λαθος και δεν πας πληροφορικη. Ακομα και προγραμματιστης να μην θες να γινεις υπαρχει διεξοδος σε αλλου ειδους θεσεις οπως business analyst, business intelligence engineer, it consultant.

  • Like 1
Δημοσ.

Πληροφορική με τα 1000 φίλε μου πλέον έχει εφαρμογή σε πολύ περισσότερους τομείς από τα οικονομικά. Τώρα η καθηγήτρια σου δεν κατάλαβε πως αργά ή γρήγορα όλα τα επαγγέλματα καταντάνε βαρετά, αναλόγως τον άνθρωπο πάντα.

Δημοσ.

@mzr  Αν θες να χορτασεις νιμου, περνα οικονομικο Ρεθυμνο, αν θες να παρεις μια γευση απο στρατο, περνα csd Βουτες (Ηρακλειο). Ισχυει τερμα κι αυτο που ειπε ο Lumini, γενικευοντας, για να ανοιξει το μυαλο σου περνα σε σχολη μακρια απο τον τοπο σου.

Μου ταχαν κανει κι εμενα τσουρεκια με το παν/μιο Κρητης οτι εχει ονομα στο στερεωμα, οτι μετρα το χαρτι σου κι αλλες τετοιες παπατζες, απλα αν περασεις csd και γλειψεις τον καταλληλο καθηγητη και γινεις κοματοσκυλο, ισως απορροφηθεις στο ΙΤΕ ή σε κανα αλλο ιδρυμα... Στο ΙΤΕ ειναι καλα. Σε δεκα χρονια δεν ξερω πως θα ειναι (τοσο περιπου θα σου χρειαστει για να αποκομισεις ολα τα χαρτια ωστε να δικαιουσαι να αιτηθεις για το ΙΤΕ)... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν σου αρέσουν γενικά οι υπολογιστές, ή ειδικά ο προγραμματισμός ή το hardware , γενικότερα αν το έχεις, πήγαινε να σπουδάσεις πληροφορική χωρίς καμμία δεύτερη σκέψη, είναι όντως η επιστήμη του μέλλοντος, όπου αν είσαι απλά καλός σίγουρα λεφτά, σίγουρη αποκατάσταση, μπορείς εύκολα να δουλεύεις για σένα... Παγκόσμια αγορά μέσα από το Internet και γενικά χίλια δύο καλά...

Αν πάλι δεν τρελένεσαι με τους υπολογιστές και βλέπεις τον εαυτό σου μετά από 10 χρόνια να βαριέσαι τους υπολογιστές όπως η γυναίκα που ανέφερες, πήγαινε οικονομικά που είναι μια από τις πιο καλές "μέσες λύσεις" αν δεν είσαι ακόμα σίγουρος τι θέλεις.. Και στα οικονομικά έχεις πολλές επιλογές για δουλειά όπως στα είπανε, λογιστικα-φοροτεχνικά, τράπεζες/επιχειρήσεις, δημόσιο.. Αλλά νομίζω πως η αγορά εργασίας είναι ΠΟΛΥ πιο απαιτητική στα χαρτιά σε σχέση με την Πληροφορική όπου μπορείς ακόμα και χωρίς καν πτυχία μια χαρά δουλειά να βρεις αν ξέρεις ..

Επίσης, αν και καλύτερα να πάρεις μια όσο γίνεται σωστή επιλογή, η λύση που σου αναφέρανε δηλαδή Πτυχίο Πληροφορική και Μεταπτυχιακό σε κομμάτι των Οικονομικών ή το αντίστροφο, πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης και μεταπτυχιακό Πληροφορικής είναι  εύκολα υλοποιήσιμες και πολύ δυνατές σαν συνδυασμός θα έλεγα..

Edit: Σχετικά με το Οικονομικής Επιστήμης Ρέθυμνο, αν αποφασίσεις να πας στα Οικονομικά είναι από τις καλύτερες λύσεις (αν βρεις πουθενά να μείνεις though λόγω airbnb) μιας και είναι από τα πιο ωραία, καλά και πανεπιστημιακά περιβάλλοντα σε όλη την Ελλάδα, κανονικό campus, γενικά σπάνια βλέπεις τέτοιο ωραίο πανεπιστημιακό χώρο στην Ελλάδα...

Επεξ/σία από ThanxInAdvance
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 31/12/2019 στις 9:14 ΜΜ, The_Judas είπε

αναλογιστής

αναλογιστής θέλεις σοβαρο μαθηματικό υπόβαθρο, δεν έχει καμιά σχέση με τις μπούρδες της λογιστικής 

(στο λέω μιας και εχω σπουδάσει όλα αυτά και τελικά βέβαια ασχολούμαι με τις μπούρδες :P

λογιστής α' τάξης πρέπει να είσαι προβληματικός για  να μην μπορείς να γίνεις, άδεια αναλογιστή  απαιτεί πολύ σοβαρή δουλειά

στο τέλος βέβαια και οι δύο δουλειές είναι φουλ βαρετές, στη λογιστική μπορεί να παίξει κάνα τζέρτζελο να σπάσει η μονοτονία (ή τα νεύρα σου, είναι θέμα αντίληψης) 

Επεξ/σία από logistoulis
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οικονομικά. Με σπουδές στα οικονομικά έχεις τις περισσότερες επιλογές από όλες τις άλλες σπουδές. Με ευρύ φάσμα επιλογών εξειδίκευσης σε πάρα πολλά πεδία. Πέρα από τα γνωστά λογιστικά, χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, διοίκησης κ.τ.λ. με οικονομικές σπουδές μπορείς έμμεσα να εισβάλλεις σε διαφορετικού ενδιαφέροντος πεδία (θέλει να είσαι και λίγο ταλιμπάν με το διάβασμα σε μερικά)  συμπεριλαμβανομένου και της πληροφορικής, όπως δίκαιο, υγεία - βιολογία, ενέργεια, ιστορία, διπλωματία,  πολιτικές επιστήμες και ότι τραβάει η ψυχή σου. Δεν υπάρχει πεδίο στο οποίο δεν έχει εφαρμογή (πρακτικά και θεωρητικά ) η οικονομική επιστήμη. Αν για λίγο παραβλέψουμε τα μαθηματικά (που είναι ο βασιλιάς των πάντων) τα οικονομικά βρίσκονται παντού. Μέχρι και στην αστροφυσική και στο διάστημα υπάρχουν οικονομικές πτυχές (και επιλογές).

Επεξ/σία από asaduu

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...