Επισκέπτης Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2019 Καλησπέρα σε όλους. Είχα κάνει παλιότερα ένα παρόμοιο θέμα γύρω από τον προγραμματισμό και η κυρία απορία μου ήταν αν αξίζει όντως να ασχοληθώ με αυτόν. Πλέον είμαι Δευτέρα λυκείου και θα ήθελα να ξανακάνω κάποιες ερωτήσεις που μου φαίνονται πιο στοχευμενες από εκείνες που είχα κάνει καθώς και πιο σωστές αν μπορώ να το πω έτσι. Καταρχάς να ξεκινήσω λεγοντας ότι είμαι μια καλή μαθήτρια, μέτρια προς καλή στα μαθηματικά και με όρεξη για διάβασμα σε κάτι που με ενδιαφέρει. Πρώτη ερώτηση που θέλω να κάνω είναι σχετικά με την πληροφορική γενικότερα και με τον προγραμματισμό. Διάβασα κάπου που ένας χρήστης έλεγε ότι ο προγραμματισμός είναι ένας ρηχος στόχος. Τι εννοούσε; Δεύτερη ερώτηση είναι σχετικά με τη σχολή, τι απαιτεί, πόσο δύσκολο είναι σχετικά με τα μαθηματικά και εν τέλει τι από όλα αυτά που θα μάθω στη σχολή θα μου χρειαστεί οντως; Τρίτη ερώτηση, τι επαγγελματική αποκατάσταση προσφέρει και τι μισθοί πάνω κάτω; ξέρω πως δε θα έπρεπε να με ενδιαφέρει πολύ αυτό αν όντως αγαπώ το επάγγελμα αλλά είμαι από μια οικογένεια που μενει σε επαρχία και τα οικονομικά περιθώρια είναι αρκετά στενά, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να το λάβω υπόψιν μου. Τετάρτη ερώτηση. Θελω να ξεκινήσω να ασχολούμαι και λίγο μόνη μου με όλο αυτό διότι πολλοί λένε πως για τον προγραμματισμό χρειάζεται προσωπικό ψάξιμο κλπ. Από που να αρχίσω; Πέμπτη ερώτηση. Πως είναι ένα ωράριο προγραμματιστη δλδ υπέρ και κατά. Εκτη ερώτηση. Ξέρω πως η πληροφορική έχει πολλούς κλάδους πέραν του προγραμματισμού, σε ποιον άλλο τομέα υπάρχει ενδιαφέρον για μια μέτρια μαθήτρια στα μαθηματικά; (το τονίζω αυτό γτ ξέρω ότι πολλοί τομείς απαιτούν δύσκολα μαθηματικά) Παρακαλώ οποίος έχει να πει κάτι παραπάνω από τις ερωτήσεις που έκανα και πιστεύει ότι είναι χρήσιμο να το σχολιάσει από κάτω. Επίσης, να πω απλά πως έχω ξεκινήσει μαθήματα πληροφορικής για τις πανελλήνιες και μου αρέσει πολύ, αλλά ξέρω πως είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του προγραμματισμού αυτό που μαθαίνω τωρα και πως δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για το αν τελικά θα το αγαπήσω. Any thoughts?
xristos97 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2019 Μην ζοριζεις τον εαυτο σου με ολες αυτες τι ερωτησεις. Καλυτερα κατσε ασχολησου με τα μαθηματα στο σχολειο και πιασε και μια γλωσσα προγραμματισμου και ασχολησου αν θες (κατα την γνωμη μου python). Ορεξη και θεληση να εχεις.
MitsarasAth Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2019 Αναφορά σε κείμενο , μέτρια προς καλή στα μαθηματικά και με όρεξη για διάβασμα σε κάτι που με ενδιαφέρει. αυτο οτι οι προγραμματιστες ειναι ασσοι στα μαθηματικα δεν ισχυει καθολου . ενα μικρος μερος ασχολειται οντως με μαθηματικα προβληματα ,ολοι οι υπολοιπι ειτε χρησιμοιποιουν κατι ετοιμο πχ βιβλιοθηκη η το βρισκουν στο ιντερνετ. Για να μην τα ισοπεδωνω ολα προφανως αμα εισια καλος στις θετικες επιστημες εχεις μια πολυ καλυτερη δοδημενη σκεψη πως να λυσεις ενα προβλημα η καταλαβαινεις καλυτερα καποιες εννοιες.
vaggelisdan Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Έχουμε και λέμε: Αναφορά σε κείμενο Πρώτη ερώτηση που θέλω να κάνω είναι σχετικά με την πληροφορική γενικότερα και με τον προγραμματισμό. Διάβασα κάπου που ένας χρήστης έλεγε ότι ο προγραμματισμός είναι ένας ρηχος στόχος. Τι εννοούσε; Ο προγραμματισμός είναι ένα εργαλείο, η πληροφορική είναι επιστήμη. Είναι σαν να λες ότι θες να περάσεις στους ηλεκτρολόγους για να μάθεις να χειρίζεσαι καλά το κατσαβίδι - είναι ρηχός στόχος και χάνεις το point. Ναι μεν θα χρειαστεί να περάσεις απο πολλά προγραμματιστικά μαθήματα (ανάλογα και την σχολή βέβαια), και ναι μεν οι περισσότερες δουλειές είναι προγραμματισμού και όχι έρευνας, αλλά εάν ο στόχος σου είναι να γίνεις προγραμματίστρια, γίνεσαι και με ένα online tutorial που λέει ο λόγος. Η σχολή θα σου δώσει το απαραίτητο ακαδημαϊκό υπόβαθρο για να ξεφύγεις απο τα tutorials που βγάζει ο κάθε άσχετος και να φτιάξεις μια σοβαρή βάση στην πληροφορική - απο το να γνωρίζεις τι σημαίνει δείκτης εώς πως υλοποιείται ένας compiler, κάτι που δύσκολα μαθαίνεις μόνος/η. Αναφορά σε κείμενο Δεύτερη ερώτηση είναι σχετικά με τη σχολή, τι απαιτεί, πόσο δύσκολο είναι σχετικά με τα μαθηματικά και εν τέλει τι από όλα αυτά που θα μάθω στη σχολή θα μου χρειαστεί οντως; Η απάντηση απο εδώ και κάτω η απάντηση είναι απλά ανάλογα. Στις καλύτερες σχολές θα συναντήσεις πολλά δύσκολα μαθήματα, μαζί και με πολλά μαθηματικά. Άλλα μαθηματικά θα σου χρειαστούν για να κάνεις έρευνα σε τεχνητές νοημοσύνες, computer vision κτλπ και άλλα μαθηματικά θα σου χρειαστούν για να φτιάχνεις ιστοσελίδες (έως μηδέν για το τελευταίο). Παρομοίως, θα υπάρχουν και προγραμματιστικά μαθήματα που δεν είναι συνδεδεμένα με την γενικότερη αγορά εργασίας, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει γνώση που δεν θα χρησιμοποιήσεις μετά την σχολή. Αναφορά σε κείμενο Τρίτη ερώτηση, τι επαγγελματική αποκατάσταση προσφέρει και τι μισθοί πάνω κάτω; ξέρω πως δε θα έπρεπε να με ενδιαφέρει πολύ αυτό αν όντως αγαπώ το επάγγελμα αλλά είμαι από μια οικογένεια που μενει σε επαρχία και τα οικονομικά περιθώρια είναι αρκετά στενά, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να το λάβω υπόψιν μου. Μπορείς να μην κυνηγήσεις κανέναν στόχο, να μην μάθεις τίποτα ουσιαστικό και να πιάσεις "ταβάνι" σε μια εγχώρια εταιρεία, εάν συμβιβάζεσαι με βασικό μισθό. Εάν το κυνηγήσεις δεν υπάρχει όριο στον μισθό (ακόμη και στην Ελλάδα), πόσο μάλλον εάν έχεις κάποια καινούργια ιδέα (startup επιχείρηση) ή σε προσλάβει μεγάλη εταιρεία. Πιστεύω η εργασία του προγραμματιστή σε όποιον τον ενδιαφέρει είναι η καλύτερη εργασία του αιώνα - όλες οι επιχειρήσεις πια βασίζονται πάνω σου, είτε το θέλουν είτε όχι, και υπάρχει μεγάλο κενό για ταλέντα παγκοσμίως. Αναφορά σε κείμενο Τετάρτη ερώτηση. Θελω να ξεκινήσω να ασχολούμαι και λίγο μόνη μου με όλο αυτό διότι πολλοί λένε πως για τον προγραμματισμό χρειάζεται προσωπικό ψάξιμο κλπ. Από που να αρχίσω; Η αλήθεια είναι οτι στην παρούσα κατάστασή, δεν ξέρω εάν θα σου συνιστούσα να ξεκινήσεις τον προγραμματισμό σοβαρά. Προσωπικά, είχα αρχίσει τον προγραμματισμό πριν το λύκειο (πολύ χομπιστικά όμως), και στην 2α-3η λυκείου το παράτησα τελείως για να ασχοληθώ με τις πανελλήνιες ή για να βγώ έξω / πάω γυμναστήριο κτλπ. Είναι χίλιες φορές καλύτερο (κατ'εμέ επαναλαμβάνω) να επενδύσεις τον ίδιο χρόνο διαβάζοντας για να μπεις σε ένα καλύτερο τμήμα ή σαν διάλλειμα απο το διάβασμα. Όταν μπεις στην σχολή, θα έχεις την ανάλογη βοήθεια και θα μπορέσεις να επικεντρωθείς στο να το εξελίξεις όσο θέλεις. Άσε που στις δυσκολότερες σχολές, με τόσες εργασίες που θα έχεις, θα μετράει και σαν προσωπική ενασχόληση . Αναφορά σε κείμενο Πέμπτη ερώτηση. Πως είναι ένα ωράριο προγραμματιστη δλδ υπέρ και κατά. Η συμβατική εργασία σε εταιρεία είναι στο 8ωρο κλασικά, σαν κανονική δουλειά γραφείου. Παρ'όλα αυτά, ειδικά στο εξωτερικό, τοποθετείται μεγαλύτερη έμφαση στο να μειωθεί το ωράριο, και υπάρχουν εταιρείες (και στην Ελλάδα) που πειραματίζονται με 4 εργάσιμες ημέρες αντί για 5, λιγότερες ώρες καθημερινά κοκ. Μια άλλη λύση όμως, είναι το να αποκτήσεις κάποια εμπειρία και να το γυρίσεις στο freelance: Εκεί, λειτουργείς σαν μονάδα και δουλεύεις για τον εαυτό σου. Αναλαμβάνεις όσα προτζεκτ θες, χρεώνεις όσο θες (ανάλογα και με τις ικανότητες), και εν τέλη χτίζεις μια καριέρα που πέρα απο τον προγραμματισμό, δύσκολα βρίσκεις. Ακόμη καλύτερη λύση, μπορεί να δημιουργήσεις μια εφαρμογή/ιστοσελίδα κτλπ που σου φέρνει παθητικό εισόδημα, μέσω διαφημίσεων, πωλήσεων κτλπ. Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι άπειροι και εάν είσαι καλή στο αντικείμενο, θα επιλέγεις εσύ που και πόσο δουλεύεις. Αναφορά σε κείμενο Εκτη ερώτηση. Ξέρω πως η πληροφορική έχει πολλούς κλάδους πέραν του προγραμματισμού, σε ποιον άλλο τομέα υπάρχει ενδιαφέρον για μια μέτρια μαθήτρια στα μαθηματικά; (το τονίζω αυτό γτ ξέρω ότι πολλοί τομείς απαιτούν δύσκολα μαθηματικά) Αυτό θα το βρεις μόνη σου όταν θα τελειώνεις την σχολή. Ότι κλάδο και να αναφέρω τώρα θα σου κάνει περισσότερο κακό από'τι καλό. Pro tip, μην περιορίζεις τον εαυτό σου (αναφέροντας ότι είσαι μέτρια), και μην αφήνεις άλλους να σε περιορίζουν. Εάν σου πω ότι ο προγραμματισμός δεν είναι για έσενα, θα αλλάξεις πορεία σήμερα; Συγκέντρωσε όσα περισσότερα μόρια μπορείς, μπες στην καλύτερη σχολή που πιάνεις και αποφασίζεις εσύ εάν η πληροφορική είναι αυτό που περίμενες ή όχι. Τα μόριά σου έτσι και αλλίως μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για άλλα 2 χρόνια με το παρόν σύστημα, για να αλλάξεις σχολή εάν αποφασίσεις ότι τελικά δεν σου ταιριάζει. Αναφορά σε κείμενο Επίσης, να πω απλά πως έχω ξεκινήσει μαθήματα πληροφορικής για τις πανελλήνιες και μου αρέσει πολύ, αλλά ξέρω πως είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του προγραμματισμού αυτό που μαθαίνω τωρα και πως δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για το αν τελικά θα το αγαπήσω. Any thoughts? Have fun, οι πανελλήνιες θα περάσουν σφαίρα και εάν σου αρέσει όντως ο προγραμματισμός και θες να το εξελίξεις, ισχυρίζομαι ότι θα ευχαριστείς τον εαυτό σου στο μέλλον. Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2019 από vaggelisdan
Zaknafein Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2019 16 ώρες πριν, vaggelisdan είπε Ο προγραμματισμός είναι ένα εργαλείο, η πληροφορική είναι επιστήμη. Είναι σαν να λες ότι θες να περάσεις στους ηλεκτρολόγους για να μάθεις να χειρίζεσαι καλά το κατσαβίδι - είναι ρηχός στόχος και χάνεις το point. Ναι μεν θα χρειαστεί να περάσεις απο πολλά προγραμματιστικά μαθήματα (ανάλογα και την σχολή βέβαια), και ναι μεν οι περισσότερες δουλειές είναι προγραμματισμού και όχι έρευνας, αλλά εάν ο στόχος σου είναι να γίνεις προγραμματίστρια, γίνεσαι και με ένα online tutorial που λέει ο λόγος. Η σχολή θα σου δώσει το απαραίτητο ακαδημαϊκό υπόβαθρο για να ξεφύγεις απο τα tutorials που βγάζει ο κάθε άσχετος και να φτιάξεις μια σοβαρή βάση στην πληροφορική - απο το να γνωρίζεις τι σημαίνει δείκτης εώς πως υλοποιείται ένας compiler, κάτι που δύσκολα μαθαίνεις μόνος/η. Δεν νομίζω ότι συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό του προγραμματισμού ως "εργαλείου" και δη ενός απλού στη χρήση όπως ένα κατσαβίδι. Θα μπορούσα ίσως να δεχθώ μια παρομοίωση με την τέχνη της ζωγραφικής (και όχι απλά με το πινέλο του ζωγράφου). Εξαρτάται βέβαια και από το τι εννοεί ο καθένας όταν λέει "Προγραμματισμός". Αν εννοεί τη συγγραφή κώδικα και μόνο (coding αγγλιστί), τότε ναι όντως μιλάμε για εργαλείο. Αν όμως μιλάμε για την αλγοριθμική επίλυση σύνθετων προβλημάτων με την χρήση κώδικα, τότε έχουμε ξεφύγει από την έννοια του απλού εργαλείου και σίγουρα ένα tutorial ή ένα bootcamp δεν φτάνει για να αναπτυχθεί ένας τέτοιος τρόπος σκέψης. Νομίζω πιο σωστό θα ήταν να πεις, πχ ότι ο προγραμματισμός είναι ένα πεδίο εφαρμογής της επιστήμης της Πληροφορικής και όχι το μοναδικό της αντικείμενο. Υπό αυτό το πρίσμα, κάποια που θέλει να γίνει προγραμματίστρια δεν θα έλεγα ότι έχει "ρηχό στόχο" ακριβώς, αλλά περιορίζει τις μελλοντικές επιλογές της και δη σε μια περίοδο που θα έπρεπε να τις διευρήνει. Οπότε νομίζω ότι όλη αυτή η ανησυχία είναι ολίγον πρώιμη, σε αυτή τη φάση πιο φρόνιμο θα ήταν να εστιάσει στα μαθήματα του σχολείου, ώστε να κυνηγήσει μόρια στις πανελλήνιες και να έχει περισσότερες και καλύτερες επιλογές στην επιλογή της σχολής (και της πόλης). @ts Πάντως μην σε τρομάζουν τα Μαθηματικά, οκ θα έχεις 2-3 μαθήματα στη σχολή που θα έχουν αυξημένη δυσκολία, αλλά με λίγο (ή πολύ) κόπο θα τα περάσεις και θα πας παρακάτω. Το θέμα είναι κατά πόσο σε ελκύει η Πληροφορική γενικότερα.
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2019 1 ώρα πριν, Zaknafein είπε έχει περισσότερες και καλύτερες επιλογές στην επιλογή της σχολής (και της πόλης). Ποιες θεωρείτε καλύτερες;
Zaknafein Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2019 33 λεπτά πριν, stellaxam είπε Ποιες θεωρείτε καλύτερες; Δεν έχει σημασία ιδιαίτερη, εσύ θα κρίνεις ποια ταιριάζει καλύτερα σε αυτά που θέλεις (και δεν εννοώ μόνο ακαδημαϊκά από άποψη προγράμματος σπουδών, αλλά και πρακτικά πχ κόστος ζωής, ευκολία πρόσβασης στη Σχολή, εγγύτητα στον τόπο καταγωγής κτλ). Μην σε αγχώνει το θέμα συγκεκριμένης σχολής (εκτός αν θέλεις ακαδημαϊκή καρίερα, όπου εκεί παίζει πιο σημαντικό ρόλο). Θα λάβεις τις απαραίτητες θεμελιώδεις γνώσεις σε όποια και αν φοιτήσεις, από εκεί και μετά, είναι θέμα δικό σου να τις μεταφέρεις αυτές σε πρακτικό επίπεδο μέσω κάποιων projects, κάτι που θα χρειαστεί να κάνεις, είτε αποφοιτήσεις από την "καλύτερη", είτε από την "χειρότερη". Την ποιότητα και πληρότητα αυτών των project θα κοιτάξει ένας μελλοντικός εργοδότης, όχι το ίδρυμα που χορήγησε το πτυχίο σου. Επίσης, αν θες να το ψάξεις περισσότερο, δες κάποιο εισαγωγικό course από πλατφόρμες τύπου edX, coursera κτλ για να πάρεις μια ιδέα και να σχηματίσεις προσωπική άποψη για το αντικείμενο σπουδών. (Πχ. HarvardX: CS50 @ edX)
vaggelisdan Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2019 4 ώρες πριν, Zaknafein είπε Δεν νομίζω ότι συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό του προγραμματισμού ως "εργαλείου" και δη ενός απλού στη χρήση όπως ένα κατσαβίδι. Θα μπορούσα ίσως να δεχθώ μια παρομοίωση με την τέχνη της ζωγραφικής (και όχι απλά με το πινέλο του ζωγράφου). Εξαρτάται βέβαια και από το τι εννοεί ο καθένας όταν λέει "Προγραμματισμός". Αν εννοεί τη συγγραφή κώδικα και μόνο (coding αγγλιστί), τότε ναι όντως μιλάμε για εργαλείο. Αν όμως μιλάμε για την αλγοριθμική επίλυση σύνθετων προβλημάτων με την χρήση κώδικα, τότε έχουμε ξεφύγει από την έννοια του απλού εργαλείου και σίγουρα ένα tutorial ή ένα bootcamp δεν φτάνει για να αναπτυχθεί ένας τέτοιος τρόπος σκέψης. Ο οποίος τρόπος σκέψης προέρχεται απο την γενικότερη γνώση δομών δεδομένων, μαθηματικών, συμπεριφοράς των compilers κοκ. Το ότι ο παραλληλισμός των εννοιών δεν ήταν 100% σωστός το δέχομαι, αλλά όπως ανέφερα παραπάνω, ο καθένας μπορεί να θεωρείται προγραμματιστής μετά απο ένα hello world tutorial, και ο συγκεκριμένος στόχος μπροστά στους σοβαρούς software engineers είναι το λιγότερο ρηχός.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα