Προς το περιεχόμενο

Monitor για Photo Edit και Gaming???

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλα χριστουγεννα καταρχην!

Αυτη τη στιγμη εχω το LG24GM79G. Επειδη ομως ασχολουμαι και με τη φωτογραφια το εχω βαλει για πουλημα και ψαχνω για ενα monitor με τα εξης χαρακτηριστικα.

144hz IPS Adaptive sync 1440p 27"

Μ ενδιαφερει κυριως το κομματι του photo edit αλλα δεν θελω να χασω τα 144hz και το adaptive sync για το gaming.

Κλεινω προς το LG 27GL850 το οποιο φαινεται παρα πολυ καλο αλλα με ανησυχει το γεγονος οτι δινει χαμηλο contrast ratio το οποιο ομως δε ξερω στη πραξη πως θα ειναι γιατι δεν ειχα κ ποτε μου καποιο καλο IPS monitor για να ξερω ποσο απαραιτητο ειναι.

Αυτο που με ενοχλει πιο πολυ στο monitor που εχω τωρα ειναι οι γωνιες θεασης που οταν κανω edit, με μικρες αλλαγες τις θεσης του κεφαλιου αλλαζει αρκετα η απεικονιση.

Θα ειναι οκ το LG 27GL850 για χρηση photo edit η ειναι τοσο σημαντικο το χαμηλο contrast ratio που την κανει ακαταλληλη? Επισης καμια αλλη προταση στα 500 μαξ???

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν θέλεις καλές γωνίες όρασης θα πρέπει να πάρεις IPS. Το VA / SVA είναι κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στο TN που έχεις και το IPS.

Αν θέλεις καλό contrast (deep black) θα πρέπει να πάρεις VA. Τα IPS και τα TN έχουν πολύ παρόμοιο contrast. Το LG 27GL850 σύμφωνα με το rtings έχει ιδιαίτερα κακό contrast οπότε λογικά θα δεις διαφορά από το monitor που έχεις τώρα αν δουλεύεις σε σκοτεινό δωμάτιο.

Οι εταιρείες και οι επαγγελματίες προτιμούν IPS monitors για photo editing και δουλειές γραφείου. Τα VA είναι ότι καλύτερο για ταινίες και προτίμηση αρκετών gamer.

Το ASUS TUF VG27AQ σύμφωνα με το rtings έχει καλύτερο contrast από το LG24GM79G και είναι ένα καλύτερο monitor από όλες τις απόψεις (πάντα σύμφωνα με το rtings), γιατί δεν του ρίχνεις μία ματιά. Το μόνο μειονέκτημα του VG27AQ είναι το μικρότερο χρωματικό εύρος σε adobe rgb που μπορεί να έχει σημασία αν η δουλειά σου έχει σχέση με τυπογραφείο, αν πάλι τις φωτογραφίες τις φτιάνεις για το internet σε sRGB τότε to Asus είναι μάλλον καλύτερη επιλογή.

Αν πάλι θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με το photo editing δεν γίνεται να το συνδυάσεις με το gaming, θα πρέπει να πάρεις ένα monitor μόνο για αυτή τη δουλειά με 100% adobe rgb και να το κάνεις calibrate ( BenQ, Eizo, Nec, Dell κλπ).

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.

Σ ευχαριστω για την απαντηση.

Το Asus δεν το ειχα στα υποψη μου και φαινεται αρκετα ενδιαφερον. Προς το παρον δεν ειμαι επαγγελματιας φωτογραφος αλλα ασχολουμαι αρκετα και θελω να δωσω προτεραιοτητα σε σχεση με το gaming και γ αυτο μπαινω κ στη διαδικασια να ψαξω ενα ips monitor σε σχεση μ αυτο που εχω. Χωρος για 2ο monitor δεν υπαρχει και γ αυτο κοιταω για ενα που να τα κανει και τα δυο. Απλα δεν θελω να ξανα παω σε 60hz...

Δημοσ.

Υστερα απο αρκετο ψαξιμο αυτες τις μερες καταλαβα οτι θα πρεπει να αποφυγω τις οθονες με wide gamut color για τον λογο οτι

1ον δεν ασχολουμαι με εκτυπωσεις οποτε δεν θα εχω καποιο κερδος

2ον θα εχω θεματα με υπερβολικα κορεσμενα χρωματα στο desktop των windows και γενικα σε οποια εφαρμογη δεν χρησιμοποιει color management.

Οποτε απεκλεισα το 27gl850. Ειδα ομως οτι υπαρχει το 27gl83a το οποιο ειναι σχεδον ιδιο με το 27gl850 αλλα σε srgb και εχει καλυτερο contrast ratio. Εχω κ το asus που προταθηκε παραπανω στα υποψη μου αλλα λογω του οτι εμπιστευομαι αρκετα την LG στις οθονες και δεν ειχα ποτε θεμα με καποια LG, θα προτιμουσα να συνεχισω με LG. Το θεμα ειναι οτι δεν βλεπω διαθεσιμοτητα για την 27gl83a ουτε καν "κατοπιν παραγγελιας" στην Ελλαδα. Την βρισκω μονο στο amazon.de στα 540 μαζι με τα μεταφορικα. Για ποιο λογο δεν υπαρχει καθολου Ελλαδα?

Την 27gl850 την βρισκω Ελλαδα κατοπιν παραγγελιας στα 506.

Μια σκεψη ειναι να παρω την 27gl850 και να την δουλευω σε rgb mode, το οποιο ειναι κ factory calibrated, αλλα αυτο το mode ειναι που ριχνει λιγο το contrast. Απ οτι εχω καταλαβει ομως το contrast χρειαζεται περισσοτερο οταν ειναι να δουλεψεις σε σκοτεινο δωματιο κατι το οποιο εγω δεν κανω. 

Οποτε τωρα το διλημα μου ειναι να παρω την 27gl850 και να τη δουλευω σε srgb mode η να περιμενω μηπως υπαρξει διαθεσιμοτητα για την 27gl83a? Εχει νοημα να περιμενω για διαθεσιμοτητα η παιζει να μην ερθει και ποτε???

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@jimskeet2002 Καλή χρονιά!

Σήμερα τα windows χρησιμοποιούν color management όμως σιγά το gamut που έχει η οθόνη για να κάθεσαι να ασχολείσαι με αυτό.. άσε που χωρίς calibration hardware πως θα φτιάξεις το profile, το να πάρεις κάποιο από το internet δεν έχει νόημα είναι σχεδόν πάντα λάθος και είναι πάντα με μόνο 100nits μετρημένα. Όταν θέλεις να βλέπεις ότι και οι άλλοι βάζε για λίγο το sRGB και τις υπόλοιπες ώρες το default για να τα βλέπεις όλα λίγο πιο ζωντανά.

Όταν η οθόνη δουλεύει σε sRGB και κλειδώνει το contrast (white level) είναι αρκετά κοντά σε αυτό που βλέπει κάποιος με μία οθόνη γραφείου, ποιο το νόημα να έχεις 350nits με τέρμα contrast και να βλέπεις καμμένα άσπρα όταν οι άλλοι δεν θα το δουν έτσι; Εγώ το contrast το ανεβάζω μόνο όταν μπαίνει ο ήλιος από το παράθυρο ή όταν βλέπω ταινίες HDR.

Αφού θέλεις LG (το οποίο είναι απόλυτα κατανοητό άλλο QC η LG άλλο η AU) εγώ προτείνω την 27gl850 που σκεφτόσουν εξαρχής, παίρνεις με τα ίδια χρήματα μία καλύτερη οθόνη από την 27gl83a. Υποψιάζομαι ότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχει η 27gl83a στην Ελλάδα, οι λίγοι έμποροι που τις φέρνουν επιλέγουν την καλύτερη αφού η διαφορά τιμής είναι μικρή.

Δεν είμαι ειδικός, έχω μία εμπειρία αλλά όχι αρκετή για να μην κάνω λάθη οπότε ψάξε το και μόνος σου και πάρε και άλλες γνώμες.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.

Εγώ παρήγγειλα την Y27Q-20 της Lenovo, ίδιο πάνελ με την GL850 αλλά με καλύτερη κατασκευή και 165hz. Θα πω εντυπώσεις σε κανά δυο μέρες που θα την παραλάβω.

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, jimskeet2002 είπε

Καλημερα και καλη χρονια!

Ναι ετσι σκεφτομαι τελικα. Να παω στο gl850.

Ευχαριστω για τη βοηθεια!

Πάντως από Ελλάδα ήταν σε κάτι μαγαζιά της κακιάς συμφοράς και κατόπιν παραγγελίας. Να έχεις 500+ ευρώ δεσμευμένα για ένα μήνα, δεν το λες και ιδανικό. 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Dinos_12345 είπε

Πάντως από Ελλάδα ήταν σε κάτι μαγαζιά της κακιάς συμφοράς και κατόπιν παραγγελίας. Να έχεις 500+ ευρώ δεσμευμένα για ένα μήνα, δεν το λες και ιδανικό. 

Οχι, θα κοιταξω αν μπορω να κανω παραγγελια και πληρωμη οταν ερθει...

Αλλιως θα περιμενω λιγο μηπως φερουν τιποτα στοκ κ αν οχι θα προτιμησω amazon την gl83a και ας ειναι και λιγο πιο ακριβη.

Δημοσ.
48 λεπτά πριν, Dinos_12345 είπε

Εγώ παρήγγειλα την Y27Q-20 της Lenovo, ίδιο πάνελ με την GL850 αλλά με καλύτερη κατασκευή και 165hz. Θα πω εντυπώσεις σε κανά δυο μέρες που θα την παραλάβω.

Πως το ανακάλυψες αυτό το monitor είναι σαν να προσπαθεί να το κρύψει η lenovo. Η περιγραφή στο site της είναι σαν ανέκδοτο:

Tech Specs

Supported Operating | SystemsOS Independent

🤣 🤣 🤣

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, elpenor είπε

Πως το ανακάλυψες αυτό το monitor είναι σαν να προσπαθεί να το κρύψει η lenovo. Η περιγραφή στο site της είναι σαν ανέκδοτο:

Tech Specs

Supported Operating | SystemsOS Independent

🤣 🤣 🤣

Έφαγε πολύ praise στο Reddit, βλέπω ότι έχει πολύ καλό QC παρόλο που δεν υπάρχουν καθόλου reviews στα Αγγλικά και αναφορές στα media τους

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Dinos_12345 είπε

Έφαγε πολύ praise στο Reddit, βλέπω ότι έχει πολύ καλό QC παρόλο που δεν υπάρχουν καθόλου reviews στα Αγγλικά και αναφορές στα media τους

Super φαίνεται, με γειά!

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, jimskeet2002 είπε

Οχι, θα κοιταξω αν μπορω να κανω παραγγελια και πληρωμη οταν ερθει...

Αλλιως θα περιμενω λιγο μηπως φερουν τιποτα στοκ κ αν οχι θα προτιμησω amazon την gl83a και ας ειναι και λιγο πιο ακριβη.

Αυτή την στιγμή, μόνο το PriveShop την έχει με αντικαταβολή. 

Μόλις τώρα, elpenor είπε

Super φαίνεται, με γειά!

Να σαι καλά, καλή χρονιά btw :)

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Dinos_12345 είπε

Αυτή την στιγμή, μόνο το PriveShop την έχει με αντικαταβολή.

Ναι το εχω δει. Απλα ειναι 100ε πανω. Προς το παρον μιας και ειμαι Θεσσαλονικη την εβαλα παραγγελια στο Techking που βρισκεται εδω κ εβαλα παραλαβη απο καταστημα κ εστειλα και email για πληρωμη στο καταστημα οταν ερθει και βλεπω απο αυριο μεθαυριο τι και πως.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, jimskeet2002 είπε

Ναι το εχω δει. Απλα ειναι 100ε πανω. Προς το παρον μιας και ειμαι Θεσσαλονικη την εβαλα παραγγελια στο Techking που βρισκεται εδω κ εβαλα παραλαβη απο καταστημα κ εστειλα και email για πληρωμη στο καταστημα οταν ερθει και βλεπω απο αυριο μεθαυριο τι και πως.

Μακάρι να σου κάτσει και σωστό πάνελ από την αρχή, με γειες

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...