Προς το περιεχόμενο

Custom watercooling vs Noctua NH-D15 Chromax.black

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χρόνια πολλά σε όλους για τις ημέρες.

Από το 2011, είμαι σε custom watercooling. Οι αλλαγές στα κομμάτια αρκετές και πέρα από τα οφέλη στις θερμοκρασίες υπάρχει και το ωραίο μεράκι πίσω από αυτό. Τον τελευταίο καιρό, για κάποιο λόγο, φλερτάρω με την ιδέα να επιστρέψω σε αερόψυκτρα. Ο λόγος είναι για την απλότητα στη χρήση, και την εύρυθμη λειτουργία χωρίς έννοιες. Μία από τις καλύτερες θεωρείτε, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, η Noctua NH-D15, η οποία πλέον κυκλοφορεί σε ολόμαυρη έκδοση, που βρίσκω αισθητικά πολύ όμορφη. Αξίζει η αλλαγή λέτε, ή θα είναι πολύ διαφορετικές οι θερμοκρασίες που θα ξενερώσω; Τι λένε όσοι έχουν βρεθεί στην ίδια θέση με μένα και τι λένε οι ιδιοκτήτες της ψύκτρας. Να σημειώσω ότι το κουτί μου τη χωράει κανονικά (evolv atx).

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δέν υπάρχει σαφή απάντηση σε αυτό που ρωτάς.Εξαρτάται σε τι φάση της ζωής σου βρίσκεσαι.

Αντικειμενικά να το δείς, η custom υδρόψυξη απαιτεί χρόνο και χρήμα για τον σχεδιασμό,την υλοποίηση,την συντήρηση και σάν αντάλλαγμα έχεις χαμηλότερες θερμοκρασίες,ίσως μερικά mhz παραπάνω,χαμηλότερα επίπεδα θορύβου αν έχεις κάνει σωστή ρύθμιση.

Μπήκα στον κόσμο του wc εξαιτίας μιας R9 290.Πήρα μια επεκτάσιμη ΑΙΟ+1 ψυγείο.Μετα μπήκε δεύτερο ψυγείο.Τα κακάρωσε η ΑΙΟ και έβαλα custom.Μπήκε και 3ο ψυγείο.Έβαλα και ακρυλικούς σωλήνες.Για να μήν πλατειάζω,κάθε αλλαγή που γινόταν απαιτούσε άδειασμα-redesign-πλήρωση-bleeding και εννοείτε cable management άλλα δέν με ένοιαζε ιδιαίτερα.Το μεράκι βλέπεις.Κάποια στιγμή όμως απλά βαρέθηκα.Τα 30' που παίρνει μια απλή αλλαγή ψυκτικού ήταν Γολγοθάς.Φέυ,κάθε μετακίνηση του case ΗΤΑΝ Γολγοθάς,που ένα χρόνο πρίν το έκανα με χαρά και ας έπαιρνε πολλαπλάσιο χρόνο.Έκανα το loop κομμάτια για μια τελευταία φορά,το καθάρισα και το πούλησα.

Γύρισα σε αέρα με μια ψύκτρα της Be quiet! και παρόλο που ενέδωσα στον πειρασμό αγοράζοντας ξανά cpu block+αντλία (καταραμένο Cyber Monday), εκτιμώ πως δέν θα επιστρέψω στο ευγενές άθλημα του watercooling.Γεγονός είναι οτι το hw γίνεται όλο και πιο αποδοτικό.Δέν βλέπω τον λόγο να βάλεις μια vga στο νερό, όταν έχει μέγιστη θερμοκρασία load 65℃ με αποδεκτά acoustics ή 0 rpm fan mode.Γεγονός επίσης οτι μια cpu αερόψυκτρα όσο καλή  και να είναι, δέν θα σου δώσει της ίδιες θερμοκρασίες.Θα είναι good enough ομως.

Αν είναι κάτι που πραγματικά μου λείπει κοιτώντας μέσα απο το παράθυρο του κουτιού,είναι η "επιβεβαίωση" της προσωπικής μου δουλειάς.

Επεξ/σία από Tenshi
  • Like 12
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Tenshi αν μη τι άλλο, ωραία απάντηση φίλε μου. Ευχαριστώ για το feedback και να είσαι καλά. Btw, τι κουτί έχεις που χώρεσε τρία ψυγεία;

Επεξ/σία από Psyber
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ένα Corsair 750D,το οποίο αντικαταστάθηκε με ένα Phanteks 719 ...που παίρνει ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα ψυγεία.Yup,παίζω με τη φωτιά 😅

Επεξ/σία από Tenshi
  • Like 1
Δημοσ.

Νομίζω πως η "απάντηση" δόθηκε σε απόλυτο βαθμό.

Είχα σε χρήση ένα entoo primo απλά επειδή χωρούσε ένα χ4 ψυγείο στην κορυφή κ ένα 3άρι μπροστά ... στην επόμενη φάση ένα ανοικτό P3 με σκληρούς σωλήνες.

Μόλις κυκλοφόρησε η μαυρη Noctua την αγόρασα άμεσα. Μάντεψε ... ;)

Για τον ίδιο λόγο που περιγράφετε ... είναι αρκετά καλή για οποιονδήποτε καινούργιο επεξεργαστή κ τελικά το "brag value" μικραίνει όσο εμείς μεγαλώνουμε. Όχι απαραίτητα καλό :) Και δεν αφορά απαραίτητα εσάς φυσικά ...

• Like 1
  • 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Σε ένα thread 3 άτομα που έχω δει από κοντά ή έχω μιλήσει μέσω μηνυμάτων.
από @Psyber είχα πάρει τον 1ο μου ssd x25v 40gb, από @Tenshi αντλία ek και με  @solaufein είχαμε μιλήσει με μνμ.
Καλή ανάσταση παιδιά!!

• Like 1
Δημοσ.

εγώ τον είχα πάρει και κάτι μήνες αργότερα είχα πάρει έναν ίδιο και τους έκανα RAID0.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...