musictracer Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Καλημέρα σε όλους, Έχω μία απορία σχετικά με την ελάχιστη 2ετή εγγύηση προϊόντων που υποχρεώνει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να παρέχουν οι πωλητές εντός Ε.Ε. Όπως γίνεται σαφές και στο official site της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα : "Έχετε πάντα το δικαίωμα σε ελάχιστη 2ετή εγγύηση χωρίς καμία επιβάρυνση, ανεξάρτητα από το αν αγοράσατε το προϊόν στο διαδίκτυο, σε κατάστημα ή με ταχυδρομική παραγγελία. Η 2ετής αυτή εγγύηση είναι το ελάχιστο δικαίωμά σας. Ωστόσο, η νομοθεσία της χώρα σας μπορεί να σας παρέχει επιπλέον προστασία. Εάν προϊόντα που αγοράσατε οπουδήποτε στην ΕΕ (Στην περίπτωση αυτή, τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ + η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία) αποδειχτούν ελαττωματικά ή δεν ανταποκρίνονται στα διαφημιζόμενα χαρακτηριστικά, ο πωλητής οφείλει να τα επισκευάσει ή να τα αντικαταστήσει δωρεάν ή να σας μειώσει την τιμή ή να σας επιστρέψει όλα τα χρήματα που πληρώσατε. Κατά κανόνα, μπορείτε να ζητήσετε πλήρη ή μερική επιστροφή των χρημάτων μόνον όταν δεν είναι δυνατή ή επισκευή ή η αντικατάσταση των προϊόντων." (https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/index_el.htm ) Γενικότερα στη σελίδα δεν υπάρχουν "αστερίσκοι" ή "ψιλά γράμματα" σε σχέση με τη διάρκεια της 2ετούς αυτής εγγύησης. Και έρχομαι τώρα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω: Έχω αγοράσει ένα ασύρματο πληκτρολόγιο στου οποίου τη συσκευασία αναγράφεται "1 χρόνος εγγύηση" . πριν λίγες μέρες και στους 16 μήνες από τη μέρα αγοράς άρχισε να μου κάνει "νερά" και να μένει κολλημένο το πλήκτρο του κόμματος. Και ερωτώ, καλύπτομαι από την ελάχιστη 2ετή εγγύηση λόγω αγοράς εντός Ε.Ε., ή ισχύει μόνο η 1 έτους του κατασκευαστή, η οποία και έχει παρέλθει? Σε απάντηση mail με σχετική ερώτηση που απέστειλα στο Συνήγορο του Καταναλωτή μου διευκρίνισαν ότι απλά λειτουργούν ως μεσάζοντες σε περίπτωση αντιπαράθεσης και ότι αυτό γίνεται μόνο μέσω γραπτής αναφοράς που αποστέλλεται σε αυτούς. Με λίγα λόγια δλδ δεν πήρα απάντηση στο ερώτημά μου. Έχει κανείς σχετική εμπειρία? Τι προτείνετε? Να διεκδικήσω εγγύηση ή απλά να αγοράσω νέο πληκτρολόγιο και να τελειώσει εκεί το θέμα?
elapse Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Από την ίδια σελίδα: Αναφορά σε κείμενο Πώς να ζητήσετε επιδιόρθωση ή αντικατάσταση των προϊόντων, ή επιστροφή των χρημάτων σας Η 2ετής περίοδος εγγύησης ξεκινά με την παραλαβή των προϊόντων. Εάν τα προϊόν που αγοράσατε παρουσιάσει βλάβη μέσα σε αυτή τη 2ετή περίοδο, ο έμπορος οφείλει πάντα να βρει μια λύση για εσάς. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ δικαιούστε επίσης να ζητήσετε αποζημίωση από τον κατασκευαστή. Εάν το προϊόν που αγοράσατε παρουσιάσει βλάβη μέσα στους πρώτους 6 μήνες, θεωρείται ότι το πρόβλημα υπήρχε όταν το παραλάβατε, εκτός αν ο έμπορος μπορεί να αποδείξει το αντίθετο. Επομένως, δικαιούστε δωρεάν επισκευή και αντικατάσταση, ή αν αυτό αποδειχθεί πολύ δύσκολο ή δαπανηρό, μπορεί να σας προταθεί μείωση της τιμής ή επιστροφή των χρημάτων σας. Εάν το προϊόν που αγοράσατε χαλάσει ύστερα από 6 μήνες, εξακολουθείτε να δικαιούστε δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση ή, τουλάχιστον, μείωση της τιμής ή επιστροφή των χρημάτων σας. Ωστόσο, θα πρέπει να αποδείξετε ότι το πρόβλημα υπήρχε ήδη κατά την παραλαβή των προϊόντων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών στη χώρα σας μπορεί να σας βοηθήσει αν παρουσιαστεί πρόβλημα με τα προϊόντα που αγοράσατε σε άλλη ή από άλλη χώρα της ΕΕ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας βάσει της εθνικής νομοθεσίας, δείτε τους ειδικούς κανόνες για τις νόμιμες και εμπορικές εγγυήσεις που ισχύουν στη χώρα όπου πραγματοποιήσατε την αγορά: Αφού σου χάλασε στους 16 μήνες, καλύπτεσαι από την 2ετή νόμιμη (αναφέρεται συχνά και ως νομική) εγγύηση, αλλά όμως πρέπει εσύ να αποδείξεις ότι το πρόβλημα υπήρχε κατά την παράδοση του προϊόντος... Επεξ/σία 24 Δεκεμβρίου 2019 από elapse 1
Lasombra Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 @musictracer Ένα πληκτρολόγιο είναι οικονομικό και μπορείς σχετικά άνετα να πάρεις ένα άλλο, να κάνεις τη δουλειά σου και να τελειώνει εκεί το θέμα. Αν όμως ήταν κάτι ακριβότερο;;; Οπότε, αν έχεις όρεξη, στείλε ένα έγγραφο παράπονο στο ινστιτούτο και σε όποιο άλλο αρμόδιο όργανο κρίνεις. Και φυσικά στείλε ένα έγγραφο παράπονο και στον πωλητή και ζήτα του αντικατάσταση ή επιδιόρθωση επισυνάπτοντάς του και το link και δες τι θα σου απαντήσει. Εννοείται ότι δεν τίθεται θέμα δικαστικής διαμάχης καθώς το κόστος του πληκτρολογίου είναι αμελητέο σε σχέση με τα έξοδα μιας δίκης.
mic2mic Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Γενικά δεν ισχύει η διετής εγγύηση. Πρόκειται για τις συνήθεις αρλούμπες της ΕΕ. Η κάθε εταιρεία δίνει την εγγύηση που θέλει. Αν πας νομικά, ναι, πιθανότατα θα δικαιωθείς. Επίσης μπορεί να δικαιωθείς αν ένα μεγάλο κατάστημα δεν θέλει να έρθει σε αντιδικία μαζί σου για να μη χαλάσει τη φήμη του ή επειδή θεωρεί ότι δεν αξίζει τον κόπο. Όπως καταλαβαίνεις, και η δικαστική οδός και ο τσακωμός με το κατάστημα δεν είναι και οι καλύτερες λύσεις και δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί μια εγγύηση. Αν ίσχυε στην πράξη η διετής εγγύηση, δεν θα έγραφε η κάθε εταιρεία παντού ότι παρέχει πχ 1 χρόνο εγγύηση. Και στα sites, και στα έντυπα κτλ. Για παράδειγμα η HP στα φτηνά της laptops δίνει 1 χρόνο εγγύηση και το γράφει παντού. 1 1 2
musictracer Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, Πρόκειται για ασύρματο πληκτρολόγιο. Η αξία όντως δεν είναι μεγάλη, είναι 11ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι είναι το μόνο οικονομικό μικρό usb-bluetooth πληκτρολόγιο με καλές κριτικές και όμορφη εμφάνιση. Μετά πας σε 3πλάσια τιμή και πάνω. Προσωπικά μέχρι που εμφανίστηκε το πρόβλημα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος. Τώρα θα μου πείτε τι περιμένω σε αυτό το budget... Η αλήθεια είναι πάντως ότι πρέπει να μου έτυχε απλά γιατί δεν είδα άλλη περίπτωση δυσαρεστημένου πελάτη. Σημειωτέον ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας ήταν 6 μήνες, εμένα στους 16 μήνες δε χρειάστηκε να αλλαχτούν... Επίσης το thread δεν αφορά μόνο αυτή καθ' αυτήν την περίπτωση αγοράς, αλλά και για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γενικότερα σε παρόμοιες περιπτώσεις, δυνητικά και ακριβότερων προϊόντων. Γι' αυτό το παρέθεσα, για να σχολιάσει ίσως και κάποιος που πιθανώς έχει βρεθεί σε παρόμοια περίπτωση. 2 λεπτά πριν, mic2mic είπε Γενικά δεν ισχύει η διετής εγγύηση. Πρόκειται για τις συνήθεις αρλούμπες της ΕΕ. Η κάθε εταιρεία δίνει την εγγύηση που θέλει. Αν πας νομικά, ναι, πιθανότατα θα δικαιωθείς. Επίσης μπορεί να δικαιωθείς αν ένα μεγάλο κατάστημα δεν θέλει να έρθει σε αντιδικία μαζί σου για να μη χαλάσει τη φήμη του ή επειδή θεωρεί ότι δεν αξίζει τον κόπο. Όπως καταλαβαίνεις, και η δικαστική οδός και ο τσακωμός με το κατάστημα δεν είναι και οι καλύτερες λύσεις και δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί μια εγγύηση. Αν ίσχυε στην πράξη η διετής εγγύηση, δεν θα έγραφε η κάθε εταιρεία παντού ότι παρέχει πχ 1 χρόνο εγγύηση. Και στα sites, και στα έντυπα κτλ. Για παράδειγμα η HP στα φτηνά της laptops δίνει 1 χρόνο εγγύηση και το γράφει παντού. Εντάξει δεν νομίζω ότι είναι αρλούμπες ένας Ευρωπαϊκός νόμος. Εκτός αν εννοείς ότι εδώ στην Ελλάδα αδιαφορούμε γι αυτούς, στο οποίο συμφωνώ, αλλά είναι και ο λόγος που για παράδειγμα κάναμε έναν αιώνα για να εφαρμόσουμε έναν αντικαπνιστικό νόμο όταν στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών εφαρμόστηκε εξαρχής. Για να μην αναφερθώ στα αναρίθμητα πρόστιμα που έχουμε υποστεί ως χώρα για την μη εφαρμογή Ευρωπαϊκών Νόμων εντός του δοθέντος χρονικού πλαισίου εφαρμογής. Τώρα, όσο αφορά την αναντιστοιχία χρόνου εγγύησης κατασκευαστή - Ε.Ε. εγώ αντιλαμβάνομαι ότι - δεδομένου του ότι δεν υπάρχει αποσαφήνιση επ' αυτού από μεριάς Ε.Ε. - ο πωλητής εφόσον παρέλθει η ο χρόνος εγγύησης του κατασκευαστή, αναλαμβάνει ο ίδιος , εν γνώση του και οικειοθελώς την ευθύνη για την κάλυψη του υπολοίπου χρόνου, δυνητικά με αντικατάσταση, επισκευή ή επιστροφή χρημάτων κτλ.. Ας μη ξεχνάμε ότι πχ. εταιρίες όπως η HP που ανέφερες πουλούν προϊόντα παγκοσμίως, συνεπώς είναι εύλογο να μην τους ενδιαφέρει απλά και μόνο η εναρμόνιση με έναν Ευρωπαϊκό νόμο.
mic2mic Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 17 λεπτά πριν, musictracer είπε Εντάξει δεν νομίζω ότι είναι αρλούμπες ένας Ευρωπαϊκός νόμος. Εκτός αν εννοείς ότι εδώ στην Ελλάδα αδιαφορούμε γι αυτούς, στο οποίο συμφωνώ, αλλά είναι και ο λόγος που για παράδειγμα κάναμε έναν αιώνα για να εφαρμόσουμε έναν αντικαπνιστικό νόμο όταν στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών εφαρμόστηκε εξαρχής. Για να μην αναφερθώ στα αναρίθμητα πρόστιμα που έχουμε υποστεί ως χώρα για την μη εφαρμογή Ευρωπαϊκών Νόμων εντός του δοθέντος χρονικού πλαισίου εφαρμογής. Τώρα, όσο αφορά την αναντιστοιχία χρόνου εγγύησης κατασκευαστή - Ε.Ε. εγώ αντιλαμβάνομαι ότι - δεδομένου του ότι δεν υπάρχει αποσαφήνιση επ' αυτού από μεριάς Ε.Ε. - ο πωλητής εφόσον παρέλθει η ο χρόνος εγγύησης του κατασκευαστή, αναλαμβάνει ο ίδιος , εν γνώση του και οικειοθελώς την ευθύνη για την κάλυψη του υπολοίπου χρόνου, δυνητικά με αντικατάσταση, επισκευή ή επιστροφή χρημάτων κτλ.. Ας μη ξεχνάμε ότι πχ. εταιρίες όπως η HP που ανέφερες πουλούν προϊόντα παγκοσμίως, συνεπώς είναι εύλογο να μην τους ενδιαφέρει απλά και μόνο η εναρμόνιση με έναν Ευρωπαϊκό νόμο. Ok, γιατί δεν κάνεις τότε ένα τηλεφωνάκι είτε στην εταιρεία είτε στο κατάστημα για να διαπιστώσεις πολύ απλά τί ισχύει; Για μένα όταν ένας νόμος δεν εφαρμόζεται είναι αρλούμπα. Τώρα με ποιού ευθύνη δεν εφαρμόζεται, είναι άλλο καπέλο. Και όσο για τα πρόστιμα, είναι ο πλέον ηλίθιος τρόπος να πιέσεις για την εφαρμογή ενός νόμου. Δεν φτάνει που οι πολίτες υφίστανται τις συνέπειες της ανικανότητας διαφόρων πολιτικών, πρέπει επιπλέον και να πληρώσουν γι'αυτήν την ανικανότητα. Ποιός νομίζεις ότι πληρώνει τα πρόστιμα; Οι πολιτικοί; Άσε δηλαδή που παρόμοια θέματα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. 1
musictracer Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 13 λεπτά πριν, mic2mic είπε Ok, γιατί δεν κάνεις τότε ένα τηλεφωνάκι είτε στην εταιρεία είτε στο κατάστημα για να διαπιστώσεις πολύ απλά τί ισχύει; Για μένα όταν ένας νόμος δεν εφαρμόζεται είναι αρλούμπα. Τώρα με ποιού ευθύνη δεν εφαρμόζεται, είναι άλλο καπέλο. Και όσο για τα πρόστιμα, είναι ο πλέον ηλίθιος τρόπος να πιέσεις για την εφαρμογή ενός νόμου. Δεν φτάνει που οι πολίτες υφίστανται τις συνέπειες της ανικανότητας διαφόρων πολιτικών, πρέπει επιπλέον και να πληρώσουν γι'αυτήν την ανικανότητα. Ποιός νομίζεις ότι πληρώνει τα πρόστιμα; Οι πολιτικοί; Άσε δηλαδή που παρόμοια θέματα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Ο λόγος που δεν έχω επικοινωνήσει με την εταιρία ακόμα είναι για να ξέρω πρωτίστως πως θα το χειριστώ, ποια είναι τα δικαιώματά μου, τι θα πω κτλ... Γενικά δε συνηθίζω να ζητώ κάτι όταν δεν είμαι σίγουρος ότι το δικαιούμαι καθώς το θεωρώ εντελώς ανήθικο. Ωστόσο ξαναλέω, ο λόγος τους thread δεν αφορά μόνο αυτήν καθ' αυτήν την περίπτωση. Έθεσα το ζήτημα προς συζήτηση με αφορμή την εν λόγω περίπτωση, αλλά ισχύει για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπίσει, ή έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ο οποιοσδήποτε από εμας. Τώρα για το γεγονός ότι για σένα όταν ένας νόμος δεν εφαρμόζεται είναι αρλούμπα, για μένα όταν δεν εφαρμόζεται απλά πρέπει να έχει κυρώσεις. Αλλιώς τι διάλο νόμος είναι, και γιατί να υπάρχει? Αν ήταν να μην έχουν κυρώσεις αντί για νόμους θα τους ονομάζαμε προτροπές, παρακινήσεις κτλ... Επίσης οι νόμοι γενικότερα δεν είναι κάποιος τρόπος καταδυνάστευσης μιας κοινωνίας. Ούτε το κράτος κάποιο τέρας από το οποίο πρέπει να ξεφύγουμε. Τώρα αν έχει καταντήσει έτσι η κατάσταση πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες στην πηγή τους. Και λυπάμαι πολύ αλλά η πηγή είμαστε εμείς οι ίδιοι, μιας που κανένας πολιτικός δε φυτρώνει έτσι απλά. Κι όσο για την ερώτησή σου αν νομίζω ότι οι πολιτκοί είναι αυτοί που υπόκεινται τις συνέπειες, δε ξέρω πως από τα γραφόμενά μου συμπέρανες κάτι τέτοιο, αλλά το θεωρώ περιττό να απαντήσω το αυτονόητο.... 2
mic2mic Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 4 λεπτά πριν, musictracer είπε Ο λόγος που δεν έχω επικοινωνήσει με την εταιρία ακόμα είναι για να ξέρω πρωτίστως πως θα το χειριστώ, ποια είναι τα δικαιώματά μου, τι θα πω κτλ... Γενικά δε συνηθίζω να ζητώ κάτι όταν δεν είμαι σίγουρος ότι το δικαιούμαι καθώς το θεωρώ εντελώς ανήθικο. Ωστόσο ξαναλέω, ο λόγος τους thread δεν αφορά μόνο αυτήν καθ' αυτήν την περίπτωση. Έθεσα το ζήτημα προς συζήτηση με αφορμή την εν λόγω περίπτωση, αλλά ισχύει για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπίσει, ή έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ο οποιοσδήποτε από εμας. Τώρα για το γεγονός ότι για σένα όταν ένας νόμος δεν εφαρμόζεται είναι αρλούμπα, για μένα όταν δεν εφαρμόζεται απλά πρέπει να έχει κυρώσεις. Αλλιώς τι διάλο νόμος είναι, και γιατί να υπάρχει? Αν ήταν να μην έχουν κυρώσεις αντί για νόμους θα τους ονομάζαμε προτροπές, παρακινήσεις κτλ... Επίσης οι νόμοι γενικότερα δεν είναι κάποιος τρόπος καταδυνάστευσης μιας κοινωνίας. Ούτε το κράτος κάποιο τέρας από το οποίο πρέπει να ξεφύγουμε. Τώρα αν έχει καταντήσει έτσι η κατάσταση πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες στην πηγή τους. Και λυπάμαι πολύ αλλά η πηγή είμαστε εμείς οι ίδιοι, μιας που κανένας πολιτικός δε φυτρώνει έτσι απλά. Κι όσο για την ερώτησή σου αν νομίζω ότι οι πολιτκοί είναι αυτοί που υπόκεινται τις συνέπειες, δε ξέρω πως από τα γραφόμενά μου συμπέρανες κάτι τέτοιο, αλλά το θεωρώ περιττό να απαντήσω το αυτονόητο.... Ok, αλλά πολύ υπαρξιακή γίνεται η συζήτηση, ενώ έχεις στα χέρια σου μια θαυμάσια περίπτωση να διαπιστώσεις την εφαρμογή του νόμου στην πράξη. Και μάλιστα για ένα φτηνό προϊόν, το οποίο θεωρητικά δεν θα δυσκολευτούν να στο αντικαταστήσουν. Αν αρνηθούν την αντικατάστασή του, τότε κι εσύ πράξε το χρέος σου ως ευσυνείδητος πολίτης. Εγώ πολύ απλά είπα αυτό που έχω δει πολλές φορές να γίνεται, δηλαδή καταστήματα ή εταιρείες να λένε ότι υπάρχει ένας χρόνος εγγύησης αντί για δύο και στο τέλος να τσακώνονται με τον πελάτη. Ας αφήσουμε λοιπόν την ερμηνεία του φαινομένου και τις σημασιολογικές προεκτάσεις και ας περιοριστούμε στην καταγραφή του.
JOHN ONLY Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Από το e-shop κατι ηχεία gembird 2.1 με 14 ευρώ, μου έδωσαν πιστωτικό στον 21ο μήνα. Έστειλα πρώτα email και μου είπαν να το δώσω στο κατάστημα με τα ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΊΑ. Αν ήταν κάτι πιο ακριβό δε ξέρω τι θα έκαναν. Η σελίδα έγραφε 1 χρόνο εγγύηση.
musictracer Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Mic2mic, ναι το γνωρίζω αυτό που λες και θέλω να το αποφύγω κι εγώ στην περίπτωσή μου. Σε κάθε περίπτωση σ' ευχαριστώ που το ανέφερες. John Only, πολύ ενδιαφέρουσα η περίπτωση που παραθέτεις. Φαίνεται πως η E-shop πιθανόν θεωρεί δικιά της ευθύνη την κάλυψη της 2ετούς εγγύησης παρά την αναντιστοιχία με αυτήν του κατασκευστή. Στη δική μου περίπτωση εννοείται ότι κι εγώ έχω την original συσκευασία με όλα τα παρελκόμενα. Η σελίδα δεν αναφέρεται καν σε εγγύσηση, αλλά στη συσκευασία αναγράφεται εγγύηση 1 έτους...
Ablaoublas_542 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 1 χρονο ειναι η εγγυηση του κατασκευαστη, γι αυτο και αναφερεται παντου. Απο κει και περα εχεις 2ετη εγγυηση απο τον πωλητη 4 1
musictracer Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 4 λεπτά πριν, Ablaoublas_542 είπε 1 χρονο ειναι η εγγυηση του κατασκευαστη, γι αυτο και αναφερεται παντου. Απο κει και περα εχεις 2ετη εγγυηση απο τον πωλητη Ακριβώς αυτή ήταν κι εμένα η αρχική μου σκέψη, όπως έγραψα πιο πάνω. Δλδ, από τη στιγμή που στον εν λόγω νόμο δεν υπάρχει αναφορά - έστω με αστερίσκο - στην εργοστασιακή εγγύηση του προϊόντος σημαίνει ότι η 2ετής εγγύηση ισχύει ανεξαρτήτως εργοστασιακής εγγύησης. Βέβαια αυτό φαίνεται κάπως..."άδικο" για τους πωλητές, ωστόσο πιθανόν να είναι ένας μοχλός πίεσης από την κομισιόν, ώστε οι πωλητές να επιλέγουν πιο αξιόπιστους κατασκευαστές, προωθώντας έτσι την αγοραπωλησία περισσότερο ποιοτικών προϊόντων εντός της ένωσης... 1
NikosKallithea Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 2 ώρες πριν, mic2mic είπε Γενικά δεν ισχύει η διετής εγγύηση. Πρόκειται για τις συνήθεις αρλούμπες της ΕΕ. Η κάθε εταιρεία δίνει την εγγύηση που θέλει. Αν πας νομικά, ναι, πιθανότατα θα δικαιωθείς. Επίσης μπορεί να δικαιωθείς αν ένα μεγάλο κατάστημα δεν θέλει να έρθει σε αντιδικία μαζί σου για να μη χαλάσει τη φήμη του ή επειδή θεωρεί ότι δεν αξίζει τον κόπο. Όπως καταλαβαίνεις, και η δικαστική οδός και ο τσακωμός με το κατάστημα δεν είναι και οι καλύτερες λύσεις και δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί μια εγγύηση. Αν ίσχυε στην πράξη η διετής εγγύηση, δεν θα έγραφε η κάθε εταιρεία παντού ότι παρέχει πχ 1 χρόνο εγγύηση. Και στα sites, και στα έντυπα κτλ. Για παράδειγμα η HP στα φτηνά της laptops δίνει 1 χρόνο εγγύηση και το γράφει παντού. Ακριβώς αυτο Αν ήθελε η εε και ήταν υποχρεωτικό δεν θα υπήρχε ούτε ενα έγγραφο συνοδείας οπουδήποτε αντικειμένου που να αναγράφει στην εγγύηση ΕΝΑ ετος Δικαστικά ναι θα δικαιωθείς ...αλλα ποιός παει στα δικαστήρια Καπιταλισμός βλέπεις
musictracer Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Βασικά νομίζω πρέπει να γίνει μία αποσαφήνιση όσο αφορά την εγγύηση και ποιος την παρέχει. Εμείς ως καταναλωτές τείνουμε να θεωρούμε ότι απλώς καλυπτόμαστε από μία και μόνο εγγύηση ανα προϊόν, την οποία εύλογα διεκδικούμε συνήθως από τον πωλητή. Ωστόσο νομίζω το σωστό είναι να κάνουμε το διαχωρισμό μεταξύ εγγύησης του κατασκευαστή και του πωλητή , όπως πολύ σωστά επεσήμανε πιο πάνω ο Ablaoublas. Δλδ, στην περίπτωσή μου για παράδειγμα, η εργοστασιακή έχει προφανώς παρέλθει, αλλά η του πωλητή εξακολουθεί να ισχύει. Όσο για την ταλαιπωρία της νομικής οδού, δε μου φαίνεται δα και τόσο δύσκολη υπόθεση η υποβολή μίας έγγραφης καταγγελίας στο Συνήγορο του Καταναλωτή...
l3ft3r1s Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 1) Η εγγύηση που αναφέρεται στην ιστοσελίδα πώλησης ή στη σελίδα του κατασκευαστή του εκάστοτε προϊόντος είναι η εμπορική εγγύηση και αφορά υπηρεσίες που προσφέρει ο κατασκευαστής ή ο πωλητής πέραν από αυτές που είναι υποχρεωμένοι να παράσχουν. 2) Η 2ετής εγγύηση της ΕΕ περιορίζεται από το παρακάτω: Αναφορά σε κείμενο Εάν το προϊόν που αγοράσατε χαλάσει ύστερα από 6 μήνες, εξακολουθείτε να δικαιούστε δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση ή, τουλάχιστον, μείωση της τιμής ή επιστροφή των χρημάτων σας. Ωστόσο, θα πρέπει να αποδείξετε ότι το πρόβλημα υπήρχε ήδη κατά την παραλαβή των προϊόντων. 3) Θα μπορούσε επομένως ο κατασκευαστής και ο πωλητής να μη δώσουν καμία εμπορική εγγύηση και να πρέπει εσύ να αποδείξεις μετά τους 6 μήνες ότι "το πρόβλημα υπήρχε ήδη κατά την παραλαβή των προϊόντων". 4) Εαν και πως αποδυκνείεται κάτι τέτοιο, κατά περίπτωση, είναι μια άλλη κουβέντα, αλλά it is what it is. Επεξ/σία 24 Δεκεμβρίου 2019 από l3ft3r1s 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα